1.066.355

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szarvasmarha-tenyésztők kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 654 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-076-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A GAZDASÁGOS TEJ- ÉS MARHAHÚSTERMELÉS FELTÉTELRENDSZERE (Dr. Guba Sándor, Dr. Ember János)
A kereslet18
A hazai fogyasztás és a várható igények18
A várható exportlehetőségek24
A tej- és tejtermékexport perspektívái24
A marhahúsexport25
A tej- és marhahústermelés gazdaságossága28
A ráfordítások hatékonysága28
A tej- és marhahústermelés jövedelmezősége34
A különböző termelés irányok jövedelmezőségének feltételei36
Az iparszerű termelés40
Objektív feltételek40
Szubjektív feltételek42
Ajánlott irodalom44
A TENYÉSZTÉS (Nemesítés) - Dr. Dohy János, Dr. Guba Sándor
Az értékmérő tulajdonságok és "súlyozásuk"47
Tejtermelés és tejalkotórészek47
A tejtermelést befolyásoló egyéb értékmérő tulajdonságok52
A hústermelő képesség61
A küllemmel szemben támasztott igények73
A termelési tulajdonságok megfigyelése (ellenőrzése) és nyilvántartása81
Adatgyűjtés a tejtermelő üzemekben82
Adatgyűjtés a hústermelésre szakosított, iparszerű technológiával működő üzemekben85
A szaporodásbiológiai tulajdonságokra vonatkozó adatgyűjtés86
A törzskönyvezési rendszer (törzskönyvi osztályba sorolás) elvei és példái88
A tenyészértékbecslés és szelekció93
Az ősök és az oldalági rokonok értékelése96
Tenyészértékbecslés a fenotípus (saját teljesítmény) alapján98
Az ivadékvizsgálat100
A jelenleg tenyésztett és az ipari rendszerű telepeken használható fajták és értékelésük109
A kettős hasznosítású fajták109
Tejelő fajták118
Húsfajták126
A tenyésztési eljárások136
Fajtatiszta tenyésztés138
Keresztezési eljárások145
A tenyésztő- (nemesítő) munka tervezése és szervezése157
Új tudományos eredmények várható hatásai a tenyésztőmunkára (dr. Horváth Miklós közreműködésével)161
Ajánlott irodalom165
TAKARMÁNYOZÁS (dr. Guba Sándor, dr. Laki István, Vörös Ferenc)
A szarvasmarha takarmányfelvételét befolyásoló tényezők167
A kérődzők takarmányfogyasztását befolyásoló élettani tényezők168
A kérődzők takarmányfogyasztását befolyásoló fizikai tényezők170
A szarvasmarha emésztési sajátosságai174
A kérődzés és befolyásoló tényezői174
A bendő- és az emésztőfermentumok kialakulása176
A takarmányok táplálóanyagainak emésztése180
A megemésztett táplálóanyagok hatása az állati termékek előállítására186
Egyes vitaminok szintézise a bendőben190
A kérődzők ásványianyag-ellátása191
A kérődzők ivóvízellátása195
A tömegtakarmányok termesztése az ipari rendszerű termelési körülmények között196
A takarmánynövények összetételének változása a megváltozott körülmények között197
A takarmányozástechnológia változásának hatása a táplálóanyag-ellátásra200
A hasznosítás szerinti igény a takarmánytermesztéssel szemben202
A takarmányellátás szervezése203
A fontosabb takarmánynövények tárolása és felhasználása205
A takarmánynövények tartósítása205
A kukorica217
Cirokfélék222
A lucerna225
A legelő és a kaszáló229
Szántóföldi és ipari melléktermékek234
Keveréktakarmányok, koncentrátumok, takarmánykiegészítők243
Abrakkeverékek nyers- és alapanyagai244
Koncentrátumok245
Takarmánykiegészítők247
A keveréktakarmányok gyártása250
A takarmányozás higiéniája (dr. Horváth Miklós)252
A tömegtakarmányok felhasználásának higiéniája252
Az abraktakarmányok felhasználásának higiéniája254
A takarmányvizsgálatok, takarmányminősítés256
Ajánlott irodalom258
ELHELYEZÉS, ISTÁLLÓGÉPESÍTÉS (dr. Guba Sándor, Harsányi Lehel, Vörös Ferenc, dr. Horváth Miklós)
A szarvasmarha igényei az elhelyezéssel szemben261
Az iparszerű szarvasmarhatartó telepek létesítésének üzemi és közgazdaságai szempontjai268
Tejtermelő tehenészeti ágazat269
Húshasznú tehéntartási ágazat272
Tenyészüsző-nevelő ágazat273
Hizlalóágazat274
Állategészségügyi igények az iparszerű szarvasmarhatartásban275
Járványvédelem (dr. Horváth Miklós)276
A külső és belső élősködők elleni védekezés280
A szarvasmarhatelepek létesítése (Mártha Sándor közreműködésével)282
Tervezés, előkészítés282
Épülettípus, teleprendszer284
Szarvasmarhatelepek elrendezése292
Az istállók belső elrendezése294
Járulékos létesítmények295
A felújítás (teleprekonstrukció)296
Az iparszerű szarvasmarhatartásban alkalmazott technológiai folyamatok és gépesítésük300
A gépesítés igényei és lehetőségei300
A takarmányozás gépesítése300
A trágyaeltávolítás gépesítése307
Az ivóvízellátás berendezései317
A fejés és tejkezelés gépei és berendezései318
Tejhűtő és tejtároló berendezések331
Ajánlott irodalom334
A TEHÉNTARTÁS TECHNOLÓGIÁJA (Wolf Gyula, dr. Horváth Miklós)
A tejtermelésre szakosodott tehéntartás technológiája338
A tenyésztéssel kapcsolatos feladatok338
A tehenek táplálóanyag-szükséglete és takarmányozása342
Tartási módok361
Szaporítás381
Fejés393
A tehenek ápolása413
A hústermelésre szakosodott tehéntartás technológiája417
A tenyésztésel kapcsolatos feladatok418
Táplálóanyag-szükséglet419
A húshasznú szarvasmarhatartás takarmányozásának hazai adottságai422
Tartási módok430
Szaporítás434
A tehenek ápolása437
Járványvédelem437
Ajánlott irodalom438
A BORJÚNEVELÉS TECHNOLÓGIÁJA (dr. Stefler József)
Általános szempontok a borjúnevelésben441
Kapcsolat a tehenészettel441
A borjak ivar szerinti eltérő növekedése és fejlődése442
A borjú igénye a környezeti tényezőkkel szemben443
A borjak takarmányozása446
A borjak táplálóanyag-szükséglete446
A borjak fontosabb takarmányai446
Az itatások száma456
Az itatóedények megválasztása456
A tejitatás higiéniai szabályai457
Tartási rendszerek a borjúnevelésben458
Profilaktórium459
Borjúistálló460
Utónevelő468
A borjak ápolása470
Az újszülött borjú ápolása470
Ápolási munkák a borjúistállóban (dr. Horváth Miklós)471
Állategészségügyi feladatok a borjúnevelésben (dr. Horváth Miklós)472
Járványvédelem473
Coli-hasmenés elleni védekezés475
Vírusok okozta emésztő- és légzőszervi megbetegedések elleni védekezés476
Paraziták elleni védekezés477
Ajánlott irodalom477
A TENYÉSZÜSZŐ- ÉS TENYÉSZBIKA-NEVELÉS TECHNOLÓGIÁJA (dr. Stefler József, Wolf Gyula)
A tenyészüsző-nevelés technológiája479
Tenyésztői elvek a tenyészüsző-nevelésben479
A tenyészüszők takarmányozása496
Tartási rendszerek a tenyészüsző-nevelésben499
A tenyészüszők ápolása507
Állategészségügyi feladatok a tenyészüsző-nevelésben509
A tenyészbika-nevelés technológiája509
Tenyésztői elvek a tenyészbika-nevelésben509
A takarmányozás 512
A tenyészbikajelöltek elhelyezése a vizsgálóállomáson516
A tenyészbikajelöltek minősítése519
A növendék tenyészbikák ápolása522
A sajátteljesítmény-vizsgálat állategészségügyi előírásai523
Ajánlott irodalom523
A SZARVASMARHA-HIZLALÁS TECHNOLÓGIÁJA (Boda Imre)
A szarvasmarha növekedési sajtásságainak jelentősége a hústermelésben526
A hízó marhák takarmányozása532
A hízó marhák táplálóanyag-szükséglete532
Etetési módok a szarvasmarha hizlalásban536
Borjúhizlalás537
Növendék bikák hizlalása540
Üszőhizlalás, a hízó üszők egyszeri leelletése (üszők előhasznosítása)550
Kifejlett szarvasmarhák feljavítása552
Tartási rendszerek a szarvasmarha-hizlalásban (Mártha Sándor közreműködésével)554
Lekötéses tartás, zárt istállóban559
Lekötés nélküli tartás, zárt istállóban559
Kötetlen tartás, nyitott istállóban és karámban567
A növendékmarha-hizlalás munkaerő-szükséglete570
A vágómarhák átadása571
A vágómarhák élősúlyának megállapítása571
A vágómarhák szállítása572
A vágómarhák minősítése573
A szarvasmarha húsának minősítése és darabolása580
Ajánlott irodalom584
TERMELÉSI RENDSZEREK, TÁRSULÁSOK A SZARVASMARHA-TENYÉSZTÉSBEN (dr. Guba Sándor, dr. Tamás Károly)585
A mezőgazdaság integrálásának szükségessége585
Integráció a mezőgazdaságban586
Integráció a tőkés viszonyok között590
Integráció a szocialista viszonyok között591
Az integráció szervezeti formái hazánk mezőgazdaságában593
A termelési rendszer fogalma601
A termelési rendszerek kialakításának társadalmi-gazdasági tényezői601
A termelési rendszerek kooperációs feladatai605
A termelési rendszerek (kooperációs) feladatai a tenyésztőmunkában605
Az üszőnevelés és a marhahízlalás koncentárciója606
Takarmánybetakarító géptársulások608
Termékfeldolgozás és -értékesítés610
A szarvasmarha-tenyésztési rendszerek legfontosabb szolgáltatásai611
A takarmányozási szolgáltatás 611
A fejlesztés anyag- és eszközigénye, beszerzés, gépszervíz612
A termelési rendszerek érdekeltségi viszonyai613
A termelésfejlesztés szellemi bázisa614
Ajánlott irodalom615
A NAGYÜZEM ÁLTAL INTEGRÁLT TEJ- ÉS HÚSTERMELÉS A HÁZTÁJI ÉS KISEGÍTŐ GAZDASÁGOKBAN (dr. Guba Sándor, dr. Babinszky Mihály)
A háztáji és kisegítő gazdaságok fogalma, a kistermelők rétegei617
A háztáji és kisegítő gazdaságok helye és szerepe a népgazdaságban, fejlődésének tendenciái618
Az integráció lehetőségei és feltételei624
Az integráció szervezete és működése625
A technológia korszerűsítése a kisüzemi szarvasmarhatartásban637
A kisüzemi szarvasmarhatartás támogatási, hitel- és adórendszere642
Ajánlott irodalom643
Tárgymutató645
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem