1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szarvasmarha-tenyésztés, tejgazdaságtan

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 230 oldal
Sorozatcím: Állattenyésztés
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-9099-07-4
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Tankönyvi szám: Á-104.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szarvasmarha-tenyésztés
Bevezetés5
A szarvasmarha-tenyésztés nemzetgazdasági és üzemi jelentősége5
A szarvasmarha-tenyésztés hazai adottságai és a fejlesztés lehetőségei8
A domensztikáció hatása a szarvasmarhafajra11
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint12
Kérdések és feladatok13
A szarvasmarha külső testalakulásának megítélése14
A küllem és az értékmérő tulajdonságok közötti összefüggés14
A szervezet egészére vonatkozó küllemi tulajdonságok bírálata16
A típus megítélése a küllemi bírálatban18
Az életkor meghatározása19
Az élőtömeg megállapítása20
A testméretek felvétele21
A szarvasmarha színe22
A testtájak részletes bírálata23
Küllemi bírálati rendszerek28
Kérdések és feladatok32
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai33
A tejtermelő képesség34
A tej mennyisége34
A tej beltartalma35
A perzisztencia36
A gépi fejhetőség37
A hústermelő képesség38
Az anyatehenektől megkívánt értékmérő tulajdonságok39
A hízó állatoktól megkívánt értékmérő tulajdonságok39
Minden hasznosítási típusban fontos értékmérő tulajdonságok41
A termékenység41
A növekedési erély és a koraérés42
Tömegtakarmány-fogyasztó képesség, takarmányértékesítő képesség, étkesség (legelőkészség)43
Vérmérséklet, természet, rossz szokások43
Kérdések és feladatok44
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk45
Őshonos fajta48
Magyar szürke marha48
Kettős hasznosítású fajták49
A hegyi tarka fajtacsoport49
A magyar tarka marha49
A szimentáli fajta51
Osztrák tarka, bajor tarka51
A lapály fajtacsoport52
Tejhasznú fajták52
A holstein-fríz fajta52
A jersey fajta54
A hungarofríz fajta54
Húshasznú fajták55
A charolais fajta55
A limousin fajta56
A hereford fajta57
Kérdések és feladatok58
A szarvasmarha nemesítése59
A szarvasmarha nemesítésének szervezeti keretei (tenyésztés-szervezés)59
Törzskönyvi ellenőrzés61
A szarvasmarha megjelölése és nyilvántartásba vétele62
A teljesítmények vizsgálata és az adatook feldolgozása63
A küllemi bírálat64
A szarvasmarha törzskönyvezése64
A tenyészcél meghatározása64
A szarvasmarha tenyészértékbecslése és tenyészkiválasztása66
Tenyészértékbecslés az egyediség (fenotípus) alapján67
Az ősök és oldalági rokonok alapján végzett tenyészértékbecslés67
Tenyészértékbecslés az ivadékok alapján68
A szarvasmarha-tenyésztésben használt tenyésztési eljárások71
Fajtatiszta tenyésztés71
Keresztezés72
Kérdések és feladatok77
A szarvasmarha szaporítása78
Tenyésztésbe vétel78
Az ivarzás79
Ivarzási rendellenességek80
Fedeztetés, mesterséges termékenyítés80
Biotechnikai eljárások és jelentőségük82
A vemhesség83
Rendellenes vemhesség-megszakadások84
A meddőség és okai84
A vemhes tehén ápolása, takarmányozása85
Az ellés86
Az ellés lefolyása87
Az újszülött borjú gondozása89
Az anya gondozása ellés után89
A tehenek elhelyezése az elletési időszakban90
Az újszülött borjak elhelyezése90
Elletés húshasznú állományokban91
Kérdések és feladatok92
A szarvasmarha felnevelése93
A borjú igényei a környezettel szemben93
Borjúnevelési módok94
Szoptatásos (természetes) borjúnevelés95
Itatásos (mesterséges) borjúnevelés95
A föcstejes időszak95
A tejitatás időszaka96
Az utónevelés104
A borjak elhelyezése105
A szopósborjak elhelyezése105
A választott borjak elhelyezése110
A borjú ápolása111
A növendéküsző-nevelés112
Az üszők takarmányozása112
A növendék üszők elhelyezése114
A növendék üszők gondozási munkái115
Az üszők előhasznosítása116
A növendék tenyészbika-jelöltek nevelése117
A tenyészbika-nevelés munkái118
Kérdések és feladatok118
Kifejlett tenyészbikák tartása119
Tejtermelő tehenek tartása és takarmányozása120
A tejelő tehenek elhelyezése120
A trágyaeltávolítás lehetőségei125
A tehenek ápolása, gondozása126
A tehenek takarmányozása127
A tehenek ivóvízellátása131
A tejtermelő tehenek nyilvántartása132
Kérdések és feladatok133
A tehenek tejtermelése, fejése134
A tőgy felépítése, élettani működése134
A tőgyalakulás és a fejés összefüggése136
A fejőgép hatása a fejésre137
A gépi fejés munkaműveletei137
Szakszerű kézi fejés139
A fejés higiéniája140
Fejés kötött tartási rendszerben141
Fejés kötetlen tartási rendszerben141
Kérdések és feladatok144
A húshasznú tehenek tartása és takarmányozása145
Az anyatehenek elhelyezése145
Az anyatehenek nyilvántartása148
Az anyatehenek szaporítása148
Az anyatehenek takarmányozása149
A borjak fölnevelése151
Kérdések és feladatok153
A szarvasmarha hizlalása154
Hizlalási módok155
Borjúhizlalás155
Fehér húsú borjak hizlalása155
Baby-beef hizlalás156
Növendék bikák hizlalása156
Növendék bikák hagyományos hizlalása157
Növendék bikák intenzív hizlalása158
Borjúfogas tinók hizlalása159
Üszőhizlalás159
Selejtezett tehenek feljavítása159
A hízómarhák takarmányozása161
A hízómarhák elhelyezése162
A trágyaeltávolítás módja165
A vágómarhák minősítése165
A vágómarhák szállítása169
Kérdések és feladatok170
Szarvasmarhatartás a kisüzemekben171
Kérdések és feladatok173
Tejgazdaságtan
A tej jelentősége, tulajdonságai, minősége177
A tej táplálkozási, takarmányozási és ipari szerepe177
A tej fogalma, meghatározása178
A tej összetételen178
A tej tulajdonságai182
A föcstej (kolosztrum)183
Az öregfejős tehenek teje184
A tej mikrobái184
Tejhibák185
A termelői tej minőségi követelményei186
A termelői tej forgalmazásának feltételei187
Higiénia a tejgazdaságban189
A tisztogatás és a csírátlanítás műveletei191
Programvezérelt automatikus gépi tisztogatás és csírátlanítás192
Kézi tisztogatás és csírátlanítás193
Kézi vezérlésű gépi tiszítás és csírátlanítás193
Kérdések és feladatok194
A tej kezelése195
A tej elsődleges kezelése196
A tej másodlagos kezelése199
A tej vizsgálata203
Mintavétel203
A minta tartósítása204
A tej érzékszervi vizsgálata204
Tisztasági próba204
A tej frissességének megállapítása205
A tej savfokának meghatározása207
A nyers tej higiéniai vizsgálata208
A reduktáz próba208
Rezazurin próba209
Prognostar-vizsgálat209
A tőgygyulladás kimutatása210
Mastitest próba210
Mastitis detektor211
Whiteside-próba211
Kataláz próba212
A tej kémhatásának vizsgálata212
A tej alkotórészeinek meghatározása213
A tej zsírszázalékának meghatározása213
A tejszín zsírvizsgálata Köhler-féle eljárással214
A tejszín zsírvizsgálata Gerber-féle butirométerrel214
Sovány tej zsírtartalmának meghatározása214
A tej sűrűségének meghatározása215
A tej zsírmentes szárazanyag-tartalmának meghatározása215
A fehérjetartalom meghatározása218
A tejhamisítás felismerése218
Kérdések és feladatok218
A fej feldolgozása219
Fogyasztói tej készítése219
A vajkészítés219
A túró készítése220
A sajt készítése221
A juhtej feldolgozása223
A tej átadása feldolgozásra224
Kérdések és feladatok225
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem