kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 230 oldal |
Sorozatcím: | Állattenyésztés |
Kötetszám: | 4 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-9099-07-4 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Tankönyvi szám: Á-104. |
Szarvasmarha-tenyésztés | |
Bevezetés | 5 |
A szarvasmarha-tenyésztés nemzetgazdasági és üzemi jelentősége | 5 |
A szarvasmarha-tenyésztés hazai adottságai és a fejlesztés lehetőségei | 8 |
A domensztikáció hatása a szarvasmarhafajra | 11 |
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 12 |
Kérdések és feladatok | 13 |
A szarvasmarha külső testalakulásának megítélése | 14 |
A küllem és az értékmérő tulajdonságok közötti összefüggés | 14 |
A szervezet egészére vonatkozó küllemi tulajdonságok bírálata | 16 |
A típus megítélése a küllemi bírálatban | 18 |
Az életkor meghatározása | 19 |
Az élőtömeg megállapítása | 20 |
A testméretek felvétele | 21 |
A szarvasmarha színe | 22 |
A testtájak részletes bírálata | 23 |
Küllemi bírálati rendszerek | 28 |
Kérdések és feladatok | 32 |
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 33 |
A tejtermelő képesség | 34 |
A tej mennyisége | 34 |
A tej beltartalma | 35 |
A perzisztencia | 36 |
A gépi fejhetőség | 37 |
A hústermelő képesség | 38 |
Az anyatehenektől megkívánt értékmérő tulajdonságok | 39 |
A hízó állatoktól megkívánt értékmérő tulajdonságok | 39 |
Minden hasznosítási típusban fontos értékmérő tulajdonságok | 41 |
A termékenység | 41 |
A növekedési erély és a koraérés | 42 |
Tömegtakarmány-fogyasztó képesség, takarmányértékesítő képesség, étkesség (legelőkészség) | 43 |
Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 43 |
Kérdések és feladatok | 44 |
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk | 45 |
Őshonos fajta | 48 |
Magyar szürke marha | 48 |
Kettős hasznosítású fajták | 49 |
A hegyi tarka fajtacsoport | 49 |
A magyar tarka marha | 49 |
A szimentáli fajta | 51 |
Osztrák tarka, bajor tarka | 51 |
A lapály fajtacsoport | 52 |
Tejhasznú fajták | 52 |
A holstein-fríz fajta | 52 |
A jersey fajta | 54 |
A hungarofríz fajta | 54 |
Húshasznú fajták | 55 |
A charolais fajta | 55 |
A limousin fajta | 56 |
A hereford fajta | 57 |
Kérdések és feladatok | 58 |
A szarvasmarha nemesítése | 59 |
A szarvasmarha nemesítésének szervezeti keretei (tenyésztés-szervezés) | 59 |
Törzskönyvi ellenőrzés | 61 |
A szarvasmarha megjelölése és nyilvántartásba vétele | 62 |
A teljesítmények vizsgálata és az adatook feldolgozása | 63 |
A küllemi bírálat | 64 |
A szarvasmarha törzskönyvezése | 64 |
A tenyészcél meghatározása | 64 |
A szarvasmarha tenyészértékbecslése és tenyészkiválasztása | 66 |
Tenyészértékbecslés az egyediség (fenotípus) alapján | 67 |
Az ősök és oldalági rokonok alapján végzett tenyészértékbecslés | 67 |
Tenyészértékbecslés az ivadékok alapján | 68 |
A szarvasmarha-tenyésztésben használt tenyésztési eljárások | 71 |
Fajtatiszta tenyésztés | 71 |
Keresztezés | 72 |
Kérdések és feladatok | 77 |
A szarvasmarha szaporítása | 78 |
Tenyésztésbe vétel | 78 |
Az ivarzás | 79 |
Ivarzási rendellenességek | 80 |
Fedeztetés, mesterséges termékenyítés | 80 |
Biotechnikai eljárások és jelentőségük | 82 |
A vemhesség | 83 |
Rendellenes vemhesség-megszakadások | 84 |
A meddőség és okai | 84 |
A vemhes tehén ápolása, takarmányozása | 85 |
Az ellés | 86 |
Az ellés lefolyása | 87 |
Az újszülött borjú gondozása | 89 |
Az anya gondozása ellés után | 89 |
A tehenek elhelyezése az elletési időszakban | 90 |
Az újszülött borjak elhelyezése | 90 |
Elletés húshasznú állományokban | 91 |
Kérdések és feladatok | 92 |
A szarvasmarha felnevelése | 93 |
A borjú igényei a környezettel szemben | 93 |
Borjúnevelési módok | 94 |
Szoptatásos (természetes) borjúnevelés | 95 |
Itatásos (mesterséges) borjúnevelés | 95 |
A föcstejes időszak | 95 |
A tejitatás időszaka | 96 |
Az utónevelés | 104 |
A borjak elhelyezése | 105 |
A szopósborjak elhelyezése | 105 |
A választott borjak elhelyezése | 110 |
A borjú ápolása | 111 |
A növendéküsző-nevelés | 112 |
Az üszők takarmányozása | 112 |
A növendék üszők elhelyezése | 114 |
A növendék üszők gondozási munkái | 115 |
Az üszők előhasznosítása | 116 |
A növendék tenyészbika-jelöltek nevelése | 117 |
A tenyészbika-nevelés munkái | 118 |
Kérdések és feladatok | 118 |
Kifejlett tenyészbikák tartása | 119 |
Tejtermelő tehenek tartása és takarmányozása | 120 |
A tejelő tehenek elhelyezése | 120 |
A trágyaeltávolítás lehetőségei | 125 |
A tehenek ápolása, gondozása | 126 |
A tehenek takarmányozása | 127 |
A tehenek ivóvízellátása | 131 |
A tejtermelő tehenek nyilvántartása | 132 |
Kérdések és feladatok | 133 |
A tehenek tejtermelése, fejése | 134 |
A tőgy felépítése, élettani működése | 134 |
A tőgyalakulás és a fejés összefüggése | 136 |
A fejőgép hatása a fejésre | 137 |
A gépi fejés munkaműveletei | 137 |
Szakszerű kézi fejés | 139 |
A fejés higiéniája | 140 |
Fejés kötött tartási rendszerben | 141 |
Fejés kötetlen tartási rendszerben | 141 |
Kérdések és feladatok | 144 |
A húshasznú tehenek tartása és takarmányozása | 145 |
Az anyatehenek elhelyezése | 145 |
Az anyatehenek nyilvántartása | 148 |
Az anyatehenek szaporítása | 148 |
Az anyatehenek takarmányozása | 149 |
A borjak fölnevelése | 151 |
Kérdések és feladatok | 153 |
A szarvasmarha hizlalása | 154 |
Hizlalási módok | 155 |
Borjúhizlalás | 155 |
Fehér húsú borjak hizlalása | 155 |
Baby-beef hizlalás | 156 |
Növendék bikák hizlalása | 156 |
Növendék bikák hagyományos hizlalása | 157 |
Növendék bikák intenzív hizlalása | 158 |
Borjúfogas tinók hizlalása | 159 |
Üszőhizlalás | 159 |
Selejtezett tehenek feljavítása | 159 |
A hízómarhák takarmányozása | 161 |
A hízómarhák elhelyezése | 162 |
A trágyaeltávolítás módja | 165 |
A vágómarhák minősítése | 165 |
A vágómarhák szállítása | 169 |
Kérdések és feladatok | 170 |
Szarvasmarhatartás a kisüzemekben | 171 |
Kérdések és feladatok | 173 |
Tejgazdaságtan | |
A tej jelentősége, tulajdonságai, minősége | 177 |
A tej táplálkozási, takarmányozási és ipari szerepe | 177 |
A tej fogalma, meghatározása | 178 |
A tej összetételen | 178 |
A tej tulajdonságai | 182 |
A föcstej (kolosztrum) | 183 |
Az öregfejős tehenek teje | 184 |
A tej mikrobái | 184 |
Tejhibák | 185 |
A termelői tej minőségi követelményei | 186 |
A termelői tej forgalmazásának feltételei | 187 |
Higiénia a tejgazdaságban | 189 |
A tisztogatás és a csírátlanítás műveletei | 191 |
Programvezérelt automatikus gépi tisztogatás és csírátlanítás | 192 |
Kézi tisztogatás és csírátlanítás | 193 |
Kézi vezérlésű gépi tiszítás és csírátlanítás | 193 |
Kérdések és feladatok | 194 |
A tej kezelése | 195 |
A tej elsődleges kezelése | 196 |
A tej másodlagos kezelése | 199 |
A tej vizsgálata | 203 |
Mintavétel | 203 |
A minta tartósítása | 204 |
A tej érzékszervi vizsgálata | 204 |
Tisztasági próba | 204 |
A tej frissességének megállapítása | 205 |
A tej savfokának meghatározása | 207 |
A nyers tej higiéniai vizsgálata | 208 |
A reduktáz próba | 208 |
Rezazurin próba | 209 |
Prognostar-vizsgálat | 209 |
A tőgygyulladás kimutatása | 210 |
Mastitest próba | 210 |
Mastitis detektor | 211 |
Whiteside-próba | 211 |
Kataláz próba | 212 |
A tej kémhatásának vizsgálata | 212 |
A tej alkotórészeinek meghatározása | 213 |
A tej zsírszázalékának meghatározása | 213 |
A tejszín zsírvizsgálata Köhler-féle eljárással | 214 |
A tejszín zsírvizsgálata Gerber-féle butirométerrel | 214 |
Sovány tej zsírtartalmának meghatározása | 214 |
A tej sűrűségének meghatározása | 215 |
A tej zsírmentes szárazanyag-tartalmának meghatározása | 215 |
A fehérjetartalom meghatározása | 218 |
A tejhamisítás felismerése | 218 |
Kérdések és feladatok | 218 |
A fej feldolgozása | 219 |
Fogyasztói tej készítése | 219 |
A vajkészítés | 219 |
A túró készítése | 220 |
A sajt készítése | 221 |
A juhtej feldolgozása | 223 |
A tej átadása feldolgozásra | 224 |
Kérdések és feladatok | 225 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.