kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 341 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-623-1 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Előszó | 5 |
Tésztaipari anyagismeret | 9 |
Alapanyagok | 9 |
Búzafajták tésztaipari célra | 10 |
A búza összetevői és belső tulajdonságai | 19 |
A búza külső tulajdonságai | 23 |
A búza őrlése | 24 |
Az őrlemény szerkezete | 25 |
A liszt összetétele és tulajdonságai | 26 |
Sikér | 27 |
Kémiai anyagok hatása a sikérre | 29 |
A hő hatása a sikérre | 30 |
A sikér minőségét meghatározó tényezők | 30 |
A liszt fehérjéi | 31 |
A liszt szénhidrátjai | 32 |
A hazai tésztaipar által használt liszt | 34 |
A liszt átvétele és tárolása | 34 |
A tésztagyártáshoz használt víz | 35 |
A tésztagyártáshoz használt tojás | 35 |
A tojás részei | 36 |
A tojás összetétele | 37 |
A tojássárgája-olaj fő alkotórészei | 38 |
A tojás tápértéke | 38 |
Változások a tojásban | 40 |
A tojás jelentősége a tésztaipar szempontjából | 40 |
A tojás tartósítása | 41 |
A tojás és tojáspor átvétele, tárolása | 41 |
Szója | 42 |
A szójabab feldolgozása | 42 |
Tejsavó | 44 |
A tésztaipar csomagolóanyagai | 44 |
Tésztagyártó gépek és berendezések | 49 |
A száraztészta előállítására szolgáló gépek és berendezések fejlődése | 49 |
Az 1960-ig üzemelt főbb tésztagyártó gépek és berendezések | 52 |
Keverők | 53 |
Gyúrók | 54 |
Sajtolók | 58 |
Nyújtógépek | 61 |
Vágógépek | 62 |
Tésztaszárító berendezések | 63 |
Tésztagyárak gyártógépeinek és berendezéseinek részletes ismertetése | 65 |
Nyersanyagok szállításának és tárolásának gépei és berendezései | 66 |
A liszt szállításának, tárolásának gépei és berendezései | 66 |
Adalék anyagok szállításának, tárolásának gépei és berendezései | 74 |
Nyers- és adalék anyagok előkészítésének gépei és berendezései | 74 |
A liszt előkészítésének gépei és berendezései | 75 |
Vízmelegítő berendezések | 81 |
Tojáskészítmények előkészítésének gépei és berendezései | 82 |
Tésztakeverő, tömörítő, alakító gépek és berendezések | 86 |
PAVAN-sajtológépek | 87 |
BRAIBANTI-sajtológépek | 105 |
Elő- és utószárító gépek és berendezések | 120 |
Magas hőfokon üzemelő PAVAN gyártmányú szálasáru-szárító berendezések | 121 |
Magas hőfokon üzemelő PAVAN-szárító szálas áru szárítására | 143 |
Magas hőfokon üzemelő PAVAN-szárító apró áru szárítására | 134 |
Alacsonyabb hőfokon üzemelő PAVAN-szárító szálas áru szárítására | 143 |
Alacsonyabb hőfokon üzemelő PAVAN-szárító apró áruk szárítására | 146 |
Szálas árut szárító BRAIBANTI-berendezés | 149 |
Apró árut szárító BRAIBANTI-berendezés | 156 |
Tésztakészítmények közbenső tárolásának gépei és berendezései | 160 |
Késztermék-csomagoló gépek és berendezések | 161 |
Apró árut csomagoló gépek | 162 |
Szálas árut csomagoló gép | 163 |
Késztermék raktározásának és belső anyagmozgatásának gépei és berendezései | 167 |
Szellőztető- és klímaberendezések | 167 |
Matricamosó | 169 |
Selejtvisszaőrlő berendezések | 169 |
Külföldön elterjedt, hazai üzemekben nem alkalmazott tésztagyártó gépek és berendezések | 170 |
Tésztaüzemek műszaki ellátása | 175 |
Tésztaüzemek karbantartó szervezete | 176 |
Tésztakészítményeket előállító kisüzemek gépei és berendezései | 177 |
Tésztagyárak telepítési irányelvei és az üzemépületek építési követelményei | 178 |
A tésztagyártás technológiája | 181 |
A tésztaipar története | 181 |
A tésztakészítmények gyártásának fejlődése | 182 |
A hazai tésztaipar története | 182 |
A tésztagyártás | 184 |
A nyersanyagok előkészítése | 185 |
A tészta keverése | 188 |
A tészta tömörítése | 192 |
A tészta alakítása | 193 |
Tésztakészítmények szárítása | 203 |
A szárítási folyamatok fizikai alapjai | 204 |
Szárítástechnikai alapfolyamatok | 216 |
A tésztakészítmények szárításának alapjai | 227 |
Az alakított nyerstészta vizsgálata szárítási szempontból | 228 |
A tésztakészítmények szárításának alapelvei | 237 |
Előszárításos eljárás | 239 |
A szárítóberendezések technológiája | 244 |
Természetes vagy szabad levegőn való szárítás | 244 |
Mesterséges szárítás | 244 |
Korszerű tésztagyártó vonalak szárítóberendezéseinek technológiája | 259 |
A gyártás befejezett műveletei | 260 |
Tésztakészítmények csomagolása | 261 |
Tészakészítmények raktározása | 263 |
Tésztagyártó vonalak és üzemeltetésük | 263 |
A vonalak beindítása és beállítása | 264 |
Tésztagyártó vonalak üzemeltetése | 266 |
Tésztagyártó vonalak leállítása | 273 |
Új szárítási módok | 275 |
A külföldi tésztaipar | 278 |
A termékválaszték | 280 |
Fogyasztás, felhasználás | 284 |
Kutatás és fejlesztés | 285 |
Száraztésztát előállítő kisüzemek | 286 |
Nyersanyag-előkészítés | 287 |
A tészta keverése | 287 |
A tészta tömörítése | 288 |
A tészta alakítása | 288 |
A házitészták szárítása | 288 |
A házitészták csomagolása | 290 |
A házitészták értékelése | 291 |
Tésztaipari termékek | 295 |
A száraztészta-készítmények táplálkozástani jelentősége | 299 |
Tésztakészítmények a táplálkozásunkban | 303 |
Tésztakészítményekkel szemben támasztott követelmények | 304 |
Tésztaipari laboratóriumok | 306 |
A tésztagyártás higiéniája | 309 |
A száraztészták jellegzetes kórokozói | 316 |
Tésztakészítmények tárolási feltételei és módjai | 318 |
Tésztahibák | 321 |
Alak- és mérethibák | 321 |
Felületi, szerkezeti hibák, törmelékesség | 323 |
Színhibák, áttetszőség | 325 |
Ízhibák | 326 |
Főzési hibák | 326 |
Tésztabetegségek | 327 |
Penészedés | 327 |
Savanyodás | 329 |
Házi jellegű tésztakészítmények | 329 |
Tésztaipari anyagnormák | 330 |
A könyvben használt magyarázat nélküli jelölések értelmezése | 335 |
Irodalom | 337 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.