kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Magyar Vegyipari Szövetség |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 345 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Előszó | |
Tartalomjegyzék | |
Bevezetés | |
Elméleti alapfogalmak | |
A zsíros-olajok | |
Általános rész | 1 |
A zsíros-olajok vegyi összetétele | 1 |
A zsíros-olajok fizikai tulajdonságai | 3 |
A zsíros-olajok vegyi tulajdonságai | 5 |
A zsíros-olajok vegyvizsgálati adatai | 8 |
A szappan | |
A szappan fogalma | 9 |
A zsíralkáli-szappanok tulajdonságai | 11 |
Zsírok és olajok elszappanosítása | 23 |
Elszappanosítás forralás útján | 24 |
Elszappanosítás hideguton | 27 |
Karbonát elszappanosítás | 28 |
Egyéb elszappanosítási módok | 30 |
A kisózás elmélete | |
Általános rész | 31 |
Az elektrolitok kisózó hatása | 33 |
Az egyes fázismódosulatokkal kapcsolatos tudnivalók | 35 |
Hőmérséklet és egyéb hatások befolyása a kisózásra és a kiülepedésre | 36 |
A szappangyártás nyersanyagai | |
Zsírok és olajok | |
A zsírok és olajok csoportosítása | 38 |
A zsírok és olajok előállítása | 40 |
A szappangyártásnál leggyakrabban használt zsírok és olajok ismertetése | 42 |
Zsírok és olajok tárolása és kezelése | |
Zsírok és olajok tárolása | 50 |
Zsiradékok kezelése | 54 |
Zsírsavak | |
A zsírsavak csoportosítása | 58 |
A zsírbontás | 60 |
A zsírok előkészítése a bontáshoz | 60 |
A Twitchell-bontás | 61 |
Autoklávbontás | 63 |
Zsírsavak tárolása és kezelése | 64 |
Gyanta | 65 |
Vegyi úton előállított zsírsavak és zsírpótló anyagok | |
Vegyi úton előállított zsírsavak | 66 |
Zsírpótló anyagok | 67 |
Alkáliák | |
Általános rész | 68 |
A szappangyártásnál használatos alkáliák | 69 |
A marólúgok raktározása, kezelése és feloldása | 72 |
A szappangyártás segédanyagai | 73 |
A szappangyártás gépei és készülékei | |
Szappanfőzdék általános berendezési tárgyai | |
Főzőüstök | 76 |
Duplikátor-, olvasztó- és keverőüstök | 78 |
Főzdei segédeszközök | 79 |
Szivattyúk | 79 |
A készrefőzött szappan továbbfeldolgozását szolgáló gépek és berendezések | 80 |
Szappanformák | 80 |
Hűtőprések | 81 |
Szappanvágó gépek | 83 |
Előkésíztő berendezések a préseléshez | 84 |
Présformák (stancák) és szappanprések | 85 |
Csomagológépek | 86 |
Hideguti szappanok készítéséhez szükséges berendezési tárgyak | 86 |
Pilirozott pipereszappanok készítéséhez szükséges gépek és berendezések | 87 |
Szappanforgácsoló gépek | 87 |
Szappanforgács szárító gépek | 88 |
Forgácskeverő gépek | 90 |
Pilirozó gépek | 90 |
Rúdnyomó csigaprések (pelotőz) | 91 |
Szappandarab-vágógépek | 91 |
Különféle gépek és berendezések | 92 |
Gőzellátás | 92 |
Ábrák | 97 |
A szappangyártás gyakorlata | |
Kemény mosószappanok | 113 |
Színszappanok | 115 |
A szappanfőzés műveletei | 116 |
A színszappan kiülepítse és továbbfeldolgozása | 137 |
Egyes színszappanfajták gyártási előírásai | 146 |
Enyvszappanok | |
Általános rész | 150 |
Az enyvszappanok zsírösszetétele, lúgtöménysége és töltőanyagai | 152 |
Gyártási előírások | 154 |
Félszínszappanok (eschwegi szappanok) | 156 |
Textilszappanok | |
A szappan szerepe a textiliparban | 159 |
A textilszappanok forgalmi módozatai | 161 |
A textilszappanok minőségi követelményei | 162 |
Textilszappanok gyártási előírásai | 163 |
Oldószerszappanok | |
Általános rész | 166 |
Az oldószerszappanok csoportosítása | 167 |
Gyártási előírások | 170 |
Kálikenőszappanok | |
Általános rész | 172 |
Kenőszappanok készítése | 175 |
Pipereszappanok | 185 |
Hideguton készített pipereszappanok | |
Általános rész | 186 |
Nyersanyagok | 187 |
A hideguti pipereszappankészítés gyakorlata | 189 |
Egyes hideguti szappanminőségek | 192 |
Glicerinszappanok (Dr. Kéri Pál) | |
Általános követelmények és hozzátétek | 193 |
Gyártási előírások | 195 |
Illatosított színszappanok | 197 |
Pilirozott szappanok | |
Általános rész | 198 |
A pilirozott szappanok nyersanyagai | 199 |
A pilirozott szappanok készítése | 201 |
Pipereszappanok illatosítása (Dr. Kéri Pál) | |
Az illatosító alapanyagok csoportosítása | 209 |
A szappan- és illatosítóanyag egymásrahatása | 211 |
Az illatkompoziciók készítése | 212 |
Egyes szappanfajták illatosítása | 216 |
Borotvaszappanok (Dr. Kéri Pál) | |
Általános rész | 217 |
Hidegúton készített borotvaszappanok | 219 |
Pilirozott borotvaszappanok | 220 |
Borotvaszappanpor | 222 |
Borotvakrémek | 222 |
Folyékony borotvaszappanok | 223 |
Fertőtlenítő- és gyógyszappanok (Dr. Kéri Pál) | 224 |
Különleges szappankészítmények (Dr. Kéri Pál) | |
Homokszappan | 226 |
Fémtisztítószappan | 226 |
Kéztisztító- és mosószerek | 227 |
Folttisztítószappan | 227 |
Úszószappan | 228 |
Folyékony szappanok (Dr. Kéri Pál) | |
Általános rész | 229 |
Folyékony szappanok készítése | 230 |
Gyártási előírások | 232 |
Szappanforgács, szappanpehely, szappanpor és mosóporok | |
Általános rész | 232 |
Szappanforgács és szappanpehely | 234 |
A szappanporok és mosóporok nyersanyagai | 235 |
A szappanporok és mosóporok készítése | 238 |
A szappanalap készítése | 238 |
A mosóporkeverékek összeállítása | 239 |
A mosóporkeverékek porítása | 242 |
A szappanok és mosószerek készitésével kapcsolatos általános tudnivalók | |
Laboratóriumi vizsgálatok | 247 |
Szappanüzemi laborítórium legszükségesebb felszerelési kellékei | 247 |
Általános utasítások | 248 |
Zsírok és olajok vizsgálata | 250 |
Maróalkáli és sóoldatok vizsgálata | 252 |
Szappanvizsgálatok | 253 |
Számítások | 255 |
Zsiradékok szabadzsírsav tartalma | 255 |
Nátronlúgszükséglet zsiradékok savtalanításához | 256 |
Zsiradékok teljes elszappanosításához szükséges lúg mennyisége | 256 |
Ammóniákszódaszükséglet a karbonát elszappanosításhoz | 257 |
A szappanhozamnak kiszámítása | 258 |
Színszappanok zsírsavtartalmának szabályozása a felvágási súly beállításával | 259 |
Zsiradékok glicerintartalma | 260 |
Maróalkálioldatok higítása súlymérés útján | 260 |
Maróalkálioldatok higítása űrtartalomméréssel | 260 |
Kalkulációk | 261 |
Anyagköltségek | 262 |
Gyártási költségek | 263 |
Általános költségek | |
A kalkulációs összeállítása | 267 |
Táblázatok | |
Tiszta trigliceridek és fontosabb zsiradékok fizikai és kémiai állandói | 271 |
Marónátronoldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 272 |
Marónátronoldatok higítása | 273 |
Marókálioldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 274 |
Nártiumkarbonát- (szóda-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 275 |
Káliumkarbonát- (hamuzsír-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 276 |
Nátriumklorid- (konyhasó-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve | 277 |
1000 kg zsiradék elszappanosításához szükséges nátronlúg mennyisége | 278 |
1000 kg zsiradék elszappanosításához szükséges kálilúg mennyisége | 279 |
1000 kg ipari zsírsav elszappanosításához szükséges 98 %-os ammóniákszóda mennyisége | 280 |
1000 kg szappanhoz adandó töltőanyag súlya kilogramokban, melynek hozzáadásával a szappan zsírsavtartalmát a kívánt mértékben csökkenthetjük | 281 |
Magyarország nagyobb városai vizének keménysége (Dr. Kneppó Jenő) | 282 |
Függelék | |
A mosóanyagok használata (Erdős Jenő) | |
Általános rész | 285 |
A mosás gyakorlata | 286 |
A szennyezettség fajtájának figyelembevétele a mosásnál | 286 |
Tudnivalók a mosáshoz szükséges vízről | 287 |
A hőmérséklet megválasztása a mosásnál | 293 |
A mosóanyagok megválasztása | 293 |
Pamutanyagok mosása | 293 |
Lenanyagok mosása | 296 |
Gyapjúanyagok mosása | 297 |
Selyemanyagok mosása | 299 |
A zsíralkoholos mosószerek | 300 |
Betűrendes tárgymutató | 303 |
Melléklet | |
1-12. számú táblázataink kézihasználatra |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.