1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szántóföldi növények vetőmagtermesztése és kereskedelme

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv részletesen ismerteti a köztermesztésben levő szántóföldi növények vetőmag-termesztési technológiáit. Bemutatja a vetőmagtermesztés és -feldolgozás műveleteit. Ehhez a magbiológiával, a vetőmag-minősítéssel, vetőmag-ellenőrzéssel és a fajtavédelemmel foglalkozó fejezetek szolgáltatnak alapot. Szerepet kap a műben a vetőmag-kereskedelem stratégiája és a marketingtevékenység is.

Tartalom

Dr. Bódis László: Vetőmagminősítés, fajtaelismerés (múlt - jelen - jövő)15
A mezőgazdasági kísérletügy és minőségtanúsítás Magyarországon16
A XIX. századi kezdetek16
A századforduló utáni évek18
A Trianon utáni évek18
A II. világháború rombolásai és az újrakezdés20
Az 1956 utáni évek megtorpanása, majd az 1970-es évek fellendülése21
Az 1990 előtti és utáni évek23
A korszak eredményeinek összegezése24
A biológiai alapok minősítését szabályozó törvények és rendeletek24
A fajtahasználat és a vetőmag-minősítés nemzetközi szervezetei26
A jövő feladatai, felkészülés az EU-csatlakozásra27
Dr. Hullan Tibor: Hazai és nemzetközi vetőmagtermesztés helyzete28
Vetőmagtermesztésünk helyzete és fejlődése 1947-1990 között28
A magyar vetőmagtermesztés helyzete 1990-től31
Felkészülés az +EU-csatlakozásra (versenyképesség)36
A vetőmagtermelés és -forgalmazás, hazai rendszere, export céltermeltetés38
A biovetőmag-termesztés41
Dr. Lázár László - Dr. Rátkai József: A növényfajták állami elismerése és a fajtavédelem43
A növényfajtákat érintő szabályozási rendszerek43
A növényfajták kereskedelmi forgalmazási rendszere43
A növényfajták engedélyezése43
A növényfajták elismerésének jogi szabályozása45
A géntechnológiával módosított fajták elismerésének jogi szabályozása47
A növényfajták elismerésének államigazgatási rendszere48
A növényfajták DUS-vizsgálata51
A növényfajták gazdasági értékvizsgálata55
A géntechnológiával módosított fajták vizsgálata57
A növényfajták elnevezésére vonatkozó előírások58
A fajtafenntartás ellenőrzése58
Az államileg elismert fajták gazdasági értékvizsgálata59
A növényfajták állami elismerésének szabályozása az EU-ban59
A növényfajták védelme65
A fajtaoltalmazás célja és feltétele65
A fajtaoltalmazás jogi szabályozása67
A fajtaoltalmi eljárás rendje67
Fajtavédelem az EU-ban68
Dr. Fejes István: A vetőmag-előállítás követelményei71
A vetőmagvizsgálat71
Vetőmag-minősítés72
Minősített vetőmag és annak szaporítási fokozatai73
A vetőmag-minősítés szereplői74
Származásigazolás és a vetésbejelentés75
Szántóföldi ellenőrzés célja, követelményei és minősítési tényezői76
A szántóföldi ellenőrzés végrehajtása77
A vetőmag faj- és fajtaazonosító kisparcellás vizsgálata79
Fogalommeghatározások a vetőmag-szaporítások szántóföldi ellenőrzéséhez81
Ertseyné Dr. Peregi Katalin: A vetőmag fémzárolása, értékmérő tulajdonságainak vizsgálata85
A vetőmag őtja a betakarítástól a fémzárolásig85
A fémzárolás fogalma, tartalmi és szakmai kellékei85
A vetőmagtételek mintázása86
Egyöntetűségi vizsgálat88
Minősítési határértékek értelmezése91
A vetőmagvizsgálat módszertana92
Vetőmag-vizsgálati módszertan kialakulása92
A nemzetközi vetőmag-vizsgálati módszertan és a hazai vizsgálati szabványok kapcsolata93
Vetőmag-vizsgálati módszerek95
Technikai tisztaság- és idegenmag-vizsgálat 95
Genetikai tisztaság és fajtaazonossági vizsgálatok95
Csírázóképesség meghatározása96
Életképesség meghatározása, a vigorvizsgálatok köre97
Magegészségügyi vizsgálatok98
Fogalommeghatározások a mintavételhez, a fémzároláshoz és a minősítéshez101
Dr. Nagy László: Maghigiénia104
A megképződés körülményei104
A maggal szaporított növények morfológiai jellegzetességei104
A maggal szaporított növények fejlődési fázisai107
A mag képződését befolyásoló ökológiai tényezők108
A mag szerveződését és fejlődését kísérő biokémiai és élettani folyamatok sajátosságai109
A mag felépítése és biológiai sajátosságai111
Az érett mag szöveti szerkezete, kémiai összetétele111
A magnyugalmi állapot jelentősége és formái114
A csírázás fogalma, formái117
Huszár István: A vetőmag feldolgozása122
A nyers vetőmag fogadása és vizsgálata122
A nyers vetőmag szárítása, tárolása122
A szárítás122
A nyers vetőmag tárolása123
A vetőmag tisztítása124
A vetőmagtisztítás elve124
A vetőmagtisztítás gépei és technológiája124
Magkezelési eljárások130
Néhány fontosabb növényfaj vetőmagtisztításának technológiája131
A kalászos gabonák vetőmagtisztítása131
A kukorica vetőmagtisztítása134
A nagymagvú hüvelyesek tisztítása138
A herefélék vetőmagtisztítása140
A napraforgó vetőmagtisztítása141
A fűfélék vetőmagtisztítása142
A vetőmag előkészítése fémzárolásra143
Javasolt rostaméretek néhány növényfaj tisztításához145
Dr. Turi János: Vetőmagmarketing és kereskedelem150
A marketingismeretek jelentősége150
A vetőmagmarketing stratégiája 150
A marketing, az agrármarketing fogalommeghatározása150
A vetőmag és a piac összefüggései157
A vetőmagpiaci kutatás és a vetőmagpiac előrejelzése163
A vetőmagpiaci szegmentálás és pozicionálás164
A földrajzi eredet és kiterjedés166
Az időzítés166
Versenystílus166
A marketingmix-döntések a vetőmagmarketingben167
A fajta- és vetőmag-stratégia167
Az árstratégia kialakítása169
A marketingcsatorna kiválasztása és a logisztika jelentősége171
A marketingkommunikáció stratégiája173
Szántóföldi növények vetőmag-termesztési technológiája179
Gabonafélék179
Dr. Jolánkai Márton: Búza (közönséges búza, tönköly búza, durumbúza)179
Dr. Kruppa József: Rozs (őszi rozs, évelő rozs)189
Dr. Pepó Péter: Árpa202
Dr. Pepó Péter: Zab220
Dr. Kruppa József: Tritikálé229
Dr. Széll Endre: Kukorica240
Dr. Iványi Ildikó: Cirokfélék271
Dr. Izsáki Zoltánné: Fénymag290
Dr. Nagy Jenő: Köles296
Dr. Gócs László: Pohánka302
Hüvelyesek308
Dr. Balázs Júlia: Étkezési szárazborsó és takarmányborsó308
Dr. Balázs Júlia: Bab323
Dr. Reszkető Péter: Szója332
Dr. Kajdi Ferenc: Lóbab347
Dr. Reszkető Péter: Lencse357
Dr. Nagy Béla: Csicseriborsó363
Dr. Nagy Jenő: Szegletes lednek368
Borbély Ferenc: Csillagfürt374
Dr. Kruppa József: Bükkönyfélék386
Gyökér- és gumós növények395
Dr. Izsáki Zoltán: Cukorrépa395
Dr. Kajdi Ferenc: Takarmányrépa413
Dr. Kruppa József: Burgonya422
Horváth Lajos: Csicsóka449
Olajnövények456
Dr. Pálvölgyi László: Napraforgó456
Dr. Máté András: Őszi káposztarepce474
Dr. Antal József: Olajlen484
Dr. Sári László: Olajtök491
Dr. Antal József: Olajretek497
Dr. Antal József: Mustár503
Dr. Hörömpöli Tibor: Mák507
Pillangós virágú szálastakarmány-növények514
Dr. Izsáki Zoltánné: Lucerna514
Dr. Nagy Béla: Vörös here531
Dr. Izsáki Zoltánné: Fehér here545
Dr. Nagy Béla: Baltacim553
Dr. Balázs Júlia: Bíbor here557
Dr. Nagy László: Szaqrvaskerep561
Dr. Nagy Béla: Tarka koronafürt567
Horváth Lajos: Somkóró574
Egyéb növények579
Dr. Iványi Ildikó: Kender579
Dr. Kővári Viktor: dohány608
Dr. Czinkoczky Mihály: Gyep- és takarmányfüvek619
Jelentősége, vetőmagtermesztésének helyzete619
A fűfélék rendszertana, morfológiája, egyedfejlődése622
Nemesítés, fajtafenntartás623
A fűmagtermesztés termőhelyi sajaátosságai624
A fűmagtermesztés technológiája626
A vetőmag feldolgozása, tárolása, minősítése642
Irodalom649
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem