kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 665 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-286108-6 |
Megjegyzés: | 30 fekete-fehér ábrával illusztráslva. A könyv 1000 példányban került kiadásra. |
Dr. Bódis László: Vetőmagminősítés, fajtaelismerés (múlt - jelen - jövő) | 15 |
A mezőgazdasági kísérletügy és minőségtanúsítás Magyarországon | 16 |
A XIX. századi kezdetek | 16 |
A századforduló utáni évek | 18 |
A Trianon utáni évek | 18 |
A II. világháború rombolásai és az újrakezdés | 20 |
Az 1956 utáni évek megtorpanása, majd az 1970-es évek fellendülése | 21 |
Az 1990 előtti és utáni évek | 23 |
A korszak eredményeinek összegezése | 24 |
A biológiai alapok minősítését szabályozó törvények és rendeletek | 24 |
A fajtahasználat és a vetőmag-minősítés nemzetközi szervezetei | 26 |
A jövő feladatai, felkészülés az EU-csatlakozásra | 27 |
Dr. Hullan Tibor: Hazai és nemzetközi vetőmagtermesztés helyzete | 28 |
Vetőmagtermesztésünk helyzete és fejlődése 1947-1990 között | 28 |
A magyar vetőmagtermesztés helyzete 1990-től | 31 |
Felkészülés az +EU-csatlakozásra (versenyképesség) | 36 |
A vetőmagtermelés és -forgalmazás, hazai rendszere, export céltermeltetés | 38 |
A biovetőmag-termesztés | 41 |
Dr. Lázár László - Dr. Rátkai József: A növényfajták állami elismerése és a fajtavédelem | 43 |
A növényfajtákat érintő szabályozási rendszerek | 43 |
A növényfajták kereskedelmi forgalmazási rendszere | 43 |
A növényfajták engedélyezése | 43 |
A növényfajták elismerésének jogi szabályozása | 45 |
A géntechnológiával módosított fajták elismerésének jogi szabályozása | 47 |
A növényfajták elismerésének államigazgatási rendszere | 48 |
A növényfajták DUS-vizsgálata | 51 |
A növényfajták gazdasági értékvizsgálata | 55 |
A géntechnológiával módosított fajták vizsgálata | 57 |
A növényfajták elnevezésére vonatkozó előírások | 58 |
A fajtafenntartás ellenőrzése | 58 |
Az államileg elismert fajták gazdasági értékvizsgálata | 59 |
A növényfajták állami elismerésének szabályozása az EU-ban | 59 |
A növényfajták védelme | 65 |
A fajtaoltalmazás célja és feltétele | 65 |
A fajtaoltalmazás jogi szabályozása | 67 |
A fajtaoltalmi eljárás rendje | 67 |
Fajtavédelem az EU-ban | 68 |
Dr. Fejes István: A vetőmag-előállítás követelményei | 71 |
A vetőmagvizsgálat | 71 |
Vetőmag-minősítés | 72 |
Minősített vetőmag és annak szaporítási fokozatai | 73 |
A vetőmag-minősítés szereplői | 74 |
Származásigazolás és a vetésbejelentés | 75 |
Szántóföldi ellenőrzés célja, követelményei és minősítési tényezői | 76 |
A szántóföldi ellenőrzés végrehajtása | 77 |
A vetőmag faj- és fajtaazonosító kisparcellás vizsgálata | 79 |
Fogalommeghatározások a vetőmag-szaporítások szántóföldi ellenőrzéséhez | 81 |
Ertseyné Dr. Peregi Katalin: A vetőmag fémzárolása, értékmérő tulajdonságainak vizsgálata | 85 |
A vetőmag őtja a betakarítástól a fémzárolásig | 85 |
A fémzárolás fogalma, tartalmi és szakmai kellékei | 85 |
A vetőmagtételek mintázása | 86 |
Egyöntetűségi vizsgálat | 88 |
Minősítési határértékek értelmezése | 91 |
A vetőmagvizsgálat módszertana | 92 |
Vetőmag-vizsgálati módszertan kialakulása | 92 |
A nemzetközi vetőmag-vizsgálati módszertan és a hazai vizsgálati szabványok kapcsolata | 93 |
Vetőmag-vizsgálati módszerek | 95 |
Technikai tisztaság- és idegenmag-vizsgálat | 95 |
Genetikai tisztaság és fajtaazonossági vizsgálatok | 95 |
Csírázóképesség meghatározása | 96 |
Életképesség meghatározása, a vigorvizsgálatok köre | 97 |
Magegészségügyi vizsgálatok | 98 |
Fogalommeghatározások a mintavételhez, a fémzároláshoz és a minősítéshez | 101 |
Dr. Nagy László: Maghigiénia | 104 |
A megképződés körülményei | 104 |
A maggal szaporított növények morfológiai jellegzetességei | 104 |
A maggal szaporított növények fejlődési fázisai | 107 |
A mag képződését befolyásoló ökológiai tényezők | 108 |
A mag szerveződését és fejlődését kísérő biokémiai és élettani folyamatok sajátosságai | 109 |
A mag felépítése és biológiai sajátosságai | 111 |
Az érett mag szöveti szerkezete, kémiai összetétele | 111 |
A magnyugalmi állapot jelentősége és formái | 114 |
A csírázás fogalma, formái | 117 |
Huszár István: A vetőmag feldolgozása | 122 |
A nyers vetőmag fogadása és vizsgálata | 122 |
A nyers vetőmag szárítása, tárolása | 122 |
A szárítás | 122 |
A nyers vetőmag tárolása | 123 |
A vetőmag tisztítása | 124 |
A vetőmagtisztítás elve | 124 |
A vetőmagtisztítás gépei és technológiája | 124 |
Magkezelési eljárások | 130 |
Néhány fontosabb növényfaj vetőmagtisztításának technológiája | 131 |
A kalászos gabonák vetőmagtisztítása | 131 |
A kukorica vetőmagtisztítása | 134 |
A nagymagvú hüvelyesek tisztítása | 138 |
A herefélék vetőmagtisztítása | 140 |
A napraforgó vetőmagtisztítása | 141 |
A fűfélék vetőmagtisztítása | 142 |
A vetőmag előkészítése fémzárolásra | 143 |
Javasolt rostaméretek néhány növényfaj tisztításához | 145 |
Dr. Turi János: Vetőmagmarketing és kereskedelem | 150 |
A marketingismeretek jelentősége | 150 |
A vetőmagmarketing stratégiája | 150 |
A marketing, az agrármarketing fogalommeghatározása | 150 |
A vetőmag és a piac összefüggései | 157 |
A vetőmagpiaci kutatás és a vetőmagpiac előrejelzése | 163 |
A vetőmagpiaci szegmentálás és pozicionálás | 164 |
A földrajzi eredet és kiterjedés | 166 |
Az időzítés | 166 |
Versenystílus | 166 |
A marketingmix-döntések a vetőmagmarketingben | 167 |
A fajta- és vetőmag-stratégia | 167 |
Az árstratégia kialakítása | 169 |
A marketingcsatorna kiválasztása és a logisztika jelentősége | 171 |
A marketingkommunikáció stratégiája | 173 |
Szántóföldi növények vetőmag-termesztési technológiája | 179 |
Gabonafélék | 179 |
Dr. Jolánkai Márton: Búza (közönséges búza, tönköly búza, durumbúza) | 179 |
Dr. Kruppa József: Rozs (őszi rozs, évelő rozs) | 189 |
Dr. Pepó Péter: Árpa | 202 |
Dr. Pepó Péter: Zab | 220 |
Dr. Kruppa József: Tritikálé | 229 |
Dr. Széll Endre: Kukorica | 240 |
Dr. Iványi Ildikó: Cirokfélék | 271 |
Dr. Izsáki Zoltánné: Fénymag | 290 |
Dr. Nagy Jenő: Köles | 296 |
Dr. Gócs László: Pohánka | 302 |
Hüvelyesek | 308 |
Dr. Balázs Júlia: Étkezési szárazborsó és takarmányborsó | 308 |
Dr. Balázs Júlia: Bab | 323 |
Dr. Reszkető Péter: Szója | 332 |
Dr. Kajdi Ferenc: Lóbab | 347 |
Dr. Reszkető Péter: Lencse | 357 |
Dr. Nagy Béla: Csicseriborsó | 363 |
Dr. Nagy Jenő: Szegletes lednek | 368 |
Borbély Ferenc: Csillagfürt | 374 |
Dr. Kruppa József: Bükkönyfélék | 386 |
Gyökér- és gumós növények | 395 |
Dr. Izsáki Zoltán: Cukorrépa | 395 |
Dr. Kajdi Ferenc: Takarmányrépa | 413 |
Dr. Kruppa József: Burgonya | 422 |
Horváth Lajos: Csicsóka | 449 |
Olajnövények | 456 |
Dr. Pálvölgyi László: Napraforgó | 456 |
Dr. Máté András: Őszi káposztarepce | 474 |
Dr. Antal József: Olajlen | 484 |
Dr. Sári László: Olajtök | 491 |
Dr. Antal József: Olajretek | 497 |
Dr. Antal József: Mustár | 503 |
Dr. Hörömpöli Tibor: Mák | 507 |
Pillangós virágú szálastakarmány-növények | 514 |
Dr. Izsáki Zoltánné: Lucerna | 514 |
Dr. Nagy Béla: Vörös here | 531 |
Dr. Izsáki Zoltánné: Fehér here | 545 |
Dr. Nagy Béla: Baltacim | 553 |
Dr. Balázs Júlia: Bíbor here | 557 |
Dr. Nagy László: Szaqrvaskerep | 561 |
Dr. Nagy Béla: Tarka koronafürt | 567 |
Horváth Lajos: Somkóró | 574 |
Egyéb növények | 579 |
Dr. Iványi Ildikó: Kender | 579 |
Dr. Kővári Viktor: dohány | 608 |
Dr. Czinkoczky Mihály: Gyep- és takarmányfüvek | 619 |
Jelentősége, vetőmagtermesztésének helyzete | 619 |
A fűfélék rendszertana, morfológiája, egyedfejlődése | 622 |
Nemesítés, fajtafenntartás | 623 |
A fűmagtermesztés termőhelyi sajaátosságai | 624 |
A fűmagtermesztés technológiája | 626 |
A vetőmag feldolgozása, tárolása, minősítése | 642 |
Irodalom | 649 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.