A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémia

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 221 oldal
Sorozatcím: Az élelmiszeripari szakmunkásképzés tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-794-1
Megjegyzés: 58 fekete-fehér ábrával és kivehető periódusos rendszer-melléklettel. Tankönyvi szám: Szm-552.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Föld kialakulása mérhetetlenül sok időt igényelt, ennek csak kis részét képezi az emberiség története. Amióta ember él a Földön, törekvése az, hogy környezetét minél jobban megismerje és... Tovább

Előszó

A Föld kialakulása mérhetetlenül sok időt igényelt, ennek csak kis részét képezi az emberiség története. Amióta ember él a Földön, törekvése az, hogy környezetét minél jobban megismerje és átalakítsa saját igényeinek megfelelően.
Századunkban az ipari termelés igen nagy méreteket öltött. Ahhoz, hogy az ipar a szükségleteknek megfelelően termeljen, egyre újabb gyártástechnológiák kidolgozására van szükség. Ezeknek az új folyamatoknak a tervezéséhez nélkülözhetetlenek a kémiai ismeretek.
Az élelmiszeripari termelés alapos kémiai tájékozottságot igényel. Az élelmiszeriparban dolgozó szakmunkások számára fontos, hogy az alapvető kémiai ismeretek birtokában legyenek. Csak így tudnak részt venni tudatosan az egyes termékek gyártási folyamataiban. Az élelmiszeripari szakmunkások számára a technológia megértése és tudatos irányítása nélkülözhetetlenné teszi a kémiai törvényszerűségek és egyes vegyületek ismeretét. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Zambelly Béláné: Általános kémiai alapfogalmak
Az anyag tulajdonságai 7
Az anyagok felosztása 3
Egyszerű anyagok 8
összetett anyagok 8
Kémiai jelrendszer 11
A vegyületek jelölése 11
Az atomok felépítése 13
Az atomokról általában 13
Az atommag összetétele 13
Az elektronburok 16
Az anyagmennyiség mértékegysége 18
Az atomok periódusos rendszere 21
Az egyes elemek atomjainak szerkezete 21
Az ion fogalma, képződése 25
Az ionok jelölése 28
A molekulák képződése 30
Azonos atomok kapcsolódása 30
Különböző atomok kapcsolódása 32
A molekulák polaritása 34
A molekulatömegek és számításuk 36
Az anyagok halmazállapota 38
A gázokról általában 38
A folyadékokról általában 39
A szilárd anyagokról általában 41
Az oldatok 44
Az oldatok összetétele 46
A kémiai átalakulások jelölése, értelmezése 49
A kémiai reakciók írása 49
Kémiai számítások 50
A tömegmegmaradás törvénye 53
A reakcióhő 53
Reakciósebesség, katalízis 55
Reakciótípusok 57
Az egyesülés és a bomlás 57
A kémiai egyensúly 57
Elektrolitos disszociáció 58
Savak, bázisok erőssége és a pH 59
Sav-bázis reakciók 62
Közömbösítés 62
A hidrolízis 63
Redoxifolyamatok 64
Oxidáló és redukáló anyagok 65
Kolloidika 67
Kolloidrendszer előállítása 68
Pontosabb kolloidrendszerek 70
Szervetlen kémia (Zambelly Béláné)
Nemfémes elemek 75
Hidrogén 75
A halogénelemek csoportja 76
Klór 76
Hidrogén-klorid 78
Oxigéncsoport 79
Oxigén 80
A víz 81
Kén 83
Kén-hidrogén 84
Kén-dioxid 85
Kénessav 85
Kén-trioxid 86
Kénsav 86
Nitrogéncsoport 88
Nitrogén 89
Az ammónia 90
Ammónium-hidroxid 91
Pontosabb ammónium-sók 91
Salétromsav 91
Levegő 92
Széncsoport 93
A szén 94
Elemi szenek 94
Ásványi szenek 95
Mesterséges szenek 95
A szén tulajdonságai 96
Szén-monoxid 96
Szén-dioxid és szénsav 96
Szilícium 97
Szilícium-dioxid 97
Fémes elemek és vegyületeik 100
A fémek korróziója 101
Korrózióvédelem 102
Alkálifémek 103
Az alkálifémek vegyületei 104
Nátrium-klorid 104
Nátrium-hidroxid 104
Nátrium-karbonát 105
Nátrium-hidrogén-karbonát 105
Az alkáliföldfémek 105
Az alkáliföldfémek vegyületei 107
Kalcium-karbonát 107
Kalcium-oxid (CaO) (égetett mész) 107
Kalcium-hidroxid (oltott mész) 107
Kalcium-szulfát (gipsz) 108
A víz keménysége 109
Víztisztítás 110
Mechanikai víztisztítás 110
Kémiai módszerek 110
Földfémek 111
Alumínium 111
Nehézfémek 112
Vas 112
Ón 112
Ólom 113
Cink 113
Réz 113
Higany 113
Szántó Gyula: Szerves kémia
A szénvegyületek jellemzése és molekulaszerkezete 117
A szénvegyületek csoportosítása 119
Nyílt láncú vegyületek 121
Nyílt láncú szénhidrogének 121
Telített szénhidrogének 121
Telítetlen szénhidrogének 126
Olefinek 127
Acetilének 130
A földgáz és a kőolaj (Olvasmány) 132
Nyílt láncú (alifás) szénhidrogének származékai 136
Halogénszármazékok 137
Alifás hidroxiszármazékok 138
Éterek 145
Alifás aminők 145
Alifás oxovegyületek 146
Alifás aldehidek 147
Alifás ketonok 148
Az oxovegyületek származékai 149
Alifás karbonsavak 151
Észterek 156
Szervetlen észterek 157
Gyümölcsészterek 158
Gliceridek 159
Foszfolipidek 161
A szappanok és a szintetikus mosószerek (Olvasmány) 162
Hidroxikarbonsavak 164
Aminokarbonsavak 166
Fehérjék 167
Egyszerű fehérjék 170
összetett fehérjék 171
A fehérjék biokémiai szempontból való csoportosítása 172
Szénhidrátok 174
Monoszacharidok 79
Oligoszacharidok 181
Poliszacharidok 183
Zárt láncú, gyűrűs vegyületek 188
Karbociklusos vegyületek 188
Aromás vegyületek 188
Aromás szénhidrogének 188
Az aromás szénhidrogének származékai 191
Aliciklusos vegyületek 195
Aliciklusos szénhidrogének 195
Az aliciklusos szénhidrogének származékai 197
Heterociklusos vegyületek 199
Bioregulátorok és biokatalizátorok 203
Alkaloidok 203
Vitaminok 204
Zsiradékokban oldódó vitaminok 206
Vízben oldódó vitaminok 207
Enzimek 208
Az enzimek tulajdonságai 208
Pontosabb enzimek 209
Hidrolázok 210
Redoxázok 211
Egyéb enzimek 211
Műanyagok 212
Pontosabb kémiai szakkifejezések szótára 215
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem