1.063.182

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Eleink ételei

Válogatás régi szakácskönyvekből

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 150 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 21 cm
ISBN: 963-232-201-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szántó András e gyűjteményében az alkotó magyar konyhaművészet írásbeliségének rögös útjait kutatva, a modern kor emberének igyekszik hozzáférhetővé tenni a régi szakácskönyvek titkait.
Az... Tovább

Előszó

Szántó András e gyűjteményében az alkotó magyar konyhaművészet írásbeliségének rögös útjait kutatva, a modern kor emberének igyekszik hozzáférhetővé tenni a régi szakácskönyvek titkait.
Az elfelejtett ételek ízei, a régmúlt szakácskönyvei, nagyanyáink konyhatechnológiai fogásai hallatlanul nagy nosztalgiát váltanak ki napjaink emberéből. Reneszánszukat élik a régi szakácskönyvek világszerte. Sikerükre jellemző, hogy a kiadásukat követő néhány napon belül elfogynak. A technológiai egyszerűsítések, a régen ismert fűszerek és fűszernövények alkalmazásának évtizedekre visszamenő mellőzése után éppen így e téren is fel kell eleveníteni a jó tapasztalatokat, sőt tovább kell fejleszteni azokat a régmúlt jó tapasztalataink felidézésével. Sokan keresik ma a jó magyar konyha titkát.
Napjain fiatal szakembere azzal a hátránnyal indul, hogy még a régi forrás, a szakirodalom ide vonatkozó néhány szegényebb gyűjteményét sem ismeri, mert hiánya miatt nem jut hozzá.
Az utóbbi évtizedek régészeti, filológiai kutatásai, valamint a szakma további fejlődése is más megvilágításba helyeznek számtalan, korábban másként értékelt történelmi, szakmai állásfoglalást, amelyek napjainkban újabb értelmezést nyernek. Vissza

Tartalom

Előszó5
Honfoglalás kori ételeink6
Az államalapítás után10
A szakácsmesterség11
Lakoma13
Piac13
Konyha14
Királyok asztalánál17
Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyve a 16. századból20
Válogatás a "szakács tudomány" receptjeiből21
A tehénhúsról26
Következnek a borjúhúsról29
Következnek immár a juhhúsból készült ételek31
Következnek az bárányhúsból készült étkek33
Jer, immár nyúljunk a malaczokhoz36
Immár a ludhúsból készült ételek következnek38
Immár az ludfiakról is egy vagy két szót írok40
Következnek a tyúkokból készült ételek nemei41
Tyúkfiakról következik43
Következnek a halakból készült ételek44
Az posárokurl következnek rend szerint45
Szarvasok járulnak elől48
Következnek immár az őzek48
Következnek a nyulak rendszerint49
Következnek immára az fánkok51
Saláták következnek51
Réteseknek béleseknek nemei következnek52
Tejes étkek53
Sásák következnek53
Különfélék54
Következnek az szilvából és almából készült étkek54
Következnek az sültek alá való sásák56
Következnek a tikmonyból készült étkek57
Következnek a túrós étkek58
Következnek immár a gombákból készült étkek59
Következnek meggyből csinált étkeknek nemei59
Következnek az hüvelykes borsók59
Fényes littárium következik immár60
Következnek a kásából csinált ételek61
Különféle étkek63
Mondolás és mindenféle kásás ételekről65
Fogolymadarat sütni, főzni67
Szómagyarázat72
Szakácskönyv a 16.század végéről72
Következnek szakácssághoz való mesterségek72
Szómagyarázat82
Szent-Benedeki Mihály szakácskönyve88
Szómagyarázat89
Étrendek, étkezési szokások100
A változások évszázada106
Szakáts könyv 1743116
Szómagyarázat118
A paprika, a paradicsom és a burgonya "uralmának" kezdete120
Magyar nemzeti szakácskönyv122
A kenyérsütésről129
A magyar gasztronómia130
A serpenyő133
A húslevesről (Bouillon)133
A mártásokról137
Zárszó137
Egy-két szó a konyháról s konyha-szerekről140
A régi mértékek141
A főzésről145
Receptkereső151
Irodalomjegyzék151

Szántó András

Szántó András műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szántó András könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Eleink ételei Eleink ételei Eleink ételei

A borító elszíneződött, védőfóliája felhólyagosodott.

Állapot:
1.640 Ft
1.140 ,-Ft 30
10 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Eleink ételei Eleink ételei Eleink ételei Eleink ételei

A borító elszíneződött, védőfóliája felhólyagosodott.

Állapot:
1.640 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba