1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szamóca, málna, szeder

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 291 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
ELŐSZÓ
Szépen fejlődő és mind színvonalasabb magyar kertészeti szakirodalmunk újabb termékét tesszük az olvasók kezébe, Mohácsy Mátyás, Porpáczy Aladár, Kollányi László és Szilágyi... Tovább

Előszó

Részlet:
ELŐSZÓ
Szépen fejlődő és mind színvonalasabb magyar kertészeti szakirodalmunk újabb termékét tesszük az olvasók kezébe, Mohácsy Mátyás, Porpáczy Aladár, Kollányi László és Szilágyi Kálmán közös munkáját. A Szamóca, málna, szeder című könyvünket röviden talán úgy értékelhetnénk, hogy azok közé a kiadványaink sorolható, melyek a gyakorlat és tudomány igényeit egyaránt kielégítik.
Ami ezt a munkát többi korszerű kiadványaink sorában is az elsők közé emeli: az nem más mint az elméleti és gyakorlati anyag feldolgozásában jelentkező egység és tökéletes összhang. Vissza

Tartalom

Előszó5
A szamóca7
A szamóca gazdasági jelentősége és az európai termesztés értékelése9
Az egyes országok szamócatermesztésének jellemzése11
A szamóca termesztésének története23
A szamóca növénytani leírása27
A szamócafajok rendszerezése és ismertetése31
A szamóca élettana38
Növényélettani jellemzés38
A szamóca fenológiája40
A szamóca nemesítése44
A nemesítés célja44
Télállóság45
Koraiság45
Nyárállóság és szárazságtűrés45
Ellenállóképesség a betegségekkel és kártevőkkel szemben45
Termékenység és vitalitás46
A gyümölcs minősége46
A nemesítés módszerei47
Egyedkiválogatás47
Heterózisnemesítés47
A hibridek értékelése48
Keresztezés57
A szülőpárok megválasztása57
A megtermékenyítés módja58
A hibreidek értékelése59
Rügymutációk kiemelése60
Az új fajták minősítése61
Fajtaismeret62
A fajtalírás szempontjai62
A gyümölcs alakja62
A gyümölcs nagysága63
A gyümölcs színe64
Üregesség64
A gyümölcshús minősége64
A gyümölcs íze és aromája64
A csészelevelek helyzete és tapadása65
Az aszmagok színe és helyzete65
A szamócafajták gyakorlati csoportosítása65
Hónapos szamócák66
Mosusz szamócák66
Többször termő, nagy gyümölcsű szamócák66
Egyszer termő, nagy gyümölcsű szamócák68
A szamóca helye a gyümölcstermesztésben98
A termesztés jövedelmezőségét befolyásoló tényezők99
A termesztés környezeti feltételei99
A szamóca szaporítása103
Az anyanövények kiválasztása107
A szaporítás módszerei108
A szamóca házikerti és kisüzemi termesztése115
A házikerti szamócatermesztés115
Kisüzemi szamócatermesztés117
A szamóca üzemi termesztése121
A fajták megválasztása121
A szamócaüzem méretei123
Az üzemi termesztés módjai123
A terület előkészítése az ültetésre126
A szamóca ültetése130
A szamóca ápolása139
A szamóca trágyázása145
A szamóca öntözése148
A szamócaszüret150
A szamóca korai termesztése és hajtatása158
Korai szabadföldi termesztés158
Korai hajtatás melegágyakban159
Korai hajtatás növényházakban161
A szamóca betegségei és kártevői163
Időjárás okozta elváltozások163
Vírusos megbetegedések164
Gombabetegségek166
Állati kártevők169
Irodalomjegyzék175
A málna és a szeder179
A málna- és a szedertermesztés helyzete és jelentősége181
A málna és a szeder termesztésének története183
A málna- és a szedertermesztés földrajzi megosztlása és a fontosabb termesztő országok186
A málna- és szederfajták kialakulása188
A málnafajták kialakulása188
A szederfajták kialakulása189
A szedermálna-fajták kialakulása190
A fontosabb Rubus-fajok ismertetése191
A málna és szeder növénytani leírása196
A málna és a szeder élettana201
A táplálkozás201
A növekedés203
Termésképződés205
A málna és a szeder nemesítése210
A nemesítés célkitűzései210
Nemesítési módszerek212
Fajtaismeret215
A fajták kiválasztása215
A málna- és szederfajták csoportosítása217
Málnafajták218
Szederfajták225
Szedermálna-fajták227
A málna- és szedertermesztés környezeti feltételei229
Csapadékmennyiség229
Hőmérséklet230
Fény231
Talaj231
A málna és a szeder szaporítása232
Szaporítás gyökérsarjakkal232
Dugványozás233
Bujtás235
Gyökéroltás237
Magvetés237
Erősítő iskola238
Telepítési rendszerek, művelésmódok239
Telepítési rendszerek241
Mávelésmódok244
Telepítés251
A talaj előkészítése251
Az ültetés251
Trágyázás és talajművelés253
Trágyázás253
Talajművelés256
Talajtakarás259
Vegyszeres gyomirtás261
Öntözés264
Metszés265
Sarjak ritkítása265
A vesszők visszametszése266
A letermelt vesszők eltávolítása268
Gyümölcsszüret270
Az érés ideje és a szedés270
A gyümölcsszüret nagyüzemi szervezése273
A málna és a szeder betegségei és kártevői275
Táplálkozási zavarok (hiánybetegségek)275
Vírusos megbetegedések276
Gombabetegségek277
Állati kártevők280
Irodalomjegyzék285-291
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem