1.069.267

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szállodai marketing

Távoktatási tankönyv/Történeti áttekintés, alapfogalmak, a szobakiadás tárgyi feltételei

Szerző
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a könyv abban segít önnek, hogy vendégeit megnyerve törzsvendégkört alakíthasson ki szállodájában. Segít abban, hogy könnyebben felismerje és megoldja problémáit. E tanulmány a szállodaipar és... Tovább

Előszó

Ez a könyv abban segít önnek, hogy vendégeit megnyerve törzsvendégkört alakíthasson ki szállodájában. Segít abban, hogy könnyebben felismerje és megoldja problémáit. E tanulmány a szállodaipar és vendéglátóipar tapasztalatait dolgozza fel és minden megoldás javaslata és esettanulmánya igazodik a vendéglátóipar különleges viszonyaihoz. Mivel ez a könyv az ön mindennapi munkája számára kézikönyvként szolgál, ezért elméleti kérdésekkel csak igen szűk körben foglalkozik és a súlypontot az üzletvezetés gyakorlati feladatainak tárgyalására helyezi. Azt, hogy itt a szállodaipar gyakorlati feladatairól lesz szó, azt a külön munkafüzetben található ellenőrző listák kimerítő volta is bizonyítja.
A szállodai marketing semmi újat sem jelent az ön által áhított szállóvendégek számára. Mint vállalkozó már bizonyosan toborzott szállodájába vendégeket, akik hajlandóaknak mutatkoztak arra, hogy jutányos árakat fizessenek az ön által nyújtott szolgáltatásokért, szolgáltatásokért. Ez a könyv abban segít önnek, hogy a jövőben még tervszerűbben és következetesebben tegye azt, amit eddig is megtett. A gyakorlati kézikönyvnek nemcsak gyakorlatiasnak, hanem áttekinthetőnek és könnyen érthetőnek is kell lennie. Sokféle módon kell hogy szolgáljon önnek. E könyv segítségével iskolarendszerű tanulmányokat lehet lefolytatni, mint kisegítő eszközt lehet használni, segítségével üzleti elemzéseket lehet végezni és még inspiráló, sugalmazó hatással is rendelkezik, használja tehát úgy mint egy munkaeszközt a mindennapi gyakorlati munkájában. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 5
1. A MARKETING ALAPELVEK KIDOLGOZÁSA 7
1.1 A MARKETING JELENTÉSE 7
1.2 ALAPFOGALMAK 9
1.2.1 A marketing mint vállalkozói alapállás 9
1.2.2 Marketing mint gyakorlati tevékenység 9
1.2.3 Üzletpolitika 9
1.2.4 Marketingkoncepció (elgondolás) 11
1.2.5 Marketing eszközök 11
1.2.6 Marketing mix 11
1.2.7 Szükségletek felismerése és kielégítése 12
1.3 INFORMÁCIÓGYŰJTÉS ÉS KIÉRTÉKELÉS 15
1.3.1 A vállalkozói profil 15
1.3.2 A szállodánk átvilágítása 16
1.3.3 Keresletvizsgálat 17
1.3.4 Konkurencia megfigyelése 20
1.3.5 A helyes következtetések levonása 22
1.4 CÉLKITŰZÉSEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSUK 24
1.4.1 A vállalati célok felülvizsgálata 24
1.4.2 A marketingcélok 26
1.5 MARKETING ALAPSZABÁLYOK 28
1.5.1 Versenyelőnyökre szert tenni 29
1.5.2 Piaci lehetőségek aktív kihasználása 30
1.5.3 Piacszegmensek kiválasztása 31
1.5.4 Az erők összpontosítása 33
2. MARKETINGESZKÖZÖK KIALAKÍTÁSA 35
2.1 A MARKETINGESZKÖZÖK ÖSSZHANGJA 35
2.2 A SZOLGÁLTATÁSOK PIACKONFORM KIALAKÍTÁSA 38
2.2.1 A szálloda szolgáltatásai 38
2.2.2 Különbözni másoktól 40
2.2.3 A házigazda 41
2.2.4 A telephely bevonása 42
2.2.5 Épület, berendezés, felszereltség 44
2.2.6 Személyes és tárgyi (dologi) szolgáltatások 45
2.2.7 Munkatársak, beosztottak kiválasztása, ösztönzése 50
2.2.8 Pauschal-, vagy package-programok összeállítása 53
2.2.9 Új szolgáltatásfejlesztési ötletek 55
2.2.10 Ötletbörze a szolgáltatásokról 61
2.3 A MEGFELELŐ ÁR 66
2.3.1 Kereslet-kínálat viszony 67
2.3.2 Ár-szolgáltatás viszony 68
2.3.3 Árképzés 68
2.3.4 Az árak differenciálása 70
2.3.5 Utazási irodák jutaléka 73
2.3.6 Fizetési feltételek megállapítása 75
2.3.7 A hitelkártyák elfogadásának szabályozása 76
2.3.8 Árak nyilvánosságra hozatala 78
2.3.9 Ötletbörze az árakról 82
2.4 ÉRTÉKESÍTÉSI MÓDOK 87
2.4.1 Vendégek megnyerése direkt (közvetlen) úton 88
2.4.2 Értékesítés utazásközvetítők segítségével 90
2.4.3 Csatlakozás foglalási (rezervációs) rendszerekhez 91
2.4.4 Együttműködés más szállodákkal 94
2.4.5 Az idegenforgalmi hivatalok szerepe 95
2.4.6 Ötlet börze az értékesítési csatornákról 98
2.5 ÉRTÉKESÍTÉS-ÖSZTÖNZÉS 100
2.5.1 Értékesítés-ösztönzés a szállodában - In-house promotion 101
2.5.2 Értékesítés házon kívül 102
2.5.3 Értékesítési „eszközök" (Sales tools) 104
2.5.4 Adminisztráció megszervezése 106
2.5.5 Értékesítés írásban vagy szóban 108
2.5.6 Szakmai kiállítások, vásárok 111
2.5.7 Értékesítési utazások tervezése és lebonyolítása 112
2.5.8 Ötletbörze az értékesítés-ösztönzésről 115
2.6 REKLÁMTEVÉKENYSÉGEK 119
2.6.1 Reklámcélok meghatározása 121
2.6.2 Reklámüzenet közvetítése 126
2.6.3 Reklámeszközök és reklámhordozók kiválasztása 129
2.6.4 Reklámeszközök készítése 134
2.6.5 Reklám költségvetés és időterv 140
2.6.6 A megfelelő reklámszakember kiválasztása 141
2.6.7 Ötletbörze a reklámról 143
2.7 KÖZVÉLEMÉNY-FORMÁLÁS - PR 147
2.7.1 Hogyan gondoskodjunk jó „image-ról"? 148
2.7.2 Információ és kapcsolattartás 150
2.7.3 Sajtókapcsolatok 152
2.7.4 Írjunk sajtóközleményeket 154
2.7.5 Sajtóbeszélgetések 155
2.7.6 Ötletbörze a PR-munkáról 157
2.8 MARKETING-MIX 159
3. A MARKETING KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSA 163
3.1 A KONCEPCIÓELEMEK ÖSSZEILLESZTÉSE 163
3.1.1 Az elemek kiértékelése 163
3.1.2 Vállalati célok 164
3.1.3 Marketing alapszabályok 166
3.2 A GYAKORLAT MEGTERVEZÉSE 167
3.2.1 A koncepció gyakorlati megvalósítása 167
3.2.2 Akcióprogram felállítása 170
3.3 AKCIÓK LEBONYOLÍTÁSA ÉS ELLENŐRZÉSE 174
3.4 GYAKORLATI ÉLET - ŐK ÍGY CSINÁLTÁK 176
MELLÉKLET 195
AZ ÜZLETPOLITIKA KIALAKÍTÁSA 195
KÉRDŐÍVEK 198
STATISZTIKAI ADATOK 202
PIACSZEGMENTÁLÁS 204
MINŐSÉGELLENŐRZÉS 208
SZÁLLODAI OSZTÁLYBASOROLÁS 210
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem