Szállodai alapismeretek | 3 |
A szálláshelyek kialakulása | 3 |
Történelmi visszapillantás | 3 |
A vendégfogadás hazai története | 6 |
A szálláshelyek csoportosítása | 11 |
Rendeltetés szerint | 11 |
Osztályba sorolás szerint | 12 |
A nyújtott szolgáltatások szerint | 15 |
Egyéb szempontok szerint | 15 |
A szállodai tevékenység | 15 |
A szálloda fogalma, feladata | 15 |
A szállodák szerepe az idegenforgalomban | 16 |
A szálloda üzemeltetésének tárgyi feltételei | 19 |
A szállodai beruházásokról általában | 19 |
A szálloda épülete és helyiségei | 20 |
Falak, homlokzat, bejáratok | 20 |
Nyílászárók, burkolatok | 21 |
A szálloda helyiségei és funkcióik | 23 |
Az elszállásolás célját szolgáló helyiségek | 23 |
A vendéglátás helyiségei | 25 |
Egyéb szolgáltatóhelyiségek | 25 |
Járulékos helyiségek | 25 |
A szálloda műszaki berendezései | 26 |
Vízellátás, csatornahálózat, egészségügyi berendezések | 26 |
Fűtés, szellőzés, klíma | 27 |
Elektromos rendszerek | 28 |
Felvonók | 29 |
Hírközlő és jelzőberendezések | 30 |
Egyéb berendezések | 31 |
Gyógyberendezések | 32 |
Szállodai berendezések és felszerelések | 33 |
Esztétikai alapelvek | 33 |
Pszichikai alapelvek | 35 |
A szálloda berendezése | 35 |
A szálloda üzemeltetésének munkaszervezési és személyi tényezői | 38 |
A munkaszervezés fogalma és feladata | 38 |
A szállodai munkaszervezés feladata | 38 |
A szállodai munkaszervezés végrehajtásának eszközei | 39 |
Szállodai szervezet, szállodai munkakörök | 40 |
Szállodai szervezet | 40 |
A szállodai terület munkakörei | 42 |
A szállodai dolgozókkal szemben támasztott követelmények | 47 |
Megjelenés | 48 |
Kulturált viselkedés | 48 |
Szakmai követelmények | 49 |
A szállodák értékesítési munkája | 51 |
Marketingszemléletű szállodai értékesítés | 52 |
Az emberi tényezők vizsgálata | 52 |
A kínált termékek, szolgáltatások vizsgálata | 52 |
A piac elemzése | 54 |
Marketingterv összeállítása | 55 |
A kínált termékek, szolgáltatások "csomagolása", csomagtervek kidolgozása | 57 |
Árak | 60 |
Kiajánlás | 61 |
Lebonyolítás | 65 |
Tájékoztatás az Országos Számítógépes Idegenforgalmi Rendszer megvalósításáról | 66 |
Szállodai ügyvitel | 67 |
A szállodai ügyvitelről általában | 67 |
Az operatív elszámoltatás előkészítése | 67 |
Rendelésfelvétel | 68 |
Rendelések nyilvántartása | 70 |
A vendégek érkeztetésével kapcsolatos ügyvitel | 70 |
Hatósági bejelentések | 71 |
A szolgáltatások bizonylatolása | 72 |
Az operatív elszámoltatás | 82 |
Számlázás és naplóvezetés | 82 |
Bevétel-elszámolás | 87 |
Pénzügyi rendezések | 87 |
A szállodai statisztika | 90 |
A szállodai gazdálkodás mutatói | 90 |
Egyéb, az elszámoltatástól független nyilvántartások | 91 |
Számítógép a szállodai ügyvitelben | 91 |
Jogi előírások a szálloda (szálláshely) és a vendég kapcsolatára | 93 |
Szerződéses kapcsolatok | 93 |
Lemondási feltételek | 94 |
Kötbér | 94 |
A szálloda felelőssége a megrendelő iránt | 94 |
A kártérítés mértéke | 95 |
A szálloda felelőssége a vendég értéktárgyaiért | 95 |
A vendég (megrendelő) felelőssége a szálloda iránt | 96 |
Zálogjog | 97 |
Visszatartási jog | 97 |
A szállodai dolgozókra vonatkozó rendelkezések | 98 |
A társadalmi tulajdon kárára elkövetett vétség | 98 |
A tulajdont károsító bűntettek | 98 |
A személyi tulajdon kárára elkövetett vétség | 99 |
A fogyasztók megkárosítása | 99 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 101 |