1.061.465

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti ismeretek I-III.

I.: Zöldségtermesztés, II-III.: Gyümölcstermesztés, szőlőművelés, dísznövénytermesztés/Kézirat/Tanárképző Főiskolák

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 754 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 283 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel. A könyv 676 példányban jelent meg. Tankönyvi szám: J11-445 és J11-511. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az oktatásügyi reform szellemében megtartott szakbizottsági értekezletek sorra kiemelték a kertészeti ismeretek jelentőségét az általános iskolai képzésben.
Főhatóságunk hivatalosan így foglalt... Tovább

Előszó

Az oktatásügyi reform szellemében megtartott szakbizottsági értekezletek sorra kiemelték a kertészeti ismeretek jelentőségét az általános iskolai képzésben.
Főhatóságunk hivatalosan így foglalt állást: "II. 4. A kertészeti ismeretek oktatásában a zöldség, a szőlő és a gyümölcstermesztést kell a középpontba állítani." (2.) A Tanterv szerint: "A kertészeti ismeretek oktatásának célja, hogy hallgatóink megismerjék hazánk zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztésének nagyarányú fejlődését és az egyes fajok, fajták termesztésének technikáját. Fokozott gondot kell fordítani a zöldségfélék korai termesztésének ismertetésére. E tantárgy keretén belül ismertetni kell hallgatóinkkal az általános iskolai gyakorlókertekben folytatható kertészeti növények termesztésének lehetőségeit." (1.)
A mezőgazdasági gyakorlati foglalkozások jelentős részét az iskolai gyakorló kertben bonyolítják le, a gyakorló kertben viszont általában a kertészeti növények - elsősorban a zöldségfélék - kerülnek elhelyezésre a legnagyobb arányban. A gyakorlatban kialakult arányok helyesek. Ez a felismerés vezetett oda, hogy a Kertészeti ismeretek c. tantárgyat kettőről három félévre terjesztettük ki és a két kötetes jegyzetet három kötetnyire bővítettük.
Lépésünket indokolja az a tény is, hogy világszerte - így nálunk is - fokozódik a mezőgazdasági termelés és ezen belül nő a kertészet aránya. A növénytermelés intenzitása rendkívüli ütemben emelkedik. Növekszik a műtrágyák abszolút mennyisége és aránya a szerves trágyákhoz képest, növekszik az öntözéses és az üveg alatti felület, új fitotechnikai eljárások kerülnek előtérbe, a régi fajtákat szüntelenül jobbak váltják fel. A rengeteg változás, a gyors fejlődés szükségszerűen írta elő feladatunkat: cseréljük fel újjal 1960-61-es jegyzeteinket. Vissza

Tartalom

I. KÖTET
Előszó 3
BEVEZETÉS
I. rész
1. A zöldségfélék általános jellemzése 7
2. A zöldségtermelés népgazdasági jelentősége 8
3. Zöldségtermelésünk történelme 10
4. A zöldségtermelés fontosabb körzetei 15
Nyírségi körzet 15
Hevesi " 17
Budapesti " 17
Kecskeméti " 18
Győri " 18
Szegedi és Kalocsai " 19
Cecei " 19
Békés - Csongrádi " 20
Mohácsi " 20
A/ ÁLTALÁNOS ZÖLDSÉGTERMELÉS
I. fejezet ZÖLDSÉGNÖVÉNYEINK ÉLETFELTÉTELEI
A hőmérséklet 24
A fény 26
A víz 28
A levegő 30
A talaj 31
II. fejezet TERMELŐBERENDEZÉSEK 35
A/ PALÁNTANEVELŐ ÁGYAK 35
1. Palántanevelő ágyak kellékei 35
a/ Melegágyi keret 35
b/ Melegágyi ablak 36
c/ Melegágyi takaró 37
d/ Levegőző fa 38
e/ Fűtőanyag 38
f/ Melegágyi föld 39
2. A palántanevelő ágyak fajtái 39
3. A palántanevelő ágyak készítése. 40
A palántanevelő telep 45
Az ágy készítés technikája 45
B/ ÜVEGHÁZAK 46
Fenntartóház 46
Mobil-ház 47
Stabil-ház 47
Hajtatóházak 49
Szaporítóház 49
Többes- vagy vegyes hasznosítású ház 51
Összekötőházak 51
Az üvegházak építése 52
Az üvegházak berendezése 53
Az üvegházak kezelése 54
A szellőztetés 55
Fényszabályozás 56
Nedvesség-szabályozás 57
C/ GOMBATERMELŐ BERENDEZÉSEK 57
Gombapincék 57
Polcos gombatermelés 58
III. fejezet PALÁNTA-NEVELÉS 59
1. A vetés 59
a/ A vetőmag 60
b/ Vetés előtti magkezelési eljárások 62
c/ A vetés időpontja 64
d/ A vetés módja 64
2. Ápolás 65
a/ Öntözés 65
b/ Hőszabályozás 66
c/ Az ágy tisztántartása 67
d/ Tűzdelés 67
e/ Edzés 68
f/ Takarás 68
g/ Védekezés 68
h/ Fejtrágyázás 69
3. A palánták kiültetése 69
4. A palántanevelés különleges módjai 70
a/ Palántanevelés műanyagfólia alatt 70
b/ Palántanevelés gyepkockában 71
c/ Tápkockás palántanevelés 71
d/ Perlites melegágyi föld 72
IV. fejezet ZÖLDSÉGNÖVÉNYEINK TERMELÉSE A SZABADBAN 73
A/ TALAJMŰVELÉS 73
1. Őszi mélyszántás 73
2. Simítózás 73
3. Boronálás 73
4. Kultivátorozás 74
5. Tárcsázás 74
6. Tavaszi szántás 74
7. Hengerezés 75
8. Kapálás 75
9. Töltögetés 76
10. Gyomirtás 76
11. Tarlóhántás 77
B/ TRÁGYÁZÁS 77
1. Komposzttrágya 78
2. Istálló trágyázás 78
3. Műtrágyázás 79
4. Egyéb trágyák 80
C/ ÖNTÖZÉS 80
1. Az öntözés élettelen tényezői 81
2. A zöldségfélék vízigénye 82
3. Az öntözés célja 83
4. Az öntözés módjai 84
5. Az öntözés ideje 85
6. Az öntözés káros következményei 86
D/ NÖVÉNYÁPOLÁS 87
1. A gyenge fejlődés kiküszöbölése 87
2. A buja fejlődés kiküszöbölése 87
3. A sűrű állomány ritkítása 88
4. A felesleges részek eltávolítása 89
E/ NÖVÉNYVÉDELEM 89
1. Az időjárás okozta károsodások 90
2. Az élettani betegségek 91
3. A zöldségfélék élő ellenségei 91
F/ SZEDÉS ÉS ELTARTÁS 92
1. A szedés ideje 92
2. A szedés módja és eszközei 93
3. Piaci előkészítés 94
4. Az eltartás 96
V. fejezet MAGTERMELÉS 99
1. A magtermelés jelentősége 99
2. A magtermelés agrótechnikája 100
B/ RÉSZLETES ZÖLDSÉGTERMELÉS
I. fejezet KÁPOSZTAFÉLÉK 101
1. Fejes-káposzta (Brassica oleracea var. capitata) 101
2. Kelkáposzta (Brassica oleracea var. sabauda) 108
3. Karalábé (Brassica eleracea var. gongyloides) 111
4. Karfiol (Brassica oleracea var. cauliflora) 117
5. Brokkoli (Brassica oleracea var. cymosa) 120
6. Bimbóskel (Brassica oleracea var. gemmifera) 121
7. Leveleskel (Brassica oleracea var. acephala) 122
II. fejezet GYÖKGUMÓSOK 124
1. Sárgarépa (Daucus carota) 124
2. Petrezselyem (Petroselinum hortense) 132
3. Zeller (Apium graveolens) 136
4. Pasztinák (Pastinaca sativa) 139
5. Retek (Raphanus raphanistrum var. sativum) 140
6. Cékla (Beta vulg. ssp. esculenta var. rubra) 148
7. Mángold (Beta vulgaris ssp. cicla) 150
III. fejezet BURGONYA-FÉLÉK 153
1. Paradicsom (Solanum lycopersicum, seu Lycopersicum esculentum) 153
2. Paprika (Capsicum annuum) 166
3. Burgonya (Solanum tuberosum) 182
4. Tojásgyümölcs (Solanum melongena) 185
IV. fejezet KABAKOSOK 188
1. Sárgadinnye (Cocumis melo) 189
2. Görögdinnye (Colocynthys citrullus) 199
3. Uborka (Cucumis sativus) 205
4. Spárgatök (Cucurbita pepo) 216
5. Sütőtök (Cucurbita maxima) 219
6. Laskatök (Cucurbita ficifolia) 222
V. fejezet HÜVELYESEK 224
1. Borsó (Pisum sativum) 224
2. Bab (Phaseolus vulgaris) 232
VI. fejezet HAGYMA-FÉLÉK 242
1. Vöröshagyma (Allium cepa) 243
2. Fokhagyma (Allium sativum) 251
3. Póréhagyma (Allium porrum) 253
4. Téli sarjadékhagyma (Allium fistulosum) 257
5. Metélőhagyma (Allium schoenoprasum) 259
VII. fejezet LEVÉLZÖLDSÉGEK 263
1. Fejessaláta (Lactuca sativa var. capitata) 263
2. Tépősaláta (Lactuca sativa var. aurescens) 271
3. Kötözősaláta (Lactuca sativa var. longifolia) 272
4. Metélősaláta (Lactuca sativa var. secalina) 272
5. Endivia-saláta (Cichorium endivia) 273
6. Cikória-saláta (Cichorium intibus var. secalina) 274
7. Mezei saláta (Valerianella locusta) 275
8. Spenót (Spinacia oleracea) 276
9. Újzélandi spenót (Tetragonia tetragonoides) 281
VIII. fejezet PÁZSITFŰ-FÉLÉK 283
Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) 283
IX. fejezet ÉVELŐ ZÖLDSÉGFÉLÉK 286
1. Sóska (Rumex acetosa) 286
2. Rebarbara (Rheum undulatum) 291
3. Kardi (Cynara carduneulus) 291
4. Spárga (Asparagus officinalis) 292
5. Torma (Armoracia lapathifolia) 297
6. Feketegyökér (Scorzonera hispanica) 300
X. fejezet GOMBA 303
Csiperkegomba (Psalliota campestris) 303
Irodalomjegyzék 307

II-III. KÖTET
II. rész
I. fejezet GYÜMÖLCSTERMESZTÉS 3
A gyümölcstermesztés jelentősége 5
A gyümölcstermesztés kialakulása és termőtájai 6
Gyümölcstermő növényeink csoportosítása 13
A gyümölcstermő növények részei 15
Gyümölcstermő növényeink szaporítása és nevelése 23
A gyümölcsös telepítése 27
A fiatal gyümölcsös ápolása 40
A termőgyümölcsös kezelése 46
Az alma termesztése 66
A körte termesztése 79
A birs termesztése 85
A naspolya termesztése 87
A cseresznye termesztése 89
A meggy termesztése 93
A kajszi termesztése 96
Az Őszibarack termesztése 100
A szilva termesztése 105
A dió termesztésé 110
A mandula termesztése 113
A köszméte termesztése 115
A ribiszke termesztése 120
A málna termesztése 123
A szamóca termesztése 127
II. fejezet SZŐLŐMŰVELÉS 131
A szőlészet és borászat népgazdasági jelentősége 133
A magyar szőlőművelés története 135
Borvidékek és bortermőhelyek 137
A szőlőtőke részei és életműködése 151
A szőlő életfeltételei 161
A szőlő szaporítása 164
A szőlő telepítése 178
A szőlő támaszrendszere 183
A szőlő művelésmódjai 188
A termőszőlő metszése és zöldmunkái 194
A szőlő talajmunkái 197
A szőlő trágyázása 199
A szőlő növényvédelme 202
A termés szedése és feldolgozása 217
A csemegeszőlő téli eltartása 222
Szőlőfajtaismeret 223
Borgazdaságtan 229
III. rész
A dísznövénytermesztés fejlődése, célja és jelentősége 239
A dísznövénytermesztésben alkalmazott termesztő berendezések és eszközök ismertetése 240
A dísznövénytermesztésben alkalmazott termelőedények ismertetése 247
Dísznövények szaporítása 248
Termesztésben alkalmazott föld nemek 248
Dísznövénytermesztésben alkalmazott napi és időszaki kezelési munkák 249
Egynyári, kétnyári, lágyszárú évelő dísznövények 251
Egynyári dísznövényeink 254
Kétnyári dísznövényeink 277
Az egynyári növények felhasználás szerinti csoportosítása 281
Kétnyári növények felhasználás szerinti csoportositása 283
Évelő lágyszárú dísznövényeink 283
Évelő növények gyakorlati csoportosítása 313
A kerti gyepekről általában 313
Díszfák és díszcserjék 317
Fenyők termesztése 358
Díszfák és cserjék alkalmazása 400
Üvegházi dísznövények 403
Kerttervezési és kertépítési alapismeretek 423
Kerttervezési elvek ismertetése, téralakítás 423
A terület felmérése és rendezése 429
A kerttervének elkészítése 429
A kerttervezés elveinek gyakorlati megvalósítása 432
Forrásmunkák jegyzéke 437
Tartalomjegyzék 439
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem