1.067.056

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakosított tejtermelés

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 286 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-967-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szarvasmarha-tenyésztésben az elmúlt 10 évben hazánkban igen jelentős változások következtek be. Az 1982-ben meghirdetett kormányprogram egyértelműen meghatározta a szarvasmarha-tenyésztés fejlesztésének legfontosabb irányait, amely az élenjáró tapasztalatok birtokában a szakosítást tűzte ki célul. A termelési tapasztalatok alapján ma egyértelműen állítható, hogy az egyhasznú tejtermelés önálló állattenyésztési ágazattá vált hazánkban, és továbbfejlesztése alapvető céljaink közé tartozik.

Tartalom

Előszó 5
ELSŐ FEJEZET
Bevezetés
A tejelő szarvasmarha tenyésztésének jelentősége (dr. Szajkó László) 7
A szakosodás 10
A tej mint élelem 11
A tej táplálóanyagai 11
A szakosított tejtermelés közgazdasági feltételei hazánkban (dr. V. Nagy Lukács) 12
Tejtermelésünk és -fogyasztásunk színvonalának nemzetközi összehasonlítása 13
Az egyes szektorok közgazdasági sajátosságai a tejtermelésben 15
A szakosított tejtermelés vállalati és üzemgazdasági tényezői (dr. Enese László) 19
Kapcsolat a gazdasági környezettel 20
A tejtermelés költségei 21
A tej termelői ára és a tejtermelés jövedelme 24
A gazdaságosság tényezői 26
A szarvasmarha biológiai jellemzői és a tejtermelés 31
MÁSODIK FEJEZET
A tejhasznú szarvasmarha értékmérő tulajdonságai (dr. Szajkó László)
Az értékelés irányelvei 35
A tejelő állomány típusa és külleme 36
A típus 37
A tejelő marha küllemének elbírálása 37
Egyes küllemi jellemzők és értékelésük 38
A méretek felvétele 41
A tejelő szarvasmarha funkcionális értékmérő tulajdonságai 41
Tejtermelő képesség 42
A tej összetétele 45
A relatív tejtermelés 48
Alkalmazkodóképesség 50
A perzisztencia 51
Takarmányértékesítő képesség 53
Koraérés és az elsőborjazás-kori életkor 54
Az elles és az újravemhesülés 56
Harmadik fejezet
Tenyésztőmunka a tejelő állományokban (dr. Szajkó László)
A szelekciós tényezők számának befolyása 57
Eredményesség és hatékonyság 59
Ökológia és a tenyésztőmunka 61
Tenyésztési eljárások 62
Fajtatiszta tenyésztés 64
Keresztezés 66
A tejelő marha tenyészértékbecslése (dr. Dohy János) 67
A tenyészbikák ivadékvizsgálata 68
Sajátteljesítmény-vizsgálat 79
A bikanevelő tehenek tenyészértékbecslése 84
A törzskönyvezés korszerűsítésének alapelvei 89
Negyedik fejezet
Tejelő genotípusok és jelentőségük (dr. Szajkó László)
A fajta fogalma és előállítása 90
A fajták rendszerezése 92
Lapály fajták 92
Feketetarka lapálymarhák 93
Az európai feketetarka lapálymarha 94
A holstein-fríz fajta 95
Vöröstarka lapálymarhák 97
A holland vöröstarka marha 97
Egyéb vöröstarka lapálymarhák 98
Vörös lapálymarhák 98
Kis testű egyoldalú tejtermelő marhák 99
A jersey marha 99
A guernsey fajta 101
Az ayrshire fajta 101
Kettős hasznosítású fajták 101
Európai hegyi tarka fajták 102
A szimentáli 102
A magyar tarka marha 102
Egyéb hegyi tarka fajták 103
A borzderes 104
Hazai keresztezéssel előállított genotípusok 104
Holstein-fríz vérségű genotípusok 104
Jersey vérségű genotípusok 105
Jersey és holstein-fríz vérségű genotípusok 105
A hazai és a külföldi tejelő genotípusok összehasonlítása 106
Tejelő szarvasmarha tenyésztése az NDK-ban 108
Hagyományos fajtaszerkezet az NDK-ban 108
Tenyésztési elmélet és cél 109
Az apaállat-állomány reprodukciója 112
Az SMR teljesítménye 113
ÖTÖDIK FEJEZET
A tejképződés élettani és biokémiai folyamatai (dr. Szabó Illés)
A szarvasmarha tejmirigye 116
Az élettani folyamatok hatása a tejtermelésre 118
A tejelválasztás folyamata 122
A közti anyagforgalom és a tej alkotórészeinek képződése 123
A tejfehérjék képződése 125
A tejcukor képződése 126
A tejzsír képződése 128
HATODIK FEJEZET
A tejelő marha takarmányozása (dr. Schmidt János)
A bendő szerepe a kérődző állatok táplálóanyag-ellátásában 132
A kérődző állatok takarmányfelvételét befolyásoló tényezők 136
A tehenek táplálóanyag-szükséglete 137
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete 137
A növekedés táplálóanyag-szükséglete 139
A vehemépítés táplálóanyag-szükséglete 139
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete 141
A tejtermelés energiaszükséglete 141
A tejtermelés fehérjeszükséglete 143
A tejtermelés ásványianyag-szükséglete 146
A tejtermelés vitaminszükséglete 146
A takarmányozás hatása a tej minőségére 147
A takarmányozás hatása a tej összetételére 147
A takarmányozás hatása a tej ízére és szagára (dr. Szabó Illés) 149
A takarmányozás hatása a tej mikrobiológiai állapotára 150
A tehenek takarmányozása a laktáció különböző szakaszaiban 151
A tejelő tehenek takarmányozásának módszerei 156
Az etetés technológiája 159
A tejelő tehenekkel etethető fontosabb takarmányok 160
Zöldtakarmányok 160
Silózott takarmányok 162
Szénafélék 164
Mezőgazdasági melléktermékek 165
Abraktakarmányok 166
Ipari melléktermékek 166
Karbamid a tehenek takarmányában (dr. Szabó Illés) 166
Hetedik fejezet
A szaporítás biológiai és technikai feltételei
A tenyésztésbe vétel hatása a szaporodásra (dr. Iváncsics János) 168
Öröklődési jellemzők 169
A szaporodás értékelése 170
A biotechnikai módszerek alkalmazása 173
A szaporodásbiológiai gondozás gyakorlata (dr. Gergátz Elemér) 176
A gondozás fogalma 176
A tenyészüsző-nevelés szaporodásbiológiai szempontjai 177
Az ellésre való előkészítés. A szárazonállás 179
Az ellés 182
A puerperális időszak 184
A termékenyítés szervezése 189
A korai vemhességvizsgálat jelentősége 190
Nyolcadik fejezet
Állományreprodukció, borjúnevelés (dr. Szajkó László)
Állományreprodukció 192
Borjúnevelés 194
A borjak fölnevelését befolyásoló tényezők 195
Táplálás a föcstejitatás szakaszában 196
A föcstej felhasználása 199
A borjak mesterséges (itatásos) fölnevelése 199
Különböző tejtakarékos borjúnevelési módszerek 202
A borjak elhelyezése 205
A profilaktórium elhelyezése, berendezése 205
A borjúnevelő 207
A borjak egészségvédelme 211
A borjak szarvtalanítása 211
A tenyészüszők fölnevelése 212
A tenyészüszők egészségvédelme 214
Az üszők ápolása 214
Növendékmarha-nevelés az NDK-ban (dr. J. Zipper) 217
Az üszők növekedési és fejlődési követelményei 218
Az üszőnevelés szakaszai 219
Az üszők takarmányozása 219
Az üszők legeltetése 220
A növendékállatok istállózása az NDK-ban 222
Kilencedik fejezet
A tejelő szarvasmarha elhelyezése, tartása (dr. Szajkó László)
A tartási rendszerek csoportosítása 225
A tejtermelő szakosított telepek 227
A tejet termelő tehenek istállója 228
A szárazonálló tehenek elhelyezése 229
Az elletőistálló 230
A tehenészeti telepek kiegészítő berendezései 231
A telep járulékos létesítményei 231
A tehenészeti telepek egészségvédelme 231
A fejéstechnológia és a higiénikus fejés 233
A tejképződés és a tejleadás mechanizmusa 233
A gépi fejhetőség 238
A tőgyindex 239
A fejési sebesség 240
A gépi fejhetőség vizsgálati módszerei 246
A fejési művelet 249
A szopás, a kézi és gépi fejés hatása 249
Fejési előkészületek 250
A fejés technológiája és higiéniája 251
A masztitisz elleni védekezés 257
A higiénikus fejés és a minőségi nyerstej előállítása 258
A fejőgépek és -berendezések fő jellemzői 263
Fejési rendszerek 264
Helyben fejési rendszerek 264
A fejőház 266
A gépi fejés fejlesztése 268
TIZEDIK FEJEZET
A tejtermelő üzemek állományhigiéniája (dr. Gergátz Elemér) 273
Irodalom 279
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem