1.054.486

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakmai szótár pincérek és vendéglátó-pultosok számára

Német-magyar/Magyar-német

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Képzőművészeti Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím: Oktatási struktúra
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-810-3
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ezt a szótárt étteremben és cukrászdában dolgozó pincérek, büfében, presszóban vagy más vendéglátó elárusítóhelyen foglalkoztatott pultosok számára készítettük.
A szótár tartalmazza a... Tovább

Előszó

Ezt a szótárt étteremben és cukrászdában dolgozó pincérek, büfében, presszóban vagy más vendéglátó elárusítóhelyen foglalkoztatott pultosok számára készítettük.
A szótár tartalmazza a cukrászsütemények, hidegkonyhai készítmények felsorolását, alapanyagait és elkészítésük módozatait, a magyar és a német nyelvterület specialitásait, az étel- és itallap felosztását, a korszerű táplálkozás jellemzőit és összetevőit, a vendéglátóhelyek, kávéházak berendezését, az asztalfoglalás, a reklamáció kezelésének és a számla kiegyenlítésének, valamint rendezvények szervezésének módjait. Külön fejezet foglalkozik az álláskeresés, állásváltoztatás, pályázatok, pályaorientáció témakörével. Ahol ez indokolt (kérések, utasítások, típuskérdések és -válaszok), a szótár a szavakon kívül kifejezéseket és alapmondatokat is megad.
A szótár két részből áll. A német-magyar rész a szavakat tematikus csoportosításban, azon belül ABC-rendben dolgozza fel. A magyar-német részben a szavak ABC-rendben szerepelnek.
A szókészlet összeállításakor igyekeztünk a német nyelvterületen legáltalánosabban használt kifejezéseket figyelembe venni, ami igen nehéz feladat, hiszen a szókincs az étkezés témakörében tartományonként, járásonként, olykor falvanként mutat eltéréseket. A legkiterjedtebb, az osztrák-bajor „dialektus" legfontosabb kifejezéseit a megfelelő helyeken dőlt betűvel szedve adjuk meg. A könnyebb használat érdekében egy-egy szót, előfordulása szerint, több témakörben is szerepeltettünk.
A német-magyar részben a szinoním kifejezések külön-külön, az ABC megfelelő helyein találhatók, míg a magyar-német részben egy magyar címszó alatt soroljuk fel annak összes német megfelelőjét.
Szintén a könnyebb áttekinthetőség érdekében a pincérnek a vendéghez, ill. a vendégnek a pincérhez intézett mondatai esetében magyar megfelelőként a „Sie" személyes névmásnak csak egy, az „Ön" jelentésű fordítását, adtuk meg (külön az „Önök" jelentésűt nem). Valamint a melléknevek esetében nem írtuk ki külön azok határozói jelentését (pl. warm: meleg, nem pedig warm: meleg, melegen). Továbbá a befejezett melléknévi igenevek jelentése mellett nem szerepeltettük azok határozói igenévi jelentését (pl. gebraten: sült, nem pedig sült, sütve). Úgy véljük, mindez nyelvi evidencia.
A szótár az új helyesírás szabályai szerint készült.
Mindezek alapján szótárunkat haszonnal forgathatják a vendéglátó szakmát tanuló diákok ugyanúgy, mint a nap mint nap német nyelven beszélő vendégeket fogadó, vagy akár a német nyelvterületen állást vállalni szándékozó vendéglátóipari szakemberek. Vissza

Fülszöveg

A szótárt haszonnal forgathatják a pincérek, a büfében vagy más vendéglátóegységben foglalkoztatott pultosok, valamint a vendéglátó-szakiskolákban és -középiskolákban tanulók egyaránt.
A kötet tartalmazza a hidegkonyhai készítmények, cukrászsütemények, húsételek megnevezését, valamint az alapanyagok és az elkészítési módok szavait. A korszerű táplálkozás jellemzői, továbbá az étel- és itallap tételei éppúgy helyet kaptak, mint a pincérek feladatai: a rendelésfelvétel, a reklamáció kezelése, a számlakiegyenlítés stb.
A szótárban az álláskeresés és a szakmai pályázatok alapszókincse is megtalálható. Önálló csoportot képeznek a pincér-vendég kapcsolatában előforduló legfontosabb kifejezések, mint például az asztalfoglalás. A szótár az amerikai angol szavakat is tartalmazza.

Tartalom

Vendéglátóegységek 13
Nyitvatartás 14
Kávéház 15
Az étlap és fejezetei 16
Étlapok 16
Ételfajták 16
Az itallap 18
Alkoholos italok: 18
Sörök 18
Likőrök és egyéb italok 18
Borok 19
A borok tulajdonságai 20
Üdítőitalok 21
Kávé 22
Tea 22
Cukrászsütemények és édességek 23
Cukrászsütemények 23
Torták 24
Fagylaltok és pudingok 25
Asztalfoglalás 25
Hol található a vendéglátóegység? 25
Hol található az asztal? 26
Kifejezések, beszédfordulatok 27
Büfé 28
Kenyerek, szendvicsek 28
Felvágottak 29
Vaj és sajt 30
Mártások 30
Saláták 30
Tojásételek 31
Pástétomok, tálak 32
Egyszerű egytálételek 32
A modem konyha 33
Kifejezések, beszédfordulatok 33
A magyar konyha 34
Magyaros ételek 34
Magyar borok 36
Kifejezések és beszédfordulatok 37
Ízelítő a német nyelvterület ételeiből 38
Kifejezések és beszédfordulatok 40
Számlakiegyenlítés 42
Kifejezések és beszédfordulatok 43
Pincérek és vendéglátó-pultosok alap-szókészlete 44
Vendéglői alkalmazottak 44
A pincérek feladatai 45
A jó/rossz pincér tulajdonságai 46
Kifejezések és beszédfordulatok 47
A pincér a vendéghez 47
A vendég a pincérhez 52
Reklamáció az étteremben 55
A vendég a pincérhez 55
A pincér a vendéghez 56
A hideg- és melegkonyhai ételek készítése és jellemzőik 56
Az ételekről általában 56
Konyhai eszközök 59
Mennyiségek, adagok 60
Az ételek jellemzői 62
Kifejezések, beszédfordulatok 65
Az ételek alapanyagai 69
Gyümölcsök 69
Zöldségek 71
Fűszerek 72
Élelmiszerek 73
Tejtermékek 75
Pékáruk 76
Hús 771
Szárnyasok, vadszárnyasok 79
Belsőségek 80
Felvágottak 80
Halak, a tenger gyümölcsei 81
Éttermi asztalterítés 82
Zártkörű rendezvények 84
Szakma, állás, oktatás, álláspályázatok 86
ABC-rendes magyar szójegyzék 91
Az erős és rendhagyó igék jegyzéke 155
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem