kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Könnyűipari Műszaki Főiskola |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 232 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 1 |
A szerves kémia tárgyköre és feladata | 1 |
Szénvegyületek szerkezetének vizsgálata | 2 |
Az összegképlet megállapítása | 3 |
A szén-vegyületek szerkezetének alapelvei | 4 |
A szerves vegyületek beosztása | 6 |
Nyiltszénláncu vegyületek rendszere | 8 |
Telitett-alifás szénhidrogének /Paraffinok, alkánok/ | 9 |
Izoméria a paraffinok homológ sorában | 11 |
Az alkilcsoportok fogalma | 12 |
A paraffinsorbeli szénhidrogének nevezéktana | 13 |
Reakciótipusok, reakciómechanizmusok | 15 |
A paraffinok fizikai tulajdonságai | 17 |
Fontosabb paraffin-szénhidrogének | 18 |
Telitetlen szénhidrogének | 25 |
Etilénsor /alkének, olefinek/ | 25 |
Nomenklatura | 26 |
Acetilénsorozat | 33 |
Acetilén | 34 |
Alifás szénhidrogének halogén származékai | 36 |
Telitett egyértékü halogénezett szénhidrogének | 36 |
Telitett szénhidrogének halogén származékai | 37 |
Alkoholok | 38 |
A telitett egyértékü alkoholok fizikai sajátságai | 39 |
Általános előállítási módszerek | 40 |
Többértékü alkoholok | 49 |
Etilén-glükol | 50 |
Glicerin | 51 |
Na-sztearát /szappan/ | 51 |
Tioalkohol | 53 |
Éterek | 53 |
Aldehidek és ketonok | 56 |
Fontosabb aldehidek és származékaik tulajdonságai | 59 |
Telitetlen aldehidek | 60 |
Többértékü aldehidek | 60 |
Ketonok | 60 |
A ketonok előállitása | 61 |
Karbonsavak | 63 |
Karbonsav származékok | 72 |
Sav-halogenidek | 72 |
Sav-anhidridek | 73 |
Sav-amidok | 74 |
Nitrilek | 74 |
Észterek, viaszok, zsirok | 75 |
Viaszok | 78 |
Halogénezett savak | 83 |
Telitetlen mono- karbonsavak | 84 |
Telitett dikarbonsavak | 86 |
Kétbázisos savak | 86 |
Telitetlen dikarbonsavak | 87 |
Szénsav-származékok | 90 |
Aminok | 91 |
Amino-savak | 92 |
Fehérjék | 94 |
A fehérjék csoportosítása | 95 |
Egyszerü fehérjék | 95 |
Enyv | 96 |
Albumin | 97 |
Szénhidrátok | 97 |
A szénhidrátok felosztása | 98 |
Elnevezés | 99 |
Monoszacharidok | 99 |
Glüközidok | 103 |
Oligoszaccharidok | 104 |
Diszaccharidok | 104 |
Összetett cukrok. Poliszaccharidok | 105 |
Cellulóz | 106 |
Cellulózxantogenát | 110 |
Keményitő | 112 |
Glikogén /állati keményitő/ | 115 |
Vegyes poliszaccharidok | 115 |
Arabgumi | 116 |
Hemicellulóz | 117 |
A fehérjék szerkezete | 117 |
Ciklusos szénhidrogének | 118 |
Aromás szénhidrogének | 119 |
Hattagu gyürük | 121 |
A benzol-származékok "aromás jellege" | 123 |
Egyszer helyettesitett /monoszubsztituciós/ származékok | 123 |
Kétszer helyettesitett /di-szubsztituált/ származékok | 124 |
Háromszor helyettesitett /tri-szubsztituált/ származékok | 126 |
Többszörösen helyettesitett származékok | 127 |
Helyettesitési szabály | 127 |
Egy- és több gyürüs szénhidrogének | 128 |
Benzol és homológjai. Aromás szénhidrogének | 129 |
Több gyürüs aromás rendszerek | 132 |
Halogénezés és halogénszármazékok | 133 |
Szulfonálás és szulfonsavak | 134 |
Nitrálás és nitro származékok | 135 |
Aromás nitrovegyületek redukciója | 135 |
Aromás diaminok | 136 |
Diazo vegyületek | 138 |
Diazo-vegyületek fontosabb reakciói | 140 |
Fenolok | 141 |
Szintetikus előállitása | 142 |
Metol | 142 |
Amidol | 142 |
Krezolok | 143 |
Többértékü fenolok | 144 |
Aromás aldehidek | 145 |
Aromás ketonok | 146 |
Aromás savak és savszármazékok | 147 |
Több bázisu aromás karbonsavak | 147 |
Müanyagok | 148 |
A müanyagok fogalma | 149 |
Müanyagok előállitása | 152 |
Mesterséges alapu müanyagok előállitása | 152 |
Kondenzációs müanyagok | 153 |
Polikondenzáció | 153 |
Polimerizációs müanyagok | 155 |
Vegyes reakciók | 156 |
Polimerizációs hajlam | 157 |
A polimerizációs reakciók mechanizmusa | 157 |
Az olefin kötés gerjesztésének módjai | 159 |
A polimerizálás katalizátorai | 162 |
Inhibitorok, promotorok | 163 |
Szabályozók | 163 |
Telomer | 163 |
Gyökös polimerizáció iniciálása | 163 |
Iniciálás redox rendszerekkel | 164 |
A gyökös polimerizáció növekedése és lánczáródása | 165 |
Ionos polimerizáció | 167 |
Kopolimerizáció | 167 |
Sztereospecifikus polimerizáció | 167 |
Sztereo-blokk-polimerizáció | 168 |
Ág kopolimerek | 168 |
A polimerizáció végrehajtásának ipari módszerei | 169 |
Tiszta monomer polimerizálása folyékony fázisban /tömbpolimerizáció/ | 169 |
Oldószeres polimerizáció | 170 |
Kicsapásos polimerizáció | 171 |
Emulziós polimerizáció | 171 |
Szuszpenziós polimerizáció | 171 |
Szekunder müanyagok | 172 |
Ioncserélő gyanták | 172 |
Müanyagok öregedése | 173 |
A müanyagok fizikai-kémiai sajátságai | 173 |
Alak és sajátságok | 173 |
Makromolekulák sajátságai | 174 |
Makromolekulák tulajdonságait befolyásoló tényezők | 175 |
A makromolekulák kristályos és amorf régiói | 176 |
Polimerek polidiszperzitása | 176 |
Polimerek lágyitása | 177 |
Makromolekulák termikus tulajdonságai | 178 |
Müanyagok képződéséhez vezető reakciók | 179 |
Poli-kondenzációs müanyagok | 179 |
Fenoplasztok | 179 |
Novolak és rezol kondenzációs termékek előállitásának feltételei | 179 |
A savas kondenzáció törvényszerüségei | 182 |
Vázanyagok szerepe a müanyagokban | 183 |
Aminoplasztok | 183 |
Karbamid-formaldehid gyanták | 184 |
Poliészterek | 186 |
Lineáris szerkezetü poliészterek | 188 |
Poliamidok | 191 |
Poliamidok gyártása | 192 |
A poliamidok tulajdonságai | 193 |
Poliamidok feldolgozása és felhasználása | 194 |
Poliuretánok | 194 |
Szilikonok | 195 |
Polimer előállitásának általános módszerei szerves szilicium vegyületekből | 196 |
A szerves Si-polimerek tulajdonságai | 197 |
Hőálló polimerek | 197 |
Polimerizációs müanyagok | 200 |
Polimerizációs müanyagok beosztása | 200 |
Olefin polimerek | 201 |
Polietilén | 201 |
Polipropilén | 203 |
Poliizobutilén | 203 |
Aromás szénhidrogének | 204 |
Polisztirol | 204 |
Halogén tartalmu polimerek | 206 |
Polivinilklorid | 206 |
Polivinilidénklorid | 208 |
Teflon | 209 |
Oxigén tartalmu polimerizációs müanyagok | 210 |
Polivinilalkohol | 212 |
Polivinilacetálok | 213 |
Poliviniléterek | 214 |
Viniléter kopolimerek | 214 |
Nitrogéntartalmu polimerek | 214 |
Poliakrilnitril | 214 |
Polivinilkarbazol | 215 |
Diénpolimerek | 216 |
Természetes kaucsuk | 217 |
Butadién nátriumos tömbpolimerizációja | 217 |
Természetes alapu müanyagok | 218 |
Kaucsuk alapu müanyagok | 219 |
Növényi olaj alapu müanyagok | 219 |
Cellulóz alapu müanyagok | 220 |
Müanyagok feldolgozása és a feldolgozó gépek | 223 |
A müanyagok fröccssajtolása | 224 |
Rétegelt müanyagok | 224 |
A polimerizációs müanyagok feldolgozásának módja | 225 |
Fröccsöntés | 225 |
Extrudálás | 226 |
Vákuumformázás | 227 |
Kalanderezés | 228 |
Müanyag hegesztése | 229 |
Mártó eljárás | 229 |
Hártyák előállitása | 230 |
Szórás | 230 |
Szálhuzás | 230 |
Porusos müanyagok | 231 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.