1.059.688

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakmai gyakorlatok

Ideiglenes tankönyv - Általános vegyipari technikusi szak IV. évfolyam tanulói számára - Laboratóriumi gyakorlatok/Vegyipari műveleti gyakorlatok

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 270 oldal
Sorozatcím: Technikusképzés
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Negyedik kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 88 43 05.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szerves laboratóriumi munkák feloszthatók preparatív gyakorlatokra és analitikai gyakorlatokra. A preparatív gyakorlatok a szerves anyagok előállítását, feldolgozását célozzák. A szerves... Tovább

Előszó

A szerves laboratóriumi munkák feloszthatók preparatív gyakorlatokra és analitikai gyakorlatokra. A preparatív gyakorlatok a szerves anyagok előállítását, feldolgozását célozzák. A szerves analitikai gyakorlatok két csoportba oszthatók: minőségi és mennyiségi eljárásokra. Ezek az eljárások szorosan kapcsolódnak a laboratóriumi és az ipari - gyakorlati szerves problémákhoz és kettős célt szolgálnak. Egyrészt az eljárások kivitelezésével és kipróbálásával a módszerek begyakorlását és használhatósági feltételeinek megállapítását teszik lehetővé, másrészt a szerves kémiai ismeretek igen alapos elmélyítését eredményezik. A kvalitatív gyakorlatokat korszerű elképzelés szerint úgy csoportosították, hogy ismeretlen szerves vegyületek azonosítása elvégezhető legyen. Mint ismeretes, a szerves vegyületek azonosítása nem végezhető olyan jól kidolgozott módszer szerint, mint a szervetlen vegyületek kation- és anionjainak felkutatása. Ezzel szemben, kellő számú rendszeresen végzett és gondosan megfigyelt próbák (fizikai állandók, oldékonysági és funkcióscsoport-próbák) elvégzése, lehetővé teszi, hogy a vizsgált vegyület azonosságát aránylag csekély számú ismert vegyülettel hozzuk kapcsolatba. Ekkor, az ismert vegyületek egyszerű származékainak az irodalomból vett adatait szemelőtt tartva, a kutatott vegyület hasonló származékait állítjuk elő. Ha nemcsak az eredeti ismeretlen vegyület fizikai állandói, de egyszerű származékainak állandói is megegyeznek az ismert vegyület állandóival, akkor az analízist sikeresen végeztük és az azonosságot bebizonyítottuk. Vissza

Tartalom

I. LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK 3
1. BEVEZETÉS 3
1.1. Általános laboratóriumi munkaszabályzat 4
1.2. A munkafüzet vezetése 8
1.3. Balesetmegelőzés 11
1.4. Balesetelhárítás, elsősegélynyújtás 12
1.5. Mérgező anyagok /alfabetikusan/ 14
2. SZERVES VEGYÜLETEK ALKOTÓELEMEINEK KIMUTATÁSA 18
2.1. Szerves vegyületek ömlesztése fémnátriummal /Lassaigne-próba/ 18
2.2. Nitrogén kimutatása 20
2.3. Kén kimutatása 20
2.4. Halogének kimutatása 21
2. Egyéb elemek kimutatása 24
3. A JELLEMZŐ CSOPORTOK KIMUTATÁSA 29
3.1. Elővizsgálatok 29
3.2. Oldékonysági osztályba sorolás 29
3.3. A szénváz jellegének vizsgálata 33
3.4. Halogént tartalmazó vegyületek vizsgálata 37
3.5. Hidrox származékok vizsgálata 38
3.6. Oxovegyületek vizsgálata 41
3.7. Nitrogéntartalmú vegyületek vizsgálata 44
3..8. A jellemző csoportok vizsgálatának menete 47
4. SZERVES PREPARÁTUMOK KÉSZÍTÉSÉNEK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA 48
4.1. A szerves reakciókat befolyásoló tényezők 48
4.2. A szerves reakciók laboratóriumi kivitelezése 50
4.2.1. Melegítés 50
4.2.2. Hűtés 52
4.2.3. Adagolás 53
4.2.4. Keverés 53
4.3. Szerves vegyületek kinyerése és tisztítása 54
4.3.1. Szűrés 55
4.3.2. Szárítás 57
4.3.3. Kristályosítás 59
4.3.4. Desztillálás 61
4.3.5. Extrahálás 66
4.4. Készülékszerelési szabályok 68
5. SZERVES KÉSZÍTMÉNYEK ELŐÁLLÍTÁSA 70
5.1. Halogénézés 70
5.1.1. Halogénezés fogalma, célja, csoportosítása 70
5.1.2. Halogénező szerek 70
5.1.3. Halogénezésre kerülő vegyületek 72
5.1.4. A halogénezést befolyásoló tényezők 74
5.1.5. Kérdések, feladatok 75
5.1.6. Bróm-benzol előállítása 75
5.1.7. p-bróm-acetanilid előállítása 76
5.1.8. terc-butil-klorid előállítása 77
5.2. Szulfonálás 78
5.2.1. Szulfonálás fogalma, célja, csoportosítása 78
5.2.2. Szulfonáló szerek 79
5.2.3. Szulfonálható vegyületek 80
5.2.4. A szulfonálást befolyásoló tényezők 82
5.2.5. A reakcióelegy feldolgozása 83
5.2.6. Számítási feladatok és megoldásuk 84
5.2.7. Kérdések, feladatok 86
5.2.8. Benzolszulfonsavas-nátrium előállítása 87
5.2.9. Szulfanilsav előállítása 87
5.2.10. Naftalinszulfonsavas-nátrium előállítása 88
5.2.11. Zsíralkoholszulfonát előállítása 89
5.3. Nitrálás 90
5.3.1. Nitrálás fogalma, célja, csoportosítása 90
5.3.2. Nitráló szerek 90
5.3.3. Nitrálásra kerülő vegyületek 91
5.3.4. A nitrálást befolyásoló tényezők 92
5.3.5. Számítási feladatok és megoldásuk 93
5.3.6. Kérdések, feladatok 94
5.3.7. Nitro-benzol előállítása 95
5.3.8. p-Nitro-acetanilid előállítása 96
5.3.9. m-Dinitro-benzol előállítása 96
5.4. Redukálás 97
5.4.1. Redukálás fogalma, célja, csoportosítása 97
5.4.2. Redukáló szerek 98
5.4.3. Redukálható vegyületek 98
5.4.4. A redukciót befolyásoló tényezők 100
5.4.5. Kérdések, feladatok 101
5.4.6. Anilin előállítása 102
5.4.7. m-Nitranilin előállítása 102
5.4.8. Etil-benzol előállítása 103
5.5. Oxidálás 104
5.5.1. Oxidáció fogalma, célja, csoportosítása 104
5.5.2. Oxidáló szerek, módszerek 105
5.5.3. Oxidálható vegyületek 105
5.5.4. Az oxidálást befolyásoló tényezők 106
5.5.5. Kérdések, feladatok 107
5.5.6. p-Benzokinon előállitása 107
5.5.7. Benzil előállitása 108
5.5.8. Butiraldehid előállitása 108
5.6. Acilezés 109
5.6.1. Acilezés fogalma, célja, csoportosítása 109
5.6.2. Acilező szerek 110
5.6.3. Acilezhető vegyületek 111
5.6.4. Az acilezést befolyásoló tényezők 112
5.6.5. Kérdések, feladatok 112
5.6.6. Acetil-szalicilsav előállítása 113
5.6.7. Acetenilid előállítása 113
5.7. Észterezés 114
5.7.1. Észterezés fogalma, célja, csoportosítása 114
5.7.2. Közvetlen /direkt/ észterezés 115
5.7.3. Közvetett /indirekt/ észterezés 115
5.7. A. Az észterezést befolyásoló tényezők 116
5.7.5. Kérdések, feladatok 117
5.7.6. Etil-acetát előállítása 118
5.7.1. Butil-acetát előállítása 119
5.7.8. Amil-acetát előállítása 119
5.8. Alkilezés /arilezés/ 120
5.8.1. Alkilezés /arilezés/ fogalma, célja, csoportosítása 120
5.8.2. Alkilező- /arilező-, aralkilező-/ szerek 121
5.8.3. Alkilezhető vegyületek 121
5.8.4. Az alkilezést befolyásoló tényezők 122
5.8.5. Kérdések, feladatok 122
5.8.6. ß-Naftil-metil-éter előállítása 123
5.9. Hidrolízis 123
5.9.1. Hidrolízis fogalma, célja, csoportosítása 123
5.9.2. Hidrolizáló szerek 124
5.9.3. Hidrolizálható vegyületek 124
5.9.4. A hidrolízist befolyásoló tényezők 125
5.9.5. Kérdések, feladatok 125
5.9.6. p-Nitranilin előállítása 126
5.9.7. 2,4-Dinitro-fenol előállítása 126
5.10. Diazotálás, kapcsolás, Sandmayer-reakció 127
5.10.1. Diazotálás fogalma, célja 127
5.10.2. A diazotálás kivitelezése 127
5.10.3. A diazotálást befolyásoló tényezők 128
5.10.4. Kapcsolás 130
5.10.5. Kérdések, feladatok 131
5.10.6. Metil-orange előállítása 131
5.10.7. Haftolnarancs előállítása 132
5.10.8. p- /m-/- Vörös A-ill. B- előállítása 133
5.10.9. Jód-benzol előállítása 134
5.11. Kondenzáció 135
5.11.1. Kondenzáció fogalma, célja, csoportosítása 135
5.11.2. Kondenzáló szerek 136
5.11.3. Friedel-Crafts-reakció 136
5.11.4. Polikondenzáció 137
5.11.5. Polimerizáció 137
5.11.6. Kérdések, feladatok 138
5.11.7. Difenil-metán előállítása 139
6. KOMPLEX GYAKORLATOK 140
6.1. Zsiradékok vizsgálata 140
6.2. Fehérje vizsgálatok 151
6.3. Szénhidrátok vizsgálata 159

II. VEGYIPARI MŰVELETI GYAKORLATOK
Bevezetés, mérés- és kezeléstechnika 166
Mérésteclmikai alapismeretek 167
Műszaki mérések tervezése 167
A mérési adatok felvétele és rögzitése 168
A mérési adatok értékelése 174
Szabványhasználat és dokumentáció 181
Kezeléstechnikai alapismeretek 182
Mérőállomások kialakítása 182
Mérőműszerek csatlakoztatásé 184
Mérőműszerek skálabeosztása és leolvasása 184
Hegisztrálóirüszerek kezelése 186
Nyomásmérés 188
Nyomásmérők szerkezete és felépítése 188
Polyadéktöltésü nyomásmérők 189
Rugalmas alakváltoztatási elven működő műszerek 191
Nyomásmérők szerelése 192
Nyomásmérők ellenőrzése és hitelesítése 193
Biztonsági szelepek beállítása 195
Mennyiségmérés 196
3.1, Folyadékok és gázok mennyiségmérésének elvei 196
3.2, Az áramló mennyiség mérésének gyakorlata 197
3.2.1, A mérőedény és a vizóre használata 197
3.2.2, Mennyiségmérés rotaméterrel 199
3.2.3, Szűkitőelemes mennyiségmérés 202
3.3. Az áramlás jellegének vizsgálatéi és hatásai 207
3.3.1. A Reynolds-saám mérése 208
3.3.2, Mérőperem hitelesítése iterációval 209
3.4. Mérőműszerek szerelése és kezelése 213
3.4.1. Vizóra beépítése csőhálózatba 213
3.4.2. A rotaméter beépítése 213
3.4.3. Mérőperem beépítése 214
3.44. Mérés megkerülő vezetékkel 215
3,5 Alkalmazási gyakorlatok 216
3,5.1. Sebességeloszlás mérése körkeresztraetszetü csőben 2J6
35.2, Rotaméter hitelesítése méroperemmel 216
35.3 Csőidomok ellenállásának meghatározása 217
3.54 Csőköteges hőcserélő áramlási ellenállásának vizsgálata 218
4. SZINTMÉRÉS 219
4.1 Szintmérő műszerek 219
4,2 A szintmérés gyakorlata 221
5. ANYAGTÁRDIÁS 222
5.1, Polyadáktartályok kezelése 222
5.1.1, Tartályok töltése, üritése 222
5.1o2. Tartályok tisztitása, karbantartása 224
5.2, Gázok tárolása, gázpalackok kezelése 225
5.3. szilárd anyagok tárolása 225
6. SZÁLLÍTÁS 226
6.1, Szállitóberendezések szerkezete és kezelése 226
6,1,1 A motorok inditása, kezelése 227
6.1.2, Szivattyúk inditása és terhelése 227
6.1.3, Gázszállitók, kompresszorok kezelése 228
6.2, Anyagszállítási feladatok 228
6.2.1, Egyenesirányú anyagszállítás 228
6.2.2, Csőhálózat ellenállásának vizsgálata 230
6.2.3. A mimkapont fogalma és értelmezése 231
6.2.4. Anyagszállítás elágazó hálózatban, kényszercirkuláció 232
6,3o Vegyipari műveleti egységek felépítése 233
6.4. A szállitóberendezések műszaki tulajdonságainak vizsgálata 235
6.4.1. Centrifugáiszivattyúk szerkezete és kezelése 235
6.4.2, Szivattyúk üzemi tulajdonságai 237
6,4.3..Szivettyúk kiválasztása katalógusból 239
6.4.4. Relatív jelleggörbék és értékelésük 240
6.4.5. Szivattyúk szabványos vizsgálata
Szilárd-gáz heterogénfázisu műveletei, a fluidizáció 244
A fluidizáció müyeleti tulajdonságai 244
6.5.2 A fluidizáció vizsgálata 245
6.5.3. Portalanitási fok meghatározása ciklonban 247
AZ APRÍTÁS ÉS OSZTÁLYOZÁS MŰVELETE 248
Az apritott anyag szemcseszerkezete 248
7.1.2. Apritógépek vizsgálata 250
7.1.2.1.. Kalapácsos malom üzeme 250
7.1.2.2. Golyósmalom vizsgálata 251
7.1.2.3. A szitaanalizis értékelésének algoritmusa 252
8. A HIDROMECHANIKAI MŰVELETEK 254
8.1. Ülepit5k vizsgálata, ülepitési hatásfok 255
8.2. Centrifugák vizsgálata 257
8.3. Szűrés keretes szüroprésen 258
Keverős készülékek vizsgálata 261
A keverés hatásfokának vizsgálata 261
A keveróelemek hatékonysági vizsgálata 262
Tartalomjegyzék 263-270
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.