kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 238 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9107-91-3 |
ÉLELMISZERVIZSGÁLAT ÁLTALÁNOS RÉSZ | 3 |
Minőség-ellenőrzési, minőség-biztosítási alapismeretek | 5 |
A minőség fogalma | 5 |
Élelmiszer-minőség | 5 |
A minőségi jogi szabályozása (Élelmiszertörvény) | 7 |
Minőségellenőrzés | 9 |
Minőség-biztosítási rendszerek (ISO 9000, EN 29000) | 11 |
A laboratóriumi alapismeretek | 14 |
Laboratóriumi munkaszabályok | 14 |
Laboratóriumi eszközök | 16 |
Alapvető mérések | 20 |
Tömegmérés | 20 |
Térfogatmérés | 24 |
A hőmérséklet mérése | 27 |
Sűrűségmérés | 28 |
Laboratóriumi alapműveletek | 31 |
Mintavétel | 31 |
Szűrés | 35 |
Desztillálás | 37 |
Szárítás | 39 |
Gravimetria | 41 |
Nedvességtartalom meghatározása szárítással | 41 |
Oldatkészítés | 46 |
Százalékos oldatok készítése | 47 |
Titrimetria | 50 |
Acidi-alkalimetria (sav-lúgmérés) | 54 |
Csapadékos titrálások | 57 |
Műszeres vizsgálatok | 59 |
Mikroszkópos vizsgálatok | 59 |
A pH-mérés | 64 |
Refraktometria | 68 |
Spektrofotometria | 72 |
Érzékszervi vizsgálatok | 75 |
SZAKMAI ÉLELMISZERVIZSGÁLATOK MOLNÁR SZAKMA | 81 |
Bevezető | 83 |
Mintavétel | 84 |
Mintavételi előírások | 84 |
Érzékszervi vizsgálatok | 88 |
Minőségi követelmények | 88 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 92 |
A nedvességtartalom meghatározása | 92 |
A térfogattömeg meghatározása | 94 |
Az ezerszemtömeg meghatározása | 99 |
A tisztaság és a keverékesség meghatározása | 100 |
Az acélosság meghatározása | 106 |
Beltartalmi vizsgálatok | 109 |
A minta előkészítése a kísérleti őrléshez | 109 |
A nedves sikértartalom és sikérterülés vizsgálata | 112 |
A sütőipari érték megállapítása valorigráffal | 112 |
A liszt színmeghatározása pekározással | 115 |
Amilolites állapot vizsgálata | 115 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálat | 120 |
A liszt savfokának meghatározása | 120 |
A liszt pH-jának vizsgálata | 120 |
PÉK SZAKMAI VIZSGÁLATOK | 121 |
A mintavétel | 124 |
Érzékszervi vizsgálatok | 127 |
A liszt szín és korpázottság vizsgálata | 127 |
A liszt szag vizsgálata | 130 |
A liszt íz vizsgálata | 132 |
A liszt nedvességtartalmának meghatározása | 134 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 136 |
A liszt savfok vizsgálata | 136 |
Kovász savfok vizsgálata | 137 |
Kovászt helyettesítő por savfok vizsgálata | 138 |
A kenyér savfok vizsgálata | 138 |
A liszt sikérvizsgálata | 140 |
A liszt vizsgálata sütéspróbával | 143 |
A liszt technológiai jellegű vizsgálatai | 146 |
A liszt vízfelvevő képességének és sütőipari értékcsoportjának meghatározása Valorigráffal | 146 |
A liszt amilolites állapotának meghatározásai | 146 |
A liszt szemcsenagysága | 147 |
A sütőélesztő felhajtóerő vizsgálata | 149 |
Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 151 |
A sütőipari késztermékek minőségi követelménye és vizsgálati módszerei | 152 |
A késztermékek érzékszervi vizsgálati módszerei | 152 |
A késztermék tömeg- és térfogatvizsgálata | 155 |
Szárazanyag tartalom meghatározása | 158 |
Zsírtartalom meghatározása | 159 |
Konyhasótartalom meghatározása | 161 |
Élelmiszertörvény - élelmiszerkönyv | 163 |
ÉDESIPARI SZAKMAI VIZSGÁLATOK | 165 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 167 |
Kakaóbab | 167 |
Kakaóbab vizsgálata | 167 |
A kakaóbab nedvességtartalma | 167 |
A keményítőszörp - glükózszirup vizsgálata | 169 |
A glükózszirup szárazanyag-tartalmának meghatározása | 169 |
A keményítőszörp (glükózszirup) és az invertcukor meghatározása forgatóképesség alapján | 171 |
A lisztek vizsgálata | 172 |
A liszt nedvességtartalmának meghatározása | 172 |
A nedves és száraz sikértartalom meghatározása | 172 |
Készáruk vizsgálata | 173 |
A kakaópor nedvességtartalmának meghatározása | 173 |
A töltött cukorka töltelékarányának meghatározása | 173 |
A mártott termékek (pld. fondant) nedvességtartalmának és mártóhányadának meghatározása | 176 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 176 |
A liszt savfokának meghatározása | 176 |
A keménytőszörp-glükózszirup savfokának meghatározása | 176 |
Keménycukorka savtartalmának meghatározása | 177 |
Kakaópor, csokoládémassza zsírtartalmának meghatározása alfa-bróm naftalinnal, Abbe-féle refraktométerrel | 179 |
Érzékszervi vizsgálatok | 181 |
Töltött keménycukorkák érzékszervi minősítő vizsgálata | 181 |
Csokoládék érzékszervi minősítővizsgálata | 185 |
CUKORIPARI SZAKMAI VIZSGÁLATOK | 191 |
Mintavétel | 193 |
Tömeg- és sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 196 |
A cukorrépa szennyezettségének meghatározása | 196 |
A cukorrépa átlagos darabtömegének meghatározása | 197 |
A fajlagos szelet hosszúság és törmeléktartalom meghatározása | 197 |
A mésztej sűrűségének meghatározása | 198 |
A préselt szelet, szárított szelet, cukor nedvességtartalmának meghatározása | 198 |
Nedvességtartalom meghatározása szárítással | 199 |
Nedvességtartalom meghatározása bepárlással | 200 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 201 |
Előderített, derített I. és II. szénsavazott lé lúgosságának meghatározása | 201 |
Mésztej CaO-tartalmának meghatározása | 202 |
A táp- és kazánvíz német keménységi fokának meghatározása | 202 |
Kazánvíz P-M lúgosság meghatározása | 203 |
A szénsavazó gáz szén-dioxid, oxigén, és szén-monoxid tartalmának meghatározása (tanári, üzemi bemutató gyakorlat) | 204 |
Invertcukor meghatározása cukoripari közbenső termékekben (tanári, üzemi bemutató gyakorlat) | 206 |
Műszeres vizsgálatok | 209 |
Cukorgyári közbenső termékek szárazanyag tartalmának vizsgálata refraktométerrel | 209 |
Cukortartalom meghatározása polariméterrel | 211 |
Különböző cukorgyártási alap és közbenső termékek cukortartalmának meghatározása polariméterrel | 214 |
Cukoripari termékek tisztasági hányadosságának meghatározása | 217 |
Cukoroldatok és kristályos cukor színének meghatározása | 217 |
Cukorgyári közbenső termékek pH-értékének meghatározása | 218 |
Cukoroldatok a késztermékek konduzktometrikus hamutartalomnak meghatározása | 220 |
Érzékszervi és egyéb vizsgálatok | 222 |
A gyártmánykönyv | 224 |
Mellékletek | 225 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.