kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Képzőművészeti Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 535 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-337-046-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. A könyvhöz 1 db CD-ROM melléklet tartozik. |
Bevezetés | 21 |
Az élelmiszer-áruismeret alapjai | 23 |
Bevezetés az élelmiszer-áruismeretbe | 25 |
Az élelmiszerek fogalma | 25 |
Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei | 26 |
Az élelmiszereket felépítő anyagok | 28 |
A víz | 29 |
Alaptápanyagok | 30 |
Védőtápanyagok | 34 |
Adalékanyagok | 39 |
Az élelmiszerek értéke és minősítése | 39 |
Az élelmiszerek jelölése | 40 |
Élelmiszer-biztonság és élelmiszerjog | 41 |
Az élelmiszer-fogyasztás jellemzői | 43 |
Élelmiszer-fogyasztás és egészség | 43 |
Korszerű élelmiszerek és táplálkozási irányzatok | 43 |
Különleges táplálkozási célú élelmiszerek | 48 |
Géntechnikai eljárásokkal előállított élelmiszerek | 52 |
A mikroorganaizmusok és jelentőségük az élelmiszer-technológiában | 53 |
A mikroorganizmusok fajtái | 4 |
A mikroorganizmusok hatóanyagai | 55 |
Az élelmiszerek szennyezettsége | 55 |
Élelmiszer-fertőzés | 56 |
Élelmiszer-mérgezés | 56 |
Az élelmiszerek radioaktív szennyezettsége | 57 |
Összefoglaló kérdések | 57 |
Az élelmiszerek tartósítása | 59 |
Az élelmiszerek romlása | 61 |
Az élelmiszerek élvezeti, biológiai és tápértékének csökkenése | 61 |
Az élelmiszerek tartósítása | 62 |
A tartósítás fogalma | 62 |
Az élelmiszer-tartósítás eljárásai | 63 |
Összefoglaló kérdések | 72 |
Gabona, malom-, tészta- és sütőipari áruk | 75 |
Gabonafélék | 77 |
A gabonafélék fogalma | 77 |
Gabonafélék rendszertana | 77 |
A gabonafélék fajtái és árutulajdonságai | 77 |
Az árufőcsoport jellemző termékeinek tulajdonságai | 78 |
Az árucsoport csomagolása, árumegóvásqa, tárolása | 78 |
Malomipari áruk | 78 |
A malomipari áruk fogalma | 78 |
A malomipari áruk jelentősége a hazai kereskedelemben | 78 |
Malomipari műveletek és termékeik | 79 |
Hántolt termékek | 82 |
A malomipari áruk csomagolása, átvétele, tárolása | 87 |
Száraztészták | 87 |
A száraztészták fogalma | 87 |
A száraztészták csoportosítása | 87 |
A száraztészták jelentősége | 89 |
A száraztészták gyártása | 89 |
A száraztészták fajtái és minőségi követelményei | 91 |
A száraz tészták csomagolása, jelölése és árumegóvása | 92 |
Süötőipari áruk | 92 |
A sütőipari áruk fogalma | 92 |
A sütőipari áruk árurendszere | 92 |
Kenyerek | 94 |
A kenyérfélék minőségi követelményei | 97 |
Sütőipari fehértermékek (péksütemények, finom pékáruk) | 98 |
A sütőipari fehértermékek fogalma | 98 |
A sütőipari fehértermékek fajtái | 98 |
Összefoglaló kérdések | 102 |
Édesítőszerek, édesipari és cukrászati áruk | 103 |
Édesítőszerek | 105 |
Az édesítőszerek fogalma | 105 |
Az édesítőszerek árurendszere | 105 |
Az édesítőszerek jelentősége | 105 |
A méz és a méhészeti áruk | 106 |
A cukor | 111 |
Egyéb természetes eredetű édesítőszerek | 113 |
A legismertebb mesterséges édesítőszerek | 115 |
Édesipari áruk | 116 |
Az édesipari áruk fogalma | 116 |
Az édesipari áruk rendszere | 116 |
Cukorkák | 118 |
Keménycukorkák | 118 |
Puhacukorkák | 118 |
Karamellák | 119 |
Hengerelt cukorkák: marcipánok és marcipán jellegű termékek | 119 |
Grillázstermékek | 119 |
Kéregöntésű, likőrös cukorkák | 120 |
Rágógumok | 120 |
Préselt cukorkák | 120 |
Egyéb cukorkák | 120 |
Kakaó- és csokoládéáruk | 121 |
A kakaóbab és feldolgozása | 121 |
A kakaópor és fajtái | 121 |
A csokoládé | 123 |
A csokoládéáruk fajtái | 125 |
Csokoládés készítmények | 125 |
Diabetikus csokoládék | 126 |
Nugátok | 126 |
A nugátok fajtái | 126 |
Édesipari lisztesáruk | 127 |
Az édesipari lisztesáruk fogalma | 127 |
Az édesipari lisztesáruk rendszere | 127 |
Cukrászati áruk | 130 |
A cukrászati áruk fogalma | 130 |
A cukrászati áruk rendszere | 130 |
A cukrászati áruk anyagai | 130 |
A cukrászati áruk jellemzői | 133 |
A cukrászsütemények minőségi követelményei és forgalomba hozataluk | 135 |
Összefoglaló kérdések | 136 |
Gyümölcs- és zöldségáruk | 139 |
Bevezetés a gyümölcs- és zöldségáruk rendszerébe | 141 |
A gyümölcs- és zöldségáruk fogalma | 141 |
A gyümölcs- és zöldségáruk rendszere | 141 |
A gyümölcs- és zöldségáruk termesztése | 141 |
A gyümölcs- és zöldségáruk általános ismertetése | 142 |
Gyümölcsök | 144 |
A gyümölcsök összetétele | 144 |
A gyümölcsök árutulajdonságai | 145 |
Zöldségfélék | 164 |
A zöldségfélék összetétele | 164 |
A jelentősebb zöldségfélék árutulajdonságai | 166 |
Egyéb zöldségfélék | 179 |
A gyümölcs- és zöldségáruk minőségi jellemzői | 182 |
A gyümölcs-, z öldségáruk minőségi osztályozása | 184 |
Termékbiztonság | 184 |
Csomagolás, áruinformációk | 186 |
A gyümölcs- és zöldségáruk tárolása, raktározása | 186 |
Árukezelési szabályok | 187 |
Összefoglaló kérdések | 188 |
Tej, tejkészítmények, tejtermékek | 189 |
A tej | 191 |
A tej fogalma | 191 |
A tej jelentősége | 191 |
A fogyasztási tejek összetétele | 192 |
A tej begyűjtése és általános kezelése | 194 |
A tejféleségek csomagolása és tárolása | 195 |
Tejkészítmények | 195 |
A tejkészítmények fogalma | 195 |
A tejkészítmények rendszere | 195 |
A tejkészítmények jelentősége a táplálkozásban | 196 |
A tejkészítmények árutulajdonságai | 196 |
Tejtermékek | 201 |
A tejtermékek fogalma | 201 |
A tejtermékek jelentősége | 201 |
A tejtermékek árujellemzői | 201 |
Összefoglaló kérdések | 209 |
Húsok és húskészítmények, halak és húst adó vadak | 211 |
Húsok | 213 |
A hús fogalma | 213 |
A húsok árurendszere | 213 |
A húsok összetétele | 213 |
Nagy vágóállatok | 216 |
A húsipar termékei, húskészítmények | 220 |
A húskészítmények gyártása | 220 |
Friss fogyasztású áruk - töltelékes áruk | 222 |
Étkezési szalonnák | 223 |
Tartós töltelékes áruk | 224 |
Darabos húskészítmények | 225 |
A húskészítmények árukezelése | 226 |
Baromfihúsok, -húskészítmények | 227 |
A baromfihúsok fogalma | 227 |
A baromfihúsok árujellemzői | 227 |
A baromfifélék feldolgozása | 228 |
A baromfihúsok jellemző tulajdonságai, árukezelése | 231 |
Húst adó vadak | 231 |
A vadhúsok fogalma | 231 |
A vadhúsok jelentősége | 231 |
A vadhúsok árujellemzői | 231 |
A vadhúsok minőségi osztályai | 234 |
A vadhúsok forgalmazása | 234 |
Halak, kagylók, a tenger gyümölcsei | 235 |
A változó testhőmérsékletű állatok fogalma | 235 |
A halak és a tenger gyümölcsei árurendszere | 235 |
Halak | 236 |
A legjelentősebb halfajták és jellemzőik | 236 |
Puhatestűek | 242 |
Összefoglaló kérdések | 246 |
Zsiradékok, tojás, hidegkonyhai készítmények | 249 |
Zsiradékok | 251 |
Az étkezési zsírok, olajok fogalma | 251 |
Az étkezési zsírok, olajok árurendszere | 251 |
A zsiradékok jelentősége a táplálkozásban | 251 |
Étkezési zsírok | 251 |
Étkezési olajok | 253 |
Növényi eredetű zsírok, a margarin | 255 |
A tojás | 256 |
A tojás fogalma | 256 |
A tojás szerkezete, felépítése | 257 |
A tyúktojás árutulajdonságai és minőségi előírásai | 258 |
A tojás minősítése | 259 |
Tojáskészítmények | 260 |
Különleges tojások | 260 |
A csomagolás jelölései és a tojás tárolása | 261 |
Hidegkonyhai készítmények | 262 |
A hidegkonyhai készítmények fogalma | 262 |
A hidegkonyhai áruk előállítása | 262 |
A hidegkonyhai készítmények árutulajdonságai | 262 |
Szendvicsek | 264 |
Saláták | 264 |
Tojásételek | 265 |
Húsos készítmények | 265 |
Hidegtálak | 266 |
Összefoglaló kérdések | 268 |
Alkoholmentes italok | 271 |
Ivóvíz | 273 |
Az alkoholmentes italok termékválasztéka | 273 |
Szikvíz | 274 |
Természetes víz | 274 |
Az ásványvíz fogalma | 274 |
Az ásványvizek csoportosítása | 275 |
Gyógyvizek | 277 |
Üdítőital-ipari áruk | 277 |
Gyümölcs- és zöldséglevek | 277 |
Üdítőitalok | 279 |
Sűrítmények | 280 |
Diétás italok | 282 |
Az alkoholmentes italok palackozása | 282 |
Összefoglaló kérdések | 283 |
Alkoholtartalmú italok | 285 |
Az alkoholtartalmú italok fogalma | 287 |
Bor | 287 |
A bor fogalma | 287 |
A borok előállítása | 288 |
A pezsgő, pezsgőfajták és gyártásuk | 295 |
A borok csomagolása és tárolása | 296 |
Sör | 297 |
A sör fogalma | 297 |
A sörök árurendszere | 297 |
A sör előállítása | 298 |
A sör fajtái | 299 |
A sör csomagolása | 300 |
Égetett szeszes italok | 301 |
Az égetett szeszes italok fogalma | 301 |
A párlatok árutulajdonságai | 301 |
Likőrök | 306 |
Összefoglaló kérdések | 309 |
Koffeintartalmú élvezeti áruk | 311 |
A koffeintartalmú élvezeti áruk fogalma | 313 |
A koffeintartalmú élvezeti áruk jelentősége a táplálkozásban | 313 |
A kávé | 314 |
A kávé fogalma | 314 |
A kávé jelentősége a táplálkozásban | 314 |
A kávénövény tulajdonságai | 314 |
A kávé feldolgozása | 315 |
A kávé választéka | 317 |
A kávé minőségi jellezői | 317 |
A kávé csomagolása és tárolása | 317 |
Kávékészítmények | 317 |
A tea | 319 |
A tea fogalma | 319 |
A tea csoportosítása | 319 |
A tea jelentősége | 320 |
A tea árutulajdonságai | 321 |
A tea csomagolása | 322 |
A teaitalhoz hasonló főzetet adó termékek | 323 |
A tea minőségmeghatározó tényezői, tárolása, kezelése | 324 |
Összefoglaló kérdések | 325 |
Fűszerek, ízesítők, zamatosítók és állományjavítók | 327 |
Fűszerek | 329 |
A fűszerek fogalma | 329 |
A fűszerek rendszere | 329 |
A fűszerek jelentősége | 329 |
A fűszerek összetétele, hatóanyagai | 330 |
A fűszerek vál,asztéka | 331 |
Fűszerpótlók | 337 |
Fűszerkeverékek | 337 |
A fűszerek csomagolása | 338 |
Ízesítők, zamatosítók, állományjavítók | 338 |
Étkezési sók | 338 |
Ételecetek | 339 |
Összetett ízesítők | 339 |
Állományjavító, módosító anyagok | 340 |
A fűszerek tárolása | 341 |
Összefoglaló kérdések | 342 |
Tartósított élelmiszerek | 343 |
Tartósított gyümölcs- és zöldségáruk | 345 |
Tartósított gyümölcsáruk | 345 |
Tartósított zöldségáruk | 347 |
Tartósított húsáruk | 349 |
Húskonzervek | 349 |
Baromfihúskonzervek | 350 |
Bébiételek | 351 |
Levesporok | 351 |
Gyorsfagyasztott élelmiszerek | 353 |
Gyorsfagyasztott élelmiszerek kereskedelmi választéka | 353 |
A gyorsfagyasztott élelmiszerek csoportjai árujellemzőik szerint | 353 |
A gyorsfagyasztott élelmiszerek csomagolása | 357 |
Összefoglaló kérdések | 358 |
Dohányáruk | 359 |
A dohány fogalma | 361 |
A dohány jelentősége | 361 |
A dohány élettani hatása | 361 |
A dohányzás formái | 362 |
A hazánkban termesztett dohán yfajták é-s összetételük | 362 |
A dohány feldolgozása | 363 |
A dohányipari termékek fajtái és minősítésük szempontjai | 363 |
A dohányipari termékek forgalomba hozatala | 366 |
Összefoglaló kérdések | 368 |
Vegyi áruk | 369 |
Bevezetés a vegyi áruk ismeretébe | 371 |
A vegyi áruk csomagolása, átvétele, tárolása | 372 |
A vegyi áruk feliratozása (címkézés) | 373 |
A címkén található jelölések, jelképek | 374 |
Háztartási vegyi áruk | 378 |
A mosással, tisztítással kapcsolatos alapfogalmak | 378 |
Szappanok | 381 |
Mosószerek | 384 |
Mosogatószerek | 388 |
Általános tisztítószerek | 390 |
Súrolószerek | 391 |
Ablak-, üveg-, tükörtisztítrók | 391 |
Szőnyeg- és kárpittisztító szerek | 392 |
Bútorápoló szerek | 393 |
Fertőtlenítő-, maró hatású szerek | 395 |
Légfrissítők, levegőfertőtlenítők | 395 |
Autóápoló és -karbantartó termékek | 396 |
A cikkcsoport jelentősége | 396 |
Autósamponok | 396 |
Lakk ápolószerek | 397 |
Szélvédő- és üvegtisztító szerek | 397 |
Egyéb autós vegyi áruk | 398 |
Szabad forgalmú irtószerek | 399 |
A szabad forgalmú irtószerek forgalmazásának szabályai | 399 |
Az irtószer fogalma | 400 |
Összefoglaló kérdése | 402 |
Kozmetikai áruk | 405 |
Bevezetés | 407 |
A kozmetikai termék fogalma | 407 |
A kozmetikai termékek funkcionális csoportjai | 407 |
A kozmetikai áruk biztonságáról | 408 |
A kozmetikai áruk csomagolása | 408 |
A kozmetikai termékek felirata és címkézése | 409 |
Bőrrel érintkező kozmetikumok - arc-, kéz- és lábápolók, krémek, emulziók és olajok | 410 |
A bőrrel érintkező kozmetikumokról általában | 410 |
A bőr szerkezete | 410 |
A bőr funkciói | 413 |
Bőrtípusok | 414 |
A bőrrel érintkező kozmetikumok csoportosítása | 415 |
A hintőporok és púderok | 419 |
Illatszerek - Parfümök, toalettvizek, kölnik | 420 |
Az illatszerekről általában | 420 |
Az illatszerek fogalma | 422 |
Az illatszerek csoportosítása | 422 |
Az illatanyagok előállítása | 423 |
Fürdő- és tusolókészítmények | 426 |
A fürdő- és tusolókészítmények fogalma és csoportjaik | 426 |
A fürdő- és tusolókészítmények tulajdonságai, összetevői | 427 |
Szőrtelenítők | 429 |
Mechanikai szőrtelenítésre alkalmas termékek | 429 |
Kémiai szőrtelenítő szerek | 430 |
Dezodoráló, izzadásgátló termékek | 430 |
A dezodorok tulajdonságai, összetevői | 432 |
Izzadásgátló (antiperspirant) termékek | 432 |
Hajkezelő és hajápoló termékek | 433 |
Hajszínezők, festékek és világosítók | 434 |
Tartós hullámosító szerek | 435 |
Hajsamponok | 436 |
Hajkondícionálók | 436 |
Borotválkozókozmetikumok | 437 |
A borotválkozókozmetikumok tulajdonságai, összetevői | 437 |
Az arc és a szem környék sminkelés sminkeltávolító termékei | 440 |
Ajakápoló és ajakdíszítő termékek | 441 |
Fog- és szájápoló termékek | 442 |
Fogkrémek és fogzselék | 443 |
A gyermekfogkrémek | 445 |
A fogfehérítők | 445 |
Szájvizek | 445 |
Szájspray | 445 |
Körömápolók és körömdíszítők | 446 |
Körömlakkok | 446 |
Napozószerek | 448 |
A napfény spektruma | 448 |
A napozószerek fajtái | 450 |
Napfény nélküli önbarnítók | 450 |
Babaápolási készítmények | 451 |
A babaápolási termékekkel szembeni követelmények | 451 |
Babaolajok | 452 |
Babaemulziók | 452 |
Babakrémek | 452 |
Babahintőporok | 453 |
Babasamponok | 454 |
Babafürdetők | 454 |
Babanapozók és fényvédő szerek | 455 |
Összefoglaló kérdések és feladatok | 456 |
Lakk- és festékipari áruk | 459 |
A festékipari árukról általában | 461 |
A festékipari termékek biztonsága | 461 |
A lakk- és festékanyagok fewlépítése | 461 |
A lakk- és festékipari áruk csoportjai alkalmazási területük szerint | 466 |
Felület-előkezelő és -előkészítő anyagok | 466 |
Festékek | 467 |
Az alapozó festékek fajtái | 467 |
Fedő festékek | 468 |
Felülettoleráns festékek | 469 |
Lakkok | 469 |
Lazúrok | 469 |
Fal- és homlokzatfestékek | 470 |
Segédanyagok | 471 |
A festékipari termékek csomagolása | 473 |
Átmeneti védőanyagok | 473 |
Összefoglaló kérdések | 475 |
Norinbergi áruk | 477 |
Bevezetés | 479 |
Kozmetikai kiegészítő áruk | 479 |
A borotválkozás eszközei | 479 |
Manikűrkészletek | 480 |
Fésűk | 480 |
Hajkefék | 480 |
Piperetáskák | 481 |
Egészségügyi áruk | 481 |
fogápolási eszközök | 481 |
Mosdókesztyűk, szivacsok | 482 |
Tissue-papírból készüölő termékek | 482 |
Egészségügyi betétek, tamponok | 483 |
Eldobható pelenkák | 484 |
Háztartási áruk | 484 |
Meszelő-, kefe- és ecsetáruk | 484 |
Seprűáruk | 485 |
Festéshez, ragasztáshoz, kőművesmunkához használt eszközök | 486 |
Vállfák, ruhaakasztók | 487 |
Ruhaszárító csipeszek | 487 |
Háztartási tisztítókendők | 487 |
Összefoglaló kérdések | 488 |
Kislexikon | 489 |
Felhasznált és ajánlott irodalom, WEB-címtár | 529 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.