kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 280 oldal |
Sorozatcím: | Élelmiszeripari szakmunkásképzés tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-231-157-4 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: SZM-512. 99 ábrával illusztrálva. 450 példányban jelent meg. |
Bevezetés | |
Vajgyártás | |
A vajról általában | 7 |
A vaj fogalma | 7 |
A vaj összetétele | 8 |
A vaj fizikai szerkezete | 10 |
A vaj és a vajgyártás jelentősége | 11 |
A vajgyártás elmélete | 13 |
A vaj képződése | 14 |
Vajgyártási eljárások | 15 |
A vajgyártás nyersanyagai | 15 |
A vajgyártás alapanyagai | 16 |
A tej mint a vajgyártás alapanyaga | 16 |
A tejszín mint a vajgyártás alapanyaga | 18 |
A leggyakoribb alapanyaghibák | 18 |
Az alapanyag íz- és szaghibái | 18 |
Az alapanyag állományhibái | 22 |
A vajgyártás segédanyagai | 22 |
A vajba bekerülő segédanyagok | 22 |
Vajba nem kerülő segédanyagok | 24 |
A tej fölözése, a tejszín elsődleges kezelése a termelőhelyen, ill. a fölözőállomáson | 25 |
A tejszín átvétele és kezelése a gyűjtőcsarnokban, mélyhűtő állomáson és a továbbszállító üzemben | 26 |
A vajgyártás műveletei és folyamatai | 28 |
Az alapanyag átvétele és kezelése a vajgyártó üzemben | 28 |
A tejszín pasztőrözése, szellőztetése és hűtése | 30 |
A tejszín érlelése | 32 |
A tejszín színezése | 35 |
A tejszín köpülése | 36 |
A vaj mosása | 38 |
A vaj gyúrása | 39 |
A vaj víztartalmának és pH-értékének beállítása | 42 |
A vaj sózása | 43 |
A vaj utószilárdulása | 44 |
A vaj csomagolása | 45 |
A vaj tárolása | 47 |
A tárolt vaj átgyúrása és felújítása | 48 |
A vaj gyártástechnológiája | 50 |
A vaj minősítése | 60 |
Vajkészítmények | 65 |
A vajzsír gyártása | 67 |
Sajtgyártás | |
A sajtokról átalában | 72 |
A sajt fogalma | 72 |
A sajt összetétele | 72 |
A sajt szerkezete | 74 |
A sajt és a sajtgyártás jelentősége | 77 |
A sajtok csoportosítása | 79 |
A sajtgyártás elmélete | 80 |
A tej olvadása | 80 |
Az alvadék zsugorodása | 83 |
A sajt érése | 85 |
A sajtgyártás nyersanyagai | 92 |
A sajtgyártás műveletei, folyamatai | 108 |
Az alapanyag átvétele és előtárolása | 109 |
A sajttej kezelése | 109 |
A kádtej előkészítése | 112 |
A tej alvasztása | 119 |
Az alvadékok kidolgozása | 122 |
Az alvadék különleges kezelése | 127 |
Az alvadék formázása | 133 |
A sajtok préselése | 133 |
A sajtok megjelölése | 143 |
A sajtok sózása | 147 |
A sajtok érlelése | 148 |
Kitermelés | 158 |
A sajtok tárolása | 161 |
A sajtok csomagolása | 161 |
A sajtok szállítása | 163 |
A sajtok gyártástechnológiája | 163 |
Friss sajtok gyártása | 167 |
Túrósajtok gyártása | 170 |
Fontosabb sajtféleségeink | 173 |
A sajtok minősítése | 176 |
Az ömlesztett sajt gyártása | |
Az ömlesztett sajtról általában | 187 |
Az ömlesztett sajt fogalma | 187 |
Az ömlesztett sajt összetétele | 188 |
Az ömlesztett sajt szerkezete | 188 |
Az ömlesztett sajt gyártásának jelentősége | 189 |
A sajtömlesztés elmélete | 190 |
Fizikai és kémiai folyamatok | 190 |
Mikrobiológiai változások | 191 |
Az ömlesztettsajt-gyártás nyersanyagai | 192 |
Az ömlesztettsajt-gyártás alapanyagai | 192 |
Az ömlesztettsajt gyártása szempontjából káros sajthibák | 192 |
Az ömlesztettsajt-gyártás segédanyagai | 193 |
Az ömlesztettsajt-gyártás műveletei és folyamatai | 196 |
Az alapanyag kiválasztása | 196 |
Az alapanyag előkészítése | 196 |
Az alapanyag-keverék összeállítása | 197 |
Próbaömlesztés | 197 |
Ömlesztés | 198 |
Homogénezés | 199 |
Ultrapasztőrözés és sterilezés | 199 |
Adagolás és csomagolás | 200 |
Hűtés | 201 |
Füstölés | 201 |
Tárolás | 201 |
Az ömlesztett sajt gyártástechnológiája | 202 |
Fontosabb ömlesztett sajtféleségeink | 203 |
Ömlesztett sajtok | 204 |
Ömlesztett sajtkészítmények | 204 |
Az ömlesztett sajtok minősítése | 206 |
Minőségi követelmények | 206 |
Érzékszervi bírálat | 207 |
A leggyakoribb hibák | 208 |
Tejipari melléktermékek feldolgozása és hasznosítása | |
A tejipari melléktermékekről általában | 211 |
A tejipari melléktermékek összetétele | 211 |
A tejipari melléktermékek jelentősége | 211 |
A sovány tej feldolgozása és hasznosítása | 212 |
A sovány tej hasznosítása emberi táplálkozásra | 212 |
Sovány tej hasznosítása állati takarmányozásra | 214 |
Olvasmány | 214 |
Kazeingyártás ipari célra | 214 |
Az író feldolgzása, ill. hasznosítása | 215 |
A savó feldolgozása és hasznosítása | 215 |
Savóitalok és egyéb savókészítmények előállítása | 216 |
Savópor gyártása | 216 |
Olvasmány | 217 |
Egyéb savóporkészítmények | 217 |
A savó feldolgozása alkotórészeire való bontással | 217 |
A tisztogatás és csírátlanítás a tejipari üzemben | |
A tisztogatás és csírátlanítás általános kérdései | 220 |
A tisztogatás és csírátlanítás kellékei | 222 |
A víz | 223 |
A tejiparban alkalmazott tisztítószerek | 223 |
A tejiparban alkalmazott fertőtlenítőszerek | 226 |
Tisztogatóeszközök és -felszerelések | 227 |
A tisztogatás és csírátlanítás műveletei és folyamatai | 229 |
A tisztogatás és csírátlanítás technológiája | 230 |
A technológiai gépek, berendezések, szerelvények, csővezetékek tisztogatása és csírátlanítása | 230 |
A göngyöleg tisztogatása és csírátlanítása | 235 |
Az üzemi helyiségek tisztogatása | 237 |
A tejtermékek értékesítése | |
Az értékesítés szervezete és rendszere | 230 |
Az áruterítés rendszere és módszerei | 240 |
A tejipari üzemek létesítésének főbb irányelvei | |
A telepítés főbb szempontjai | 242 |
Az üzemépület kialakítása és a belső elrendezés fontosabb kérdései | 243 |
A tejüzemek víz- és szennyvízgazdálkodásának fontosabb szempontjai | 244 |
Függelék |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.