1.062.212

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakácsmesterségnek könyvecskéje

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Székelyudvarhely
Kiadó: Litera-Veres Könyvkiadó
Kiadás helye: Székelyudvarhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 140 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-981-361-5
Megjegyzés: Mai nyelvre átírta: Dr. Varga András.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv legrégibb fennmaradt kiadásai Szakácsmesterségnek könyvecskéje címmel 1695-ben és 1698-ban jelentek meg Kolozsváron, Misztótfalusi Kis Miklós... Tovább

Előszó

Az első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv legrégibb fennmaradt kiadásai Szakácsmesterségnek könyvecskéje címmel 1695-ben és 1698-ban jelentek meg Kolozsváron, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdászműhelyében. Mivel az 1695. évi példányok címlapján az olvasható, hogy „most megbővíttetvén I. Több szükséges és hasznos étkek nemeinek készítésével; II. Liktariomok s egyéb holmik csinálásáról egy jeles traktával", bizonyos, hogy létezett a fentieknél korábbi kiadás. S ha figyelembe vesszük, hogy a kinyomtatott receptekben nemzedékek tapasztalata halmozódott fel, akkor a „külömb-külömb féle válogatott cifra, jó, egészséges, hasznos, tiszta és szapora" étkek receptjeinek korát akár több száz évvel is megtoldhatjuk. A szakácskönyv 17. századi példányai igazi könyvritkaságnak számítanak. Az 1695. évi kiadásból csak két hiányos példányt ismerünk, az 1698. évi kiadásnak2 pedig mindössze egyetlen - igaz, teljes - példánya maradt fenn. Az előbbi kettő az Országos Széchényi Könyvtárban (RMK I. 1474a jelzeten) és a kolozsvári Akadémiai Könyvtár 3. sz. részlegében (RMK 189. jelzeten) található. Az utóbbi kiadás egy példányát Hermán Ottó, a jeles néprajztudós még forgatta a kunszentmiklósi volt Református Gimnázium könyvtárában, majd aztán nyoma veszett. A ma is meglévő példány Kiss Áronnak, a budapesti állami polgári iskola tanítóképző intézete pedagógiatanárának hagyatékából került a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalomtörténeti Intézetének könyvtárába, innen pedig a szegedi Egyetemi Könyvtár gyűjteményébe (RA 5096 jelzeten). Vissza

Tartalom

A Misztótfalusi-szakácskönyv 5
Az Olvasóhoz 23
Szakácskönyvecskének első része
Húsevő napokra való főtt étkek 25
Káposzta kolozsvári módon 25
Töltött káposzta 25
Káposztát közönséges módon 25
Tejfeles káposzta 26
Új káposzta szalonnával 26
Tehénhús árpakásával 26
Tehénhús rizskásával 26
Tehénhúslé 27
Kukrejttel, azaz borecetes, fenyőmagvas mártással 27
Tehénhús tiszta borssal 27
Polyékával, azaz sült marhahúsból készült étellel 27
Kaszáslé 27
Vadalmával 28
Tehénhús tormával 28
Tormás tejfel 28
Laska 29
Törött lé 29
Savanyú lé 29
Német lé 30
Röstölt lé 30
Lengyel lé 30
Tehénhús petrezselyemmel 30
Murokkal, azaz sárgarépával 31
Répával 31
Máj rántva 31
Tüdő rántva 31
Fokhagymalével 32
Spékkel 32
Egressel 32
Tyúk tiszta borssal 33
Fekete lé 33
Másképpen ugyanez 34
Klödör, azaz gombóc 34
Pástétomlével 34
Berbécsfő, azaz juhfej 34
Berbécsfő-saláta, azaz juhfej-saláta 35
Szömörcsöklé, azaz kucsmagombaié 35
Pikáda, azaz fűszerezett hússzelet 36
Kenyérkása 36
Éles lé 36
Tüdőkása 37
Tyúkfi, azaz csirke sóban 37
Magyar lé 37
Kockáié 37
Ludaskása 38
Hideg étek 38
Sárga lé 38
Töltött tyúk 38
Tárkonnyal 39
Kaporral 39
Balázs-lé 39
Zsufa, azaz savanyú mártás 39
Tyúk káposztalében 40
Bárányfő rántva 40
Vendég lé 40
Galuska 41
Majoránnalé 41
Tüdőétek 41
Kocsonya 41
Kutkusa, azaz juhbélből készült étel 42
Keresdi lé 42
Lábból való saláta 42
Nyelvet főzni 42
Ecettel, hagymával 43
Bárányhúst német módon 43
Savanyú pecsenye 43
Bárányfő hidegen 43
Luther-lé 44
Tejes borsó 44
Lapos tüdő, máj 44
Tejfellel 44
Orjával, azaz a sertés hátgerincével 45
Szürke lé 45
Gombát főzni 45
Második része
Sültek 46
Mustos pecsenye 46
Sült lé 46
Karbonáta 46
Kappanlé, azaz ivartalanított kakas lé 47
Madárlé 47
Sült 48
Vadhús sülve 48
Lúd sülve 48
Citromlé 48
Töltött tyúk 48
Gyümölcslé 49
Borsporral [őrölt borssal] 49
Deszpot-lé 49
Gyömbéres lé 50
Mikó-lé 50
Leány-sarjával, azaz friss tormahajtással 50
Meggysása, azaz meggymártás, sült alá 50
Cifra lé 51
Váradi lé 51
Töltött malac 52
Füstölt pecsenye 52
Fokhagymás pecsenye 52
Diósása, azaz diómártás 52
Bárányhús pirítva 52
Zsályás pecsenye 53
Töltelék 53
Vetrece, azaz hosszúra vágott főtt marhahús 53
Sült pástétom 53
Fürjhús sülve 54
Malozsalé, azaz mazsolamártás sült alá 54
Húst bésózni 54
Harmadik része
Vajas étkek 55
Mandulatorta 55
Tejfeles kenyér 55
Tálban főtt 55
Töltött tyúkmony, azaz töltött tojás 56
Vajas klödör, azaz vajas gombóc 56
Új káposzta tejben 56
Zsemlyekása 56
Almaétek 57
Makaróni 57
Olasz makaróni 57
Egész alma 57
Töltött cipó 58
Spanior lé, azaz spanyol lé 58
Cseh rántott 58
Bábafánk 59
Paláta 59
írós lé 59
Zolnai lé 60
Veres béles 60
Körtvélybéles, azaz körtebéles 60
Egres béles 60
Kenyértorta 61
Bábakenyér 61
Rák tejfellel 62
Hal tejfellel 62
Rántott rizskása 63
Olasz kolbász 63
Boros szérdék, azaz boros aludttej 63
Tyúkmonyzsufa, azaz tojásos savanyú mártás
Tejes klödör, azaz tejes gombóc 64
Hajtott tejes étek 64
Metélt étek 64
Sűrű tejes étek 65
Lábbogó, azaz lebegő tejes étek 65
Vagdalt étek 65
Túrós étek 65
Tálban főtt tejes étek 65
Borzakása 66
Vereshagymát főzni 66
Olasz káposzta 66
Labodaparéj 66
Hüvelyes borsó 67
Murok, azaz sárgarépa tejjel 67
Almakása 67
Tök tejjel 67
Boros kenyér 67
Tyúkmonylé, azaz tojáslé 67
Német rántott 68
Serleves 68
Boros leves 68
Ostyabéles 69
Almabéles 69
Almafánk 69
Pila, azaz rizskásából készült étel 69
Tolófánk 70
Tejes borsó 70
Árpakása 70
Palacsinta 70
Disilber, azaz tojásétel 71
Körtvélyfánk, azaz körtefánk 71
Piroska, azaz túróval töltött derelye 71
Süvegfánk 72
Dióbéles 72
Szilvás béles 72
Ráksajt 72
Rántott rák 73
Rák tejfellel 73
Német tejes étek 73
Tejfeles túró 73
Mondolasása, azaz mandulamártás 74
Darusása, azaz darumártás 74
Főkötős fánk 74
Tölcséres fánk 74
Barackfánk 75
Birsalmapástétom 75
Körtvélypástétom, azaz körtepástétom 75
Tyúkmonysajt, azaz tojássajt 75
Szilvás cipó 76
Almakása 76
Tálban főtt zsemlyekása 76
Mondolaklödör, azaz mandulagombóc 76
Túrós béles 77
Vízleves 77
Domika, azaz túróból és kenyérből készített étel 78
Pép 78
Lyukas kása 78
Palástos rizskása 78
Köleskása 79
Zabkása 79
Édes tej 79
Azonban ezek is jók 79
Ordás leves 79
Káposzta vajjal 80
Bálmos, azaz puliszkaszerű étel 80
Zuppon 80
Bodzafánk 80
Zsályafánk 80
Negyedik része
Böjti eledelek 81
Káposzta ikrával 81
Almaié 81
Mondolaperec, azaz mandulaperec 81
Kolduslé 82
Églé 82
Zsákvászonnal 82
Guttalé 82
Szíjalt rák, azaz keskeny szeletre vágott rák 83
Lengyel cibre 83
Körtvély főve, azaz körte főzve 83
Saláta 84
Torzsasaláta 84
Ugorkasaláta 84
Miskuláncia-saláta 84
Mondolalé, azaz mandulalé 84
Botlé 85
Kendermagcibre 85
Ikrát főzni 85
Nyers káposztasaláta 85
Borsóleves 86
Párolt rák 86
Korpacibre 86
Borsót főzni 86
Ugorkát télre sózni 87
Fenyőgombát főzni 87
Kínzott kása 87
Lencseleves 88
Hal rizskásával 88
Olajspék 88
Cicer, azaz bagolyborsó 88
Sült hal 89
Lémonyával, azaz citrommal 89
Törött lével hal 89
Csukát csukalével 90
Olajos domika, azaz túróból és kenyérből készített étel
Kozáklével 90
Zöld lével 90
Borsos szilva 90
Ecetes cibre 90
Hal fekete lével 91
Zupponlé 91
Tiszta borssal 91
Borsporral 91
Vizát vizalével 92
Szömörcsökgomba, azaz kucsmagomba főve 92
Borított lé 92
Kása olajjal 92
Lencse olajjal 93
Borsó laskával 93
Káposztás béles 93
Hagyma rántva 93
Káposztáié cibre 94
Lönye, azaz kenyér- vagy kalácstészta 94
Lása, azaz laskagomba 94
Sós víz 94
Seres kenyér 95
Olajos lé 95
Vizaikra 95
Új káposzta 95
E könyvhöz adattatnak más egynéhány étkek
készítésének módjai 96
Rák tehénhúslében 96
Tyúkfi, azaz csirke cipóban való 96
Tyúkfi, azaz csirke borkőben való 96
Báránybél édes tejjel 96
Sódar gyümölcsös lével 97
Sódar szegfuves lével 97
Malac hidegen 97
Tyúksaláta 98
Hagyma lével 98
Tehénbél spékkel 98
Tehénbél tejjel 98
Gömböc tormával 98
Disznófő, torma melléje 98
Kolbász, lére 99
Másképpen 99
Rántott körte 99
Rizskása tejben 99
Rántott kenyér 99
Másképpen 100
Kék káposzta 100
Tyúkmony saláta, azaz tojássaláta 100
Más meggysása, azaz meggymártás 100
Rózsakása 100
Mondolapogácsa, azaz mandulapogácsa 101
Szegfüves sása, azaz szegfüves mártás 101
Gyömbéres sása, azaz gyömbéres mártás 101
Őszibaracktorta 101
Dinnyetorta 102
Mozsárfánk 102
Toldalék 103
Liktáriomok, azaz befőttek csinálásához megkívántatott mézkészítés 103
Görögdinnye-liktáriom 103
Apró veres szőlő-, málna-, eperliktáriomok 103
Fényes birsalma-liktáriom 104
Másféle öntött birsalma-liktáriom 105
Birsalma-liktáriom, melynek a leve fényes s megaluszik 105
Más fényes birsalma-liktáriom 106
Birsalmaléből más fényes liktáriom 106
Másféle fényes birsalma-liktáriom 106
Más birsalma-liktáriom borral s fűszerszámmal 107
Birsalmából piros liktáriom 107
Nyers meggyliktáriom 107
Más egész meggyliktáriom 107
Más egész meggyből liktáriom 108
Más meggyliktáriom 108
Fényes meggyliktáriom 108
Rózsaliktáriom 108
Másképpen így főzd 109
Másképpen így 110
Muskotály körtveliktáriom, azaz muskotály körtebefőtt 110
Barackliktáriom, azaz őszibarackbefőtt 110
Tengeri barackliktáriom, azaz sárgabarackbefőtt 110
Tört somliktáriom 111
Veres csipkeliktáriom, azaz csipkebogyóbefőtt 111
Zöld dióliktáriom 111
Birsalma tésztát így csinálj 111
A birsalmajulepet, azaz birsalmaszirupot így főzd 112
A szederjes violajulepet, azaz violaszirupot így csináld 112
Eleven gyömbért így csinálj 113
A mandulaolajat így csináld 113
A fejér bis-coctumot, azaz fehér piskótát így csináld 113
A birsalmasajtot így csináld 114
Más sárga birsalmasajt 114
Disznófőből való sajt 115
A citrompogácsát tiszta nádcukorból így csináld 115
Tengeri szőlőből, azaz ribizliből, meggyből, sóskából is így csináld; csakhogy 115
Zsemlyegaluska 115
A marcafántot, azaz marcipánt így csináld 116
Apró fánkocskákat így csinálj 117
Mondolatéj, azaz mandulatej 117
Mutató 118
Toldalék mutató táblája 128

M. Tótfalusi K. Miklós

M. Tótfalusi K. Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: M. Tótfalusi K. Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem