kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Levesétel, mint a magyar nép főtápláléka. XX. sz. eleje | |
Alföldi levesek | 7 |
A tésztacsinálás módja | 7 |
A "tísztaleves" | 9 |
"Pirított tísztaleves" | 10 |
A "tísztatáska" | 11 |
Öhön, a slambuc | 12 |
Csipkedt tészta | 13 |
Pirított reszelt tésztás pergeltleves | 14 |
Leveskása | 15 |
Felvert galuska | 15 |
Csorgatott leves | 16 |
Táskaleves | 16 |
Csimbókos galuskaleves | 16 |
Kukó | 17 |
A paszuly | 18 |
A rántás | 19 |
Húsmosés | 19 |
Espékes paszuly | 20 |
Édes paszuly | 20 |
Kolompirleves | 21 |
Kolompirleves füstölt orjával | 21 |
Ecetes, vereshagymás ecetes, kanecetes | 22 |
Fejír ecetes | 23 |
Habart húslé vagy kaszáslé | 23 |
Pöszmétés | 23 |
Almás | 23 |
Zöldpaszuly-leves | 24 |
Ugorkaleves | 24 |
Tiszántúli bablevesek | 25 |
Rántott bablevesek | 25 |
Körmös bableves | 25 |
Tejfölös bableves | 25 |
Tejes bableves | 25 |
Cakompakk (nyuklizs bab) | 25 |
Őrségi krumpli- és egyéb levesek | 26 |
Rántott krumplileves | 26 |
Gulásos krumplileves | 26 |
Savanyú krumplileves | 26 |
Zsíros krumplileves | 26 |
Tejes krumplileves | 26 |
Tejfölös krumplileves | 27 |
Tojásos és más savanyú levesek | 27 |
Szegényes leves | 28 |
Tejes rizsleves | 28 |
Uborkaleves | 28 |
Szatmári parasztlevesek-puliszka | 29 |
Szemes paszuly rántva | 29 |
Kaszásleves | 29 |
Ribizlileves-köszmételeves | 29 |
Almaleves | 30 |
Meggyleves | 30 |
Szilvaleves | 30 |
Puliszka | 30 |
Tiszántúli húslevesek és levestészták | 31 |
Tyúkhúsleves | 31 |
Orjaleves | 35 |
Reszelt tészta | 36 |
Tésztagomba vagy gombatészta (vagy) macskatalp | 36 |
Grízgaluskaleves | 37 |
Aprókásaleves | 37 |
Gyűszűfánkleves | 38 |
Bakonyaljai húslevesek | 42 |
Orjaleves | 42 |
Disznó-májas leves | 42 |
Savanyútüdőleves | 42 |
Őrségi húslevesek | 44 |
Tyúkhúsleves - Gulásos "tik" | 44 |
Disznóhúsleves - Darásleves | 45 |
Marhahúsleves | 45 |
Gulásos húsleves | 46 |
Torkaleves vagy tüdüleves | 46 |
Májaleves | 46 |
Gömbös leves | 47 |
Szilágysági húslevesek | 48 |
Barnaleves | 48 |
Kaszás lé | 48 |
Húsételek marha-, borjú-, bárány és disznóhúsokból | |
Marhahúsból készült ételek | |
Főtt marhahús vagdalva | 50 |
Főtt marhahús párolva | 50 |
Közönséges párolt marhahús | 51 |
Marhapörkölt vagy tokány | 51 |
Zsiványpecsenye | 51 |
Flekken | 52 |
Borjúhúsból készült ételek | |
Borjúpörkölt | 53 |
Borjúszelet közönséges módon | 53 |
Savanyú borjúmáj | 53 |
Bárányhúsból készült ételek | |
Báránypörkölt | 54 |
Bárányhús zöldborsóval | 54 |
Bárányhús karalábbal, karfiollal | 54 |
Disznóhúsból készült ételek, XVI. század | |
Disznóláb tormával | 55 |
Disznóbul készült aprólék, úgymint kolbász, májas, véres, kásás, gömböc, véghurka | 55 |
Disznóhúsból készült ételek, XVIII. sz. vége | |
A disznóhús történetéből | 57 |
Sódorcsinálás német módon | 59 |
Kolbászcsinálás olasz és német szokás szerint | 60 |
Májas és véres hurka | 61 |
Disznóvágások, disznótorok | |
Hurkák, sonkák - Erdély és Magyarország, XVIII. század | |
Magyar vérest készíteni | 64 |
Véres német módon | 64 |
Májusnak készítése | 65 |
Jó májust készíteni | 65 |
Sonka pácolása, füstölése | 66 |
Ételek sertéskarajból, -tarjából és -bordából, XX. század közepe | |
Debreceni sertéskaraj | 66 |
Tordai pecsenye | 66 |
Fatányéros | 66 |
Szilágysági disznótor, 1892 körül | 67 |
A disznótor krónikája | 67 |
A disznóölés | 68 |
Kolbászkészítés | 70 |
Tüdős hurka | 71 |
Véres hurka | 72 |
Májas készítés | 73 |
Kásás hurka | 74 |
Hájszeles | 75 |
Gömböc | 75 |
A disznófősajt | 76 |
Bőrsajt | 77 |
Kocsonyakészítés | 77 |
A királyhús (Kaiserfleisch) | 78 |
A paprikás szalonna | 79 |
Disznóölés a boldog békeidőben, Duna-Tisza köze, 1904 | 80 |
Fokhagymás kolbász | 81 |
Véres hurka rizzsel | 81 |
Véres hurka zsemlyével | 82 |
Májas hurka rizzsel | 82 |
Sárgakásás hurka | 82 |
Disznósajt | 83 |
Zsírsütés | 83 |
Zsírsütés tejaláöntéssel | 84 |
Húsbesózás | 84 |
Kocsonya | 85 |
Sertésfilé | 85 |
Sült malac | 85 |
Malacpörkölt | 86 |
Füstölt malac | 86 |
A debreceni disznótor vagy disznóölés, XX. sz. eleje | 87 |
Előkészület a disznótorhoz | 88 |
A disznóölés | 90 |
A perzselés | 93 |
Vakarás, bontás | 95 |
A sózás | 100 |
Kolbász- és hurkatöltés | 102 |
A pergelés | 110 |
A kolbász evése | 112 |
A hús füstölése | 113 |
A szalonnaaggatás | 114 |
A sertés házi feldolgozása, XX. sz. közepe | 115 |
A sertésölés előkészítő munkái | 115 |
Mire van szükség egy 100 kg súlyú sertés feldolgozásához? | 115 |
A sertés ölése | 119 |
A sertés tisztítása | 119 |
A sertés szétosztása és részei | 120 |
A sertés részeinek felhasználása | 123 |
A sertés feldolgozásának munkái időrendben | 125 |
A belek tisztítása | 127 |
A sertés házi készítményei | |
Sonka és füstölt hús | 129 |
Szalonna | 131 |
Kolbászok: borsos, citromos, fokhagymás | 132 |
Nyári kolbász | 133 |
Disznósajt | 134 |
Hidegmájas vagy kenőmájas | 135 |
Kásás hurka | 136 |
Füstölt hurka | 136 |
Véres hurka | 137 |
Füstölt véres hurka | 137 |
Abált paprikás szalonna | 138 |
Csontok, bőrök | 138 |
Zsírolvasztás | 138 |
Tepertő | 139 |
Háj | 140 |
Kocsonyafőzés | 140 |
Abáló lé | 141 |
Disznóölés az Őrségben | 142 |
Szárnyas ételek | |
Pulyka, kacsa, liba | |
Töltött pulyka magyarosan | 158 |
Pulykaaprólék rizzsel | 158 |
Hízott kácsa sülve | 158 |
Kacsaaprólék rizzsel | 159 |
Libamáj magyarosan | 159 |
Libavér magyarosan | 159 |
Libatepertő | 159 |
Erdélyi ételek | |
Erdélyi ételek a századforduló környékéről (1899) | |
A toros káposzta | 162 |
Töltött káposzta | 162 |
Hússal összerakott káposzta | 163 |
Zöldkáposzta töltve (csak kora tavaszi étel) | 164 |
A lucskos káposzta (erdélyi és partiumi étel) | 164 |
Zöldpaprikás paradicsom (szerb parasztétel) | 165 |
Búzakása (szamosújvári örmény étel) | 165 |
Töltött zöldpaprika | 165 |
Töltött ugorka | 166 |
Paprikás káposzta | 167 |
Becsináltak, pecsenyék, halak, mártások | |
Egy alispáni ebéd töredékei | |
Ridwall-szálló és étterem - Zilah, Szilágy vármegye 1986 | |
Becsináltak | 170 |
Rák "kokó"-val | 170 |
Bosporus (régi erdélyi étel) | 170 |
Pecsenyék | |
Lengyel rostélyos | 171 |
Tejfeles vagy Eszterházy-rostélyos | 171 |
Halak | |
Tépett csuka | 172 |
Hering megelen | 172 |
Szárított tőkehal | 173 |
Marinírozott hal | 173 |
Mártások | |
Mandulás tormamártás | 174 |
Halakra való mártás | 174 |
Szardellamártás | 174 |
Vöröshagymamártás | 175 |
Sóskamártás | 175 |
Kapormártás | 175 |
Birsalmamártás | 175 |
Zellermártás | 176 |
Tormamártás | 176 |
A kolozsvári Zokogó Majom étlapjáról | |
Tálba főtt eper | 178 |
Fánk | 178 |
Kürtőskalács | 180 |
Tészták | |
Debreceni kalács, XX. sz. eleje | 182 |
Fán sült kalács | 185 |
Mónár, kolompíros, tepertős, vajas, túrós pogácsa | 186 |
Menyasszony pogácsa | 186 |
Béles | 187 |
Rétesek | 187 |
Palacsinta | 187 |
Pite | 187 |
Kövön sült | 188 |
Levelen sült | 189 |
Dübbencs | 189 |
Aranygaluska | 190 |
Lepín | 190 |
Lepény | 190 |
Vízen kullogó | 190 |
Zsírban vagy olajban sült tészták Debrecen, 1900-as évek eleje | |
Zsírban sült kenyér | 191 |
Bundás kenyér | 191 |
Fonatos, Kabán karingó | 191 |
Fánk | 192 |
Tolófánk | 193 |
Tisztasulyom | 193 |
Csőrege, csöröge, csöregetészta | 193 |
Lekváros derelye sülve | 193 |
Rózsatészta | 194 |
Gőztíszta vagy tepertőtíszta | 194 |
Sült tészták Őrség, Nyugat-Magyarország, XX. sz. eleje | |
Lángos vagy langli | 196 |
Mézes és mákos lacska | 196 |
Béles | 196 |
Pogácsa | 197 |
Kőtt pogácsa | 198 |
Budga, bukta | 200 |
Perec | 201 |
Kalács | 201 |
Barátfüle | 203 |
Rétes | 203 |
A kenyér | |
A kenyér-csinálás (sütés) - 1650-1654 | 206 |
Magyar kenyeret sütni - 1975 | 206 |
A kenyér - 1899 | 207 |
Gémes-féle orosházi házikenyér, XIX. sz. vége | 211 |
A kenyérsütés csodája - 1904 | 211 |
A jó, foszlós, felhasadt alföldi kenyér, XX. sz. eleje | 213 |
Kovász | 224 |
A kenyérsülté tudománya Felsőgörzsöny (Bakonyalja), Veszprém megye | |
A múlt század eleje | 225 |
Az Őrségi kenyér sütésének módjai, XX. sz. első negyede | 230 |
A híres-neves Szatmári búzakenyér, XX. sz. 40-es évei | 239 |
"Mindennapi kenyerünk" Mátészalka, XX. sz. eleje | 240 |
Irodalomjegyzék | 245 |
Utószó | 255 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.