1.062.403

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakácskönyve a régi magyar ételeknek, szép kövér asszonyoknak és férfiembereknek...

jóevőknek, a múlt nagy családi lakomáinak, pompás, aranyló tyúkhúslevessel kezdődő és aranygaluskával közelről sem végződő ebédeknek, hajdani disznótoroknak és más finom emlékének

Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 273 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-219-753-4
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"A bűvölet varázsa áradt el a »London« éttermében, mert Szindbád megérkezett, helyet foglalt, és kezébe vette az étlapot.
- Ebéd lesz, nagyságos uram? - kérdezte aggályosan a főpincér, és kissé előrehajolt.
- Ebéd! - mondta röviden és határozottan Szindbád.
Milyen ünnepélyes csengése volt ennek a szónak!
A régi Magyarországon az ebéd jelentette a köznapi élet ünnepi óráját. Az ebéd volt az a pillanat, mikor az élet gondjai és reménytelenségei közepette a magyar ember egy pillanatra magába szállott, lelki szemeit elfordította a gondok fekete tájától, s úgy ült le a fehér kendővel megterített asztalhoz, mintha valamilyen ősi pogány szertartásnak áldozna most..."

Tartalom

Levesétel, mint a magyar nép főtápláléka. XX. sz. eleje
Alföldi levesek7
A tésztacsinálás módja7
A "tísztaleves"9
"Pirított tísztaleves"10
A "tísztatáska"11
Öhön, a slambuc12
Csipkedt tészta13
Pirított reszelt tésztás pergeltleves14
Leveskása15
Felvert galuska15
Csorgatott leves16
Táskaleves16
Csimbókos galuskaleves16
Kukó17
A paszuly18
A rántás19
Húsmosés19
Espékes paszuly20
Édes paszuly20
Kolompirleves21
Kolompirleves füstölt orjával21
Ecetes, vereshagymás ecetes, kanecetes22
Fejír ecetes23
Habart húslé vagy kaszáslé23
Pöszmétés23
Almás23
Zöldpaszuly-leves24
Ugorkaleves24
Tiszántúli bablevesek25
Rántott bablevesek25
Körmös bableves25
Tejfölös bableves25
Tejes bableves25
Cakompakk (nyuklizs bab)25
Őrségi krumpli- és egyéb levesek26
Rántott krumplileves26
Gulásos krumplileves26
Savanyú krumplileves26
Zsíros krumplileves26
Tejes krumplileves26
Tejfölös krumplileves27
Tojásos és más savanyú levesek27
Szegényes leves28
Tejes rizsleves28
Uborkaleves28
Szatmári parasztlevesek-puliszka29
Szemes paszuly rántva29
Kaszásleves29
Ribizlileves-köszmételeves29
Almaleves30
Meggyleves30
Szilvaleves30
Puliszka30
Tiszántúli húslevesek és levestészták31
Tyúkhúsleves31
Orjaleves35
Reszelt tészta36
Tésztagomba vagy gombatészta (vagy) macskatalp36
Grízgaluskaleves37
Aprókásaleves37
Gyűszűfánkleves38
Bakonyaljai húslevesek42
Orjaleves42
Disznó-májas leves42
Savanyútüdőleves42
Őrségi húslevesek44
Tyúkhúsleves - Gulásos "tik"44
Disznóhúsleves - Darásleves45
Marhahúsleves45
Gulásos húsleves46
Torkaleves vagy tüdüleves46
Májaleves46
Gömbös leves47
Szilágysági húslevesek48
Barnaleves48
Kaszás lé48
Húsételek marha-, borjú-, bárány és disznóhúsokból
Marhahúsból készült ételek
Főtt marhahús vagdalva50
Főtt marhahús párolva50
Közönséges párolt marhahús51
Marhapörkölt vagy tokány51
Zsiványpecsenye51
Flekken52
Borjúhúsból készült ételek
Borjúpörkölt53
Borjúszelet közönséges módon53
Savanyú borjúmáj53
Bárányhúsból készült ételek
Báránypörkölt54
Bárányhús zöldborsóval54
Bárányhús karalábbal, karfiollal54
Disznóhúsból készült ételek, XVI. század
Disznóláb tormával55
Disznóbul készült aprólék, úgymint kolbász, májas, véres, kásás, gömböc, véghurka55
Disznóhúsból készült ételek, XVIII. sz. vége
A disznóhús történetéből57
Sódorcsinálás német módon59
Kolbászcsinálás olasz és német szokás szerint60
Májas és véres hurka61
Disznóvágások, disznótorok
Hurkák, sonkák - Erdély és Magyarország, XVIII. század
Magyar vérest készíteni64
Véres német módon64
Májusnak készítése65
Jó májust készíteni65
Sonka pácolása, füstölése66
Ételek sertéskarajból, -tarjából és -bordából, XX. század közepe
Debreceni sertéskaraj66
Tordai pecsenye66
Fatányéros66
Szilágysági disznótor, 1892 körül67
A disznótor krónikája67
A disznóölés68
Kolbászkészítés70
Tüdős hurka71
Véres hurka72
Májas készítés73
Kásás hurka74
Hájszeles75
Gömböc75
A disznófősajt76
Bőrsajt77
Kocsonyakészítés77
A királyhús (Kaiserfleisch)78
A paprikás szalonna79
Disznóölés a boldog békeidőben, Duna-Tisza köze, 190480
Fokhagymás kolbász81
Véres hurka rizzsel81
Véres hurka zsemlyével82
Májas hurka rizzsel82
Sárgakásás hurka82
Disznósajt83
Zsírsütés83
Zsírsütés tejaláöntéssel84
Húsbesózás84
Kocsonya85
Sertésfilé85
Sült malac85
Malacpörkölt86
Füstölt malac86
A debreceni disznótor vagy disznóölés, XX. sz. eleje87
Előkészület a disznótorhoz88
A disznóölés90
A perzselés93
Vakarás, bontás95
A sózás100
Kolbász- és hurkatöltés102
A pergelés110
A kolbász evése112
A hús füstölése113
A szalonnaaggatás114
A sertés házi feldolgozása, XX. sz. közepe115
A sertésölés előkészítő munkái115
Mire van szükség egy 100 kg súlyú sertés feldolgozásához?115
A sertés ölése119
A sertés tisztítása119
A sertés szétosztása és részei120
A sertés részeinek felhasználása123
A sertés feldolgozásának munkái időrendben125
A belek tisztítása127
A sertés házi készítményei
Sonka és füstölt hús129
Szalonna131
Kolbászok: borsos, citromos, fokhagymás132
Nyári kolbász133
Disznósajt134
Hidegmájas vagy kenőmájas135
Kásás hurka136
Füstölt hurka136
Véres hurka137
Füstölt véres hurka137
Abált paprikás szalonna138
Csontok, bőrök138
Zsírolvasztás138
Tepertő139
Háj140
Kocsonyafőzés140
Abáló lé141
Disznóölés az Őrségben142
Szárnyas ételek
Pulyka, kacsa, liba
Töltött pulyka magyarosan158
Pulykaaprólék rizzsel158
Hízott kácsa sülve158
Kacsaaprólék rizzsel159
Libamáj magyarosan159
Libavér magyarosan159
Libatepertő159
Erdélyi ételek
Erdélyi ételek a századforduló környékéről (1899)
A toros káposzta162
Töltött káposzta162
Hússal összerakott káposzta163
Zöldkáposzta töltve (csak kora tavaszi étel)164
A lucskos káposzta (erdélyi és partiumi étel)164
Zöldpaprikás paradicsom (szerb parasztétel)165
Búzakása (szamosújvári örmény étel)165
Töltött zöldpaprika165
Töltött ugorka166
Paprikás káposzta167
Becsináltak, pecsenyék, halak, mártások
Egy alispáni ebéd töredékei
Ridwall-szálló és étterem - Zilah, Szilágy vármegye 1986
Becsináltak170
Rák "kokó"-val170
Bosporus (régi erdélyi étel)170
Pecsenyék
Lengyel rostélyos171
Tejfeles vagy Eszterházy-rostélyos171
Halak
Tépett csuka172
Hering megelen172
Szárított tőkehal173
Marinírozott hal173
Mártások
Mandulás tormamártás174
Halakra való mártás174
Szardellamártás174
Vöröshagymamártás175
Sóskamártás175
Kapormártás175
Birsalmamártás175
Zellermártás176
Tormamártás176
A kolozsvári Zokogó Majom étlapjáról
Tálba főtt eper178
Fánk178
Kürtőskalács180
Tészták
Debreceni kalács, XX. sz. eleje182
Fán sült kalács185
Mónár, kolompíros, tepertős, vajas, túrós pogácsa186
Menyasszony pogácsa186
Béles187
Rétesek187
Palacsinta187
Pite187
Kövön sült188
Levelen sült189
Dübbencs189
Aranygaluska190
Lepín190
Lepény190
Vízen kullogó190
Zsírban vagy olajban sült tészták Debrecen, 1900-as évek eleje
Zsírban sült kenyér191
Bundás kenyér191
Fonatos, Kabán karingó191
Fánk192
Tolófánk193
Tisztasulyom193
Csőrege, csöröge, csöregetészta193
Lekváros derelye sülve193
Rózsatészta194
Gőztíszta vagy tepertőtíszta194
Sült tészták Őrség, Nyugat-Magyarország, XX. sz. eleje
Lángos vagy langli196
Mézes és mákos lacska196
Béles196
Pogácsa197
Kőtt pogácsa198
Budga, bukta200
Perec201
Kalács201
Barátfüle203
Rétes203
A kenyér
A kenyér-csinálás (sütés) - 1650-1654206
Magyar kenyeret sütni - 1975206
A kenyér - 1899 207
Gémes-féle orosházi házikenyér, XIX. sz. vége211
A kenyérsütés csodája - 1904211
A jó, foszlós, felhasadt alföldi kenyér, XX. sz. eleje213
Kovász224
A kenyérsülté tudománya Felsőgörzsöny (Bakonyalja), Veszprém megye
A múlt század eleje225
Az Őrségi kenyér sütésének módjai, XX. sz. első negyede230
A híres-neves Szatmári búzakenyér, XX. sz. 40-es évei239
"Mindennapi kenyerünk" Mátészalka, XX. sz. eleje240
Irodalomjegyzék245
Utószó255
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem