kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Alexandra Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Pécs |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 288 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-3675-71-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Ki az úr a konyhában? | 11 |
Kinek íródott ez a könyv? | 12 |
Egy mai konyhatündér kilenc középkori mesterrel felér! | 13 |
Miért kell egyáltalán megtanulni főzni? | 15 |
A konyha | 16 |
Konyhaszekrény | 17 |
Edények, eszközök | 17 |
A fedők és szerepük | 19 |
Fűszerek és élelmiszerek a konyhaszekrényben | 20 |
Fűszereink | 21 |
Fűszerkeverékek | 24 |
Fűszernövények | 25 |
Főzés közben mi legyen a kezünk ügyében? | 27 |
Mosogató | 27 |
Tűzhelyek | 29 |
Mikrohullámú sütő | 32 |
Hűtők, mélyhűtők, fagyasztók | 36 |
Mi legyen otthon? | 47 |
Konyhapult | 52 |
Konyhaasztal | 52 |
Konyhaszék | 53 |
A konyhai világítás | 53 |
Fal, mennyezet, padló | 53 |
A konyha berendezésének alaptörvénye | 53 |
Egyéb konyhához tartozó dolgok | 54 |
Zöldségtiszítás | 55 |
Hagymavágás | 58 |
Haltisztítás, -darabolás | 59 |
Baromfibontás, -darabolás | 61 |
Tejforralás | 62 |
Teakészítés | 62 |
Műveletek tojással | 64 |
Pörköltkészítés | 67 |
Ragukészítés | 68 |
Virsli- és kolbászfőzés | 68 |
Krumplifőzés | 69 |
Tésztakészítés, tésztafőzés | 70 |
Rizskészítés | 72 |
Palacsintakészítés | 73 |
Kelt tészták készítése | 74 |
Kavart tészták készítése | 75 |
Omlós tészták készítése | 75 |
Főzés | 76 |
Párolás | 76 |
Sütés, prítás | 77 |
Rántás | 80 |
Habarás | 82 |
Lisztszórás | 82 |
Diétás sűrítés | 83 |
Bundázás | 83 |
Pácolás | 85 |
Töltelék-készítés | 85 |
Velő előkészítése | 86 |
"Gyorsmérés" | 86 |
Üvegek felbontása | 87 |
Bevásárlás | 88 |
Levesbetétek készítés | 90 |
Tésztagyúrás, -nyújtás | 91 |
A levestészta kifőzése | 94 |
Levesfőzés | |
Húsos levesek | |
Húsos levesek | 96 |
Klasszikus húsleves | 96 |
Erőleves | 98 |
Újházi tyúkleves | 98 |
Palócleves | 99 |
Orjaleves | 99 |
Csirkebecsinált leves | 100 |
Pulykaleves | 100 |
Raguleves | 100 |
Gulyásleves | 101 |
Tárkonyos bárányleves | 102 |
Halleves | 102 |
Dunai halászlé | 103 |
Tiszai halászlé | 103 |
Gyümölcslevesek | |
Almaleves | 104 |
Meggyleves I. | 104 |
Meggyleves II. | 104 |
Egresleves | 105 |
Ribizlileves | 105 |
Sárgabarackleves | 105 |
Aszaltszilvaleves | 106 |
Sárgadinnyeleves | 106 |
Gesztenyeleves | 106 |
Különleges eperleves | 107 |
Citromos pezsgőleves | 107 |
Rántott levesek | |
Köménymagleves | 108 |
Hagymaleves | 108 |
Tojásleves I. | 108 |
Tojásleves II. | 109 |
Sajtleves | 109 |
Árpagyöngyleves | 110 |
Petrezselyemleves | 110 |
Kaporleves | 110 |
Zöldséglevesek | |
Vegyeszöldségleves | 111 |
Zöldborsóleves | 111 |
Zöldbableves | 111 |
Magyaros zöldbableves | 112 |
Karalábéleves | 112 |
Karfiolleves | 113 |
Paradicsomleves I. | 113 |
Paradicsomleves II. | 113 |
Sóskaleves | 114 |
Sóskakrémleves | 114 |
Salátaleves | 114 |
Káposztaleves | 115 |
Krumplileves I. | 115 |
Krumplileves II. | 116 |
Korhelyleves | 116 |
Szárazbableves | 117 |
Csülkös bableves | 117 |
Gombaleves | 118 |
Retekleves | 118 |
Fejtettbab leves | 119 |
Sütőtökleves | 119 |
Kelbimbóleves | 119 |
Céklaleves I. | 120 |
Céklaleves II. | 120 |
Édes és sós töltött palacsinták | |
Lekváros palacsinta | 121 |
Túrós palacsinta | 121 |
Kakaós palacsinta | 122 |
Pudingos palacsinta | 122 |
Diós palacsinta | 122 |
Almás palacsinta | 122 |
Cseresznyés palacsinta | 123 |
Rakott palacsinta I. | 123 |
Rakott palacsinta II. | 123 |
Palacsintatorta | 123 |
Gesztenyés palacsinta | 124 |
Gundel-palacsinta (a palacsinták királya) | 124 |
Tökös palacsinta | 125 |
Kapros-túrós palacsinta | 125 |
Spenótos palacsinta | 125 |
Gombás palacsinta I. | 126 |
Gombás palacsinta II. | 126 |
Hortobágyi palacsinta | 126 |
Omlettek | |
Gombás omlett | 127 |
Sajtos omlett | 127 |
Sonkás omlett | 128 |
Zöldséges omlett | 128 |
Káposztás omlett | 128 |
"Tojáskrémes" omlett | 128 |
Kenyéromlett | 129 |
Édes főzelékek, tésztafélék | |
Császármorzsa | 130 |
Darafelfújt | 130 |
Mákos nudli | 131 |
Morzsás nudli | 131 |
Szilvás gombóc | 131 |
Barackos gombóc | 132 |
Lekváros gombóc | 132 |
Mákos guba | 132 |
Máglyarakás | 133 |
Gyümölcsös darakocka | 133 |
Mákos vagy diós tészta | 134 |
Lekváros derelye | 134 |
Túrós derelye | 135 |
Túrógombóc | 135 |
Túrófánk (puffancs) | 135 |
Stíriai metélt | 135 |
Gesztenyés kocka | 136 |
Sós tésztafélék | |
Krumplis tészta | 137 |
Káposztás tészta | 137 |
Sajtos tészta | 138 |
Csirkés metélt | 138 |
Sonkás kocka | 138 |
Gombás csőtészta | 139 |
Túrós csusza | 139 |
Tojásos nokedli | 139 |
Zacskós lángos | 140 |
Krumplis lángos | 140 |
Pörköltek | |
Csirkepörkölt | 141 |
Csirkepaprikás | 142 |
Zúzapörkölt | 142 |
Marhapörkölt | 142 |
Sertéspörkölt | 142 |
Malacpörkölt | 143 |
Csülökpörkölt | 143 |
Körömpörkölt | 143 |
Borjúpörkölt | 144 |
Pulykapörkölt | 144 |
Tojáspörkölt | 144 |
Gombapörkölt | 145 |
Gombapaprikás | 145 |
Zöldabpaprikás | 145 |
Paprikás krumpli I. | 146 |
Paprikás krumpli II. | 146 |
Raguk | |
Sertésragu | 147 |
Marharagu | 148 |
Paradicsomos bárányragu | 148 |
Gombás bárányragu | 148 |
Babragu | 149 |
Lencseragu | 149 |
Erdei ragu | 150 |
Egytálételek | |
Töltött káposzta I. | 151 |
Töltött káposzta II. | 152 |
Lucskos káposzta | 153 |
Székely káposzta | 153 |
Rakott káposzta I. | 154 |
Rakott káposzta II. | 154 |
Káposztatekercs | 155 |
Töltött karalábé | 155 |
Töltike | 156 |
Hússal töltött kelkáposzta | 156 |
Túróval töltött kelkáposzta | 157 |
Rakott kel | 157 |
Rakott krumpli | 158 |
Tepsis krumpli | 158 |
Parasztkrumpli | 158 |
Sűrű paprikás krumpli | 159 |
Tejes krumpli | 159 |
Lecsó | 160 |
Töltött paprika | 160 |
Rizses hús | 160 |
Ludaskása | 161 |
Sólet I. | 161 |
Sólet II. | 162 |
Babgulyás | 162 |
Bográcsgulyás | 163 |
Brassói aprópecsenye | 163 |
Bogdányi aprópecsenye | 164 |
Tarhonyás hús | 164 |
Rizottó | 165 |
Tavaszi rizs | 165 |
Rántott karfiol | 165 |
Rakott zöldbab | 166 |
Túrós puliszka | 166 |
Szószok, mártások | |
Paradicsomszósz | 168 |
Ribizliszósz | 168 |
Egresmártás | 169 |
Meggyszósz | 169 |
Almaszósz | 169 |
Diószósz | 170 |
Sajtmártás | 170 |
Majonéz | 170 |
Tartármártás | 171 |
Főtt tartármártás | 171 |
Édes tatármártás | 171 |
Pecsenyelé | 171 |
Gombamártás | 171 |
Vörösboros mártás | 172 |
Hagymamártás | 172 |
Fokhagymamártás | 172 |
Snidlingmártás | 172 |
Sóskaszósz | 173 |
Tormamártás | 173 |
Kaporszósz | 173 |
Édes-savanyú mártás | 173 |
Csípős mártás | 174 |
Fűszeres mártás | 174 |
Főtt tésztára készült szószok | |
Sonkás szósz | 175 |
Húsos szósz | 175 |
Fűszeres szósz | 176 |
Fokhagymaszósz | 176 |
Gombaszósz | 177 |
Szardíniaszósz | 177 |
Köretek | |
Hagymás rizs | 178 |
Petrezselymes rizs | 178 |
Zelleres rizs | 179 |
Sárga rizs | 179 |
Mazsolás rizs | 179 |
Citromos rizs | 179 |
Gombás rizs | 179 |
Rizibizi | 179 |
Hasábkrumpli | 180 |
Krumplipüré | 180 |
Hagymás krumpli | 180 |
Petrezselmyes újkrumpli | 180 |
Tejfölös krumpligombóc | 180 |
Zöldséges krumpligombóc | 181 |
Krumplikrokett | 181 |
Puliszka | 181 |
Daraszelet | 181 |
Tarhonya | 181 |
Makaróni, spagetti | 182 |
Nokedli | 182 |
Túrógaluska | 183 |
Zsemlegombóc | 183 |
Zöldségköret I. | 183 |
Zöldségköret II. | 183 |
Sült hagyma | 184 |
Padlizsánköret | 184 |
Párolt tök | 185 |
Párolt káposzta | 185 |
Főzelékek | |
Krumplifőzelék I. | 186 |
Krumplifőzelék II. | 186 |
Krumplifőzelék III. | 187 |
Sárgarépafőzelék | 187 |
Spenótfőzelék I. | 187 |
Spenótfőzelék II. | 187 |
Spenótfőzelék III. | 188 |
Finomfőzelék | 188 |
Zöldborsófőzelék | 188 |
Karalábéfőzelék | 188 |
Zöldbabfőzelék | 188 |
Fejtettbabfőzelék | 189 |
Szárazbabfőzelék | 189 |
Lencsefőzelék | 189 |
Felesborsófőzelék | 190 |
Kelkáposztafőzelék | 190 |
Tökfőzelék I. | 190 |
Tökfőzelék II. | 190 |
Paradicsomos káposzta | 191 |
Feltétek | |
Rántott sajt | 192 |
Tojáskrokett | 193 |
Krumplikrokett | 193 |
Bundás zsemle | 193 |
Fasírt | 193 |
Egyszerű fasírt | 194 |
Boros fasírt | 194 |
Zsemlés fasírt | 194 |
Zabpelyhes fasírt | 195 |
Hagymás fasírt | 195 |
Gombás fasírt | 195 |
Zöldséges fasírt I. | 195 |
Zöldséges fasírt II. | 195 |
Töltött fasírt I. | 196 |
Töltött fasírt II. | 196 |
Húspástétom | 196 |
Hagyományos szárnyas ételek | |
Sült csirke I. | 198 |
Sült csirke II. | 198 |
Sült csirke III. | 199 |
Töltött csirke | 199 |
Rántott csirke | 200 |
Részeges csirke | 200 |
Szőlős csirke | 200 |
Paprikás csirke | 201 |
Töltött pulykamell I. | 201 |
Töltött pulykamell II. | 202 |
Rakott pulykamell | 203 |
Pulykamell-fonat | 204 |
Kacsasült | 204 |
Narancsos kacsa | 205 |
Sült liba | 205 |
Párolt gyöngytyúk | 206 |
Fácánsült | 206 |
Fogolypecsenye | 206 |
Hagyományos halételek | |
Párolt hal | 207 |
Főtt hal | 208 |
Sült tengeri hal | 208 |
Halpörkölt | 208 |
Rácponty | 209 |
Rántott hal | 209 |
Ponty jóasszony módra | 209 |
Csípős ponty | 210 |
Busa egyszerűen | 210 |
Busa gombával | 211 |
Párolt csuka | 211 |
Tűzdelt csuka | 211 |
Sült pisztráng | 212 |
Süllő vajban | 212 |
Pecsenyék | |
Marhasült vörösborban | 214 |
Hagymás rostélyos | 214 |
Vörösboros rostélyos | 215 |
Fokhagymás rántott hús | 215 |
Párizsi szelet | 216 |
Gombás rántott szelet | 216 |
Sült karaj | 216 |
Mustáros tarja | 217 |
Töltött dagadó | 217 |
Krumplibundás pecsenye | 217 |
Rakott pecsenye | 218 |
Malacsült | 218 |
Saláták, savanyúságok | |
Fejes saláta I. | 220 |
Fejes saláta II. | 220 |
Uborkasaláta | 220 |
Paradicsomsaláta | 220 |
Paprikasaláta | 221 |
Sültpaprika-saláta | 221 |
Káposztasaláta | 221 |
Meggyes káposztasaláta | 221 |
Szőlős vöröskáposztasaláta | 222 |
Ibolyasaláta | 222 |
Savanyúkáposzta-saláta | 222 |
Céklasaláta | 223 |
Céklasaláta nyersen | 223 |
Zöldbabsaláta | 223 |
Babsaláta | 224 |
Kukoricasaláta | 224 |
Zöldborsósaláta | 224 |
Zellersaláta | 224 |
Padlizsánsaláta | 225 |
Karfiolsaláta | 225 |
Főzeléksaláta | 225 |
Téli saláta | 226 |
Lencsesaláta | 226 |
Ünnepi lencsesaláta | 227 |
Fűszeres gombasaláta | 227 |
Krumplisaláta | 227 |
Majonézes krumpli | 228 |
Franciasaláta | 228 |
Nyári franciasaláta | 228 |
Csalamádé | 229 |
Kovászos uborka | 229 |
Házi savanyú káposzta | 230 |
Belsőségből készült ételek | |
Pirított velő | 231 |
Tojásos velő | 231 |
Resztelt máj | 231 |
Szalonnás máj | 232 |
Narancsos csirkemáj | 232 |
Szalontüdő | 233 |
Nemzetek ételei | |
Örmény bableves | 235 |
Minestrone (olasz zöldségleves) | 235 |
Frankfurti leves | 235 |
Andalúziai gazpachó (nyári leves) | 236 |
Borscs (orosz céklaleves) | 236 |
Lengyel málnaleves | 237 |
Francia hagymaleves | 237 |
Bolgár scsi | 238 |
Horvát birsalmaleves | 238 |
Görög citromleves | 239 |
Bolgár gyuvecs | 239 |
Ganza | 240 |
Burgelandi pulyka | 240 |
Bajor csirke | 240 |
Görög csirkecomb | 241 |
Pekingi pulykamell | 241 |
Szecsuáni csirke | 241 |
Édes-savanyú csirke | 242 |
Tajvani csirkeszárny | 242 |
Mexikói csirke | 243 |
Indiai csirkecomb | 244 |
Török csirkesaláta | 244 |
Orosz hústorta | 244 |
Erdélyi töltike | 245 |
Cseh knédli | 245 |
Hagymás knédli | 246 |
Milániói makaróni | 247 |
Francia töltött csiga | 247 |
Mexikói paella | 248 |
Velencei paella | 249 |
Portugál tengeri tál | 249 |
Körmöci báránytekercs | 250 |
Erdélyi fatányéros | 251 |
Szerb szárma | 251 |
Indián saláta | 252 |
Bolgár sopszka saláta | 252 |
Görög saláta | 253 |
Szilvafalatok lengyelesen | 253 |
Lengyel kaviár | 253 |
Kaukázusi kaviár | 254 |
Arab banáncsemege | 254 |
Normandiai rizs | 254 |
Sangria | 254 |
Sütemények, édességek | |
Aranygaluska | 256 |
Túrófánk | 256 |
Zserbószelet | 257 |
Hidegen kevert csokoládémáz | 257 |
Kakaós fondan | 257 |
Semmi kifli | 258 |
Túrós pite | 259 |
Gyümölcsös pite | 259 |
Pudingos kocka | 259 |
Tiramiszu | 260 |
Püspökkenyér (maradék tojásfehérjéből) | 260 |
Püspökkenyér (narancshéjjal) | 261 |
Túrótorta | 261 |
Joghurttorta | 261 |
Epertorta | 262 |
Gyors kávétorta | 263 |
Piskótatekercs egyszerű gesztenyekrémmel | 264 |
Szezámmagos stangli | 264 |
Túrópogácsa | 264 |
Juhtúrós pogácsa | 265 |
Pizzatészta | 265 |
Desszertek | |
Gyümölcssaláta | 267 |
Hamis rafaello | 268 |
Meggyes golyó | 268 |
Gyümölcsös keksz | 268 |
Gyümölcshab | 269 |
Kapros túrófelfújt | 269 |
Madártej | 269 |
Tejberizs | 270 |
Háztartási tanácsok | |
Néhány szó az edényekről, és a konyhai tisztántartásáról | 271 |
Vásárlásnál | 273 |
Főzésnél | 275 |
Sütésnél | 278 |
Terítés, tálalás | 281 |
Vendéglátás | 283 |