1.059.673

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakácskönyv

Szerkesztő

Kiadó: Kódexfestő Könyvkereskedés Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-238-065-0
Megjegyzés: Az 1925-ben Budapesten a "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság által kiadott mű reprint kiadása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A háború s az utána beköszöntött rossz gazdasági viszonyok a háztartásokban is nagy változást idéztek elő. A takarékosságnak fokozottabb mértékben való gyakorlása átalakulást jelentett a főzésben... Tovább

Előszó

A háború s az utána beköszöntött rossz gazdasági viszonyok a háztartásokban is nagy változást idéztek elő. A takarékosságnak fokozottabb mértékben való gyakorlása átalakulást jelentett a főzésben is: új ételeket találtak ki, s a régieket a mai viszonyoknak megfelelően sok tekintetben megreformálták. Tévedés volna azt hinni, hogy a táplálkozás - a rendes polgári kosztot értve alatta - ezért kevésbé tartalmas vagy kielégítő volna. Rájöttünk, hogy régi szakácskönyvek „végy fél kiló vajat és 10 tojássárgáját" helyett más összetételű anyagokból és mennyiségekből ugyanolyan finom és élvezetes ételeket és nyalánkságokat készíthetünk.
Főleg az újabb idők kulináris termékeit és a régieknek is legjavát óhajtom jelen könyvemben összefoglalva kiadni, abban a reményben, hogy a mai és jövő nemzedék háziasszonyainak teszek vele szolgálatot.
A mindennapi ismert ételek leírását, amelyek benne foglaltatnak úgyszólván valamennyi, eddig megjelent szakácskönyvben, éppen ez oknál fogva nem kívánom ismertetni, és inkább azokra helyezem a súlyt, amelyek kevésbé vannak még a köztudatban, miáltal elérik háziasszonyaink azt a célt, hogy felfrissíthetik és változatosabbá tehetik étrendjeiket. Vissza

Tartalom

Előszó 5
I. RÉSZ
Húslevesek
1. Fehér húsleves 7
2. Barna húsleves 8
3. Húsleves áttört zsemlyepéppel 8
4. Áttört árpakásaleves 9
5. Berántott húsleves zsemlyegombóccal 9
6. Húslevesbe való zsemlyeconsommé 10
7. Húslevesbe való májconsommé 10
8. Húslevesbe való velőconsommé 11
9. Húslevesbe való tojásconsommé 11
10. Húslevesbe való kelkáposztakockák 11
II. Húslevesbe való zsemlyetekercs 12
12. Húslevesbe való velős tekercs 12
13. Húslevesbe való szalonnás gombóc 13
14. Húslevesbe való morzsagaluska 13
II. RÉSZ
Hamislevesek
15. Hagymaleves galuskával 15
16. Pirított daraleves 15
17. Áttört burgonyaleves 16
18. Kelpüréleves 16
19. Karfiolleves 17
20. Spárgaleves 17
21. Zöldkaporleves 18
22. Egresleves 18
23. Almaleves 18
24. Marhavelőleves 19
25. Csontvelőleves 19
26. Kaszásleves (erdélyi étel) 19
27. Bárány fej leves 20
28. Borjúraguleves 20
29. Csirkeraguleves 21
III. RÉSZ
Előételek
30. Polenta 23
31. Sajtos puding 23
32. Sajtos puding más módon 24
33. Karfiolpuding 24
34. Sonkás puding 24
35. Sonkával töltött palacsinta 25
36. Velővel töltött palacsinta 25
37. Velőomlett 25
38. Gombatészta velővel 26
39. Velőkrokett tartármártással 26
40. Velős tekercs 27
41. Gombával töltött tojás 28
42. Hideg töltött tojás 28
43. Burgonyagombóc tojással 29
44. Lerakott burgonya sonkával 29
45. Ütött tojások besamellel 30
46. Burgonyafánk 30
47. Hasé 31
48. Zöldségpuding 31
49. Húsos puding ! 32
50. Sonkás makaróni 32
51. Gombás makaróni 33
52. Rakott kelkáposzta 33
53. Kelkáposzta-göngyöleg 33
54. Palacsintatésztában rántott kel 34
55. Töltött édes fejkáposzta 34
56. Hússal vagy gombával töltött puding 35
57. Meleg nyelv remuládmártással 35
58. Húspástétom 36
59. Borjúkrokett 37
60. Hideg májas pástétom 38
61. A májas pástétom olcsóbb módja 38
62. Májas kolbász 39
63. Disznókocsonya 39
64. Hideg húspástétom 40
65. Aszpik készítése 40
66. Nyúlpástétom aszpikban 42
67. Libamáj aszpikban 42
68. Hal aszpikban 43
IV. RÉSZ
Húsfélék
Leveshúsnak négyféle módon való felhasználása 45
69. Leveshús paradicsomosan 45
70. Töltött zsemlye 45
71. Töltött kelkáposzta 46
72. Kelkáposztával főtt malachús 46
73. Tormás virsli porhanyó tésztában 47
74. Töltött burgonya 47
75. Húsos metélt 48
76. Fatányéros (erdélyi étel) 48
77. Gyulvety (szerb étel) 48
78. Borjúbecsinált 49
79. Borjúhús rizskásásan 49
80. Rizskásás csibe 50
81. Paradicsomos borjú 50
82. Paradicsomos csibe 50
83. Paprikás borjúlapocka 51
84. Borjúszelet tojásba forgatva 51
85. Borjúcomb szardellával 51
86. Borjúhúsgöngyöleg 52
87. Borjúhúsgöngyöleg más módon 52
88. Sonkával töltött borjúszeletek 53
89. Töltött rostélyos 53
90. Stefánia-sült 53
91. Húsgöngyöleg háromféle húsból 54
92. Disznókaraj kolbásszal 54
93. Wellington-vesepecsenye 55
94. Aszpikos csibe 55
V. RÉSZ
Saláták és pikáns mártások, majonéz
95. Áttört burgonyasaláta 57
96. Vegyes burgonyasaláta 58
97. Vegyes saláta más módon 58
98. Zöldbabsaláta 58
99. Öntött zöldsaláta erdélyi módra 59
100. Paradicsomsaláta 59
101. Káposztával töltött paprika 60
102. Almapüré baromfisülthöz és vadhoz 60
103. Egész alma nyúlpecsenyéhez 60
104. Remuládmártás 61
105. Tartármártás 61
106. Olajos majonéz 61
107. Más módja a majonéznek 62
VI. RÉSZ
Mártások
108. Tejfeles tormamártás 63
109. Meleg szardellamártás 63
110. Hideg szardellamártás 63
111. Hideg snidlingmártás 64
112. Kaprimártás 64
113. Uborkamártás 64
114. Hagymamártás 64
115. Hamis vadmártás 65
116. Egresmártás 65
117. Ribizlimártás 65
118. Kapormártás 65
119. Almamártás 66
120. Tejfeles céklamártás 66
VII. RÉSZ
Főzelékek
121. Töltött karalábélevelek 67
122. Tök spárga módra 68
123. Zöldbab spárga módra 68
124. Zöldbab paprikásan 68
125. Töltött paradicsom 69
126. Paradicsomban sült tojás 69
127. Svabki (tót étel) 70
128. Céklafőzelék 70
129. Karfiolfőzelék 70
130. Rakott káposzta 71
VIII. RÉSZ
Tészták
131. Dara-burgonya-zsemlyegombóc 73
132. Rétes végének felhasználási módja 73
133. Rétes vége más módon 74
134. Szalonnás gombóc 74
135. Tojásos, szalonnás omlett 75
136. Burgonyakocka (Grenadirmarsch) 75
137. Kapros liptói túrós kocka 75
138. Kakaós metélt 76
139. Húsos metélt 76
140. Túrós derelye 76
141. Burgonyatészta sonkával töltve 77
142. Főtt dararétes 77
143. Túrós rétes 78
144. Túrós rétes kaporral 78
145. Túrós palacsinta 79
146. Pörkölttel töltött palacsinta 79
147. Káposztás patkó 79
IX. RÉSZ
Édes tészták
148. Kirántott barackízes rétes 81
149. Habkoch porhanyó tésztával 81
150. Habkoch más módon 82
151. Gyümölcslepény tojáshabbal 82
152. Nőszeszély 82
153. Daramorzsóka 83
154. Daragombóc lekvárral 83
155. Rakott palacsinta 84
156. Kirántott töltött kifli 84
157. Stefánia-tészta 84
158. Máglya 85
159. Muttymurutty 85
160. Hideg darapuding 86
161. Tolófánk 86
162. Rózsafánk 87
163. Meggytorta 87
164. Almafelfüjt 88
165. Besamelfelfüjt 88
166. Karamellfelfujt 88
167. Citromfelfujt 89
168. Csokoládéfelfíijt 89
169. Mandulapuding 89
170. Zsemlyepuding 90
171. Tejben rizs tejszínhabbal 90
172. Égő puding 91
X. RÉSZ
Sütemények, torták, édességek
173. Kuglóf 93
174. Ostorrétes 93
175. Kifli vagy zsemlye teához 94
176. Sósperec 95
177. Sóskifli burgonyatésztából 95
178. Réteges vajaspogácsa 95
179. Hájas pogácsa 96
180. Vajaspogácsa 96
181. Töpörtyűs pogácsa 96
182. Töpörtyűs pogácsa más módon 97
183. Túrós pogácsa 97
184. Burgonyapogácsa 97
185. Burgonyapogácsa más módon 98
186. Zsíros pogácsa 98
187. Zsúrkiflicskék 98
188. Debreceni perec 99
189. Vajastésztatekercs 99
190. Velős könyvecskék 99
191. Libamájas könyvecskék 100
192. Fiamis (lángos) 100
193. Tallérok 100
194. Sajtgombóc 101
195. Töltött zsemlye teához 101
196. Burgonyakeksz 101
197. Szardellavajas teasütemény 102
198. Sós rudak 102
199. Túrós sapka 102
200. Keksz 103
201. Kétszersült 103
202. Kétszersült más módon 103
203. Ánizsfürtök 104
204. Kis piskóta 104
205. Szalámisütemény 105
206. Szalámisütemény más módon 105
207. Mogyorórudacskák 105
208. Lekváros fánkocskák 106
209. Lajos-pogácsa 106
210. Londoni rudak 106
211. Cukros pereckék 107
212. Apró vaníliás kifli 107
213. Teasütemény 107
214. Édes véres kolbász 108
215. Ostyaszeletek 108
216. Gesztenyés kifli 108
217. Almás pite 109
218. Burgonyalincer 109
219. Kakaószelet 110
220. Kakaószelet más módon 111
221. Tiroli rétes 111
222. Diós tekercs 112
223. Rácsos tészta 112
224. Mozaiktészta 112
225. Kínai sütemény 113
226. Puncstekercs 113
227. Habtekercs 114
228. Krémes pite 114
229. Mézes szelet 115
230. Mézes szelet más módon 115
231. Grillázsívek 115
232. Kávécsók 116
233. Meggyes tészta 116
234. Mandulabomba 117
235. Cukorsonka 117
236. Almahab 117
237. Csokoládészelet tejszínhabbal 118
238. Őzderék gesztenyéből 118
239. Csokoládéöntet 119
240. Rumos krém pohárban 119
241. Csokoládékrém pohárban 119
242. Tortákra vonatkozó megjegyzés 119
243. Meggy- vagy cseresznyetorta 120
244. Csokoládétorta 120
245. Csokoládétorta más módon I 121
246. Csokoládétorta más módon II 121
247. Királytorta 122
248. Linzi torta 122
249. Linzi torta más módon 122
250. Gesztenyetorta csokoládébevonattal 123
251. Gesztenyetorta tej színhabbal 124
252. Gesztenyetorta karamellbevonattal 124
253. Gesztenyetorta krémmel töltve 124
254. Gesztenyetorta csokoládéval 125
255. Mokkatorta 125
256. Mokkatorta mandulával 126
257. Mokkatorta más módon 126
258. Mogyorótorta tejszínhabbal 126
259. Pirított mogyorótorta 127
260. Gyümölcstorta 127
261. Almatorta 128
262. Bosnyáktorta 128
263. Vegyes torta 129
264. Babtorta 129
265. Dobostorta 129
266. Vajkrémtorta 130
267. Orosztorta 131
268. Diótorta 131
269. Diótorta más módon 132
270. Mézes diótorta 132
271. Mandulatorta tejhabbal 132
272. Karamelltorta 133
273. Pralinétorta 133
274. Burgonyatorta 134
275. Burgonyatorta más módon 134
276. Deák-torta 135
277. Narancstorta 135
278. Narancstorta piskótatésztából 136
279. Narancstorta más módon 136
280. Puncstorta 136
281. Puncs készítése 137
282. Cukrozott narancshéj 137
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szakácskönyv
Állapot:
2.480 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba