1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakácskönyv

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Magyar Nők Országos Tanácsa-Kossuth Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 447 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva. VI. kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész, orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy... Tovább

Előszó

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész, orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani" - írta Jókai Mór, aki nemcsak a regényírásnak volt mestere, de hosszú tanulmányt szentelt, a nők problémáinak is. Derűs bölcsességgel tanít bennünket több mint hetven év után is arra, hogy az otthon békességének kulcsa az asszony kezében van, és csak rajta áll, hogy a családi asztalon „minden tál étel egy szerelmi vallomás vagy ellenkezője, egy csöndes válóper" legyen.
Manapság már ritka az olyan asszony, aki egész életét csak a háztartásnak szenteli. Sokkal gyakoribb az olyan, aki „második műszakban", a napi munka után végzi el az otthoni teendőket. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk a háztartás minden csínjával-bínjával, ismerjük azokat a fogásokat, ötleteket, melyek segítségével lerövidíthetjük ezt a munkát, anélkül, hogy az a minőség rovására menne. Vissza

Tartalom

Bevezető 5
Ki vagyok - mire van szükségem? 7
A vitaminokról 19
Ízekről - fűszerekről 22
A korszerű konyha berendezése 27
Városi konyha 27
Vidéki konyha 30
A háztartás megszervezése 31
A főzés munkamenete. Konyhatechnikai eljárások 33
Előkészítő eljárások 33
Elkészítő eljárások 36
Néhány gyakorlati tanács az ételek elkészítéséhez 40
Az anyagok lazítása 40
Ízesítés 41
Sűrítés 41
Rántáskészítés 42
Habarás 43
Bundázás (panírozás) 44
Lerakás, rétegezés 44
Töltés 45
Derítés, tisztítás 45
Áttörés, passzírozás 45
Sűrűre főzés vagy verés 46
Habverés 46
Kocsonyásítás zselatinnal 47
Befejező eljárások 47
Tálalás, térítés 47
Ételleírások 50
Levesek 50
Zöldséglevesek 51
Húslevesek 57
Habart gyümölcslevesek 62
Rántott levesek 64
Krémlevesek 65
Tésztalevesek 66
Száraz hüvelyesekből készült levesek 67
Vegyes levesek 68
Levesbe való betétek 68
Előételek 73
Sós felfújtak (pudingok) 73
Felfújtakhoz való mártások 79
Sós tekercsek 80
Főzelékfélék 81
Burgonya 82
Száraz hüvelyesek 83
Zöldfőzelékek 83
Gombák 88
Főzelékek elkészítése 89
Húsok 121
A húsokról általában 121
A húsok előkészítése, párolása és sütése 123
Marhahúsok 124
Borjúhúsok 138
Sertéshúsok 141
A sertés házi feldolgozása 146
Bárány- és birkahúsok (juhfélék) 153
Szárnyasok 154
Csirkekészítmények 155
Kacsa sütése 158
A hízott liba feldolgozása 159
A pulyka feldolgozása 164
Vagdalt húsok 165
Kirántott húsok 167
Natúrszeletek sütése 168
Nyársonsültek 171
Vadak 172
Halak 177
Belsőrészek: máj, vese, velő, tüdő, vér 183
Mártások 185
Köretek 190
Zöldségköretek 195
Hústalan feltétek főzelékekhez és mártásokhoz 196
Tojásételek 200
Saláták 207
Gyorsan készülő, egyszerű vacsoraételek 214
Tésztafélék 222
Főtt tészták 222
Burgonyás tészták 229
Kavart főtt tészták, galuskák 231
Túróval kevert tészták 233
Puliszkafőzés 234
Palacsinták 235
Kelt tészták 240
Zsírban sült kelt tészták 245
Rétestészták 248
Hajtogatott leveles vajastészták 251
Gyorsan készíthető leveles vajastészta 257
Élesztővel készült, hajtogatott leveles vajastészták 257
Hájas tészták 259
Különböző leveles tészták 261
Égetett vagy forrázott tészták 262
Kavart tészták 264
Omlós tészták vagy linzerek 267
Élesztős omlós tészták 267
Élesztő nélküli omlós tészták 270
Vegyes meleg tészták 277
Sós aprósütemények 279
Leveles vajastészták felhasználása sós süteményekhez 283
Vegyes édes aprósütemények 285
Torták 297
Gyorsan készülő krémek készen vásárolható tortalapokhoz 307
Tortafélék 315
Édes felfújtak 318
Felfújtakhoz való mártások, sodók, öntetek 322
Vegyes édességek 324
Habok, krémek 324
Gyümölcsből készített édességek 336
Gyümölcssaláták 341
Fagylaltok 345
Egyszerű, házilag készíthető cukorkák 349
Italok 351
Hidegkonyha 362
Hideg mártások 379
Szendvicsek 382
Különféle tanácsok 388
Mit készíthetünk el 30 perc alatt? 388
Elrontott ételek helyrehozása 389
Egyéb tanácsok 390
Maradék ételek felhasználása 394
Mit kell tudni a betegélelmezésről? 395
Befőzések 397
A befőttek kigőzölése (dunsztolás) 399
Gyümölcsök eltevése levesekhez, mártásokhoz és süteményekhez 406
Gyümölcsízek (lekvárok) 407
Kocsonyás gyümölcsízek (dzsemek) 411
Gyümölcsszörpök 415
Főzelékfélék tartósítása 417
Befőzéssel tartósított zöldségfélék 418
Sózással tartósított zöldségfélék 420
Szárított zöldségfélék 421
Savanyúság 423
Utószó a férfiakhoz 426
Tárgymutató 428

Horváth Ilona

Horváth Ilona műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Horváth Ilona könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem