Bevezető | 5 |
Ki vagyok - mire van szükségem? | 6 |
A vitaminokról | 14 |
Ízekről - fűszerekről | 15 |
A háztartás megszervezése | 20 |
A főzés munkamenete, konyhatechnikai eljárások | 22 |
Előkészítő eljárások | 22 |
Elkészítő eljárások | 24 |
Néhány gyakorlati tanács az ételek elkészítéséhez | 27 |
Az anyagok lazítása | 27 |
Ízesítés | 28 |
Sűrítés | 28 |
Rántáskészítés | 28 |
Habarás | 29 |
Bundázás (panírozás) | 30 |
Bundázás más módjai | 30 |
Lerakás, rétegzés | 30 |
Töltés | 31 |
Derítés, tisztítás | 31 |
Áttörés (passzírozás) | 31 |
Sűrűre főzés vagy verés | 32 |
Habverés | 32 |
Kocsonyásítás zselatinnal | 32 |
Befejező eljárások | 33 |
Tálalás, terítés | 33 |
Segítőtársaink a konyhában | 34 |
Kuktafazék | 34 |
Teflonedények | 36 |
Alumíniumfólia (alufólia) és folpack | 37 |
Római tál | 37 |
Rostsütők | 38 |
Mikrohullámú készülék | 38 |
Ételleírások | 43 |
Levesek | 43 |
Zöldséglevesek | 44 |
Húslevesek | 49 |
Habart gyümölcslevesek | 53 |
Rántott levesek | 55 |
Tésztalevesek | 56 |
Száraz hüvelyesekből készült levesek | 57 |
Vegyes levesek | 58 |
Levesbetétek | 58 |
Előételek | 63 |
Sós felfújtak (pudingok) | 63 |
Tészta előételek | 68 |
Főzelékfélék | 73 |
Burgonya | 73 |
Zöldfőzelékek | 77 |
Főzelékek száraz hüvelyesekből | 89 |
Zöldséges egytálételek | 91 |
Gombás ételek | 105 |
Húsok | 108 |
A húsokról általában | 108 |
A húsok előkészítése, párolása és sütése | 109 |
Marhahúsok | 110 |
Borjúhúsok | 120 |
Sertéshúsok | 123 |
A sertés házi feldolgozása | 127 |
Bárány- és birkahúsok (juhfélék) | 133 |
Belsőrészek: máj, vese, velő, tüdő, vér, aprólék | 134 |
Szárnyasok | 137 |
Csirkéből készült ételek | 138 |
A gyöngycsirke és a gyöngytyúk elkészítése | 142 |
A kacsa sütése | 142 |
A hízott liba feldolgozása | 143 |
A pulyka feldolgozása | 147 |
Házinyúl | 148 |
Vadak | 150 |
Vadszárnyasok | 152 |
Halak | 154 |
Felvágottból készülő és hústalan feltételek főzelékekhez, mártásokhoz | 159 |
Tojásételek | 165 |
Meleg szendvicsek | 172 |
Köretek | 175 |
Mártások | 178 |
Meleg mártások | 178 |
Hideg mártások | 182 |
Saláták | 186 |
Hidegkonyha | 194 |
Szendvicsek | 207 |
Meleg tészták | 211 |
Főtt tészták | 211 |
Puliszka | 217 |
Burgonyás tészták | 218 |
Palacsinták | 220 |
Vegyes tészták | 224 |
Kelt tészták | 226 |
Rétestészták | 231 |
Rétestöltelékek | 232 |
Édes felfújtak | 234 |
Felfújtakhoz való mártások, sodók, öntetek | 237 |
Leveles tészták | 240 |
Hajtogatott leveles vajastészták | 240 |
Gyorsan készíthető leveles vajastészta | 244 |
Élesztővel készült hajtogatott leveles vajastészták | 244 |
Hájas tészták | 246 |
Egyéb leveles tészták | 247 |
Sütemények | 249 |
Égetett vagy forrázott tészták | 249 |
Kevert tészták | 250 |
Omlós tészták vagy linzerek | 255 |
Élesztős omlós tészták | 255 |
Élesztő nélküli omlós tészták | 257 |
Vegyes édes aprósütemények | 263 |
Mézes tészták | 270 |
Sós aprósütemények | 272 |
Torták | 277 |
Babapiskótából készült torták, édességek | 286 |
Tortakrémek - tortabevonatok | 287 |
Sütés nélkül | 292 |
Vegyes édességek | 293 |
Habok, krémek | 293 |
Gyümölcsből készített édességek | 302 |
Gyümölcssaláták | 305 |
Fagylaltok - parfék | 308 |
Egyszerű, házilag készíthető cukorkák | 313 |
Italok | 315 |
Turmix-italok | 321 |
Tartósítás | 324 |
Gyümölcsök eltevése levesekhez, mártásokhoz és süteményekhez | 330 |
Gyümölcsízek (lekvárok) | 331 |
Darabos gyümölcsízek (dzsemek) | 334 |
Gyümölcskocsonyák (-zselék) | 337 |
Gyümölcsszörpök | 338 |
Főzelékek tartósítása | 339 |
Befőzéssel tartósított zöldségfélék | 340 |
Sózással tartósított zöldségfélék | 342 |
Szárított zöldségfélék | 343 |
Savanyúságok | 344 |
A korszerű konyha | 347 |
Gyorsfagyasztott ételek | 347 |
Gyorsfagyasztás házilag | 348 |
Mit kell tudnunk a gyorsfagyasztott gyümölcsökről? | 349 |
Mit kell tudnunk a mélyhűtött zöldségekről, főzelékekről? | 351 |
Mit kell tudnunk a gyorsfagyasztott húsokról, halakról? | 353 |
Hogyan készítsük el a gyorsfagyasztott köreteket, tésztákat? | 354 |
Hogyan készítsük el a gyorsfagyasztott készételeket? | 356 |
Mit kell tudnunk a fagylaltokról, parfékról? | 357 |
Félkész ételek - por és pehely alakban | 358 |
Tudnivalók a konzervekről | 361 |
Főzés-sütés a szabadban | 363 |
Hogyan alakítsuk ki a kertben a főzés-sütés helyét? | 363 |
Mit főzhetünk a szabadban? | 364 |
Mit süssünk a szabadban? | 365 |
Rostonsültek | 365 |
Nyársonsültek | 369 |
Rostonsültek, nyársonsültek tálalása | 369 |
Alufóliában sültek | 370 |
Krémek - tubusban, üvegben, dobozban | 372 |
Alapanyagok | 373 |
Ízesítők | 374 |
Különféle tanácsok | 377 |
Mit készíthetünk el 30 perc alatt? | 377 |
Egyéb tanácsok | 377 |
Elrontott ételek helyrehozása | 379 |
Maradék ételek felhasználása | 381 |
Mit kell tudni a beteg élelmezéséről? | 381 |
Tárgymutató | 384 |