Fülszöveg
A bevezetőm elkészíté^őfTmai napig eltelt három év. Nagy munka volt idáig eljutni.
Minél többet foglalkoztam az írással, a halételek leírásainak gyűjtésével, annál jobban ráéreztem a munka szépségére, ízére. Az elmúlt három évben nem sokat változtattam a kezdeti elképzelésemhez képest, viszont az eleinte rögösnek indult út egyre simább lett. Sok nyitott kérdésre választ kaptam, és kaphat így a kedves Olvasó is. A halfőzési kultúra rejtélyeinek feltárására ez a könyv csak a kezdet lehet, hiszen a Dtmán kívül is van élet.
Ha jól megfigyeljük a tájegység főzési szokásait, rájövünk, hogy e rövid 120 km-es szakaszon belül is legalább három rész látványosan különbözik egymástól a következőkben:
- a halfajták mennyisége és milyensége
- a hagyma elkészítésének módja
- a paprika mennyisége
- a tészta
- a csipetke
- a krumpli
Lehet, hogy megbotránkoznak majd az elkészítés módozatain. Ne tegyék, hiszen ezeket az ételleírásokat a főzőik azért adják közre, mert saját maguknak,...
Tovább
Fülszöveg
A bevezetőm elkészíté^őfTmai napig eltelt három év. Nagy munka volt idáig eljutni.
Minél többet foglalkoztam az írással, a halételek leírásainak gyűjtésével, annál jobban ráéreztem a munka szépségére, ízére. Az elmúlt három évben nem sokat változtattam a kezdeti elképzelésemhez képest, viszont az eleinte rögösnek indult út egyre simább lett. Sok nyitott kérdésre választ kaptam, és kaphat így a kedves Olvasó is. A halfőzési kultúra rejtélyeinek feltárására ez a könyv csak a kezdet lehet, hiszen a Dtmán kívül is van élet.
Ha jól megfigyeljük a tájegység főzési szokásait, rájövünk, hogy e rövid 120 km-es szakaszon belül is legalább három rész látványosan különbözik egymástól a következőkben:
- a halfajták mennyisége és milyensége
- a hagyma elkészítésének módja
- a paprika mennyisége
- a tészta
- a csipetke
- a krumpli
Lehet, hogy megbotránkoznak majd az elkészítés módozatain. Ne tegyék, hiszen ezeket az ételleírásokat a főzőik azért adják közre, mert saját maguknak, családjuknak, baráti körüknek ezek ízlenek a legjobban. A gyűjtésnél a következőképpen jártam el: Az ételfőzők vagy magnóra mondták kedvenc ételeiket, vagy leírták saját kezűleg, vagy pedig tollba mondták a gyűjtőknek. Ügyeltem arra, hogy a birtokomba jutott ételleírások tartalmukban teljesen hitelesek legyenek. Adatközlőimtől az időbeli csúszásért elnézést kérek; remélem három év elteltével is magukra ismernek, és halfőzési szokásaikon sem változtattak azóta. Tervezem a téma folytatását a Tiszáról és a Balatonról. így trilógiává bővülhet majd a könyv.
Kedves Olvasóm! Ha havonta legalább egy ételt megfőz a könyvből, akkor 50 évig nem lesz gondja szervezetének vitaminellátására.
Jó étvágyat és jó egészséget kívánok!
Szabó Zoltán
Vissza