1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zsírgyártás kézikönyve

Szerző
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel. 600 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állati zsiradékokat a Szovjetunióban széles körben alkalmazzák a konzerv-, cukrász- és margariniparban, továbbá a közétkeztetésnél és a háztartásokban.
A Szovjetunió Kommunista (bolsevik)... Tovább

Előszó

Az állati zsiradékokat a Szovjetunióban széles körben alkalmazzák a konzerv-, cukrász- és margariniparban, továbbá a közétkeztetésnél és a háztartásokban.
A Szovjetunió Kommunista (bolsevik) Pártja Központi Bizottságának 1929. dec. 20-i határozata, amely a nagy állattenyésztő szovhozok szervezése által az állattenyésztés gyökeres átszervezéséről és a húsipar felépítéséről szól, óriási lépéssel vitte előre a húsipar valamennyi ágazatának kifejlődését.
A sztálini ötéves tervek éveiben igen nagy eredményeket értek el a a húsipar és ezen belül a zsírgyártás technikai átalakításának területén is.
A húskombinátok zsírfeldolgozó üzemrészeit univerzális, fekvő zsírolvasztó vákuumüstökkel szerelték fel és a zsírnak a töpörtyűből a lehető legjobb kivonása érdekében folyamatos préseket állítottak üzembe.
Gépesítették a nyersanyag aprítását, a zsír hűtését és szeparálását stb.
A legújabb gépfelszerelések üzembeállítása és a technológiai folyamatok tökéletesítése lehetőséget ad a zsírkinyerés normáinak növelésére.
Kézikönyvünk célja a zsírgyártásra vonatkozó technikai és technológiai adatok ismertetése. E munkában, a szovjet tudósok legújabb kutatásai alapján, a nyersanyagok, félgyártmányok és olvasztott zsírok kémiai összetételére és fizikai tulajdonságaira vonatkozó főbb adatokon kívül megtalálhatók az iparban alkalmazott és az ipari szakemberek, az Össz-szövetségi Húsipari Kutató Intézet dolgozói és a zsíripar sztachanovistái által kidolgozott technológiai folyamatok és eljárások leírásai is. Közöljük továbbá a gépi berendezések technikai jellemzését, a nyersanyagfelhasználás technikai-gazdasági mutatószámait és normáit, valamint a félgyártmányok és késztermékek termelési normáit.
A kézikönyvet a húsipar szakemberei, a főiskolák, technikumok hallgatói, a laboratóriumok és tervező intézetek dolgozói széles körének szántuk. Vissza

Tartalom

A zsírok fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele5
A zsírok fizikai tulajdonságai5
Viszkozitás6
Oldhatóság6
Optikai aktivitás8
Felületi feszültség9
Elektromos vezetőképesség9
A zsírok kémiai összetétele10
Gliceridet10
Zsírsavak10
Glicerin11
A zsírokat kísérő anyagok12
A zsírok tápértéke24
Az egyes állati származású étkezési zsírfajták jellemzése26
Marhafaggyú26
Birkafaggyú31
Sertészsír33
Csontzsír37
Közétkeztetési zsír40
Állati származású étkezési zsírnyersanyagok41
A zsírszövet41
A marhazsír nyersanyaga43
Nyers birkafaggyú44
A sertészsír nyersanyaga46
A zsírnyersanyag kémiai összetétele49
A zsírnyersanyag fizikai állandói51
A zsírnyersanyag tárolása és tartósítása52
A csont, mint nyersanyag54
A csontok kémiai összetétele59
A csontok fizikai tulajdnoságai61
Csontkitermelés62
A csontok technikai feltételei64
A csontok tárolási feltételei65
Az étkezési zsírok előállítása67
A zsírgyártás technológiai vázlata68
A zsiradék előkészítése olvasztásra77
A zsírnyersanyag mérése77
Szállítás77
A nyersanyagok végleges tisztítása82
Durva aprítás83
Zsiradékok mosása85
A zsírnyersanyagok hűtése88
Csurgatás90
Aprítás a darálón92
Étkezési zsírok olvasztása96
A zsír kisütése nyitott, kettősfalú üstökben97
Zsírolvasztás éles gőzzel melegített szimplafalú üstökben104
Zsírolvasztás közvetlen alátüzelésű üstökben106
Zsírolvasztás álló, kettősfalú autoklávokban108
Zsírolvasztás kettősfalú, fekvő autoklávokban113
A töpörtyű feldolgozása127
A töpörtyű kifőzése127
A töpörtyű elválasztása a víztől128
A töpörtyű szárítása128
A töpörtyű préselése131
A töpörtyű préselése gépi csigaprésekben131
A töpörtyű préselése zárt hidraulikus présekben138
A zsírok feldolgozása olvasztás után143
A zsírok ülepítése143
A zsírok szállítása148
A zsírok szűrése151
A zsírok szeparálása155
A zsírok hűtése162
Az oleomargarin gyártása170
Étkezési zsírok kitermelése176
Étkezési csontzsír gyártása182
A csontok előkészítése a kifőzéshez182
A csontok mosása182
Az ízületi fejek lefűrészelése a csövescsontokról184
A csontok aprítása184
A csontok kifőzése189
Főzés nyitott üstökben189
Kifőzés autoklávokban nyomás alatt196
A kifőzött csont, zsír és a lé feldolgozása205
A zsírok csomagolása és tárolása208
A csomagolóeszközök emailozása vízüveggel208
A zsír hordóba töltése211
A sztearin csomagolása212
A sertészsír csomagolása212
A zsírok csomagolására használt hordók216
A zsírok csomagolása és a csomagoló edényzet jelzése218
A zsírátvétel szabályai219
A zsírvizsgálat módszerei220
A zsírok tárolása223
A zsírok tárolhatósági idejének meghosszabbítása225
A főzőzsír gyártása226
Zsírfogók227
A Zsírok lúgos tisztítása229
Adszorpciós tisztítás231
A zsírok derítése231
Irodalom233
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem