1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sütemények és kenyérfélék

Szerkesztő
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Reader's Digest Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím: A Reader's Digest konyhája
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 23 cm
ISBN: 978-963-9707-28-3
Megjegyzés: Színes ételfotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Aki egészségesen táplálkozik, az remekül érzi magát, és tele van energiával. A táplálkozási divatok ugyan időről időre változnak, de az alapelvek megmaradnak: változatosan kell étkezni, mivel... Tovább

Előszó

Aki egészségesen táplálkozik, az remekül érzi magát, és tele van energiával. A táplálkozási divatok ugyan időről időre változnak, de az alapelvek megmaradnak: változatosan kell étkezni, mivel egyetlen élelmiszer sem tartalmazza az egészségünk és erőnlétünk megóvásához nélkülözhetetlen összes vitamint, ásványi anyagot, élelmi rostot, illetve egyéb tápanyagot. Legalább ilyen fontos az elfogyasztott ételek megfelelő aránya is. Ne feledkezzünk meg emellett a mozgásról sem: tornázzunk, sportoljunk hetente háromszor, alkalmanként legalább 30 percet! így kétségkívül elmondhatjuk magunkról, hogy helyesen élünk, és tökéletesen kihasználjuk a bennünk rejlő adottságokat. Az egyensúly fontossága Napjaink táplálkozási irányelvei szerint a legtöbb embernek keményítőtartalmú élelmiszerekből, gyümölcs- és zöldségfélékből többet, zsírból, húsfélékből és cukrozott élelmiszerekből pedig kevesebbet kellene fogyasztania. Szinte lehetetlen pontosan megmondani, miből mennyit együnk, mivel szükségleteink függnek a testsúlyunktól, az életkorunktól és az általunk felhasznált energiamennyiségtől. A táplálkozási szakemberek azt állítják, hogy mind a bevitt energia, mind a tápanyagok terén a legfontosabb az egyensúly megteremtése. Az egyes élelmiszercsoportokból szükséges napi adag egyénenként változik - például egy serdülőnek akár napi 14 adag összetett szénhidrátot tartalmazó élelmiszerre is szüksége lehet, míg az ülő foglalkozású felnőtt számára elegendő 6-7 adag. Ezenkívül az egyes élelmiszercsoportok közötti helyes aránynak is meg kell lennie. Az élelmiszercsoportokkal és a táplálkozási szakkifejezésekkel kapcsolatban bővebb információt a Kislexikonban, a 156-158. oldalon találunk. Itt kereshetjük ki az egyes tápanyagok javasolt mennyiségét is, amit összevethetünk a recepteknél található adatokkal. A helyes egyensúly megteremtésének egyszerű módja, ha elképzelünk egy „tányért", amelyet a különböző élelmiszercsoportok szerint részekre osztunk. A képzeletbeli tányér legalább egyharmadát az összetett szénhidrát-tartalmú élelmiszerek foglalják el. Ugyanennyi helyet kapnak a gyümölcsök és zöldségek. A maradék egyharmadon a fehérjetartalmú élelmiszerek és a tejtermékek osztoznak, így csak egészen kevés hely marad a zsíros és a cukrozott ételek számára. Nem az a fontos, hogy minden étkezéskor vagy akár napi szinten az ideális arányokat betartva fogyasszunk a „tányérról" - elég, ha az egyes csoportok egy-két hét étrendjét tekintve egyensúlyban vannak. A kiegyensúlyozott és hosszú távon fenntartható étrend a legegészségesebb. Élelmiszerek a tányéron Keményítőtartalmú élelmiszerek: 6-14 adag naponta Az egészséges étrendben a bevitt energia legalább fele szénhidrátokból származik, főként keményítőtartalmú élelmiszerekből, mint amilyen a kenyér, a burgonya, a száraztészták, a rizs és a gabonafélék. Sokak számára ez azt jelentheti, hogy ezekből a táplálékokból meg kell duplázniuk a jelenlegi fogyasztásukat. Vissza

Tartalom

6 Bevezetés
Táplálkozzunk és éljünk egészségesen
8 Az egészséges sütés
10 A sütés és az egészséges étrend
12 Miért a házilag sütött a legjobb?
14 Milyen lisztből süssünk?
16 Zsiradékok, tojás és tejtermékek
18 Cukor és egyéb édesítőszerek
20 Élesztő és más kelesztőszerek
21 Változatos ízesítők
22 Gyümölcsök, zöldségek és magvak
24 A sütés alapvető fogásai
28 Torták minden alkalomra
30 Piskótatekercs nyári gyümölcsökkel
33 Banántorta
34 Gyömbéres kalács
36 Csokoládés koszorú ricottakrémmel
39 Datolyás diótorta
40 Spanyol mandulás narancstorta
42 Gazdag gyümölcsös koszorú
45 Brazildiós répatorta ricottakrémmel
46 Tejszínhabbal töltött epertorta
48 Mangós piskóta
50 Olasz rizstorta piros gyümölcsökkel
52 Mogyorós habcsóktorta
55 Vaníliás koszorú
56 Gazdag csokoládétorta
58 Áfonyás túrótorta
60 Aprósütemények, muffinok és pogácsák
62 Almás-müzlis keksz
64 Sárgabarackos-ricottakrémes muffin
66 Muffin reggelire
68 Banános-fahéjas muffin
70 Mediterrán zöldfűszeres muffin
73 Szedres-citromos cipó
74 Mini palacsinták
76 Burgonyás cipó
78 Sajtos-vízitormás pogácsa
81 Zöldfűszeres pogácsa ricottával
82 Kekszek és müzliszeletek
84 Omlós keksz
86 Zabdarából sütött mazsolás keksz
88 Gyömbéres keksz
91 Ötcsillagos keksz
92 Mandulás kétszersült vörös áfonyával
94 Csokoládédarabkás keksz makadámdióval
96 Narancsos-szezámos zabpehelyszelet
98 Müzliszelet
100 Fügés párnácskák
102 Brownie
104 Hagyományos és sós ízesítésű kenyerek
106 Búzakenyér
109 Magos félbarna kenyér
110 Gyors barna búzakenyér
112 Focaccia
115 Könnyű rozskenyér
116 Mediterrán töltött kenyér
118 Burgonyás kenyér
121 Gluténmentes kenyér
122 Bagel
124 Pita kenyér
126 Pizza Napoletana
128 Kovászos kenyér
130 Puha tortilla
133 Indiai naan kenyér
134 ír szódakenyér
136 Cukkinis-mogyorós fonott kenyér
138 Bostoni barna kenyér
140 Uzsonnakalácsok és gyümölcskenyerek
142 Fahéjas-mazsolás uzsonnakenyér
144 Gyümölcsös-mogyorós kalács
147 Mazsolás malátakenyér
148 Mazsolás puffancs
150 Barabrith
153 Fekete ribiszkés püspökkenyér
154 Fűszeres sütő tökös kalács
156 Kislexikon
159 Tárgymutató
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem