Előszó
Gabonafélék
Az áruforgalomban sajnos összekeveredett két fogalom: a pelyhesítés és a puffasztás. Nagyon gyakran olvashatjuk puffasztott gabonát tartalmazó dobozon azt, hogy "-pehely". Pehelynek nevezzük a laposra nyomott, hengerelt egész gabonamagvakat, amelyeken azonban még felismerhető eredeti színük, nagyságuk. Puffasztott gabona ezzel szemben az, amikor a magvakat szinte felfújják (pl. az édesített zizi vagy "rizspehely" szintén puffasztott rizs.) A kukoricapehely különleges eljárással készül: kukoricaliszt-pépet hengerelnek és puffasztanak.
Búza: nálunk a legfontosabb gabonaféle. Mint minden gabonánál, legértékesebb tápanyagai a csírában és a külső rétegekben találhatók. Igen magas a B-vitamin tartalma, tápláló és könnyen emészthető. Élénkít, jót tesz a szívnek és a keringésnek. Ideális a sütéshez (finomítatlan liszt formájában) és a müzlibe. A legváltozatosabb formákban kapható: egész mag, durva és finom őrlemény, finomítatlan liszt, dara, pehely, búzakorpa, búzacsíra.
Zab: enyhén diós ízével igen kedvelt müzli-adalék. A magok a többi gabonához képest több zsírt és fehérjét tartalmaznak, az előbbieket értékes telítetlen zsírsavak formájában. Élénkít, erősíti a testet és a szellemet egyaránt, növeli az ellenálló képességet, csökkenti a túl magas koleszterinszintet.
Árpa: a legrégebbi hagyományos kenyérgabona a búza mellett. Sütéshez és müzlibe is nagyon finom. Egyebek közt nagy értékű ásványi anyagokat tartalmaz, nyugtató hatású.
Rozs: az egyik legízletesebb gabonafajta, müzlibe is finom. Sötétebb színű, mint a többi gabona. Igen tápláló, erősíti az izomzatot, növeli a kitartást.
Vissza