Tartalom
Paul Hollywood beleszületett a pékmesterségbe. Gyerekként apja pékségében sajátította el a tökéletes kenyér és piskóta sütésének titkát, felnőve pedig neves szállodákban kamatoztatta tudását szerte a világban. Munka közben Paul kötelességének érezte lerombolni a sütés köré vont mítoszokat, és életcélja lett másokkal is megosztani értékes tapasztalatait. Nézők millióinak már sikerült bebizonyítania, hogy megfelelő iránymutatás mellett bárki sikereket érhet el a konyhában.
Ebben a könyvében Paul kipróbált és jól bevált mesterfogásokat ad át az olvasóknak, könnyen követhető, érthetően megírt, ízletesnél ízletesebb kenyér-, péksütemény-, sütemény- és kekszrecepteken keresztül a ciabattától a focacciáig, a friss croissant-tól a klasszikus Viktória-tortáig.
A
Süssünk együtt! egy remek, könnyen követhető szakácskönyv a Sütimester valóságshow sztárjától mindazoknak, akik meg akarják úszni a beesett tetejű pitéket, vagy maguk is sütimesterré szeretnének válni..
LÍRA KÖNYVKLUB
Stahl Judit
PAUL HOLLYWOOD: SÜSSÜNK EGYÜTT!– avagy a kékcsíkos ing talánya –
Elég sok szakácskönyv, receptmagazin, tévéműsor van mögöttem. Amelyekben nem csak a producer voltam, hanem a szereplő is. Emiatt kialakult egyféle kettőslátásom. Ezzel vettem a kezembe ezt a könyvet.
Az első lappergetés:
Okés! Van köszönetnyilvánítás és bevezetés az elején, a kötetben nagyon jó receptek és ínycsiklandó képek, a végén extra információk. Komplett.
A második pergetés, a másik szempontból:
Nehogymár! Mi a manó kell ahhoz, hogy valaki egyetlen ingben tolja végig a fotózást?
Mert tapasztalatból állítom: közben szerteszét szóródik a liszt. A már százszor használt élesztő 101. csomagja kitalálhatatlan okokból mégsem jó. Az órákon át kelesztett tészta a feltekeréskor elszakad. Aztán leesik a muffin, besüllyed a málna, kezdhetjük újra. Kérek egy új inget!
Szakácskönyvet publikálni hatalmas felelősség. Egy rossz krimit, vacak verseskönyvet be lehet csapni a sarokba, kicsit bosszankodni, aztán elfelejteni. Senkinek sem fáj igazán. De a szakácskönyv más.
Mert kimondatalanul is szerződés rejlik mögötte.
Vedd meg a könyvet, vedd meg az alapanyagokat — én cserébe köszönettel kézenfoglak, és elviszlek a célig. Fougasse legyen (70 . oldal)? Vagy tejeskalács (61. oldal)? Figyelj, mutatom!
És itt válnak el a jó könyvek a rosszaktól. Egy recept alapjait leírni 2 perc. Egy mindenki számára működő receptet közzétenni? Évek tapasztalatát kívánja.
Hollywood ebben zseniális. Mindent tud, mindent már százszor, ezerszer megcsinált, a receptjei kifogástalanok. De mint egy perzsa szőnyegszövő, tudja azt is, hogy igazi tökéletesség nincsen. Az csak egy idea, amelyre törekszünk.
Ezért hívja fel a figyelmet arra, hogy a kicsit rosszabb liszt kevesebb vizet vesz fel. Meg arra, hogy egy kevés olaj lágyít a tésztán, ehhez viszont igazodnia kell a sütési időnek. Hogy melyik a jó szoba-hőmérséklet, és hogy van-e érdemi különbség a friss és a száraz élesztő között.
És még ezernyi tipp, fogás, tapasztalat várja azokat, akik szerződést kötnek vele, megveszik ezt a könyvet.
Makulátlanul maradó kékcsíkos inget nem ígér, ahhoz az ő rutinja kell. De bármi más, ami megosztható, ott van a könyvben.
Akik Paul Hollywoodot a népszerű brit sütős tévéműsorból ismerik, tudják, mekkora elismerés egy kézrázás tőle. E könyv magyar kiadásával megnyílik a lehetőség, hogy virtuálisan mi csapjunk bele az enyhén lisztes tenyerébe, és mondjuk: szép munka volt!
Boldog, sikeres sütést kívánok!
Stahl Judit
LÍRA KÖNYVKLUB
MÁLNÁS SZÉLFORGÓ28 darab / Elkészítés: 3 óra / Sütés: 15-20 perc
A málna frissen nagyon klassz, ám ha tésztára halmozva megsütjük, még intenzívebb ízélményben lehet részünk. Egy kevés citromos mázzal megbolondítva ez az egyik kedvenckelt leveles tésztám, ráadásul más gyümölcsökkel is működik (lásd lent).
1 adag kelt leveles tészta (lásd a 173. oldalon), lehűtve
liszt a szóráshoz
1 adag cukrászkém (lásd a 174. oldalon)
250 g málna, plusz a díszítéshez
2 közepes tojás egy kevés tejjel összekeverve
150 g sárgabaracklekvár a kenéshez
A citromos mázhoz
200 g porcukor
2 ek. víz
1 citrom finomra reszelt héja
1.
Béleljünk ki (szilikonos) sütőpapírral négy vagy öt sütőlemezt.
2.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát körülbelül 7 milliméter vastag, 53 × 30 centiméteres téglalappá. Metsszük egyenesre a széleit, majd vágjuk 7,5 centiméteres négyzetekre. A sarkokból indulva nagyjából 2,5 centiméter hosszan vágjuk be átlósan a tésztanégyzeteket majdnem a közepükig (lásd a fotót a 163. oldalon). Így négy háromszöget kell kapnunk. A háromszögek egy-egy oldalát hajtsuk középre, mintha szélforgót készítenénk (lásd a 163. oldalon).
3.
Helyezzük a szélforgókat az előkészített sütőlemezekre, elegendő helyet hagyva közöttük – tálcánként hat sütemény bőven elég –, majd tegyük lemezestül egy-egy tiszta műanyag zacskóba, és szobahőmérsékleten (18–24 Celsius-fok) kelesszük 2 óra hosszat, vagy amíg a sütemények a duplájukra nem nőnek.
4.
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra.
5.
Adagoljunk mindegyik sütemény közepére 1 evőkanál cukrászkrémet és 3-4 szem málnát. A kimaradt tésztát kenjük meg tojással. Süssük 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek a szélforgók.
6.
Közben a sárgabaracklekvárt melegítsük fel egy kevés vízzel, szitán törjük át, és még melegen kenjük meg vele az elkészült süteményeket. Rácsra téve hagyjuk őket pihenni. Tetszés szerint díszíthetjük mindet pár szem málnával.
7.
A citromos máz hozzávalóit keverjük simára, majd csurgassuk a kihűlt süteményekre.
ÁFONYÁS SZÉLFORGÓMálna helyett 500 gramm áfonyával készítsük. Sütés előtt nyomjunk a süteményekre halmozott krémbe négy-négy szem gyümölcsöt. A maradék áfonyát frissen osszuk el a sütőből kivett szélforgókon. A fenti módon kenjük meg sárgabaracklekvárral, és csurgassuk rá a citromos mázat.
SÁRGABARACKOS SZÉLFORGÓA málnát egy nagy doboz (körülbelül 660 gramm) felezett sárgabarackbefőttel helyettesítsük. Jól csepegtessük le. A süteményekre halmozzunk cukrászkrémet, majd tegyünk rájuk egy felezett barackot, és így süssük meg őket. Miután elkészültek, a fent ismertetett módon kenjük meg mindet sárgabaracklekvárral és citromos mázzal.