kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Dimenzió Biztosító Egyesület |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 156 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-06-0637-2 |
Megjegyzés: | Kricsfalvi Péter szerző által dedikált példány. Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrált kiadás. |
Előszó | 15 |
Bevezető | 19 |
Amit a sztresszről mindenkinek érdemes tudnia | |
Mi a stressz? | 23 |
A stressz mint általános reakció | 23 |
Van-e történelme a stressznek? | 24 |
Változás és alkalmazkodás | 24 |
A stresszreakció folyamata | 25 |
A stresszor érzékelése | 26 |
Mindennek az oka: a tudat | 26 |
A stressz anatómiája | 29 |
A stressz biokémiája | 29 |
A biokémiai változások élettani következményei | 30 |
A stressz biokémiájának folymatábrája | 31 |
Az autonóm idegrendszer | 32 |
A stresszgörbe | 32 |
Pozitív és negatív stresszállapot | 33 |
A stressz ára | 34 |
A károsító stressz leggyakoribb okai és a lehetséges védekezés | |
A munkahelyi stressz | 41 |
Az alkalmazkodás stressze | 45 |
Frusztráció | 49 |
Túlterheltség | 49 |
Nélkülözési stressz | 49 |
Táplálkozási hibák | 53 |
Elhízás | 54 |
Cukorbetegség | 55 |
Bőrporblémák | 55 |
Fekélybetegség | 56 |
Az immunrendszer | 56 |
Alkoholizmus | 59 |
Dohányzás | 60 |
Mentális zavarok | 62 |
Álmatlanság | 64 |
Gyógyszerfüggőség | 64 |
Hát- és fejfájások | 67 |
Szexuális zavarok | 68 |
Mentális és fizikai kimerültség | 68 |
Izomfeszültség | 70 |
Vitamin- és ásványianyag-hiány | 71 |
Zaj | 72 |
Közlekedés | 72 |
Jet lag - a repülős betegség | 75 |
Technostressz | 75 |
Kontrollhiány | 76 |
Önértékelés | 76 |
Viselkedés, személyiségtípusok és a lehetséges következmények | |
Személyiségtípusok | 79 |
Személyiségi kvízjáték | 84 |
Teszt: D-típus vagyok? | 87 |
Szorongás | 88 |
A szorongás következményei | 91 |
A szorongásos betegségek típusai | 94 |
A szorongásos betegségek kockázati tényezői | 97 |
A szorongáshoz kapcsolódó fizikai kondíció | 98 |
A stressz kockázati tényezői és a tünetek értékelése | |
Tünetek | 103 |
Kockázati tényezők | 104 |
A táplálkozási szokások értékelése | 105 |
Mozgás | 106 |
Stresszmérés | 108 |
Napi stresszértékelés | 109 |
Étkezési alapelvek | 113 |
Kerülendő ételek | 113 |
Szorongást enyhítő ételek | 117 |
Ételeink szokásos alapanyagainak egészséges alapanyagokkal történő kiváltása | 121 |
Magas stresz-szintű ételek helyettesítése | 121 |
Vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és zsírsavak | 122 |
Táplálékkiegészítők | 128 |
Relaxációs technikák | 133 |
Légzési technikák | 137 |
Testgyakorlás | 139 |
A mozgásprogram összeállítása | 140 |
Jóga | 142 |
Akupresszúra | 142 |
Bölcsesség | 147 |
Tolerancia, rugalmasság és alkalmazkodóképesség | 147 |
Időbeosztás | 148 |
Stresszcsökkentő praktikák | 149 |
Az agy jobb és bal féltekéjének egyensúlya | 154 |
Pozitív hangulat és önértékelés | 154 |