Előszó | 11 |
Bevezetés | 13 |
Fehérjék | 19 |
A fehérjék összetétele | 20 |
A fehérjék szerkezetében előforduló kémiai kötések | 24 |
Peptidkötések a fehérjékben | 26 |
Diszulfidhidak a fehérjékben | 30 |
Hidrogénkötések a fehérjékben | 31 |
Ionos kötések a fehérjékben | 32 |
Egyéb lehetséges kapcsolódásmódok a fehérjékben | 34 |
Az aminosavak sorrendje a fehérjemolekulán belül | 34 |
A fehérjemolekula magasabb szervezettsége, alakja és specifitása | 35 |
A fehérjék csoportosítása | 38 |
A fehérjék tulajdonságai | 44 |
Fehérjék kimutatása és meghatározása | 47 |
A fehérjék molekulasúlya | 47 |
A fehérjemolekula töltése | 49 |
A fehérjeoldatok tulajdonságai - Fehérjék tisztítása | 50 |
Denaturálás | 54 |
Peptidek és polipeptidek | 58 |
A fehérjék lebontása és szintézise a szervezetben | 61 |
A fehérjék táplálkozásélettani jelentősége | 64 |
A fehérjék megújulásának sebessége és mechanizmusa | 70 |
Biokatalízis, enzimek | 74 |
A katalízisről általában | 75 |
Biokatalízis | 77 |
Az enzimek tulajdonságai | 78 |
Az enzimek fehérjék | 78 |
Az enzimek specifikus katalizátorok | 79 |
Az enzimek hatását befolyásoló tényezők | 82 |
Enzimaktivátorok, koenzimek, porsztetikus csoport | 91 |
Az enzim-szubsztrát kapcsolódásról | 94 |
Az enzimhatás kémiai mechanizmusáról | 97 |
Lebontó és szintetizáló enzimek | 100 |
Az enzimek hatása in vivo | 101 |
Az enzimek anyagcseréje | 105 |
Az enzimek felosztása | 107 |
A szervezet engergiagazdálkodása | 112 |
Az energia forrása | 112 |
Alapanyagcsere | 113 |
A kémiai kötés energiájának felszabadítása és felhasználása az élő anyagban | 118 |
Az adenozintrifoszfát (ATP.) szerepe az energiaforgalomban | 120 |
Az energiatermelő biokémiai folyamatok áttekintése | 122 |
Fermentáció, glikolízis, glikogenolízis | 123 |
A fermentáció mechanizmusa | 123 |
A fementáció energiatermelése | 131 |
A fermentáció enzimei | 131 |
Oxidáció | 134 |
A piroszőlősav eloxidálása | 136 |
Szent-Györgyi-Krebs-féle körfolyamat, a citrátkör | 137 |
Terminális oxidáció | 143 |
Fotoszintézis és a glukóz-6-foszfát direkt oxidációja | 156 |
Aminosavak az élő szervezetben | 163 |
Az aminosavak előfordulása a szervezetben | 163 |
Az aminosavak általános intermedier reakciói | 164 |
Transzaminálás | 164 |
Oxidatív dezaminálás | 166 |
Karbamid szintézis | 167 |
Az aminosavak szénláncának sorsa az intermedier anyagcserében | 169 |
Az egyes aminosavak sajátos anyagcseréje | 170 |
Az aminosavak fontosabb intermediér-reakciói az emlősök szervezetében | 171 |
Az aminosavak jelentősége egyéb vegyületek felépítésében | 174 |
Egyes aminosavak lebontásának útjai | 188 |
Arginin, prolin és glutaminsav anyagcsere kapcsolata | 189 |
Kóros aminosavanyagcsere | 192 |
Mikroorganizmusok aminosavanyagcseréjéről | 194 |
Szénhidrátok az élő szervezetben | 198 |
Monoszaharidok | 198 |
Diszaharidok és poliszaharidok | 210 |
A szénhidrátanyagcsere áttekintése | 217 |
A szénhidrátanyagcsere szabályozása | 219 |
Pasteur-effektus | 219 |
Szénhidrátok reverzibilis átalakulása más anyagcseretermékekké | 220 |
A szénhidrátanyagcssere hormonális szabályozása | 221 |
Kóros szénhidrátanyagcsere | 224 |
Lipidek (zsírszerű anyagok) az élő szervezetben | 225 |
Zsírsavak | 227 |
A szervezetben előforduló zsírsavak | 227 |
A zsírsavak lebontásának és bioszintézisének mechanizmusa | 229 |
Az elszappanosítható lipidek | 236 |
A neutrális zsírok | 236 |
Viaszok | 237 |
Foszfatidok | 237 |
Cerebrozidok | 241 |
A neutrális zsírok, foszfatidok és cerebrozidok lebontása és bioszintézise | 242 |
A nem elszappanosítható lipidek | 244 |
Karotinoidok | 244 |
Szteránvázas vegyületek a szervezetben | 245 |
Térszerkezeti izoméri a szteránvázas vegyületekben | 245 |
Szterinek (szteránvázas alkoholok, szterolok) | 248 |
Epesavak | 249 |
Szteroid hormonok | 250 |
A szteránvázas vegyületek anyagcseréje | 251 |
A lipidanyagcsere összefoglalása és összefüggései egyéb anyagcserefolyamatokkal | 253 |
A lipidanyagcseréről általában | 253 |
A lipidanyagcsere intenzitása | 256 |
A lipidanyagcsere hormonális szabályozása | 257 |
Zsíranyagcsere betegségek | 258 |
Nukleinsavak | 260 |
A nukleinsavak kémiai szerkezete | 260 |
A ribonukleinsavakban szereplő kötések | 262 |
A dezoxiribonukleinsavakban szereplő kötésekről | 265 |
A nukleinsavmolekula másodlagos szerkezete | 266 |
Nukleinsavak kimutatása | 269 |
A nukleinsavak előfordulása és kivonása | 271 |
A nukleinsavak anyagcseréje | 274 |
A nukleinsavak alkatrészeinek bioszintézise | 274 |
Pirimidin-bioszintézis | 274 |
Purin-bioszintézis | 276 |
Polimer nukleinsavak bioszintézise nukleotidokból | 279 |
A nukleinsavak lebontása | 280 |
Nukleoproteidek | 283 |
A nukleoproteidek és nukleinsavak funkciói | 284 |
Szabad nukleotidok | 286 |
Vitaminok | 291 |
Vízoldékony vitaminok | 292 |
Tiamin (B1-vitamin, aneurin) | 293 |
Riboflavin (B2-vitamin) | 296 |
Nikotinsav | 298 |
Piridoxin, B6-vitamin | 300 |
Kobalamin, B12-vitamin | 303 |
Fólsav | 307 |
Biotin | 309 |
Pantoténsav | 310 |
Egyéb B- csoportba tartozó vitaminok | 313 |
Aszkorbinsav, C-vitamin | 315 |
P-vitamin | 318 |
Lipoidoldékony vitaminok | 318 |
A-vitamin | 318 |
D-vitamin | 321 |
E-vitamin, tokoferol | 323 |
K-vitamin | 325 |
Esszenciális zsírsavak | 327 |
Hormonok | 329 |
A pajzsmirigy hormontermelése | 330 |
Kémiai szerkezet | 331 |
Jódanyagcsere és a pajzsmirigy hormonja | 333 |
A parathyreoideák hormontermelése | 339 |
A hasnyálmirigy hormontermelése | 340 |
Inzulin | 340 |
Glukagon | 344 |
A mellékvese hormonjai | 344 |
Adrenalin és noradrenalin | 345 |
A mellékvesekéreg hormontermelése | 348 |
A gonádok hormontermelése | 355 |
A hím nemi hormonok | 355 |
Női nemi hormonok | 358 |
Ösztrogének | 358 |
Progeszteron | 362 |
Szteroidhormonok összefoglalása | 366 |
A vizelet szteroidtartalma | 366 |
A szteroidhormonok a szervezetben | 367 |
A hipofízis hormontermelése | 368 |
Az adenohipofizis hormonjai | 370 |
Tireotrophormon | 370 |
Adrenokortikotrophormon | 371 |
Növekedési hormon | 373 |
A gonadotrop hormonok | 376 |
Follikulusz stimuláló hormon (FSH) | 376 |
Luteinizáló hormon (ICSH) | 376 |
Prolaktin | 377 |
A neurohipofízis hormonjai | 378 |
A hipofízis középsőlebeny hormonja | 380 |
Az emésztőszervek hormonjai | 381 |
A hormonfogalom határesetei - Hormonok az alacsonyabbrendű szervezetben | 382 |
Az emésztés biokémiája | 385 |
A nyál | 385 |
Alacsonyabbrendű szervezetek amiláz enzimjei | 388 |
A gyomornedv | 388 |
A gyomornedv elválasztása, összetétele és hatása | 3888 |
A sósavelválasztás mechanizmusa | 390 |
Pepszinogén és pepszin | 391 |
Pankreásznedv | 393 |
Összetétele, elválasztása, emésztő hatásai | 393 |
A hasnyálmirigy enzimeinek kémiája | 396 |
Tripszin | 396 |
Chimotripszin | 398 |
Karboyipeptidáz | 401 |
Fehérjeszintézis a hasnyálmirigyben | 402 |
Az epe | 402 |
Emésztés a vékonybélben és vastagbélben | 404 |
Felszívódás a bélcsatornából | 407 |
A bél baktériumflórájának jelentősége az emésztésben | 410 |
Autolízis, egyéb emésztő enzimek | 412 |
A vér biokémiája | 415 |
A vér összetétele | 415 |
A vér szerepe a légzésben | 416 |
Az oxigén szállítása | 416 |
A hemoglobin | 416 |
Az oxigén szállításának módja | 419 |
A széndioxid szállítása | 423 |
A széndioxid megkötése | 423 |
A széndioxid szállításának módja | 424 |
A vörösvértestek és a hemaglobin anyagcseréje | 426 |
Hemolízis | 426 |
A vörösvértestek energiatermelő folyamatai | 427 |
A vörösvértestek konzerválása | 428 |
A vörösvértestek keletkezésének anyagcseréje | 429 |
Porfirin anyagcsere | 430 |
A hem leépítése, epefesték keletkezése | 434 |
A hemoglobinhoz hasonló légzőpigmentek | 437 |
Vasanyagcsere | 438 |
Kóros hemoglobinanyagcsere | 439 |
A vérplazma fehérjéi és funkciói | 440 |
A plazmafehérjék felosztása és elválasztása | 440 |
Albuminok | 444 |
Lipoproteinek | 446 |
Ellenanyagok és Gamma-globulinok | 447 |
A vérplazma enzimjei | 451 |
A plazmafehérjék anyagcseréje | 452 |
Véralvadás | 453 |
A vér nem- fehérje oldott anyagai | 458 |
Nem-fehérje nitrogéntartalmú anyagok | 458 |
A vér anorganikus alkatrészeinek jelentősége | 458 |
Anionok és kationok mennyisége | 458 |
Anionok és kationok eloszlása kolloidtartalmú rendszerekben egy féligáteresztő hártya két oldalán | 459 |
A kationok egyenlőtlen eloszlása | 461 |
Az anorganikus alkatrészek, valamint a vér fehérjéinek szerepe a pH fenntartásában | 463 |
A tej biokémiája | 466 |
A víz és az oldott anyagok mozgása a szervezetben | 470 |
A vese és a vizelet | 470 |
A vizelet összetétele | 470 |
A vizelet normális alkotórészei | 470 |
A vizelet abnormális alkotórészei | 472 |
A nitrogénürítés különböző formáinak biológiai változatossága | 473 |
A vese működéséről | 474 |
Folyadékterek és váladékok | 479 |
Extracelluláris és intracelluláris víz | 479 |
A nyirok (lympha) | 482 |
Az ionok egyenlőtlen eloszlásának létrejötte | 483 |
Víz- és elektrolitanyagcsere összefoglalása | 486 |
A víz és a sók mennyiségi változásai | 486 |
Egyes ionok sajátos anyagcseréje | 488 |
Az izomösszehúzódás biokémiája | 492 |
Az izomszövet összetétele | 492 |
Fehérjék | 493 |
Szénhidrátok | 496 |
Lipoidok | 497 |
Kivonatanyagok | 497 |
Anorganikus alkatrészek | 499 |
Az izomszövet anyagcseréje | 500 |
A szénhidrátanyagcsere és az energiatermelés | 500 |
Az energia tartalékolása | 503 |
Fehérjeanyagcsere | 505 |
Kationcsere az izomban | 506 |
Az izomösszehúzódás biokémiai alapjai | 509 |
Az izomösszehúzódás elméletéről | 514 |
Az idegszövet biokémiája | 517 |
Kémiai összetétel | 517 |
A cerebrospinalis folyadék | 517 |
Az idegszövet összetétele | 517 |
Anorganikus alkatrészek | 518 |
Fehérjék | 519 |
Lipidek | 520 |
Az idegszövet anyagcseréje | 521 |
Az agy anyagcseréje in vivo | 521 |
Az agyszövet anyagcseréje in vitro | 522 |
Lipidek, fehérjék és nukleinsavak megújulása | 522 |
Az idegrostok ingerületi állapota és kationcseréje | 525 |
Kémiai közvetítő anyagok anyagcseréje | 527 |
Előfordulás, eloszlás | 527 |
Az acetilcholin anyagcseréje | 528 |
Az adrenalin és noradrenalin anyagcseréje | 531 |
Fény hatására a szemben végbemenő biokémiai változások | 533 |
A bőr, a kötőszövet és a támasztószövetek biokémiája | 536 |
A bőr | 536 |
A kötőszövet, ínszövet, porc- és csontszövet | 538 |
A támasztószövet fehérjéi | 538 |
A támasztószövetek sejtenkívüli alapanyaga | 540 |
Kötőszövet | 542 |
Ín, porc és csont | 543 |
Függelék | |
Szakirodalom | 547 |
Tankönyvek | 547 |
Kézikönyvek | 547 |
Sorozatos kiadványok | 548 |
Biokémiai folyóiratok | 548 |
Fiziokémiai alapfogalmak | 549 |
Kémiai egyensúlyok és szabadenergia-változás | 549 |
PH és bufferek | 553 |
Redoxpotenciál | 557 |
Néhány biokémiai analitikai módszer | 563 |
Elektroforézis | 563 |
Elektrometriás titrálás | 567 |
Ultracentrifuga | 570 |
Kromatográfiás és megoszlásos módszerek | 572 |
Adszorpciós kromatográfia | 572 |
Craig-módszer | 572 |
Papírkromatográfia | 574 |
Ioncserélő kromatográfia | 577 |
Izotópok alkalmazása a biokémiában | 580 |
Stabil izotópok | 580 |
Sugárzó izotópok | 581 |
Az anyagcsere vizsgálatának módszerei | 588 |
In vivo módszerek | 589 |
Izolált szervek vizsgálata | 590 |
Szövetmetszetek | 591 |
Homogenizátumok és sejtfrakciók | 591 |
Kivonatok | 592 |
Anyagcserevizsgálat spektrofotometriás és manometrikus módszerei | 593 |
Tárgymutató | 599 |