A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Köszöntöm az Olvasót!
Nem hiszem, hogy bárki is vitatkozna azzal a ténnyel, miszerint a Sporttáplálkozás című kiadvány megjelentetése hiányt pótol. Fontosságát, leendő népszerűsége igazolja majd....
Tovább
Előszó
Köszöntöm az Olvasót!
Nem hiszem, hogy bárki is vitatkozna azzal a ténnyel, miszerint a Sporttáplálkozás című kiadvány megjelentetése hiányt pótol. Fontosságát, leendő népszerűsége igazolja majd. Mindezt nem csupán a versenysport képviselőinek várható véleményére alapozom, hanem mindazokéra, akik igyekeznek egészségesen élni.
Jól tudjuk, hogy minden ember energiaigénye más. Ehhez igazodva lehetünk csak képesek kialakítani azt a táplálkozási formát, amely optimalizálni képes az eredményt. Természetes tehát, hogy kialakult a „sporttáplálkozás" fogalma. A versenysportolók teljesítménye, de még a rendszeres testmozgással élők energiaigénye is speciális odafigyelést, szakértelmet követel. A kiemelt eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen a megfelelő infrastruktúra, a személyes ambíció, a felkészült edző, gyúró, stb., ám nem érhető el az áhított cél akkor, ha a szervezet állapota nincs optimalizálva. E nélkül a tudás nélkül kockázatos csak a tapasztalatokra hagyatkozni. Hogy kinek, mikor, mire van szüksége, arra csakis felelősségteljes gondossággal szabad választ adni.
Ehhez ad nélkülözhetetlen segítséget ez a kiadvány, amely utat nyithat a teljesítmények maximalizálásához. Meggyőződésem, hogy a „Sporttáplálkozás" nemcsak a sportolók, az edzők, a sportorvosok, a sportvezetők, hanem az aktív, egészséges életet élő emberek könyvtárából sem hiányozhat.
Vissza
Tartalom
Előszó 7
Bevezetés 9
Köszönetnyilvánítás 11
I. A sporttáplálkozás általános irányelvei 13
Irányelvek 73
II. Energia 17
II.1. Energia, tápanyagok 17
II.2. Energiaszükséglet 19
II.3. Izomrostok 21
II.4. Energiaszolgáltatás 22
III. Szénhidrátok 25
III.1. A szénhidrátok felosztása, jellemzői 25
III.2. Szénhidrátok emésztése, felszívódása 26
II.3. Szénhidrát-anyagcsere 28
III.4. Glikémiás index (élelmi anyagok csoportosítása) 28
III.5. A szénhidrát-ellátottság jelentősége az élsportban 30
III.6. Szénhidrátfeltöltés 31
III.7. Edzés/verseny előtti, alatti, utáni étkezések
optimális szénhidráttartalma 33
III.8. Gyakran feltett kérdések a szénhidrátokról 36
IV. Zsírok (lipidek) 39
IV.1. Zsírsavak felosztása, jellemzői 39
IV.2. Zsírok emésztése, felszívódása 40
IV.3. Zsíranyagcsere 41
IV.4. Élelmiszerek, ételek zsírtartalma 43
IV.5. Zsírraktárak a szervezetben 44
IV.6. Zsírsavfelhasználás izommunka alatt 44
IV.7. A zsírpótlás szerepe sportolói szempontból 44
IV. 8. Gyakran feltett kérdések a zsírokról 45
V. Fehérjék (proteinek) 49
V.1. Aminosavak, dipeptidek, polipeptidek 49
V.2. Fehérjék emésztése és felszívódása 50
V.2. Fehérjeegyensúly 50
V.3. Fehérjeellátás, fehérjetartalmú ételek 51
V.4. Javasolt napi fehérjebevitel 52
V.5. A fehérjepótlás szerepe sportolói szempontból 54
V.6. Vegetarianizmus és az élsport 55
V.7. Gyakran feltett kérdések a fehérjékről 57
VI. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek 63
VI.1. Vitamin, ásványi anyag, nyomelem ABC 65
VI.2. Természetes források 82
VI.3. Gyakran feltett kérdések a vitaminokról 83
VII. Étkezési stratégiák 89
VII.1. Egészséges táplálkozás 89
VII.2. Kezdjük a reggelivel 94
VII.3. Ételválasztás 96
VII.4. Mit együnk napközben? 100
VII.5. Edzés előtt, edzés után 102
VII.6. Sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek 103
VII.7. Gyakorlati tanácsok 121
VIII. Folyadékpótlás 123
VIII.1. Az emberi szervezet folyadékterei 123
VIII.2. Az izzadság összetétele 124
VIII.3. Izotóniás italok jellemzői, szerepük az élsportban 125
VIII.4. Kóla, sör, tej, víz és egyéb folyadékok 126
VIII.5. Folyadékpótlás a gyakorlatban 133
IX. Versenysúly 137
IX. 1. Az optimális testösszetétel 137
IX. 2. Testsúlycsökkentés egészségesen 141
IX.3. Testsúlycsökkentés és sportteljesítmény 145
IX.4. Fogyasztás súlycsoportos sportágakban 147
IX.5. Hizlaló ételek 149
IX. 6. Egészséges receptek 149
IX.7. Tények és tévhitek, kérdések és válaszok a fogyókúrával kapcsolatban 151
IX. 8. Evészavarok 153
Összefoglalás 163
Irodalom 165
Boros Szilvia műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Boros Szilvia könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.