1.067.349

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sporthorgászat

Szerző
Budapest
Kiadó: Dr. Vajna és Bokor
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Plüss könyvkötői kötés
Oldalszám: 376 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második, bővitett kiadás. 58 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A címlapot tervezte Repcze János. Korabeli hirdetésekkel. Nyomtatta Athenaeum, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az első horgászkönyveim, így a "Sporthorgászat" című könyvem kiadása is arra az időre esett, amikor a sporthorgászat iránt a szűkre szabott trianoni határok között alig akadt érdeklődő s a... Tovább

Előszó

Az első horgászkönyveim, így a "Sporthorgászat" című könyvem kiadása is arra az időre esett, amikor a sporthorgászat iránt a szűkre szabott trianoni határok között alig akadt érdeklődő s a sporthorgászat szempontjából figyelembe vehető vizeink is kívül maradtak az erőszakolt új határon. Ezidőben nem is gondolhattam arra, hogy az értékesítési lehetőségek halvány reménye nélkül bárki is vállalkozna könyvem kiadására s azt a célomat, hogy e szép és szívet-lelket nemesítő, testedző, minden tekintetben egészségesnek mondható sportot megkedveltethessem, csak úgy láttam elérhetőnek, ha azokat saját zsebem terhére, minden anyagi támogatás nélkül magam adom ki s egyben vállalom a kiadással járó és elkerülhetetlennek látszó anyagi veszteség kockázatát is.
Hála a Budapesti Sporthorgászok Egyesületének irántam mindig megnyilvánult jóindulatú erkölcsi támogatásának, az új könyvem iránti érdeklődést nemcsak a horgászösszejöveteleken keltette fel, hanem jóleső elismerő bírálatát az az időben szerkesztett és nagy közkedveltségnek örvendő "Sporthorgászat" című folyóiratában is leközölte. Vissza

Tartalom

Előszó az első kiadáshoz5
Előszó a második kiadáshoz6
Az első kiadás bírálatának kivonata9
A sporthorgász13
Közvizeink mai helyzete15
A hivatásos halász és a fisér16
Horogfelszerelések:
A horognyél19
A horognyél jóságának megítélése20
A horognyél súlypontjának elhelyezése20
A horognyél fémhüvelyei21
A horognyél csapjai21
Orsótartó22
Horogínvezetőgyűrű22
Lándzsa23
Gumigomb23
Fogórész24
Horognyél anyaga24
Horognyélek osztályozása26
Horognyelekkel való bánásmód és kezelésük27
A megsérült horognyél rendbehozása28
A meglazult hüvelyek rögzítési módja28
A hüvelyek eltávolítása és visszatétele28
A hüvelyek és vezetőgyűrűk odakötési módja29
A horognyél törésekor szükséges tennivaló29
A horognyél meggörbülésekor szükséges tennivaló30
A horognyél lakkozása31
A horognyél alkatrészeinek szemléltetése és ismertetése32
A leghasználatosabb horognyelek szemléltetése és ismertetése34
Az orsó35
Az orsó anyaga36
Az orsó fékrendszere36
Az orsó alapformái37
Az orsó fordítható és Nottingham, távdobó alakjai38
Az orsó felvevőképessége, vagyis annak ismertetése, hogy a különböző korongátmérőjű orsókra, a különböző vastagságú horogínból milyen hosszúságú tekerhető fel39
A legyes-, fenék-, pergőcsalis és az uszályhorgászási módhoz legmegfelelőbb orsókorong átmérőjének és a horogín erősségének meghatározása39
Az orsó kezelése és gondozása41
Az orsó rögzítése a horognyélhez
A horogín rákötési módja az orsó forgótengelyére
A horogín feltekerése az orsóra
Az orsó tisztítása és megóvása
A leghasználatosabb orsóformák szemléltetése és használhatóságának meghatározása
A horogín (Horogzsinór)44
A horogín használhatóságának megítélése44
A horogín színezése44
A horogín impregnálása45
A horogín olajosan munkálva45
A horogín alakja45
A horogín csomagolási módja45
A Stork-féle "Ideál" gyártmányú horogín teherbírása a megjelölt horgászási módokhoz és halfajra45
A paraffinos horogín előnyei a másfajta gyártmányok felett48
A horogín impregnált és impregnálatlan készítményei használhatóságának összehasonlítása48
A horogín megkülönböztetése az előállítási módja és anyaga szerint48
A horogín teljesítőképessége akadálymentes terepen49
A horogín számjelzései49
Milyen teherbírású horogínnal ejthető egy 10, 15, 20 kg-os hal zsákmányul?49
A horogín kezelése a használatbavétel előtt, alatt és után50
A horogín ragacsosodásának megszüntetése51
A tutaj52
A tutaj rendeltetése52
A tutaj hátránya53
A tutaj súlyozása53
A tutaj színezése53
A tutaj rögzítése a horogínhoz53
A pótúszó53
Sátory-féle ólombetétes pótúszó vagy súlypóta53
A mozgótutaj54
A mozgótutaj pályáját szabályozó gumiszalag felkötési módja a horogínra54
A tutaj legkedvezőbb helyzete a bevágás szempontjából55
Dr. Sándor Géza "tutajrögzítő kettősgyűrűje"55
Micsányi Gyula csalidobásra is alkalmas tutatja55
A tutajfajták szemléltetése és használhatóságuk meghatározása56
Celluloid gyűrűk rendeltetése és alakítási módjuk58
Az előtét, közétét és patony59
Az előtét, közétét és patony rendeltetése59
Nyersselyemrost59
Stork-féle "Herkules" Silk Gut59
A selyemhernyóbél59
A selyemhernyóbél anyagának nyerése és kidolgozása60
A selyemhernyóbél osztályozása minőség és erősség szerint61
A selyemhernyóbél erősségének és minőségének meghatározása a horgászási módok és a fogni szándékolt különféle halfajokra figyelemmel62
A selyemhernyóbél impregnálása és meglágyítása glycerin-oldatban63
A selyemhernyóbél megnedvesítésének szükségessége a horgászat előtt63
A selyemhernyóbél színének fontossága63
A selyemhernyóbél festése63
A selyemhernyóbél megóvása a ragadozók foga ellen64
A drót előtét és patony64
A drót előtét és patony rendeltetése64
A drót előtét és patony összetekerési módja64
A horog65
A horog anyaga65
A horog részeinek meghatározása65
A horog számjelzésének alapja65
A horog használhatóságának elbírálása65
A horog színezése66
A horog méretezése66
A horog drótjának alakja66
A horog csoprotosítása a 3. alapforma alapján66
A horog forma használahtóságának meghatározása halfajok szerint66
A horog több ággal67
A horog nyelő és kapó elnevezésű alakjainak rendeltetése67
A horog nagyságának kiválasztása a halfajra s a csalira figyelemmel67
A horog élezése69
A horog megóvása69
A horog különféle alakjának és a horogín rákötési módjának szemléltetése és ismertetése69
A horogrendszer, horogszerkezet, horogsorozat70
A horogrendszer, horogszerkezet, horogsorozat meghatározása70
A horogrendszer, horogszerkezet, horogsorozat támolygó (Wobbler) és pergettyűs70
A horogrendszer, horogszerkezet, horogsorozat szemléltetése és ismertetése70
A horogfelszerelések szemléltetése és ismertetése80
Általános tudnivalók
Min alapszik a horgászat?83
Mik befolyásolják a halak étvágyát,84
A sporthorgászt érdeklő halaink ívási ideje, valamint a fogásukra legalkalmasabb idő84
Meteorológiai elemek86
Év és napszak86
Szél87
Időjárás87
A halak élelemkészlete és azok milyensége89
Vízállás90
Az áradó Tiszán I hét mulva várható vízállás magasságának kiszámítása91
Horgászatra alkalmas helyek92
Tereprajz készítése95
Az egyes halfajok tartózkodási helyének mélysége95
A ponty vázlata96
A halak érzékszerveiről96
A látó és rezgésfelvevő szervekről97
A halak természetes tápláléka99
A sporthorgászok által megszívlelendő szabályok100
A horogra használt természetes csalik
A ragadozó és a békés természetű halak legtöbbjére egyaránt használható csalik100
Pióca100
Húsnyűvek és szaporításuk101
Darazsak, bogarak álcái; a pajorok, kukacok101
Középnagyságú zöld tücskök102
Lisztkukac, csupaszcsigák, cserebogár, svábbogár, szitakötők, kérészek, lepkék, fekete kerti tücsök102
A lisztkukac szaporítása102
A hangyatojás gyüjtése, aszalása, szárítása103
Kecskebéka104
Egérfélék104
Sajtkockák104
Tyúkbél104
Páncéltváltó csupasz rákok104
Marha-, borjú- és juhgerincvelő104
Friss marhahús, máj, nyelv, szalonna és aludtvér104
A vér előkészítési módja104
Kisebb halfajok105
Növényi eredetű csalétkek, amelyek kizárólag a békés természetű pontyfélék fogására szolgálnak
A kagylók és csigák belseje105
A nyers, tejes kukorica, az eper, a szilvafélék, az ezévi termésű nagyszemű főtt kukorica105
Főtt: búza, kendermag, árpa, borsó, bab, burgonya és sárgarépa105
A kendermag és a búzafélék főzése106
Burgonyapép106
Sárgarépapép106
Kukoricapép - polenta, puliszka, galacsin106
Kenyérpép106
Kenyérpép szívóssátétele sajt hozzágyúrásával106
Kenyérhéj, liszt-, rizs- és korpakeverékből készült pép107
Sajtpép107
Félig főtt makaróni107
A csalik felerősítési módjai107
Gumigyűrűk szeletelése gumicsövekből107
Ruházat
Mire legyünk a ruházkodásnál figyelemmel?107
A nedves ruhadarab, lábbeliek kezelése108
Bőr vízhatlanítók109
Szövet vízhatlanítók109
Vászon vízhatlanítók109
Szúnyogháló és kesztyű110
Hátizsák110
A horgászat alatt szükségessé válható szerek
A hátizsákban elhelyezendő kisebb segédeszközök110
A horgászhelyen készenlétben tartandó nagyobb segédeszközök110
Az első segítségnyujtás
Vízbőlmentés111
Mesterséges lélegeztetés hason fekvő emberen114
A horgászt és az evezős társát leggyakrabban érhető balesetek115
A horog bevágódása az emberbe115
A nagy meleg által okozott rosszullétek115
Napszúrás115
Hőguta115
A villámcsapás elleni védekezés116
A sporthorgászt érdeklő halfajok természetrajzának és horgászási módjának ismertetése
Pontyfélék (békés természetű halak)
A ponty117
A ponty étvágyával kapcsolatos tudnivalók120
Milyen hőfokú vízrétegben számíthatunk a ponty kielégítő kapására?122
A pontytáplálék kifejlődésének feltételei128
Természetes pontytáplálék. A csali helyes megválasztásának titka130
Moszatok, véglények, evezőlábú rákok, levéllábú rákok, bolharákok, ászkarákok, szúnyogálcák, szúnyogbábok130
Kérészek132
Mire vezethető vissza, hogy a ponty a tegnap még sóvárgott falatot ma érintetlenül hagyja?135
A leghasználatosabb pontycsalik138
Az áradásnyujtotta előnyök kihasználása. A csali felkínálására alkalmas helyek kikeresése138
Ivóhelyek139
A csali felkínálási módja nagyobb áradáskor az ívási időszak alatt az ívóhelyen140
A halak tartózkodási helyének kikeresése és a csali felkínálási módja nagyobb áradáskor az ívási időszakon kívül141
A csali felkínálási módja kisebb áradáskor141
A ponty oxygénszükségletével kapcsolatos tudnivalók143
A ponty emésztésére és alvására fordított ideje146
A ponty előetetése148
Az előetetésre alkalmas helyek150
Lágypép - szétporló, szétmálló pép153
Máról-holnapra való etetés154
Az etetőhely megjelölése154
Etetőtálca154
A horogra használt pontycsalikról általában155
Pépféle csalétkek (galacsinok) és készítési módjuk157
A kukoricapép tapadásának fokozása, rozskenyér vagy romlott sajt hozzágyúrásával157
Héjas kenyérbélcsali161
Giliszták163
Tejeskukorica165
Eper166
Szilva166
Borsó167
A zöld, tejes borsó főzése, dinsztelése, konzerválása167
Főttkukorica169
Ponty-horogfelszerelések
Folyás által vittetett, behasított kákatutajú horogfelszerelés169
Tutajos horogfelszerelés több horoggal170
Távdobó páros és egyes mozgótutaj (Dobó-féle)173
Tutajos horogfelszerelés, a talajra laposan fektetett patonnyal176
A szilárdan álló tutajjal felszerelt fenékhorog177
A horogzsinór vízhatlanítása paraffinpéppel177
A paraffinpép készítése178
Tutajnélküli horogfelszerelés az akadályokkal teli terep vagy az erősebb folyás lehorgászásához178
Patony179
A horogfelszerelés anyagának kiválasztásához szükséges tudnivaló179
Horogzsinór180
Tutaj180
A parafa vízhatlan ragasztóanyaga181
Horognyél182
Csónak183
Pontyhorgászat
Rákok a pontyhorgászat szempontjából184
Hol, mikor és mivel horgásszunk pontyra?185
A vízréteg hőmérsékének változása az év- és napszak szerint186
A ponty horgászatára alkalmas évszak188
Pontyozás csónakból190
A csali felkínálási módja190
Hogyan keríti a pontyot a hivatásos halász horogra?190
Előetetésnélküli, úgynevezett portyázó pontyozás193
Csalizási módok195
A horog bevására alkalmas pillanat meghatározása197
A pontyhorgászattal kapcsolatos általános tudnivalók202
A horog bevágásához szükséges csuklólendület iránya és erőssége, valamint a horogdrót alakjának megválasztása céljából szükséges tudnivalók203
A horogra akadt ponty zsákmányulejtéséhez szükséges tudnivalók206
A zsákmányul ejtett halak eltartása214
Halfőzés és halsütés
A szabadban legjobban ajánlható halfőzési és sütési módok215
Halpaprikás216
Halászlé218
A mellékízű halakból készített halászlé219
Halsütés220
Az erősen álló halpikkelyek eltávolítási módjai220
Hamuban vagy nyárson sütött halak221
A ponty fajrokonai és horgászatuk
Kárász223
Cimpó224
A dévérkeszeg225
A dévérkeszeg lágy - szétmálló - péppel való etetése229
Ezüstösballin233
Onojász234
A domolykó236
A domolykó ejtegetőhorgászata238
A domolykó bokorközötti horgászata239
A domolykó tutajos horgászata240
Ragadozóőn (ballin, búcó)241
Vízisárkány245
A márna249
A márna tutajos horgászata253
A márna fenékólmos horgászata254
Csalihalak
Veresszárnyúkoncér256
Pirosszeműkele261
Szélhajtóküsz263
Fürgecselle265
Kövicsík266
Fenékjáróküllő266
Botoskölönte267
Szivárványos ökle267
Csalihalak fogása hálóval268
Csalihalak konzerválása269
Kecskebéka270
Tokfélék
A kecsegetok272
A kecsegetok fenékhorgos horgászata274
A kecsegetok fenékólmos horgászata278
Ragadozóhalak
A süllő279
A süllő horgászatára alkalmas év- és napszak281
A süllő előfagyok körüli fogási lehetőségének kihasználása282
A süllő horgászatára alkalmas helyek állóvízben282
A süllő horgászatára alkalmas helyek folyóvízben283
A süllő fogására szánt csali feltűzése és a süllő kapási módja284
Fémforgók - villantók - halszeletek287
Horognagyságok288
Tutajos horogfelszerelés forgókapcsos horogeresztékkel289
Sátory-féle súlypóta a könnyű tutaj szél elleni kihajítására290
Önmagukban súlyozott mozgó és rögzített, igen érzékeny tutajok291
Milyen tutajt válasszunk, ha a kihajított csalit a növényzet szűk tisztásain vagy a felénk eső szélén, esetleg alatta akarjuk felkínálni?292
Süllőzés: a tutajos horogfelszereléssel294
Folyóvízben295
Állóvízben296
Süllőzés: a mozgótutajú horogfelszereléssel297
Süllőzés: a pergőcsalis horogfelszereléssel298
Pergetve298
Tapogatva300
Helybentartva300
Süllőzés: a sarkantyús horogfelszereléssel301
Süllőzés: a fenékólmos horogfelszereléssel303
Süllőzés: az uszályos horogfelszereléssel303
Csónakhasználat304
Csónakhasználat folyóvízben305
Csónakhasználat állóvízben305
Csuka306
Csukázás: mikor és hol?307
Csukázás a tutajos horogfelszereléssel311
Csukázás az ólmozottszárú egyeságú kapóhorogfelszereléssel312
Csukázás az ólmozottszárú kettőságú nyelőhorogfelszereléssel313
Csukázás az élő békacsalival314
Csukázás élő egérféle csalival314
Csukázás a jég alól314
Csukázás a jég fejeszézésével316
Csukázás hurokkal316
Csukázás lövéssel317
Csukázás szigonnyal317
Csukázás az orsónélküli tutajos horogfelszereléssel318
Csukázás a pergőcsalis horogfelszereléssel318
Távdobási módok: a "Themse"-módszerrel320
Távdobási módok közvetlen az orsóról323
Távdobási módok a fordítható orsóról323
Távdobási módok a nem fordítható távdobóorsóról324
A folyásba ajánlható hajítási módok325
A csali kihajítása és pergetése csónakból326
A csuka fárasztása328
A galóca329
A galóca horogfelszerelésének kezelése a fagyponton aluli időben332
A galóca fárasztása332
Sügér333
A sebespisztráng335
A sebespisztráng horgászatára alkalmas helyek336
A sebespisztráng horgászatára alkalmas év- és napszak336
A sebespisztráng falánkságáról, óvatosságáról338
A sebespisztráng fogási módjai340
Pisztrángozás: legyes vagy felszínhorgászattal341
Pisztrángozás nedves legyeshorgászattal342
Pisztrángozás száraz legyeshorgászattal343
Pisztrángozás bokorközötti horgászattal347
Pisztrángozás pergőcsalis horgászattal347
Pisztrángozás gilisztafélékkel347
A horogra akadt psztráng kezelése348
Műlegyes használhatóságuknak megfelelő évszakonként csoportosítva348
A legyeshorogfelszerelésen lévő csali kihajítási módjának elsajátítása348
Pénzespér349
Horgászata: legyeshorogfelszereléssel350
Tutajos horogfelszereléssel351
A pénzespér fárasztás352
Menyhal353
Harcsa355
A hivatásos halász horgászási módjai harcsára:
Menyhalas horogfelszerelés357
Fenékcsapóhorog felszerelés357
Egyköves, vízközti-horogfelszerelés358
Fenékhorogfelszerelés359
Átkötős-horogfelszerelés (fenekes)360
Kabakos-horogfelszerelés (tetejes)361
Csapó-horogfelszerelés (tetejes)361
Átkötős-horogfelszerelés (tetejes) 2-3 horgos362
Kuttyogatós uszályhorgászat362
A sporthorgász harcsafogási módjai és az azokhoz használt horogfelszerelései364
A horogra akadt harcsa fárasztása365
A rejtekhelyén lévő harcsa előcsalogatása a talaj feltúrásával365
Az I kg-on aluli harcsák tartózkodási helyének kikeresése366
Az ár visszahúzódása után az ártér mélyedéseiben visszamaradt víz átkutatása366
A tapasztalt sporthorgászokra váró szerep367
Ábrák jegyzéke
A horognyél alkatrészei. Horognyéltartók32
Horognyelek35
Orsók43
Dr. Sándor Géza tutajrögzítő kettsőgyűrűje55
Micsányi Gyula csalidobó készüléke56
Tutajok; tutajrögzítőgyűrűk; gumigyűrű behurkolása a horogínba57
A horgok alakjának, méreteinek és a patonyhoz kötésének szemléltetése elnevezésüknek magyarázata69
Dr. Heintz-féle és a Lanzett-Wobbler-horogszerkezet72
Krokodilrendszerű horogszerkezet73
Horogszerkezetek fémforgók (villantók), pergő, kozák, konzervált halak74
Szaknélküli horog; a patony kötési módjai; varrótű igénybevételével végzett kötés; kedvelt csomózási módok; horogszerkezetek; ólmozottszárú kettős nyelőhorog békával és hallal csalizva; ólmozottszárú kapóhorog gilisztával csalizva; csalizótűk; a csalihal, szájának összefogására használt kapocs; sarkantyúshorogfelszerelés részei; csipeszolló; horognyéltartó; csuklósnyelű szák; haltartó vesszőkosár; a nedves horogzsinór feltekerésére szolgáló feltekerőkészülék76
Forgókapcsok; forgónélküli kapcsok; kapocsszerkezetek; celluloid gyűrűk alkalmazásával összeállított sarkantyúshorogszerkezet; csalizási módok: hallal, halszelettel, békával, gilisztával; kötési és hurkolási módok; a selyemhernyóbélpatony és előtét anyagának és a bebábozódás előtt kettészakított selyemhernyónak szemléltetése és a bebábodzás előtt kettészakított selyemhernyónak szemléltetése78
Ólomsúlyok; mélységmérők; csalihaltartó edény; csalihalfogó varsák; haltartóháló; eleség-leeresztőedény; csalizótű; sodrókorong; szúnyogháló és szúnyogkesztyű79
Legyes, pergőcsalis, fenékólmos, sarkantyús horogfelszerelések; előtétek, közététek; Dee-rendszerű hroogszerkezet; Devon-pergő; ólmozottszárú egyes horogra tűzött döglötthal; szalonnaszelet csali; vízalatti kákatutaj; Roll-féle tutaj beállítással a Hardy-féle sarkantyús horogfelszerelés81
Roll-féle sarkantyús horogfelszerelés82
Tutajos horogfelszerelések a leghasználhatóbb összeállításban83
A ponty vázlata96
A páros selyemhernyóbél végpatony összekötési, súlyozási és kifeszítési módja; a nyers, tejes kukoricaszem, az eper, a szilvaszelet, a giliszták, pépfélék, a magvak horogratűzési módja171
Vízisárkány247
Élő csalihal egyeshorogra tűzve az előlkapó ragadozókra243
Véghorog, fenékhorog cserepcsíkba és fejmadzagra szedve240
elő csalihal egyeshorogra tűzve a hátulkapó ragadozókra285
Ólmozottszárú egyeshorogra húzott csalihal286
Súlypóta (Sátori-féle)290
Sarkantyús horogfelszerelés302
Hajítások a Themse-módszerrel322
Hajítások közvetlen az orsókról323
Mennyhal a harcsára csalizva353
Kárász a harcsára csalizva361
Nemes tőponty117
Tükrös ponty117
A különféle pontyok összehasonlítása118
Véglények és rákok. A szúnyog álcája és bábja131
Kárász223
Compó224
Dévérkeszeg. Ezüstösballin227
Ónosjász234
Domolykó236
Ragadozóőn (ballin, búcó)242
Márna250
Veresszárnyúkoncér. Pirosszeműkele256
Szélhajtóküsz. Fürgecselle. Kövicsík263
Fenékjáróküllő. botoskölönte266
A békák átalakulása271
Kecsegetok és a tiszavirágálca273
Süllő279
Csuka307
Csukázás a jégen ütött léken át315
Csukaszigonyos317
Galóca330
Sügér334
Sebespisztráng337
Pénzespér349
Harcsa355
A harcsaóriás fárasztása257
Kuttyogató halász363
Dobó-féle távdobó páros mozgótutaj175
Dobó-féle jelző mozgótutaj175

Dobó Ferenc

Dobó Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dobó Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem