1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sporthorgász ismeretek

Kézikönyv a megyei ifjúsági horgászvetélkedőkhöz

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Tatabánya
Kiadó: Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége
Kiadás helye: Tatabánya
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 83 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"I. HAZÁNK HALAI
1. A hal rendszertani helye
A Halak a gerincesek törzse első osztálya,mely három alosztályra tagozódik:
1. fél-csontoshalak
2. tüdőshalak
3.... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"I. HAZÁNK HALAI
1. A hal rendszertani helye
A Halak a gerincesek törzse első osztálya,mely három alosztályra tagozódik:
1. fél-csontoshalak
2. tüdőshalak
3. csontoshalak
Az alosztályokon belül találhatók a rendek,melyekből a családokon át eljutunk a fajokig.
A hal a vízi életmódhoz alkalmazkodott testfelépítésű,változatos alakú gerinces állat. Belső váza porcos (pl. kecsege) vagy csontos. Testét többnyire a hám nyálkamirigyeinek váladékától síkos pikkely borítja. Kopoltyúkkal lélegzik, testhőmérséklete változó,vérkeringése egyszerű. Szíve egy kamrából és egy pitvarból áll. A helyváltoztatás szervei az úszók. Szaporodása külső megtermékenyüléssel történik.
2. A hal alakja
A test alakja,mérete az évmilliók során alkalmazkodott környezethez,a speciális életmódhoz. Hazánkban három alapalak (és ezek módosulásai) fordul elő:
1. torpedó vagy orsó alak (pisztráng,márna)
2. lapított alak (dévérkeszeg)
3. összenyomott alak (harcsa)
3. A hal színe
A szín minden egyes halfajra meghatározó,függ az adott élettértől,leginkább rejtőzködő,védekezési célokat szolgál,de szerepet játszik a halak egymás közötti kommunikációjában is. (Pl. a nász idején)" Vissza

Tartalom

I. HAZÁNK HALAI
1. A hal rendszertani helye 1
2. A hal alakja 1
3. A hal színe 1
4. A hal fő testtájai 2
5. Az úszók és a hal mozgása 2
6. A pikkelyek 3
A pikkelyek mint faj- és korhatározók 4
7. A halak váza és izomzata 5
8. A hasüregben található szervek 6
9. A légzés
Bőrlégzés 6
Úszóhólyagos légzés 7
Béllégzés 7
Pipálás 7
10. A vérkeringés 7
11. Az ideg-és hormonrendszer
A központi idegrendszer 8
A környéki idegrendszer 8
A hormonrendszer 9
12. A hal szája és fogazata 9
13. Táplálkozás és emésztés 10
14. Érzékelés
Látás 11
Szaglás 12
Ízlelés 12
Hallás és egyensúlyozás 12
A tapintás. A hőmérséklet és az áramlás érzékelése 13
Az oldalvonal 13
Az úszóhólyag 13
Fajsúly szabályozás,nyomás érzékelés 14
15. A hal szaporodása, fejlődése, növekedése 0
Szaporodás 15
Az ívást befolyásoló környezeti hatások 15
A vízhőmérséklet szerinti ívási időszakok 15
A szaporodás helyszíne,módja 15
A fejlődés és növekedés állomásai 16
Az ikrahéjon belüli változások időszaka 17
Az ikrahéjon kívüli változások időszaka 17
16. Érdekességek a halak szaporodásában és táplálkozásában 18
17. Halbetegségek 20
18. A hal mint emberi táplálék 21
Felhasznált irodalom 22
II. HALISMERET
1. Hazánk halainak áttekintése 23
2. A védett fajok 24
3. A halfajok részletes ismertetése 24
Tokfélék családja 25
Kecsege 25
Pisztrángfélék családja 25
Sebes pisztráng 26
Szivárványos pisztráng 26
Csukafélék családja 26
Csuka 27
Pontyfélék családja 27
Bodorka 27
Vörösszárnyú keszeg 28
Amur 28
Nyúldomolykó 29
Domolykó 29
Jász 29
Jász 29
Balin 30
Küsz 30
Karika keszeg 31
Dévérkeszeg 31
Laposkeszeg 32
Bagolykeszeg 32
Szilvaorrú keszeg 32
Garda 33
Compó 33
Paduc 33
Máma 34
Fenékjáró küllő 34
Kínai razbóra 35
Szivárványos ökle 35
Kárász 35
Ezüstkárász 36
Ponty 36
Fehér busa 37
Pettyes busa 37
Harcsafélék családja 38
Harcsa 38
Törpeharcsa-félék családja 38
Törpeharcsa 38
Angolnafélék családja 39
Angolna 39
Tőkehalfélék családja 40
Menyhal 40
Naphalfélék családja 40
Naphal 40
Feketesügér 41
Sügérfélék családja 41
Vágódurbincs 42
Fogasüllő 43
Kősüllő 43
Felhasznált irodalom 43
III. A VÍZ
1. A vizek típusai 44
Természetes folyóvizek 44
A folyó 44
Műtárgyak és természetes képződmények a folyóban 45
A folyó szinttájai 45
Mesterséges folyóvíz 46
Természetes állóvizek 46
Mesterséges állóvizek 47
2. A víz minősége 47
3. Vízszennyezés 47
4. Vizeink védelme 48
Felhasznált irodalom 48
IV. HORGÁSZAT
1. A horgászsport szervezetének rövid története 49
2. A horgászat szervezeteinek működése 50
3. A horgászat feltételei, írott és íratlan szabályai 51
4. A horgászat eszközei 53
V. HORGÁSZMÓDSZEREK
1. Műlegyezés 59
2. Mormiskázás 60
3. Kuttyogatás 60
4. Fenekező horgászat 61
5. Úszós horgászat 63
6. Pergetés 69
VI. A FÁRASZTÁS 73
VII. ETETŐANYAG, ETETÉS 74
MELLÉKLETEK
1. sz. melléklet: a horog kötése,véghurkok 77
2. sz. melléklet: toldás, ütköztetés, előke csatolása 78
3. sz. melléklet: kötések karika formákhoz 79
4. sz. melléklet: úszók típusai 80
5. sz. melléklet: úszós és fenekezős szerelések 81
6. sz. melléklet: a vizigolyó, a balinólom-műlégy, pergetési sorrend 82
7. sz. melléklet: ragadozók horgászata úszóval, tirolifa 83

Szabó Lajos

Szabó Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szabó Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem