Fülszöveg
Bár Saly Noémi azt írja magáról, hagy nem gasztroguru és nem is „legendás háziaszony", e gyönyörű könyvéből mégis az derül ki,
mi mindent lehet hókuszpókuszok nélkül újrateremteni. Kiváló alapanyagokból, zöldségekből, gyümölcsökből, melyekhez vágódeszka, vájdling és élsk és illik; nagylábos, merőkanál, szűrőkanál, üvegek és celofán. Ennyi az egész. Az én nőrokonaim is káposztát, tököt és tormát reszeltek, gyümölcsöt magoztak,
és konyhájuk csábító illatokkal telt meg.
Eperillattal, a vékony héjú paradicsoméval, meggyszörpével, a rotyogó baracklekváréval, vagy éppen a friss kaporéval. Mint a madár éneke - természetes volt, hogy a háziasszony a hosszú télre', ünnepekre vagy vendégségre készülve sosem jött zavarba.
Saly Noémi könyve ezt az egyszerű, mégis sokszínű életgazdagságot kínálja olvasójának - a „spájz" mikrovilágában is a bensőséges, humanizált életet. Mert egy szép mai spájz - akár a poézis; nincs ennél magasztosabb.
AMBRUS LAJOS
Saly Noémivel évek óta együtt...
Tovább
Fülszöveg
Bár Saly Noémi azt írja magáról, hagy nem gasztroguru és nem is „legendás háziaszony", e gyönyörű könyvéből mégis az derül ki,
mi mindent lehet hókuszpókuszok nélkül újrateremteni. Kiváló alapanyagokból, zöldségekből, gyümölcsökből, melyekhez vágódeszka, vájdling és élsk és illik; nagylábos, merőkanál, szűrőkanál, üvegek és celofán. Ennyi az egész. Az én nőrokonaim is káposztát, tököt és tormát reszeltek, gyümölcsöt magoztak,
és konyhájuk csábító illatokkal telt meg.
Eperillattal, a vékony héjú paradicsoméval, meggyszörpével, a rotyogó baracklekváréval, vagy éppen a friss kaporéval. Mint a madár éneke - természetes volt, hogy a háziasszony a hosszú télre', ünnepekre vagy vendégségre készülve sosem jött zavarba.
Saly Noémi könyve ezt az egyszerű, mégis sokszínű életgazdagságot kínálja olvasójának - a „spájz" mikrovilágában is a bensőséges, humanizált életet. Mert egy szép mai spájz - akár a poézis; nincs ennél magasztosabb.
AMBRUS LAJOS
Saly Noémivel évek óta együtt dolgozunk azon, hogy a Magyar Konyha gasztromagazin tartalmakban, az olvasók konyhája meg illatokban és ízekben gazdagabb legyen. Noémivel érdemes megbeszélni, hogyan hasznosítsuk a túl nagyra nőtt tököt a kertben, mit kezdjünk az erdélyi vendégek által nálunk hagyott több zsák vinetével, hogyan mentsük meg a lehullott szilvát a cefrés hordótól. Noémi az alaptudást adja át az olvasónak: hogyan élhetjük túl a hideg hónapokat egy teli spájz segítségével, hogyan hasznosíthatjuk mindazt, ami nem fogy el a háztartásban nyáron. Ez a mentalitás tette egykor naggyá Európát, és ennek újrafelfedezése őrizheti meg unokáinknak a gasztronómiai kultúrát. Noémi mindezt olyan könnyedén teszi, hogy a konyhában kevésbé jártas olvasó is elhiszi, nem ördöngösség a rebarbaradzsem, a zakuszka vagy a paradicsomlé tartósítása, nem kell hozzá több évtizedes tapasztalat, csak kezdjünk neki, és tele lesz a kamránk. Receptjei ráadásul több az egyben típusúak: számos ötlettel egészíti ki javaslatait.
Irigylésre méltó előny az életben, ha az ember tanácsot kérhet Saly Noémitől - most az olvasónak lehetősége nyílik ezeket a tanácsokat egy csokorban megőrizni és hasznosítani. Kívánom mindenkinek azt a jó érzést, amikor október elején végigtekintünk a polcokon, és üvegbe zárva ránk mosolyog a kert valamennyi gyümölcse!
LÉVAI ANIKÓ
Vissza