kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 210 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 12 cm |
ISBN: | 963-231-424-x |
Megjegyzés: | Az egyik szerkesztő, dr. Draveczky Balázs által dedikált példány. 10 fekete-fehér ábrával és fekete-fehér fotókkal illusztrált. |
Előszó helyett | 5 |
A régi idők söre | 7 |
Mezopotámiától Germániáig | 9 |
Ötezer éve Mezopotámiában | 9 |
"Monument bleu" - a legrégibb dokumentum | 9 |
Kisch sörkirálynője | 10 |
Sörfőzők díszhelye | 11 |
Egypiptomi papiruszok tanúsága | 12 |
Sörfőző pékek | 13 |
Valódi népi ital | 14 |
Ókori sörözések | 15 |
Met- Germánia isteni itala | 16 |
Gambrinusztól a sörgyárakig | 18 |
Gambrinusz - a sör patronálója | 19 |
Komlótermelés papi irányítással a középkorban | 20 |
Sörfőző kolostorok | 23 |
Sörfőzés a városokban | 25 |
Céhek, kereskedőegyletek és sörfőző egyesületek | 28 |
Pusztai és mocsári fűszerek | 29 |
A sörfőzés az asszonyok dolga | 30 |
Fogalommá vált nevek | 32 |
A tehénfarktól a gidatejig | 33 |
Ale és portói | 34 |
Pilsen - nemcsak Pilsenből | 34 |
Néhéz idők | 34 |
Ha megkondul a sörharang | 35 |
Amikor a tanács házhoz küldte az oroszlánt | 35 |
A söradó | 36 |
A sörmérföld ellen | 37 |
Sörkóstolás a 18. században | 37 |
Botrány Drezdában | 40 |
A konkurrensek: kávé, tea, kakaó | 41 |
A sörgyártás hanyatlása | 42 |
A fellendülés | 43 |
A fejlődés új útján | 43 |
A sörüzlet | 44 |
Kevesebb sörgyár - több sör | 45 |
Európai sörutazás | 47 |
Belgium | 49 |
A vörösrézszínű lambik | 49 |
Bulgária | 49 |
Kevés sör a Fekete-tenger partján | 49 |
Csehszlovákia | 50 |
Urquell - ötször az Egyenlítő körül | 50 |
Dánia | 52 |
A Red Eric | 52 |
Finnország | 52 |
A középsör | 52 |
Franciaország | 53 |
A sör a mértéktartók itala | 53 |
Hollandia | 54 |
Sör a kávéházakban | 54 |
Jugoszlávia | 55 |
Bor: sör = 1:0 | 55 |
Lengyelország | 56 |
A beszkideksör | 56 |
Magyarország | 56 |
Egy kis visszatekintés | 56 |
A hazai sörfőzés története | 56 |
Seresek, Borosok | 59 |
A sörivásról | 59 |
Részegítő ital-e a sör? | 65 |
Rumbach serfőzője | 66 |
Tápszerünk: a sör | 67 |
Ha sört iszunk, termesszünk komlót | 68 |
Serfőző, -kimérő jog | 71 |
A millenniumtól máig | 72 |
Sörsor | 77 |
Nagy-Britannia | 79 |
A pubok világa | 79 |
NDK | 81 |
Termelés és fogyasztás | 81 |
A kedvenc: a palacksör | 82 |
Minőségi előírások | 82 |
Norvégia | 86 |
Ki-ki saját sörét főzi | 86 |
NSZK | 87 |
Oetker nemcsak pudingot főz | 87 |
Svédország | 89 |
Az első palackszabvány | 89 |
Szovjetunió | 90 |
A kvasztól a sörig | 90 |
A gabonától a pohárig | 91 |
A sörgyártás | 93 |
Komló, maláta, víz, élesztő | 93 |
Zöldelő komlókertek | 93 |
Aranyló árpaföldek | 97 |
Víz, víz, tiszta víz | 103 |
Vad- és fajélesztő | 105 |
Látogatás a Radebergi Sörgyárban | 108 |
A minőség a tárolópincében kezdődik | 109 |
A gyár szíve | 109 |
Komlólé minden órában | 113 |
Tüzes lé | 114 |
Mélyhűtés | 115 |
Az erjesztőpincében | 116 |
Tisztul a sör | 117 |
Szépítő szűrés | 119 |
Először fékezett hab | 119 |
A kvasz - a sörcsalád egyik tagja | 120 |
Íz- és jellegalakító anyagai | 121 |
Történelmi múlja és jelene | 121 |
Vendéglői etikett | 123 |
Töltés | 123 |
Pihenő a pincében | 125 |
Ha csapra ütik a hordót | 127 |
Mindenfelé a sörről, a sörrel és a sörhöz | 129 |
Szentek, királyok, hősök | 131 |
Serfőzők szentjei | 131 |
A sörivás világbajnoka | 132 |
Amiből iszunk | 133 |
Söröpohár-gyűjtemények | 133 |
Hogyan kerül a csizma az asztalra? | 137 |
Amit iszunk | 138 |
A jó sörnek is kell cégér | 138 |
A sör tápértéke | 141 |
Sör tavaszi fáradtság ellen | 143 |
Sörparti | 144 |
Az otthoni sörözés aranyszabályai | 145 |
Főzzünk sört! | 145 |
Sörrel készült kevert italok | 147 |
Ételreceptek | 153 |
Sörrel készült ételek | 155 |
Levesek | 155 |
Mártások | 158 |
Húsételek | 159 |
Halételek | 168 |
Köretek | 172 |
Édességek | 174 |
Sörkorcsolyák | 176 |
Mártások húsokhoz | 176 |
Krémek szendvicsekhez | 177 |
Könnyű falatok | 179 |
Szendvicsek | 187 |
Fondük | 193 |
Tészták | 195 |
Aprósütemények | 195 |
Pogácsák | 202 |