| Árpavétel | |
| Az árpa mennyiségi és minőségi átvétele | 3 |
| Mintavétel, érzékszervi és mechanikai vizsgálatok | 4 |
| Az árpa csírázóképességének meghatározása | 6 |
| Árpatisztítás | |
| Árpatisztítás tarárral, triőrrel | 13 |
| A tisztítóberendezések kezelése | 16 |
| A fémszennyeződés leválasztása | 18 |
| Portalanítóberendezések és működtetésük | 19 |
| Automata mérlegek, működtetésük és kezelésük | 23 |
| Árpaosztályozás | |
| Az árpaosztályozás célja | 26 |
| A síkszita és osztályozóhenger technológiai működtetése és a berendezések kezelése | 27 |
| A tisztított és osztályozott árpa tárolása, levegőztetése | 29 |
| A hulladékanyagok összegyűjtése, kezelése | 34 |
| Az árpaszállító berendezések kezelése | 34 |
| Árpaáztatás | |
| Az árpa vízfelvétele | 45 |
| Az árpa előkészítése, mérése | 50 |
| Az árpa beáztatása, az úszóárpa eltávolítása | 50 |
| Az áztatás vezetése toronyáztatóban, vaskádban | 51 |
| Az áztatás vezetése árasztásos technológiával | 57 |
| Az áztatóvíz meszes kezelése, vízcsere, áthúzás | 65 |
| A levegőztetés szabályozása | 68 |
| A kiáztatás végrehajtása dobszekrényben, Saladin-szekrényben | 69 |
| Az áztatási grafikon vezetése | 71 |
| A nedvesárpa-szállító berendezések kezelése | 72 |
| Csíráztatás | |
| Gépi csíráztatás | 74 |
| A kiáztatott árpa elterítése (Saladin-szekrényben) | 75 |
| A csírázás vezetése különböző malátafajták esetében | 78 |
| A hőmérséklet ellenőrzése | 80 |
| A levegő páratartalmának és hőmérsékletének szabályozása | 81 |
| Gépi forgatás, a forgatógép kezelése | 92 |
| A csíráztatási grafikon vezetése | 94 |
| Érzékszervi próbák a malátázás folyamán | 94 |
| A szekrény ürítése a malátázás végén | 95 |
| A csíráztatószekrény mosása, fertőtlenítése | 96 |
| A csíráztatás vezetése dobszekrényben | 97 |
| A levegő páratartalmának és hőmérsékletének szabályozása a dobszekrényben | 99 |
| A friss levegő keverése a visszatérő levegővel | 101 |
| A dobszekrény töltése, ürítése | 102 |
| A dobszekrény mosása, fertőtlenítése | 103 |
| A zöldmaláta-szállító berendezések kezelése | 104 |
| Malátaaszalás | |
| A malátaaszalás célja | 106 |
| Az aszalási műveletek végrehajtása egy-, két-, és háromcserényes aszalókban | 107 |
| A kölünböző fajta maláták aszalása | 115 |
| A forgatógépek kezelése | 116 |
| A cserények töltése, ürítése | 118 |
| A levegő áramlási sebességének szabályozása az aszalás folyamán | 120 |
| A hőmérséklet ellenőrzése a hőkamrában és a cserényekben | 124 |
| A hőmérséklet szabályozása | 124 |
| A különböző aszalóberendezések tüzelőberendezéseinek megismerése | 125 |
| Malátatisztítás | |
| Csírátlanító, csíraelválasztó és -tisztító berendezések kezelése | 129 |
| A hűtősilók kezelése | 131 |
| A kész maláta tárolása silókban | 131 |
| Karamell- és festőmaláta-gyártás | |
| A maláta pörkölése és a hőmérséklet-szabályozás a pörkölődobban | 137 |
| A pótanyagok feldolgozása | |
| A pótanyagok átvétele, minősítése, tárolása | 142 |
| A kukorica tisztítása, csírátlanítása, őrlése | 147 |
| A hántológépek, síksziták, őrlőhengerszékek kezelése | 148 |
| Az üzemi darák minősítése, tárolása | 149 |
| Gyártásközi vizsgálatok | |
| Érzékszervi vizsgálatok | 151 |
| Egyszerűbb ellenőrző vizsgálatok | 152 |
| Mechanikai vizsgálatok | 152 |
| Kémiai vizsgálatok | 155 |
| A malátaőrlemény, az üzemi kukoricadara szemcseösszetételének vizsgálata | 161 |
| Malátaőrlés | |
| A malátaőrlés műveletének végrehajtása nedvesőrlő-berendezéssel | 164 |
| A különleges maláták őrlése kalapácsos darálóval | 168 |
| Cefrézés | |
| A pótanyagok feltárása forralással | 169 |
| A maláta bekeverése | 170 |
| Részcefrézés különböző optimális hőmérsékleteken | 172 |
| A cukrosodás ellenőrzése jódpróbával | 176 |
| Cefrefőzés enzimes technológiával | 177 |
| Hektoliter- és hőmérsékletmérés a cefrézés folyamán | 178 |
| A cefre átnyomása a szűrőkádba | 179 |
| A bekeverőkád és a cefrefőző üst tisztítása | 179 |
| Sörlészűrés | |
| Színsörlé, máslások | 181 |
| A szűrőkád előkészítése a szűréshez | 182 |
| A szűrés végrehajtása | 182 |
| A pillangószelep kezelése | 186 |
| A lazítóberendezés működtetése szűréskor | 186 |
| A vezérlőpult kezelése | 187 |
| A színsörlén és a máslóvíz fokolása | 188 |
| A kitörkölyözés végrehajtása | 189 |
| A szűrt sörlé átnyomatása a gyűjtőtartályból a komlófőző üstbe | 190 |
| Komlófőzés, komlószűrés | |
| A komlófőzéskor lejátszódó folyamatok | 192 |
| A sörlé forralása a komlófőző üstben | 194 |
| A komló, a komlókivonat és a cukor adagolása | 197 |
| A sörlé mennyiségének mérése | 198 |
| A sörlé töménységének meghatározása | 199 |
| A sörlé törésének meghatározása próba alapján (fehérjekoaguláció) | 201 |
| A szivattyúzás levezetése | 201 |
| A komlófőző üst és a komlószűrő tisztítása | 202 |
| Nyeredékszámítás | 202 |
| Sörléhűtés | |
| A sörléhűtés célja | 207 |
| Az ülepítőkádak és az örvénkád kezelése, tisztítása | 208 |
| A lemezes hőcserélő működtetése | 210 |
| A sörlé levegőztetése | 212 |
| A sörlé mennyiségének és minőségének megállapítása | 214 |
| A szűrés végrehajtása kovaföldes szűrővel | 215 |
| A lemezes hűtő és a kovaföldes szűrő mosása, fertőtlenítése | 217 |
| A szűrt sörlé leeresztése az erjesztőpincébe | 218 |
| Erjesztés | |
| Az erjesztés célja | 220 |
| Az élesztő előkészítése erjesztésre | 222 |
| Az élesztőnyomó berendezés kezelése és tisztítása | 226 |
| Az erjesztőkádak töltése | 227 |
| Fémtankok (nagy tartályok) töltése Kőbányai Sörgyár II. telep | 228 |
| A hűtés szabályozása | 230 |
| A hagyományos és nyomás alatti erjesztés vezetése különböző sörök esetében | 230 |
| A hőmérséklet és az extrakttartalom mérése az erjedés folyamán | 235 |
| Az erjesztési grafikon vezetése | 236 |
| A sör leeresztése az erjesztőkádból és a nyomás alatti tartályból | 236 |
| Az élesztő eltávolítása és előkészítése új erjesztésre | 238 |
| A leerjedés fokának meghatározása | 240 |
| A tisztulás mértékének megállapítása az erjesztés végén | 242 |
| Mosás és fertőtlenítés hagyományos és vízsugaras módszerrel | 242 |
| Ászokolás, kondicionálás | |
| Az utóerjesz célja | 251 |
| Az ászokpince hűtése | 251 |
| Az ászok- és kondicionálótankok töltése | 253 |
| A csapolás műveletének végrehajtása | 254 |
| Szénsavszabályozás | 257 |
| Az ászok- és kondicionálótankok tisztítása, fertőtlenítése | 260 |
| A pépes élesztő préselése | 260 |
| Sörszűrés | |
| A szűrőanyagok és -berendezés előkészítése | 262 |
| A feliszapolás művelete | 266 |
| Az adagolóberendezés szabályozása | 267 |
| A szűrés körülményei | 267 |
| A használt szűrőanyagok eltávolítása | 269 |
| Nyomópincei munkálatok | 269 |
| A berendezések tisztítása, fertőtlenítése | 270 |
| A hordók és szállítótankok előkészítése, töltése | |
| A hordók és tankok mosása, fertőtlenítése | 273 |
| A hordómosó gép kezelése, a tisztaság ellenőrzése | 274 |
| A szállítótankok tisztítása, fertőtlenítése | 275 |
| A töltési dátum megjelölése | 276 |
| A záródugók tisztítása, előkészítése | 276 |
| A hordók megtöltése (fejtése) és lezárása | 277 |
| A szállítótankok előkészítése, töltése | 278 |
| A töltési térfogat ellenőrzése | 279 |
| Palackfejtés | |
| A palacfejtés műveletei | 281 |
| A palackmosó gép kezelése | 283 |
| A söröspalackok tisztaságának ellenőrzése | 288 |
| A töltőgépek üzemeltetése | 289 |
| A koronadugózó berendezés kezelése | 291 |
| A palackok leszedése és ládába rakása | 292 |
| A palackmarkoló berendezés kezelése | 292 |
| A sör pasztőrözése | |
| A pasztőrözés célja | 299 |
| A pasztőrőzőberendezések üzemeltetése | 301 |
| A hőmérséklet ellenőrzése | 303 |
| A berendezés tisztítása | 301 |
| Élesztő- és törkölyszárítás | |
| Az erjesztő- és ászokpincei élesztők szárítási műveletei | 306 |
| A nedves törkölyt szárító berendezése működési elve | 307 |
| A fontosabb sörvizsgálati módszerek bemutatása | |
| A szín, extrakttartalom, alkoholtartalom, végerjedésfok vizsgálata | 310 |
| Sörapadás | 320 |
| Üdítő italok gyártása | |
| Az alapanyagok összeállítása | 324 |
| A keverőberendezések kezelése | 328 |
| A CO2-ot tartalmazó palackok, tartályok kezelése | 328 |
| A palackok előkészítése, mosása | 330 |
| A fejtő- és záróberendezések kezelése | 331 |
| A készáru gyűjtőcsomagolása | 333 |
| A minőség üzemi ellenőrzése | 335 |