1.060.487

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Söripari technológia III.

Élelmiszeripari szakközépiskolák tankönyve az 1913-2 sörgyártó szakma számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 133 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-766-7
Megjegyzés: Tankönyvi szám: É-369/III.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A sörlé hűtése, szűrése5
A korszerű, zárt rendszerű sörléhűtés és -ülepítés hatása a kész sör minőségére5
A sörléhűtés technológiája. A levegőztetés módjai7
Lemezes hőcserélő7
A sörlé levegőztetése8
A forró- és hidegseprő leválasztásának mértéke és módja9
A szűrőkovaföld és szűrőperlit alkalmazása a sörlé szűréséhez. A szűrőanyag szemcseösszetétele és a szürendő sörlé tisztasága közötti összefüggés11
A sörlé kovaföldes szűrése12
Kovaföldes szűrők12
A használt szűrőanyagok eltávolítása13
A főerjesztés15
Az erjesztőpince és berendezései. A főerjesztés beállítása, vezetése és ellenőrzése16
Erjesztőpince16
Hűtés16
Befogadóképesség17
Erjesztőedények17
Az erjesztőkádak hűtése17
A főerjedés beállítása18
A főerjedés szakaszai19
Az erjedés vezetése, ellenőrzése19
Kémiai változások a főerjedés folyamán21
Az élesztő enzimjei21
Az erjesztés folyamata és a folyamatot befolyásoló tényezők22
A sör leeresztése a főerjedés végén24
Az alkohol- és extrakttartalom változásának összefüggése a főerjedés folyamán25
Korszerű erjesztési eljárások. A CO2 hasznosítása. Élesztőadagolás26
Erjesztésvezetés nagyobb hőmérsékleten27
Keveréses eljárások27
Az élesztőkoncentráció növelése28
Nyomás alatti erjesztéses módszerek28
Folytonos és félfolytonos eljárások30
A CO2 hasznosítása31
Élesztőadagolás32
A nyomás alatti erjesztés (Wellhoener) technológiája32
Előerjesztés33
Főerjesztés33
Élesztő üzemi szaporítása (Wellhoener technológiához)34
Munkamenet34
Az élesztőkezelés technológiája. A színtenyészet technológiája35
Élesztőkezelés35
A színtenyészet technológiája36
Mosás és fertőtlenítés az erjesztőpincében38
Utóerjesztés41
Az ászokpince és berendezései. Az utóerjesztéskor lejátszódó kémiai folyamatok. CO2-telítődés41
Az ászokpince elhelyezése és hűtése41
Ászokedények42
Kémiai folyamatok az utóerjedés alatt (Az erjesztési fok növekedés)43
Az íz nemesedése43
A sör tisztulása44
CO2-telítődés45
Az ászokolás vezetése, ellenőrzése, a CO2 szabályozása. Az ászokpincei aljélesztők kezelése46
Az ászokedények töltése46
Az utóerjedésre ható tényezők47
Az ászokolás ideje48
A CO2-szabályozás48
Az ászoksör csapolása49
Ászokpincei sörlaj, aljélesztők49
Kondicionálás a nyomás alatti erjesztés során50
A mosás, fertőtlenítés módozatai50
A sör szűrése53
A sör szűrésének jelntősége53
Szűrősegédanyag-felhasználás55
A szűrőberendezések. Szűrési hatásfok. Szűrési módozatok56
A sör derítése centrifugálással58
Csíramentes (steril) lemezes sörszűrés58
Membránszűrés60
A szűrés műszeres ellenőrzése61
Hordóba és szállítótankba fejtés64
A söröshordó mosása, előkészítése a fejtéshez64
A fejtés elve. A fejtőcsap szerepe a fejtéskor65
Szállítótankba fejtés. Töltési térfogat66
Keg hordófejtő rendszer67
A nyomópince (druck) szerepe a fejtés előtt68
Palackfejtés és -raktározás70
A palackok előkészítése, mosástechnológia. A hőmérséklet és mosószer-koncentráció beállítása, ellenőrzése70
A korszerű mosógépek szerepe73
A palacktisztaság szubjektív ellenőrzése a mosás után74
A palackvizsgáló műszer ellenőrző szerepe76
A palackfejtés elve és technológiája. A palackok zárása. A korszerű, nagy teljesítményű gépsorok technológiai üzemeltetése76
Palacklezárás78
Címkézés79
A palacknyakban levő gáztér oxigéntartalmának csökkentése79
A fejtőberendezések tisztítása és fertőtlenítése80
A sör kezelése a fejtés után. A korszerű csomagolás, árumozgatás, raktározás jelentősége81
Csomagolás, árumozgatás81
A nagy teljesítményű gépsorok automatikájának technológiai és ellenőrző szerepe83
Palackkiszedés, -berakás84
Palettázógépek84
Ládamosó84
A sör tartósítása86
Kémiai és hőkezeléses tartósítás86
A zavarosodás okai86
A sör tartósságának fokozása88
A pasztőrözés technológiája. A tartósság üzemi ellenőrzése. Pasztördiagram89
Üzemi ellenőrzés90
Pasztördiagram90
Pasztőrözési módszerek91
Lemezpasztőrözés91
Permetpasztőrözés (alagútpasztőr)93
Forrólevegős pasztőrözés94
A kész sör96
Sörfajták96
A sör összetétele98
Illó alkotórészek98
Extrakttartalom99
A sör biológiai és fizikai-kémiai tartóssága, habtartóssága102
A mikroorganizmusok elszaporodása102
A sör kolloidtartósságának vizsgálata103
"Forcierteszt" (forszírteszt gyorsított) vizsgálatok104
Habtartósság105
A sör karaktere, tulajdonságai, tápértéke és élettani hatásai106
A sör színe106
A sör pH-ja107
A sör redoxpotenciálja107
A sör szerepe a táplálkozásban108
A kész sör kezelése110
Sörkezelés a kimérő- és fogyasztóhelyeken. A tárolás és kimérés irányelvei. A tárolótartályok, csapoló- és hűtőberendezések tisztán tartása110
A tárolás körülményei kirendeltségeken110
A tárolás körülményei a vendéglátóiparban111
A sör kimérése112
Tartályok, berendezések kezelése, tisztán tartása114
Mintavétel szempontjai és végrehajtása115
A minták elkészítése115
Üdítő italok gyártása117
Az üdítő italok alapanyagainak előkészítése117
Az eszenciák, a kivonatok, a cukor, a CO2 és a víz minőségének szerepe119
Cukoroldás, alapszörp-előállítás121
A palackmosás, a töltés és a zárás technológiája. Gyűjtőcsomagolás122
Az üdítő ital minőségi jellemzőinek ellenőrzése: íz, szín, küllem, CO2-tartalom, töltéshelyesség124
Mikrobiolgóiai ellenőrzés, üzemi higiéniát biztosító munkálatok. Fertőtlenítés és hatásosságának ellenőrzése127
A CO2-tartalmú üdítő italok jelentősége, élettani hatása128

Dr. Stráhl Antal

Dr. Stráhl Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Stráhl Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem