kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 133 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-232-766-7 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: É-369/III. |
A sörlé hűtése, szűrése | 5 |
A korszerű, zárt rendszerű sörléhűtés és -ülepítés hatása a kész sör minőségére | 5 |
A sörléhűtés technológiája. A levegőztetés módjai | 7 |
Lemezes hőcserélő | 7 |
A sörlé levegőztetése | 8 |
A forró- és hidegseprő leválasztásának mértéke és módja | 9 |
A szűrőkovaföld és szűrőperlit alkalmazása a sörlé szűréséhez. A szűrőanyag szemcseösszetétele és a szürendő sörlé tisztasága közötti összefüggés | 11 |
A sörlé kovaföldes szűrése | 12 |
Kovaföldes szűrők | 12 |
A használt szűrőanyagok eltávolítása | 13 |
A főerjesztés | 15 |
Az erjesztőpince és berendezései. A főerjesztés beállítása, vezetése és ellenőrzése | 16 |
Erjesztőpince | 16 |
Hűtés | 16 |
Befogadóképesség | 17 |
Erjesztőedények | 17 |
Az erjesztőkádak hűtése | 17 |
A főerjedés beállítása | 18 |
A főerjedés szakaszai | 19 |
Az erjedés vezetése, ellenőrzése | 19 |
Kémiai változások a főerjedés folyamán | 21 |
Az élesztő enzimjei | 21 |
Az erjesztés folyamata és a folyamatot befolyásoló tényezők | 22 |
A sör leeresztése a főerjedés végén | 24 |
Az alkohol- és extrakttartalom változásának összefüggése a főerjedés folyamán | 25 |
Korszerű erjesztési eljárások. A CO2 hasznosítása. Élesztőadagolás | 26 |
Erjesztésvezetés nagyobb hőmérsékleten | 27 |
Keveréses eljárások | 27 |
Az élesztőkoncentráció növelése | 28 |
Nyomás alatti erjesztéses módszerek | 28 |
Folytonos és félfolytonos eljárások | 30 |
A CO2 hasznosítása | 31 |
Élesztőadagolás | 32 |
A nyomás alatti erjesztés (Wellhoener) technológiája | 32 |
Előerjesztés | 33 |
Főerjesztés | 33 |
Élesztő üzemi szaporítása (Wellhoener technológiához) | 34 |
Munkamenet | 34 |
Az élesztőkezelés technológiája. A színtenyészet technológiája | 35 |
Élesztőkezelés | 35 |
A színtenyészet technológiája | 36 |
Mosás és fertőtlenítés az erjesztőpincében | 38 |
Utóerjesztés | 41 |
Az ászokpince és berendezései. Az utóerjesztéskor lejátszódó kémiai folyamatok. CO2-telítődés | 41 |
Az ászokpince elhelyezése és hűtése | 41 |
Ászokedények | 42 |
Kémiai folyamatok az utóerjedés alatt (Az erjesztési fok növekedés) | 43 |
Az íz nemesedése | 43 |
A sör tisztulása | 44 |
CO2-telítődés | 45 |
Az ászokolás vezetése, ellenőrzése, a CO2 szabályozása. Az ászokpincei aljélesztők kezelése | 46 |
Az ászokedények töltése | 46 |
Az utóerjedésre ható tényezők | 47 |
Az ászokolás ideje | 48 |
A CO2-szabályozás | 48 |
Az ászoksör csapolása | 49 |
Ászokpincei sörlaj, aljélesztők | 49 |
Kondicionálás a nyomás alatti erjesztés során | 50 |
A mosás, fertőtlenítés módozatai | 50 |
A sör szűrése | 53 |
A sör szűrésének jelntősége | 53 |
Szűrősegédanyag-felhasználás | 55 |
A szűrőberendezések. Szűrési hatásfok. Szűrési módozatok | 56 |
A sör derítése centrifugálással | 58 |
Csíramentes (steril) lemezes sörszűrés | 58 |
Membránszűrés | 60 |
A szűrés műszeres ellenőrzése | 61 |
Hordóba és szállítótankba fejtés | 64 |
A söröshordó mosása, előkészítése a fejtéshez | 64 |
A fejtés elve. A fejtőcsap szerepe a fejtéskor | 65 |
Szállítótankba fejtés. Töltési térfogat | 66 |
Keg hordófejtő rendszer | 67 |
A nyomópince (druck) szerepe a fejtés előtt | 68 |
Palackfejtés és -raktározás | 70 |
A palackok előkészítése, mosástechnológia. A hőmérséklet és mosószer-koncentráció beállítása, ellenőrzése | 70 |
A korszerű mosógépek szerepe | 73 |
A palacktisztaság szubjektív ellenőrzése a mosás után | 74 |
A palackvizsgáló műszer ellenőrző szerepe | 76 |
A palackfejtés elve és technológiája. A palackok zárása. A korszerű, nagy teljesítményű gépsorok technológiai üzemeltetése | 76 |
Palacklezárás | 78 |
Címkézés | 79 |
A palacknyakban levő gáztér oxigéntartalmának csökkentése | 79 |
A fejtőberendezések tisztítása és fertőtlenítése | 80 |
A sör kezelése a fejtés után. A korszerű csomagolás, árumozgatás, raktározás jelentősége | 81 |
Csomagolás, árumozgatás | 81 |
A nagy teljesítményű gépsorok automatikájának technológiai és ellenőrző szerepe | 83 |
Palackkiszedés, -berakás | 84 |
Palettázógépek | 84 |
Ládamosó | 84 |
A sör tartósítása | 86 |
Kémiai és hőkezeléses tartósítás | 86 |
A zavarosodás okai | 86 |
A sör tartósságának fokozása | 88 |
A pasztőrözés technológiája. A tartósság üzemi ellenőrzése. Pasztördiagram | 89 |
Üzemi ellenőrzés | 90 |
Pasztördiagram | 90 |
Pasztőrözési módszerek | 91 |
Lemezpasztőrözés | 91 |
Permetpasztőrözés (alagútpasztőr) | 93 |
Forrólevegős pasztőrözés | 94 |
A kész sör | 96 |
Sörfajták | 96 |
A sör összetétele | 98 |
Illó alkotórészek | 98 |
Extrakttartalom | 99 |
A sör biológiai és fizikai-kémiai tartóssága, habtartóssága | 102 |
A mikroorganizmusok elszaporodása | 102 |
A sör kolloidtartósságának vizsgálata | 103 |
"Forcierteszt" (forszírteszt gyorsított) vizsgálatok | 104 |
Habtartósság | 105 |
A sör karaktere, tulajdonságai, tápértéke és élettani hatásai | 106 |
A sör színe | 106 |
A sör pH-ja | 107 |
A sör redoxpotenciálja | 107 |
A sör szerepe a táplálkozásban | 108 |
A kész sör kezelése | 110 |
Sörkezelés a kimérő- és fogyasztóhelyeken. A tárolás és kimérés irányelvei. A tárolótartályok, csapoló- és hűtőberendezések tisztán tartása | 110 |
A tárolás körülményei kirendeltségeken | 110 |
A tárolás körülményei a vendéglátóiparban | 111 |
A sör kimérése | 112 |
Tartályok, berendezések kezelése, tisztán tartása | 114 |
Mintavétel szempontjai és végrehajtása | 115 |
A minták elkészítése | 115 |
Üdítő italok gyártása | 117 |
Az üdítő italok alapanyagainak előkészítése | 117 |
Az eszenciák, a kivonatok, a cukor, a CO2 és a víz minőségének szerepe | 119 |
Cukoroldás, alapszörp-előállítás | 121 |
A palackmosás, a töltés és a zárás technológiája. Gyűjtőcsomagolás | 122 |
Az üdítő ital minőségi jellemzőinek ellenőrzése: íz, szín, küllem, CO2-tartalom, töltéshelyesség | 124 |
Mikrobiolgóiai ellenőrzés, üzemi higiéniát biztosító munkálatok. Fertőtlenítés és hatásosságának ellenőrzése | 127 |
A CO2-tartalmú üdítő italok jelentősége, élettani hatása | 128 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.