1.053.916

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Söripari technológia II.

Élelmiszer-ipari szakközépiskolák tankönyve az 1913-2. sörgyártó szakma számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Dinasztia Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: É-369/II. A könyv 550 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. Malátagyártás
A malátagyártás folyamata5
Az árpa tisztítása8
Az árpatisztítás célja8
A fémszennyeződés kiválasztásának folyamata8
A finom- és durvaszennyeződések kiválasztása légárammal, illetve rostaszerkezetekkel9
Előtisztítás9
Az árpa főtisztítása10
Porelválasztó berendezések11
Tömlős szűrők11
Ciklonok12
Centriciklon13
Toklásztalanító13
A tarárban lejátszódó folyamatok14
A szennyeződések eltávolítása triőrrel15
Hengeres triőr15
Nagy teljesítményű triőr16
Tárcsás triőr16
A triőr munkájára ható tényezők16
A tisztítási folyamatok ellenőrzése17
Az árpa osztályozása19
Az osztályozás célja19
Az osztályozóhengerben és síkszitában végbemenő szemnagyság szerinti szétválasztás folyamata19
Osztályozóhenger20
Síkszita21
Az osztályozási folyamat ellenőrzése21
Az árpa tárolása22
Silótárolás23
Raktári kártevők24
A kártevők elleni védekezés25
Az árpa áztatása26
Az áztatás célja26
Az árpa levegőztetése27
A meszes kezelés célja27
Az áztatásra ható tényezők27
Az árpa vízfelvevő képessége29
Élettani folyamatok az áztatás folyamán30
Áztatási veszteségek31
Korszerű áztatóberendezések31
Korszerű áztatási technológiák34
Nedves áztatási technológia34
Árasztásos áztatás35
Saladin-áztatás37
Permetezéses áztatás37
Az árpa beáztatása37
Vízcsere38
Az áztatás mértéke38
Az ázottság megállapítása38
Áztatási idő39
Az árpa kiáztatása40
Csíráztatás41
A csíráztatás célja41
Az árpa csírázóképessége42
A csírázás folyamatát irányító fontosabb enzimcsoportok szerepe43
Hemicellulázok vagy citázok45
Proteolitikus enzimek45
Amilázok46
Foszfatázok46
A csírázás körülményei47
A csíráztatás hőmérséklete47
Nedvességtartalom csíráztatás közben48
Levegő, ill. oxigén jelenléte48
Csírázási idő49
Fehérjebontás és a fehérjeátalakítás a malátázás folyamán49
A zöldmaláta oldottsága, enzimaktivitása51
A sejtfal feloldása51
Biokémiai folyamatok a csíráztatás folyamán53
A levélcsíra hossza54
A gyökércsíra hossza és alakja54
A csíra növekedésére ható tényezők55
Korszerű csíráztatási technológiák55
A csíráztatás technológiája56
Szérűcsíráztatás56
Dobszekrény-csíráztatás58
Saladin-szekrényes csíráztatás59
Sladin-Müger rendszerű szekrénycsíráztatás61
Vándorrakásos csíráztatás61
Morel-féle folytonos malátázó62
Saturn-féle malátázórendszer63
Toronymalátázás63
King-féle toronymalátázó63
Frauenheim-féle toronymalátázó63
Neubert-féle malátázótorony64
A hőmérséklet és a levegő páratartalmának szabályozása64
Levegőztetőberendezés64
Hőmérséklet-szabályozás65
A levegő nedvesítése66
Rakásvezetés (pneumatikus) gépi csíráztatókban67
Kiáztatás67
Rakásvezetés67
Szakaszos levegőztetés67
Folytonos levegőztetés68
Ürítés, tisztítás68
Gibberellinsavas kezelés69
Aszalás71
A zöldmaláta aszalásának célja71
Az aszalást befolyásoló tényezők71
Fonnyasztás71
Aszalás72
Fizikai-kémiai változások az aszalás folyamán72
Fizikai változások72
Kémiai változások72
A különböző fajtájú maláták nedvességtartalmának változása73
Világos (pilseni) maláta aszalása73
Sötét (müncheni) maláta aszalása74
Aszalóberendezések75
Közvetlen fűtésű aszalók75
Közvetett fűtésű aszalók75
A malátaaszalók főbb részei76
Egyéb berendezések az aszalóban77
Különböző aszalótípusok78
Kétcserényes aszaló78
Háromcserényes aszaló78
Nagy teljesítményű aszaló79
Függőleges aszaló79
Aszalási technológia két-, háromcserényes berendezésben, világos és sötét maláta gyártásakor81
Világos maláta aszalása82
Sötét maláta aszalása82
Aszalási technológia egycserényes aszalóberendezésekben világos, illetve sötét maláta gyártásakor83
Világos maláta aszalása85
Sötét maláta aszalása85
Különleges maláták gyártása85
A maláta tisztítása és raktározása86
Csírátlanítás87
A maláta tisztítása és fényezése87
A maláta tárolása, érlelése88
II. Sörgyártás91
A sörgyártás (sörfőzés) rövid története93
A sörgyártás technológiája94
A sörlé előállítása96
A maláta szárazőrlése, az őrlemény minősége, az összetétel ellenőrzése96
A maláta őrlése96
Négyhengeres malom97
Hathengeres malom97
Az őrlemény összetétele, ellenőrzése98
Nedvesőrlés99
A nedvesőrlő berendezés műveleteinek ellenőrzése102
A pótanyagok előkészítése a sörfőzéshez102
Feltárás forralással103
Feltárás nyomás alatt103
Pelyhesítés103
A kukorica és az árpa feltárása nyomás alatti eljárással104
Cefrézés106
A cefrézés célja106
Az enzimműködés szerepe a cefrézés folyamán106
Keményítőbontás109
Az enzimhatást befolyásoló tényezők110
A szénhidrát- és a fehérjebontás optimális körülményei111
Korszerű cefrézési eljárások113
Háromcefrés eljárás115
Kétcefrés eljárás116
Egycefrés eljárás117
Egyéb cefrézési eljárások elve117
Folytonos üzemű cefrézési eljárás117
Felöntéses vagy infúziós eljárás118
Rövidített cefrézőeljárás118
Cefrézés osztályozott malátaőrleménnyel118
Az enzimes cefrézés elve és technológiája119
Enzimes cefrézési technológia120
Az ipari enzimkészítmények alkalmazásának jelentősége121
Sörlékészítés korszerű főzőházi berendezésekben122
Cefrézőkád (cefrézőüst)123
Cefrefőző üst124
Szűrőkád124
Szűrősajtó (szűrőprés)126
Színsörlétartály126
Komlófőző üst127
Komlószűrő128
Pótanyagfeltáró (gőzölő)128
Külső előforraló (hőcserélő)128
Főzőházi berendezései elhelyezése129
A cefre szűrése131
A szűrés célja131
A szűrés technológiája131
Gyorsszűrés korszerű szűrőberendezésekben132
A szűrés sebességét befolyásoló tényezők134
A máslás célja135
Kilúgozás és a máslóvíz töménysége136
A malátatörköly eltávolítása137
Komlófőzés, komlószűrés139
A komlófőzés célja és technológiája139
Fehérjekiválás forralás közben139
A keserűanyagok oldása141
A keserű- és illó anyagok alakulása a komlóadagolás függvényében142
Komlószűrés143
A sörléfogadó állomás rendeltetése, az ülepítőkádak szerepe144
Centrifugák145
Az örvénykádban (Whirlpool) végbemenő ülepítési folyamatok145
A komlótörköly és a seprő kezelése, ill. újrafelhasználása147
A főzőházi műveletek ellenőrzése149
A főzőházi őrlemények mennyiségének és szemcseösszetételének meghatározása149
A hőmérséklet mérése a részcefrézés különböző szakaszaiban150
Cukrosítást ellenőrző próbák150
A sörlé áttetszőségének, töménységének és mennyiségének meghatározása a komlóforralás befejezése után151
A máslóvíz extrakttartalmának meghatározása153
A főzőházi nyeredék számítása153

Dr. Stráhl Antal

Dr. Stráhl Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Stráhl Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem