kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Dinasztia Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 159 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: É-369/II. A könyv 550 példányban jelent meg. |
I. Malátagyártás | |
A malátagyártás folyamata | 5 |
Az árpa tisztítása | 8 |
Az árpatisztítás célja | 8 |
A fémszennyeződés kiválasztásának folyamata | 8 |
A finom- és durvaszennyeződések kiválasztása légárammal, illetve rostaszerkezetekkel | 9 |
Előtisztítás | 9 |
Az árpa főtisztítása | 10 |
Porelválasztó berendezések | 11 |
Tömlős szűrők | 11 |
Ciklonok | 12 |
Centriciklon | 13 |
Toklásztalanító | 13 |
A tarárban lejátszódó folyamatok | 14 |
A szennyeződések eltávolítása triőrrel | 15 |
Hengeres triőr | 15 |
Nagy teljesítményű triőr | 16 |
Tárcsás triőr | 16 |
A triőr munkájára ható tényezők | 16 |
A tisztítási folyamatok ellenőrzése | 17 |
Az árpa osztályozása | 19 |
Az osztályozás célja | 19 |
Az osztályozóhengerben és síkszitában végbemenő szemnagyság szerinti szétválasztás folyamata | 19 |
Osztályozóhenger | 20 |
Síkszita | 21 |
Az osztályozási folyamat ellenőrzése | 21 |
Az árpa tárolása | 22 |
Silótárolás | 23 |
Raktári kártevők | 24 |
A kártevők elleni védekezés | 25 |
Az árpa áztatása | 26 |
Az áztatás célja | 26 |
Az árpa levegőztetése | 27 |
A meszes kezelés célja | 27 |
Az áztatásra ható tényezők | 27 |
Az árpa vízfelvevő képessége | 29 |
Élettani folyamatok az áztatás folyamán | 30 |
Áztatási veszteségek | 31 |
Korszerű áztatóberendezések | 31 |
Korszerű áztatási technológiák | 34 |
Nedves áztatási technológia | 34 |
Árasztásos áztatás | 35 |
Saladin-áztatás | 37 |
Permetezéses áztatás | 37 |
Az árpa beáztatása | 37 |
Vízcsere | 38 |
Az áztatás mértéke | 38 |
Az ázottság megállapítása | 38 |
Áztatási idő | 39 |
Az árpa kiáztatása | 40 |
Csíráztatás | 41 |
A csíráztatás célja | 41 |
Az árpa csírázóképessége | 42 |
A csírázás folyamatát irányító fontosabb enzimcsoportok szerepe | 43 |
Hemicellulázok vagy citázok | 45 |
Proteolitikus enzimek | 45 |
Amilázok | 46 |
Foszfatázok | 46 |
A csírázás körülményei | 47 |
A csíráztatás hőmérséklete | 47 |
Nedvességtartalom csíráztatás közben | 48 |
Levegő, ill. oxigén jelenléte | 48 |
Csírázási idő | 49 |
Fehérjebontás és a fehérjeátalakítás a malátázás folyamán | 49 |
A zöldmaláta oldottsága, enzimaktivitása | 51 |
A sejtfal feloldása | 51 |
Biokémiai folyamatok a csíráztatás folyamán | 53 |
A levélcsíra hossza | 54 |
A gyökércsíra hossza és alakja | 54 |
A csíra növekedésére ható tényezők | 55 |
Korszerű csíráztatási technológiák | 55 |
A csíráztatás technológiája | 56 |
Szérűcsíráztatás | 56 |
Dobszekrény-csíráztatás | 58 |
Saladin-szekrényes csíráztatás | 59 |
Sladin-Müger rendszerű szekrénycsíráztatás | 61 |
Vándorrakásos csíráztatás | 61 |
Morel-féle folytonos malátázó | 62 |
Saturn-féle malátázórendszer | 63 |
Toronymalátázás | 63 |
King-féle toronymalátázó | 63 |
Frauenheim-féle toronymalátázó | 63 |
Neubert-féle malátázótorony | 64 |
A hőmérséklet és a levegő páratartalmának szabályozása | 64 |
Levegőztetőberendezés | 64 |
Hőmérséklet-szabályozás | 65 |
A levegő nedvesítése | 66 |
Rakásvezetés (pneumatikus) gépi csíráztatókban | 67 |
Kiáztatás | 67 |
Rakásvezetés | 67 |
Szakaszos levegőztetés | 67 |
Folytonos levegőztetés | 68 |
Ürítés, tisztítás | 68 |
Gibberellinsavas kezelés | 69 |
Aszalás | 71 |
A zöldmaláta aszalásának célja | 71 |
Az aszalást befolyásoló tényezők | 71 |
Fonnyasztás | 71 |
Aszalás | 72 |
Fizikai-kémiai változások az aszalás folyamán | 72 |
Fizikai változások | 72 |
Kémiai változások | 72 |
A különböző fajtájú maláták nedvességtartalmának változása | 73 |
Világos (pilseni) maláta aszalása | 73 |
Sötét (müncheni) maláta aszalása | 74 |
Aszalóberendezések | 75 |
Közvetlen fűtésű aszalók | 75 |
Közvetett fűtésű aszalók | 75 |
A malátaaszalók főbb részei | 76 |
Egyéb berendezések az aszalóban | 77 |
Különböző aszalótípusok | 78 |
Kétcserényes aszaló | 78 |
Háromcserényes aszaló | 78 |
Nagy teljesítményű aszaló | 79 |
Függőleges aszaló | 79 |
Aszalási technológia két-, háromcserényes berendezésben, világos és sötét maláta gyártásakor | 81 |
Világos maláta aszalása | 82 |
Sötét maláta aszalása | 82 |
Aszalási technológia egycserényes aszalóberendezésekben világos, illetve sötét maláta gyártásakor | 83 |
Világos maláta aszalása | 85 |
Sötét maláta aszalása | 85 |
Különleges maláták gyártása | 85 |
A maláta tisztítása és raktározása | 86 |
Csírátlanítás | 87 |
A maláta tisztítása és fényezése | 87 |
A maláta tárolása, érlelése | 88 |
II. Sörgyártás | 91 |
A sörgyártás (sörfőzés) rövid története | 93 |
A sörgyártás technológiája | 94 |
A sörlé előállítása | 96 |
A maláta szárazőrlése, az őrlemény minősége, az összetétel ellenőrzése | 96 |
A maláta őrlése | 96 |
Négyhengeres malom | 97 |
Hathengeres malom | 97 |
Az őrlemény összetétele, ellenőrzése | 98 |
Nedvesőrlés | 99 |
A nedvesőrlő berendezés műveleteinek ellenőrzése | 102 |
A pótanyagok előkészítése a sörfőzéshez | 102 |
Feltárás forralással | 103 |
Feltárás nyomás alatt | 103 |
Pelyhesítés | 103 |
A kukorica és az árpa feltárása nyomás alatti eljárással | 104 |
Cefrézés | 106 |
A cefrézés célja | 106 |
Az enzimműködés szerepe a cefrézés folyamán | 106 |
Keményítőbontás | 109 |
Az enzimhatást befolyásoló tényezők | 110 |
A szénhidrát- és a fehérjebontás optimális körülményei | 111 |
Korszerű cefrézési eljárások | 113 |
Háromcefrés eljárás | 115 |
Kétcefrés eljárás | 116 |
Egycefrés eljárás | 117 |
Egyéb cefrézési eljárások elve | 117 |
Folytonos üzemű cefrézési eljárás | 117 |
Felöntéses vagy infúziós eljárás | 118 |
Rövidített cefrézőeljárás | 118 |
Cefrézés osztályozott malátaőrleménnyel | 118 |
Az enzimes cefrézés elve és technológiája | 119 |
Enzimes cefrézési technológia | 120 |
Az ipari enzimkészítmények alkalmazásának jelentősége | 121 |
Sörlékészítés korszerű főzőházi berendezésekben | 122 |
Cefrézőkád (cefrézőüst) | 123 |
Cefrefőző üst | 124 |
Szűrőkád | 124 |
Szűrősajtó (szűrőprés) | 126 |
Színsörlétartály | 126 |
Komlófőző üst | 127 |
Komlószűrő | 128 |
Pótanyagfeltáró (gőzölő) | 128 |
Külső előforraló (hőcserélő) | 128 |
Főzőházi berendezései elhelyezése | 129 |
A cefre szűrése | 131 |
A szűrés célja | 131 |
A szűrés technológiája | 131 |
Gyorsszűrés korszerű szűrőberendezésekben | 132 |
A szűrés sebességét befolyásoló tényezők | 134 |
A máslás célja | 135 |
Kilúgozás és a máslóvíz töménysége | 136 |
A malátatörköly eltávolítása | 137 |
Komlófőzés, komlószűrés | 139 |
A komlófőzés célja és technológiája | 139 |
Fehérjekiválás forralás közben | 139 |
A keserűanyagok oldása | 141 |
A keserű- és illó anyagok alakulása a komlóadagolás függvényében | 142 |
Komlószűrés | 143 |
A sörléfogadó állomás rendeltetése, az ülepítőkádak szerepe | 144 |
Centrifugák | 145 |
Az örvénykádban (Whirlpool) végbemenő ülepítési folyamatok | 145 |
A komlótörköly és a seprő kezelése, ill. újrafelhasználása | 147 |
A főzőházi műveletek ellenőrzése | 149 |
A főzőházi őrlemények mennyiségének és szemcseösszetételének meghatározása | 149 |
A hőmérséklet mérése a részcefrézés különböző szakaszaiban | 150 |
Cukrosítást ellenőrző próbák | 150 |
A sörlé áttetszőségének, töménységének és mennyiségének meghatározása a komlóforralás befejezése után | 151 |
A máslóvíz extrakttartalmának meghatározása | 153 |
A főzőházi nyeredék számítása | 153 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.