kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Dinasztia Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 159 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Tankönyvi szám: É-369/II. A könyv 550 példányban jelent meg. |
| I. Malátagyártás | |
| A malátagyártás folyamata | 5 |
| Az árpa tisztítása | 8 |
| Az árpatisztítás célja | 8 |
| A fémszennyeződés kiválasztásának folyamata | 8 |
| A finom- és durvaszennyeződések kiválasztása légárammal, illetve rostaszerkezetekkel | 9 |
| Előtisztítás | 9 |
| Az árpa főtisztítása | 10 |
| Porelválasztó berendezések | 11 |
| Tömlős szűrők | 11 |
| Ciklonok | 12 |
| Centriciklon | 13 |
| Toklásztalanító | 13 |
| A tarárban lejátszódó folyamatok | 14 |
| A szennyeződések eltávolítása triőrrel | 15 |
| Hengeres triőr | 15 |
| Nagy teljesítményű triőr | 16 |
| Tárcsás triőr | 16 |
| A triőr munkájára ható tényezők | 16 |
| A tisztítási folyamatok ellenőrzése | 17 |
| Az árpa osztályozása | 19 |
| Az osztályozás célja | 19 |
| Az osztályozóhengerben és síkszitában végbemenő szemnagyság szerinti szétválasztás folyamata | 19 |
| Osztályozóhenger | 20 |
| Síkszita | 21 |
| Az osztályozási folyamat ellenőrzése | 21 |
| Az árpa tárolása | 22 |
| Silótárolás | 23 |
| Raktári kártevők | 24 |
| A kártevők elleni védekezés | 25 |
| Az árpa áztatása | 26 |
| Az áztatás célja | 26 |
| Az árpa levegőztetése | 27 |
| A meszes kezelés célja | 27 |
| Az áztatásra ható tényezők | 27 |
| Az árpa vízfelvevő képessége | 29 |
| Élettani folyamatok az áztatás folyamán | 30 |
| Áztatási veszteségek | 31 |
| Korszerű áztatóberendezések | 31 |
| Korszerű áztatási technológiák | 34 |
| Nedves áztatási technológia | 34 |
| Árasztásos áztatás | 35 |
| Saladin-áztatás | 37 |
| Permetezéses áztatás | 37 |
| Az árpa beáztatása | 37 |
| Vízcsere | 38 |
| Az áztatás mértéke | 38 |
| Az ázottság megállapítása | 38 |
| Áztatási idő | 39 |
| Az árpa kiáztatása | 40 |
| Csíráztatás | 41 |
| A csíráztatás célja | 41 |
| Az árpa csírázóképessége | 42 |
| A csírázás folyamatát irányító fontosabb enzimcsoportok szerepe | 43 |
| Hemicellulázok vagy citázok | 45 |
| Proteolitikus enzimek | 45 |
| Amilázok | 46 |
| Foszfatázok | 46 |
| A csírázás körülményei | 47 |
| A csíráztatás hőmérséklete | 47 |
| Nedvességtartalom csíráztatás közben | 48 |
| Levegő, ill. oxigén jelenléte | 48 |
| Csírázási idő | 49 |
| Fehérjebontás és a fehérjeátalakítás a malátázás folyamán | 49 |
| A zöldmaláta oldottsága, enzimaktivitása | 51 |
| A sejtfal feloldása | 51 |
| Biokémiai folyamatok a csíráztatás folyamán | 53 |
| A levélcsíra hossza | 54 |
| A gyökércsíra hossza és alakja | 54 |
| A csíra növekedésére ható tényezők | 55 |
| Korszerű csíráztatási technológiák | 55 |
| A csíráztatás technológiája | 56 |
| Szérűcsíráztatás | 56 |
| Dobszekrény-csíráztatás | 58 |
| Saladin-szekrényes csíráztatás | 59 |
| Sladin-Müger rendszerű szekrénycsíráztatás | 61 |
| Vándorrakásos csíráztatás | 61 |
| Morel-féle folytonos malátázó | 62 |
| Saturn-féle malátázórendszer | 63 |
| Toronymalátázás | 63 |
| King-féle toronymalátázó | 63 |
| Frauenheim-féle toronymalátázó | 63 |
| Neubert-féle malátázótorony | 64 |
| A hőmérséklet és a levegő páratartalmának szabályozása | 64 |
| Levegőztetőberendezés | 64 |
| Hőmérséklet-szabályozás | 65 |
| A levegő nedvesítése | 66 |
| Rakásvezetés (pneumatikus) gépi csíráztatókban | 67 |
| Kiáztatás | 67 |
| Rakásvezetés | 67 |
| Szakaszos levegőztetés | 67 |
| Folytonos levegőztetés | 68 |
| Ürítés, tisztítás | 68 |
| Gibberellinsavas kezelés | 69 |
| Aszalás | 71 |
| A zöldmaláta aszalásának célja | 71 |
| Az aszalást befolyásoló tényezők | 71 |
| Fonnyasztás | 71 |
| Aszalás | 72 |
| Fizikai-kémiai változások az aszalás folyamán | 72 |
| Fizikai változások | 72 |
| Kémiai változások | 72 |
| A különböző fajtájú maláták nedvességtartalmának változása | 73 |
| Világos (pilseni) maláta aszalása | 73 |
| Sötét (müncheni) maláta aszalása | 74 |
| Aszalóberendezések | 75 |
| Közvetlen fűtésű aszalók | 75 |
| Közvetett fűtésű aszalók | 75 |
| A malátaaszalók főbb részei | 76 |
| Egyéb berendezések az aszalóban | 77 |
| Különböző aszalótípusok | 78 |
| Kétcserényes aszaló | 78 |
| Háromcserényes aszaló | 78 |
| Nagy teljesítményű aszaló | 79 |
| Függőleges aszaló | 79 |
| Aszalási technológia két-, háromcserényes berendezésben, világos és sötét maláta gyártásakor | 81 |
| Világos maláta aszalása | 82 |
| Sötét maláta aszalása | 82 |
| Aszalási technológia egycserényes aszalóberendezésekben világos, illetve sötét maláta gyártásakor | 83 |
| Világos maláta aszalása | 85 |
| Sötét maláta aszalása | 85 |
| Különleges maláták gyártása | 85 |
| A maláta tisztítása és raktározása | 86 |
| Csírátlanítás | 87 |
| A maláta tisztítása és fényezése | 87 |
| A maláta tárolása, érlelése | 88 |
| II. Sörgyártás | 91 |
| A sörgyártás (sörfőzés) rövid története | 93 |
| A sörgyártás technológiája | 94 |
| A sörlé előállítása | 96 |
| A maláta szárazőrlése, az őrlemény minősége, az összetétel ellenőrzése | 96 |
| A maláta őrlése | 96 |
| Négyhengeres malom | 97 |
| Hathengeres malom | 97 |
| Az őrlemény összetétele, ellenőrzése | 98 |
| Nedvesőrlés | 99 |
| A nedvesőrlő berendezés műveleteinek ellenőrzése | 102 |
| A pótanyagok előkészítése a sörfőzéshez | 102 |
| Feltárás forralással | 103 |
| Feltárás nyomás alatt | 103 |
| Pelyhesítés | 103 |
| A kukorica és az árpa feltárása nyomás alatti eljárással | 104 |
| Cefrézés | 106 |
| A cefrézés célja | 106 |
| Az enzimműködés szerepe a cefrézés folyamán | 106 |
| Keményítőbontás | 109 |
| Az enzimhatást befolyásoló tényezők | 110 |
| A szénhidrát- és a fehérjebontás optimális körülményei | 111 |
| Korszerű cefrézési eljárások | 113 |
| Háromcefrés eljárás | 115 |
| Kétcefrés eljárás | 116 |
| Egycefrés eljárás | 117 |
| Egyéb cefrézési eljárások elve | 117 |
| Folytonos üzemű cefrézési eljárás | 117 |
| Felöntéses vagy infúziós eljárás | 118 |
| Rövidített cefrézőeljárás | 118 |
| Cefrézés osztályozott malátaőrleménnyel | 118 |
| Az enzimes cefrézés elve és technológiája | 119 |
| Enzimes cefrézési technológia | 120 |
| Az ipari enzimkészítmények alkalmazásának jelentősége | 121 |
| Sörlékészítés korszerű főzőházi berendezésekben | 122 |
| Cefrézőkád (cefrézőüst) | 123 |
| Cefrefőző üst | 124 |
| Szűrőkád | 124 |
| Szűrősajtó (szűrőprés) | 126 |
| Színsörlétartály | 126 |
| Komlófőző üst | 127 |
| Komlószűrő | 128 |
| Pótanyagfeltáró (gőzölő) | 128 |
| Külső előforraló (hőcserélő) | 128 |
| Főzőházi berendezései elhelyezése | 129 |
| A cefre szűrése | 131 |
| A szűrés célja | 131 |
| A szűrés technológiája | 131 |
| Gyorsszűrés korszerű szűrőberendezésekben | 132 |
| A szűrés sebességét befolyásoló tényezők | 134 |
| A máslás célja | 135 |
| Kilúgozás és a máslóvíz töménysége | 136 |
| A malátatörköly eltávolítása | 137 |
| Komlófőzés, komlószűrés | 139 |
| A komlófőzés célja és technológiája | 139 |
| Fehérjekiválás forralás közben | 139 |
| A keserűanyagok oldása | 141 |
| A keserű- és illó anyagok alakulása a komlóadagolás függvényében | 142 |
| Komlószűrés | 143 |
| A sörléfogadó állomás rendeltetése, az ülepítőkádak szerepe | 144 |
| Centrifugák | 145 |
| Az örvénykádban (Whirlpool) végbemenő ülepítési folyamatok | 145 |
| A komlótörköly és a seprő kezelése, ill. újrafelhasználása | 147 |
| A főzőházi műveletek ellenőrzése | 149 |
| A főzőházi őrlemények mennyiségének és szemcseösszetételének meghatározása | 149 |
| A hőmérséklet mérése a részcefrézés különböző szakaszaiban | 150 |
| Cukrosítást ellenőrző próbák | 150 |
| A sörlé áttetszőségének, töménységének és mennyiségének meghatározása a komlóforralás befejezése után | 151 |
| A máslóvíz extrakttartalmának meghatározása | 153 |
| A főzőházi nyeredék számítása | 153 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.