kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 146 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A könyv 550 példányban jelent meg. 36 fekete-fehér ábrával illusztrált. |
A maláta- és a sörgyártás jelentősége | 3 |
A söripar szerepe a népgazdaságban | 3 |
A malátagyártás nyersanyaga, a sörárpa | 6 |
A sörárpa termesztése, fajtái, minőségi tényezői | 6 |
Árpatermő vidékek | 6 |
Elővetemény | 8 |
A talaj előkészítése | 9 |
Az árpa vetése, érése, aratása | 10 |
Az árpa fajtái és minőségi tényezői | 10 |
A nagyüzemi termesztésben levő sörárpafajták | 12 |
Az árpaszem szerkezete | 14 |
Az árpa kémiai összetétele | 16 |
Víztartalom | 16 |
Szénhidrátok | 17 |
Hermicellulózok | 17 |
Cellulóz | 17 |
Mono- és oligoszacharidok | 18 |
Zsírok | 18 |
Nitrogénmentes anyagok | 18 |
Fehérjék | 18 |
Enzimek | 19 |
Vitaminok | 20 |
Ásványi anyagok | 20 |
A sörárpa üzemi átvételének módja | 20 |
Mintavétel, vizsgálati módszerek | 21 |
Érzékszervi vizsgálatok | 22 |
Hektolitertömeg | 22 |
Ezerszemtömeg | 23 |
Osztályozottság | 23 |
Lisztesség | 23 |
Csírázási energia | 24 |
Csírázóképesség | 24 |
Vízérzékenység | 25 |
Vízfelvevő képesség | 25 |
Nedveségtartalom | 26 |
Fehérjetartalom | 26 |
Extrakttartalom | 26 |
Az árpa minősítése | 27 |
A sörgyártás alapanyaga, a maláta | 29 |
A maláta tulajdonságai, összetevői, enzimaktivitása | 29 |
A maláta enzimjei | 31 |
A különféle malátafajták összehasonlítása a jellemző adatok alapján | 32 |
A malátavizsgálat legfontosabb módszerei | 36 |
Vízmeghatározás | 36 |
Extrakttartalom meghatározása | 36 |
Extraktdifferencia | 37 |
Cukrosodási idő | 38 |
Lefolyási idő | 38 |
A szűrlet tisztasága | 38 |
Szín | 39 |
Összesnitrogén-tartalom meghatározása | 40 |
Oldható nitrogén (fehérje) meghatározása | 40 |
Kolbach-szám | 40 |
Fehérjefrakciók meghatározása | 41 |
Viszkozitás mérése | 41 |
A pH mérése | 41 |
Végerjedésfok meghatározása | 42 |
Komló és komlókészítmények | 43 |
A komló mint a sörfőzés nélkülözhetetlen nyersanyaga | 43 |
A komló termesztése | 44 |
A komló szárítása, raktározása | 47 |
Komlókivonat, illetve különböző komlóészítmények jelentősége és felhasználása | 47 |
A komló és a komlókészítmények minőségi jellemzői | 48 |
Érzékszervi vizsgálatok (bonitálás) | 49 |
Kémiai vizsgálatok | 50 |
Komlóextrakt | 51 |
A komlóadagolás módjai | 52 |
A komló őrlése a jobb feltárás céljából | 53 |
A sörélesztő | 55 |
A sörélesztő tulajdonságai, összetétele, szaporodása, anyagcseréje | 55 |
Az élesztősejt felépítése | 57 |
Az élesztő összetétele | 58 |
A sörélesztő felépítése | 59 |
Az élesztő szaporodása | 60 |
Az élesztő anyagcseréje | 61 |
Az élesztő kezelése | 63 |
Élesztő-színtenyészet | 64 |
Tiszta élesztőkultúra szaporítása | 66 |
Az élesztő életképességének és tisztaságának ellenőrzése | 68 |
A víz mint söripari nyersanyag | 70 |
Az ipar vízszükséglete | 70 |
A víz keménysége | 72 |
Fontosabb kémiai és biológiai jellemzők | 73 |
Fizikai jellemzők | 74 |
Kémiai jellemzők | 74 |
Bakteriológiai jellemzők | 75 |
A vízkezelés (előkészítés) szerepe az üdítő ital gyártásakor | 75 |
Az ipari másodvíz- és szennyvízkezelés jelentősége, különös tekintettel a környezetvédelemre | 76 |
Egyéb söripari nyersanyagok (söripari pótanyagok) | 80 |
A keményítőtartalmú pótanyagok (kukorica, rizs) és a cukor jellemzői | 80 |
Kukorica | 80 |
Rizs | 81 |
Cukor | 81 |
Kukoricacsírátlanítás | 82 |
A rizs őrlése | 83 |
A pótanyagok előkészítése, feltárása a sörfőzéshez | 83 |
Feltárás forralással | 83 |
Feltárás nyomás alatt | 84 |
Pelyhesítés | 84 |
Csomagolóanyagok | 85 |
A sörös- és üdítőital-palackok, valamint alumínium hordók jellemző adatai | 85 |
Söröspalackok | 85 |
Üdítő italok csomagolóanyagai | 87 |
Fémhordók | 87 |
A koronadugók, címkék, ragasztóanyagok, rakodólapok, műanyaga ládák, konténerek fontosabb adatai | 89 |
Koronadugók | 89 |
Címkék | 90 |
Ragasztóanyagok | 91 |
Rakodólapok | 91 |
Műanyag ládák | 93 |
Konténerek | 93 |
Keg rendszerű hordók | 95 |
Szűrőanyagok | 98 |
A kovaföld és a szűrőperlit tulajdonságai | 98 |
Kovaföld-előfordulások | 98 |
Kémiai és fizikai tulajdonságok | 99 |
A nyers kovaföld tisztítása | 101 |
Perlit | 101 |
A szemcseösszetétel jelentősége a szűrőképesség szempontjából | 102 |
Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 105 |
A tisztító- és fertőtlenítőszerek jelentősége az üzemi higiénia szempontjából | 105 |
Előtisztítás | 105 |
Fertőtlenítés | 106 |
A mosó- és a fertőtlenítőszerek csoportosítása kémhatásuk szerint | 107 |
Az automatikus mosási és fertőtlenítési technológia vázlatos ismertetése | 109 |
Tárolási és biztonsági előírások | 113 |
Energetikai segédanyagok | 115 |
A tüzelőanyagok (szén, koksz, gáz, fűtőolaj) főbb jellemzői | 115 |
Szén | 115 |
Koksz | 115 |
Földgáz | 116 |
Fűtőolaj | 117 |
A hűtőközegek csoportosítása, alkalmazása | 117 |
A préslevegő felhasználása | 118 |
Tárolás, kezelés és biztonsági előírások | 119 |
Mesterséges enzimkészítmények | 122 |
Az enzimkészítmények jelentősége az iparban | 122 |
Felhasználási módozatok a technológiai folyamatokban | 123 |
Minőségi követelmények | 124 |
Az üdítő italok alapanyagai | 126 |
Az üdítő italok alapanyagát képező eszenciák, kivonatok, adalékok minőségi jellemzői | 126 |
Az előkészítés, adagolás módjai | 128 |
A maláta- és sörgyártás melléktermékei | 130 |
A melléktermékeke (takarmányrépa, malátacsíra, sörtörköly, komlótörköly, sörélesztő és egyéb anyagok) keletkezése és hasznosítási lehetőségei | 130 |
Takarmányárpa | 130 |
Malátacsíra | 130 |
Sörtörköly | 131 |
Komlótörköly | 132 |
Sörélesztő | 132 |
A sörtörköly és a sörélesztő szárítása | 136 |
A sörtörköly szárítása | 136 |
A sörélesztő szárítása | 137 |
Fontosabb minőségi jellemzők | 138 |
Malátacsíra | 139 |
Sörtörköly | 139 |
Sörélesztő | 140 |
Csomagolás és tárolás | 141 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.