kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 403 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
A BORÁSZATI KÉMIA ELMÉLETE | |
A szőlőbogyó növekedése és érése | 13 |
A szőlő érése alatt végbemenő kémiai folyamatok | 13 |
A rothadás alatt végbemenő kémiai változások | 18 |
A szőlőfürt részeinek kémiai összetétele | 24 |
A kocsány | 24 |
A szőlőbogyó | 25 |
A szőlőhéj | 25 |
A szőlőmag | 28 |
A törköly | 30 |
A must és a bor közös alkotórészei | 32 |
A víz | 33 |
A szénhidrátok | 33 |
A glükóz (szőlőcukor) | 39 |
A fruktóz (gyümölcscukor) | 40 |
A szacharóz (nádcukor, glükóz-fruktóz anhidrid) | 41 |
Az invertcukor | 41 |
Akeményítő | 42 |
A pektinanyagok | 42 |
A pentózok | 44 |
A pentozánok | 46 |
A savak | 46 |
A borkősav | 49 |
Az almasav | 51 |
A tejsav | 53 |
A citromsav | 54 |
Egyéb savak | 55 |
A nitrogénvegyületek | 56 |
A cserzőanyagok | 58 |
A flobafének | 61 |
A festékanyagok | 62 |
Zöld és sárga festékanyagok | 62 |
Vörös festékanyagok | 66 |
A viasz és a zsírok | 70 |
Az enzimek | 71 |
A vitaminok | 71 |
Az illatanyagok | 73 |
Az ásványi anyagok | 74 |
Kationok | 81 |
Anionok | 84 |
Az anionok és a kationok egymáshoz kötődésének módjai | 86 |
Egyéb alkotórészek | 87 |
Különböző sajtolású mustok összetétele | 88 |
Az élesztősejt kémiai összetétele | 91 |
Szénhidrátok | 91 |
Nitrogénvegyületek | 92 |
Enzimek | 94 |
Hidrolázok | 96 |
Dezmolázok | 100 |
Vitaminok | 102 |
Zsírok és zsírsavak | 102 |
Szervetlen alkotórészek | 104 |
Az alkoholos erjedés és termékei | 105 |
Etilalkohol | 111 |
Metilalkohol | 113 |
Glicerin | 114 |
2,3-izobutilénglikol | 117 |
Magasabbrendű egyértékű alkoholok (kozmaolajok) | 117 |
Mannit | 120 |
Borostyánkősav | 121 |
Zsírsavak | 123 |
Hangyasav | 123 |
Ecetsav | 123 |
Magasabbrendű zsírsavak | 126 |
Észterek, acetálok | 127 |
Aldehidek | 130 |
Illatanyagok | 133 |
Széndioxid | 134 |
A bor többi alkotórésze | 137 |
Az extrakt | 137 |
A bor savfoka | 142 |
A hidrogénion-koncentráció | 144 |
A savak bázisokhoz kötődése | 146 |
Oxidációs és redukciós jelenségek a borban | 150 |
A redox potenciál | 151 |
Az rH fogalma | 153 |
A bor fejlődése folyamán végbemenő változások | 155 |
A bor fejlődésével kapcsolatos kémiai folyamatok | 155 |
Az élesztő önerjesztési és önemésztési folyamata | 155 |
A levegő oxigénjének kémiai hatása | 157 |
A bor oxidációjának mechanizmusa | 160 |
Természetes és biológiai savcsökkenés | 169 |
A mustnak borrá válásával kapcsolatos fizikai folyamatok | 172 |
Fajsúlycsökkenés | 172 |
Az erjedéskor képződött hő | 172 |
Térfogatváltozás | 173 |
Párolgás | 175 |
Üledékek, kiválások, oldódások | 178 |
A bor érésének elősegítésekor végbemenő kémiai változások | 180 |
Kénezés | 180 |
A kénezés alkalmazása | 182 |
A kénezés kémiai hatása | 185 |
Borjavítások | 190 |
A savtartalom növelése | 190 |
Savtompítás | 192 |
Javítás sűrített musttal | 194 |
Javítás borpárlattal | 202 |
A nemes borpárlat | 205 |
A borpárlat alkotórészei | 205 |
A borpárlat raktározása | 206 |
Az összehúzódás (kontrakció) fogalma | 210 |
Zavarosodások és üledékek | 211 |
A seprőpálinka | 211 |
A törkölypálinka | 212 |
A borélesztőolaj | 213 |
A fagyasztott bor | 213 |
A bor derítése | 215 |
A bor kolloidjai | 216 |
A derítőszerek | 233 |
A szűrés | 238 |
A must és a bor tartósítása közben történő változások | 239 |
A BOR VIZSGÁLATI MÓDSZEREI | |
A minta vétele és megítélése | 245 |
Általános vizsgálatok | 248 |
A fajsúly (sűrűség) mérése | 248 |
Areométeres módszer | 248 |
Piknométeres módszer | 249 |
Hidrosztatikai mérleges módszer | 250 |
A fénytörésmutató | 251 |
A Zeiss-féle merülő refraktométer | 251 |
A kézi refraktométer | 252 |
Az optikai forgatóképesség | 252 |
A fényabszorpció | 254 |
Mérési módszer Pulfrich-fotométerrel | 255 |
A Duboscq-koloriméter | 258 |
A belső súrlódás (viszkózusság) mérése | 258 |
A belső súrlódás meghatározása Ostwald-féle viszkoziméterrel | 259 |
A pH mérése | 260 |
A redox potenciál mérése | 263 |
Potenciometrikus módszer | 263 |
Az egyes alkotórészek meghatározása | 265 |
A metilalkoholtartalom kimutatása és meghatározása | 265 |
A metilalkoholtartalom kimutatása | 265 |
A metilalkoholtartalom meghatározása | 266 |
Az etilalkoholtartalom meghatározása | 266 |
Ebulioszkópos módszer | 267 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása fajsúlymérés alapján | 270 |
A glicerintartalom meghatározása | 273 |
A 2,3-butilénglikol (CH3CHOH.CHOHCH3) kimutatása és meghatározása | 275 |
A metilalcetilkarbinol (CH3CO.CHOH.CH3) kimutatása és meghatározása | 275 |
A mannit meghatározása | 276 |
A szorbit kimutatása és meghatározása | 276 |
A cukrok | 277 |
A pentózok meghatározása | 278 |
A must cukortartalmának meghatározása mustfokmérővel | 279 |
A redukáló cukor gyors meghatározása Reischauer módszerével | 284 |
Cukormeghatározás Bertrand módszerével | 286 |
Cukormeghatározás közvetlen titrálással | 290 |
A nádcukor meghatározása | 291 |
A glükóz-fruktóz arány polarimetrikus meghatározása | 291 |
Polarizáció | 292 |
A dextrin kimutatása és meghatározása | 294 |
A dulcin kimutatása | 294 |
A pektin meghatározása | 295 |
A titrálható sav meghatározása | 295 |
Titrálás indikátorok segítségével | 296 |
Elektrometrikus titrálás | 296 |
A borkősav | 297 |
A borkősavtartalom acidimetrikus meghatározása (Halenke-Möslinger-módszer) | 298 |
A borkősav meghatározása racemátos módszerrel (Kling-Peynaud-módszer) | 299 |
A borkősav meghatározása a borgazdasági melléktermékekben | 299 |
Borkőmeghatározás | 301 |
A citromsav | 301 |
A citromsav meghatározása Kogan-Peynaud módszerével | 301 |
Az almasav | 303 |
Az almasav meghatározása Ferré módszerével | 303 |
A borostyánkősav | 304 |
A borostyánkősav meghatározása Peynaud módszerével | 304 |
A tejsav | 305 |
A tejsav meghatározása baritos módszerrel (Bonifazi-Michel-módszer) | 305 |
A tejsav és a glicerin egyidejű jodometrikus mikromeghatározása (Abagaljanc-Szavenkova-módszer) | 306 |
A benzoesav kimutatása és meghatározása | 307 |
A paraklórbenzoesav kimutatása és meghatározása | 308 |
A szacharintartalom kimutatása | 308 |
A szalicilsavtartalom kimutatása és meghatározása | 309 |
A szalicilsavtartalom kimutatása | 309 |
A szalicilsavtartalom meghatározása | 309 |
Az illósavak | 310 |
Illósavmeghatározás vízgőzdesztillációval | 311 |
Illósavmeghatározás közvetlen desztillációval (Duclaux-Gayon-módszer) | 312 |
A hangyasavtartalom kimutatása és meghatározása | 313 |
A hangyasav kimutatása | 313 |
A hangyasav meghatározása (Zäch szerint) | 313 |
Az észterek | 313 |
Az összes észterek meghatározása (Peynaud módszerével) | 314 |
A közömbös észterek meghatározása | 314 |
Az aldehidek meghatározása | 315 |
Az összes aldehid meghatározása | 315 |
A szabad aldehid meghatározása | 316 |
A formaldehid kimutatása | 316 |
Az acetaldehid meghatározása | 316 |
Az etilacetát meghatározása desztillációs módszerrel | 317 |
A cserző- és festékanyagtartalom meghatározása | 318 |
Idegen festékanyagok kimutatása vörösborban | 319 |
A vörösbor növényi festőanyagának kimutatása | 320 |
A fehérborok festőanyaga | 321 |
A kénessav | 321 |
A szabad és összes kénessavtartalom meghatározása jodometrikus módszerrel | 322 |
A szulfáttartalom meghatározása | 322 |
A kénhidrogén kimutatása | 324 |
A nitrogén meghatározása | 324 |
A nitrát- és nitrittartalom kimutatása és meghatározása | 324 |
Az ammónia meghatározása | 326 |
Extraktmeghatározások | 326 |
Az extrakttartalom közvetlen meghatározása | 327 |
Az extrakttartalom meghatározása közvetett úton | 327 |
Hamumeghatározás | 330 |
A hamu lúgosságának meghatározása | 331 |
A széndioxid meghatározása | 332 |
A hamuban levő kötött széndioxid meghatározása | 333 |
A kloridtartalom meghatározása | 333 |
Foszfátmeghatározás | 334 |
Nátriummeghatározás | 335 |
Káliummeghatározás | 335 |
Kalciummeghatározás | 336 |
Magnéziummeghatározás | 336 |
A mangántartalom meghatározása | 336 |
Vasmeghatározás | 337 |
Alumíniummeghatározás | 338 |
A kovasav meghatározása | 339 |
A réz kimutatása és meghatározása | 339 |
Arzénkimutatás | 340 |
A cink kimutatása és meghatározása | 341 |
A seprőbor kimutatása | 341 |
A szaponin kimutatása pezsgőben | 342 |
Borderítés sárgavérlúgsóval | 342 |
Möslinger vizsgálati módszere | 343 |
Az Ampelológiai Intézet által módosított eljárás | 344 |
A hidrogéncianidtartalom kimutatása és meghatározása | 345 |
Egyes borgazdasági termékek vizsgálata | 348 |
A sűrített must vizsgálata | 348 |
A titrálható sav meghatározása | 348 |
A fajsúly megállapítása | 348 |
Cukormeghatározás | 349 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 349 |
A borpárlat elemzése | 350 |
A titrálható sav meghatározása | 350 |
Az acetaldehid mennyiségi meghatározása | 350 |
Az illó észterek meghatározása | 351 |
A kozmaolaj mennyiségi meghatározása Komarovszky szerint | 351 |
Koloriméteres meghatározás | 352 |
A furfurol kimutatása és meghatározása | 352 |
A borpárlat vizsgálata részleges (frakcionált) lepárlással | 353 |
Kiadóssági vizsgálat (Wüstenfeld szerint) | 353 |
Borecetelemzés | 354 |
Az üzemi víz vizsgálata | 354 |
A szőlőmag vizsgálata | 356 |
A szőlőmag olajtartalmának vizsgálata | 356 |
A szőlőmag cserzőanyagtartalmának meghatározása | 356 |
A bor megítélésének kémiai vonatkozásai | 359 |
Borgazdasági anyagok fizikai és kémiai vizsgálata | 360 |
Széndioxid | 360 |
Szénsavas mész | 360 |
Kénszeletek vizsgálata | 361 |
Kéntartalom meghatározása | 361 |
Arzéntartalom meghatározása | 362 |
Bitumen és hasonló szennyezések | 362 |
Káliumpiroszulfit vizsgálata | 363 |
Karamell, szaflór, festőotelló gyakorlati vizsgálata | 363 |
Ammóniákszóda (Solvay-szóda) vizsgálata | 364 |
Parafin, cerezin, műviasz vizsgálata | 364 |
Faggyú vizsgálata | 364 |
Vizahólyag vizsgálata | 364 |
Zselatin vizsgálata | 365 |
Cserzőanyag vizsgálata | 365 |
Spanyolföld és kaolin vizsgálata | 365 |
Azbeszt, cellulóz vizsgálata | 366 |
Aktív szén vizsgálata | 367 |
Káliumferrocianid vizsgálata | 367 |
Függelék | 368 |
Táblázatok | 368 |
Irodalom | 389 |
Névmutató | 390 |
Tárgymutató | 393 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.