| Előszó az ötödik kiadáshoz | 11 |
| ÁLTALÁNOS ISMERETEK | |
| Történeti áttekintés, a zöldségtermesztés gazdasági jelentősége | 15 |
| A zöldségtermesztés fogalmának vázolása | 15 |
| A zöldségfajok őshazája és elterjedése a Földön | 18 |
| A gazdaságilag jelentős zöldségfajok ősalakjainak területi központjai | 18 |
| A zöldségfajok elterjedése az egyes földrészeken | 22 |
| A zöldségtermesztés fejlődésének történeti áttekintése és gazdasági jelentősége a magyar kertészetben | 23 |
| A zöldségtermesztés helyzete néhány európai országban | 37 |
| Zöldségtermesztési kutatások és az oktatás fejlődése, feladatai | 40 |
| A zöldségfélék szerepe a táplálkozásban | 42 |
| Biológiai alapok | 48 |
| A növények fejlődését és növekedését befolyásoló alapvető élettényezők | 48 |
| Az építés és a bontás folyamata a növényben | 49 |
| Hőigény és a hiányzó hő pótlása | 49 |
| Az egyes zöldségfajok hőmérsékleti potimuma | 50 |
| A zöldségnövények kezdeti fejlődésének serkentése a hőmérséklet változtatásával | 52 |
| A szélsőséges hőviszonyok hatása a zöldségnövényekre | 54 |
| A termesztőhely hőmérsékleti viszonyainak szabályozhatósága a zöldségtermesztő üzemben | 56 |
| Fényigény és fényszabályozás | 58 |
| A fény összetétele | 59 |
| A fény erőssége | 61 |
| A napi fénytartam hatása a növények fejlődésére | 63 |
| A fényszabályozás irányelvei | 65 |
| Vízigény és vízszabályozás | 67 |
| A víz szerepe a növények életében | 67 |
| A termesztett zöldségfajok vízigény szerinti csoportosítása | 68 |
| A vízfogyasztás változását befolyásoló tényezők | 70 |
| A vízszabályozás irányelvei | 71 |
| A levegő szerepe és szabályozása | 74 |
| Tápanyagigény | 77 |
| A növények építőelemei | 77 |
| A tápanyagigény megállapításának irányelvei | 80 |
| A talaj szerepe a tápanyagigény kielégítésében | 81 |
| A tápanyagfelvétel módja és alakulásának tényezői | 84 |
| A termésalakító tényezők hatásának néhány törvényszerűsége | 87 |
| A termesztett növények és környezetük kölcsönhatása | 90 |
| A biológiai és ökológiai potenciál (adottság) szerepe a terméshozamok és a jövedelem alakulásában | 92 |
| Alapvető agrotechnikai munkák | 95 |
| A talajművelés | 95 |
| Talajmunkák az üzemben | 96 |
| Talajművelési rendszerek | 101 |
| Trágyázási rendszerek | 102 |
| Trágyaanyagok | 102 |
| A szükséges trágya mennyiségének meghatározása | 104 |
| A trágya talajba vitelének időpontja és módja | 105 |
| A trágyázási rendszer meghatározó tényezői | 107 |
| Különleges trágyázási módok | 107 |
| Vetésforgók az üzemben | 112 |
| A vetésforgók csoportosítása termelési irány szerint | 115 |
| A monokultúrás termesztés | 121 |
| A zöldségnövények szaporítása | 123 |
| A vetés | 125 |
| A vetőmag | 125 |
| A vetés előtti magkezelés | 128 |
| A magvetés és a vegetatív szaporítóképletek ültetési időpontjának meghatározása | 131 |
| A palántanevelés | 133 |
| A magvetésre használt talaj előkészítése | 133 |
| A palánták ápolása | 139 |
| Az állománysűrűség meghatározásának irányelvei | 143 |
| A palánták ültetése végleges helyre | 146 |
| A palántanevelés létesítményei | 148 |
| A létesítmények elhelyezése | 148 |
| A létesítmények fő típusai | 149 |
| Kis légterű létesímények | 149 |
| Nagy légterű létesítmények | 150 |
| Ápolási munkák | 156 |
| A csapadékhiány és -bőség káros hatásának csökkentése | 159 |
| Az öntözés | 159 |
| A zöldségnövények öntözésének irányelvei | 160 |
| Az öntözésre használható irányelvei | 163 |
| Az öntözés célja és módjai | 163 |
| A talaj vízkészletének gazdaságosabb felhasználását segítő ápolási munkák | 168 |
| A kívántnál több víz csökkentése a talajban | 169 |
| A kedvezőtlen hőmérsékleti hatások elleni védekezés | 169 |
| A szélkárok elleni védekezés | 171 |
| A növényápoló talajmunkák | 173 |
| A gyomirtás | 174 |
| A tápanyagpótlás (fejtrágyázás) | 176 |
| A termékenyülés- és érésszabályozás | 177 |
| A betegségek és kártevők elleni védekezés | 178 |
| Egyéb okokból eredő fejlődési zavarok csökkentése | 179 |
| Az áplási munkák költségeinek csökkentése | 179 |
| A termények betakarítása és előkészítése a szállításra | 181 |
| A szedés és az aratás | 181 |
| A betakarítás néhány jellemzője | 181 |
| A betakarítás módjai | 183 |
| Előkészítés az értékesítésre | 185 |
| A termények tisztítása | 185 |
| Az osztályozás | 186 |
| A zöldségfélék csomagolása | 187 |
| A rakodás és szállítás | 191 |
| A termények tárolása a termesztőüzemekben | 195 |
| Rövid ideig tartó tárolás | 196 |
| Hosszabb ideig tartó tárolás | 196 |
| Előkészítés a tárolásra | 197 |
| A tárolás irányelvei és módjai | 198 |
| Szabadtéri zöldségtárolás | 199 |
| Tárolás, eltartás fedett helyiségekben | 201 |
| Irodalom | 204 |
| RÉSZLETES TERMESZTÉSI ISMERETEK | |
| Burgonyafélék | 209 |
| Paradicsom | 213 |
| Paprika | 240 |
| Tojásgyümölcs | 269 |
| Korai burgonya | 272 |
| Kabakosok | 284 |
| Görögdinnye | 291 |
| Sárgadinnye | 298 |
| Uborka | 309 |
| Spárgatök | 320 |
| Sütőtök | 323 |
| Csillagtök (patisszon) | 326 |
| Olasz tök | 328 |
| Hüvelyesek | 331 |
| Borsó | 335 |
| Bokorbab | 351 |
| Karósbab | 363 |
| Földimogyoró | 365 |
| Lóbab | 367 |
| Étkezési kukorica | 369 |
| Csemegekukorica | 369 |
| Pattogatni való kukorica | 375 |
| Káposztafélék | 377 |
| Fejes káposzta | 383 |
| Kelkáposzta | 401 |
| Karalábé | 404 |
| Karfiol | 411 |
| Brokkoli | 417 |
| Bimbóskel | 420 |
| Leveleskel | 423 |
| Kínai kel | 423 |
| Levélzöldségnövények | 427 |
| Fejes saláta | 431 |
| Kötözősaláta | 443 |
| Tépősaláta | 444 |
| Endíviasaláta | 445 |
| Cikóriasaláta | 446 |
| Mezei vagy madársaláta | 449 |
| Spenót | 450 |
| Új-zélandi spenót | 457 |
| Sóska | 459 |
| Rebarbara | 462 |
| Mangold | 466 |
| Libatop | 467 |
| Porcsin | 467 |
| Spárga | 468 |
| Hagymafélék | 479 |
| Vöröshagyma | 484 |
| Fokhagyma | 497 |
| Póréhagyma | 501 |
| Téli sarjadékhagyma | 505 |
| Metélőhagyma | 507 |
| Salottahagyma | 508 |
| Gyökérzöldségnövények | 510 |
| Sárgarépa | 515 |
| Petrezselyem | 527 |
| Gumós zeller | 531 |
| Pasztinák | 537 |
| Feketegyökér | 540 |
| Retek | 542 |
| Cékla | 551 |
| Torma | 557 |
| Saláta- vagy gumóskömény (édeskömény) | 561 |
| Termesztett gombák | 564 |
| Csiperkegomba | 567 |
| Kései laskagomba | 580 |
| Harmatgomba | 581 |
| Bocskorosgomba | 582 |
| Irodalom | 583 |