Előszó az első kiadáshoz | 5 |
Előszó a második kiadáshoz | 7 |
A csiperketermesztés története, jelentősége és biológiai alapjai | |
A csiperkegomba termesztésének történeti áttekintése | 8 |
A csiperkegomba táplálkozási és népgazdasági jelentősége | 16 |
A csiperkegomba növénytani jellemzése | 21 |
A csiperkegomba biológiája | 26 |
Termesztőberendezések | |
Termesztőhelyiségek | 31 |
Föld alatti csiperketermesztő helyiségek | 32 |
Föld feletti csiperketermesztő helyiségek | 33 |
Kiegészítő építmények | 42 |
Komposztáló helyiség | 42 |
Fertőtlenítő helyiség | 43 |
Takaróföldraktár | 45 |
Gombahajtató helyiség | 46 |
Csomagoló- és raktárhelyiségek | 46 |
A csiperkegomba termesztésénél használatos komposztok | |
A komposztok alkotórészei | 48 |
A komposztálás elméleti vonatkozásai | 57 |
A kazalban végbemenő változások | 58 |
A termesztőhelyiségben folytatódó átalakulások | 64 |
A fontosabb komposzt-típusok készítése | 66 |
Istállótrágya komposzt | 66 |
Dúsított komposzt | 71 |
Szintetikus komposzt | 74 |
A klasszikus és gyorskomposztálás értékelése | 77 |
Szaporítóanyagok | |
Trágyacsíra | 80 |
Szemcsíra | 84 |
Dohánycsíra | 85 |
Ágyazás, csúcshőkezelés (pasztörizálás) és a szaporítóanyagok elhelyezése (csírázása) | |
A termesztőhelyek előkészítése | 87 |
Javítások és átalakítások | 87 |
A termesztőhelyek tisztítása és fertőtlenítése | 87 |
Az ágykészítés és a csúcshőkezelés | 89 |
Ágykészítés csúcshőkezelés nélküli termesztésben | 90 |
Ágykészítés csúcshőkezeléses természetésben | 93 |
Csúcshőkezelés (Pasztörizálás) | 94 |
A szaporítóanyag elhelyezése (csírázás) | 97 |
A gombaágyak takarása | |
A takaróanyag kiválasztása | 102 |
A takaróanyag előkészítése | 108 |
A takaróanyag kitermelési helyén végzett munkák | 108 |
A takaróföld kitermelés utáni kezelése | 111 |
A takaróföld fertőtlenítése | 112 |
Az ágyak takarása | 116 |
A takarás időpontja | 116 |
A trágya és a takaróanyag nedvessége | 117 |
A takarás végrehajtása | 118 |
Ápolási munkák | |
Öntözés | 119 |
Szellőztetés | 122 |
Hőmérsékletszabályozás | 124 |
Páratartalom-szabályozás | 125 |
Védekezési munkák | 125 |
A gomba szedése, osztályozása, tárolása | |
Szedés | 127 |
A szedés ideje | 127 |
A szedési időszak hossza | 127 |
Szedés, tisztítás, termésátlagok | 130 |
Osztályozás, csomagolás és tárolás | 132 |
Védekezés a betegségek és kártevő ellen | |
Betegségek | 136 |
Élősködő gombák és baktériumok | 137 |
Vad gombák | 138 |
Környezeti tényezők károsítása | 138 |
Kémiai károsodások | 145 |
Állati kártevők elleni védekezés | 151 |
Legyek | 152 |
Atkák | 153 |
Közvetlen védekezés a termesztés időszakában | 153 |
Megelőző (preventív) védekezés | 155 |
Ugróvillások | 158 |
Vegyes kártevők | 159 |
Gombatermesztési rendszerek fejlesztési irányai | |
Egyszintes és többszintes termesztés | 161 |
Egyzónás és többzónás termesztés | 162 |
Termesztési rendszerek | 162 |
A kétzónás ládás termesztési rendszer | 163 |
A többzónás ládás termesztési rendszer | 168 |
A többzónás ládás-polcos termesztési rendszer | 168 |
Költségszámítások | 170 |
Irodalom | 177 |