1.066.455

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Rizstermesztés

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 99 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


1. A RIZS EREDETE ÉS JELENTŐSÉGE
A rizs őshazáját, ahonnan a termesztett rizsfajták származnak, még a mai napig sem sikerült biztosan megállapítani. A kutatók nagyobb' része Kínát és Indiáit... Tovább

Előszó


1. A RIZS EREDETE ÉS JELENTŐSÉGE
A rizs őshazáját, ahonnan a termesztett rizsfajták származnak, még a mai napig sem sikerült biztosan megállapítani. A kutatók nagyobb' része Kínát és Indiáit tartja a rizs őshazájának; de vannak, akik Közép-Afrikát, Ausztráliát, Amerikát tartják ennek, ahol a rizs a meleg éghajlatú mocsaras vidékeken vadon is előfordul. Nehéz eldönteni, hogy az utóbbi helyeken talált vadrizs nem az odakerült műveleti rizs elvadult fajtája-e.
A rizsre vonatkozó első írásos emlékek Kínáiban maradtak fenn, ahol már közel ötezer év óta foglalkoznak termesztésével. De történelmi adatok szerint Indiában is négyezer éves múltra tekint vissza a rizstermesztés. Kétségtelen tehát, hogy e két ősforrásból indult el a rizs világhódító útjára: Kínából kelet és dél felé, Indiából pedig nyugatra.
Indiából korán eljutott a rizs Perzsiába, onnan Turkesz-tánba, Szíriába és Egyiptomba. Az arabok, a görögök és a törökök a perzsák révén ismerték meg a rizst. Az arabok útján jutott el a mai Spanyolország és Portugália területére, majd onnan a XV. században Olaszországba. A törökök pedig a Balkánon, közelebbről Bulgáriában a Marica völgyében honosították meg a rizst a XVI. században. Egyesek szerint a török hódoltság idején a XVI—XVII. században került a rizs először hazánkba is.
Amerikába a rizs a spanyol és portugál, Ausztráliába pedig az angol gyarmatosítók révén került.
A rizs az emberiség csaknem feléinek főtápláléika. Dél- és Kelet-Ázsia lakóinak ősidők óta nélkülözhetetlen fő élelmiszere a rizs. Amilyen fontos nekünk a búza, olyan nekik a rizs.
Az évi és fejenkénti rizsfogyasztás számadatai bizonyítják a legjobban, milyen fontos szerepet tölt be a rizs az egyes népek életében. A rizsfogyasztó államok sorrendjében Sziám áll az első helyen évi 360 kg-os fejadagjával. Utána következik Japán 170 kg, Kína 140 kg, India 100 kg-os fejadaggal. Olasz- és Spanyolországban 7 kg, az USA-ban 2,7 kg, Magyarországon 2,5 kg az évi rizsfogyaszitás fejenként.
l*
3 Vissza

Tartalom


TARTALOMJEGYZÉK
1. A rizs eredete és jelentősége 3
2. A hazai rizstermesztés története ' ° 9
3. A rizs növénytana ' ' 14
4. Égbaj latigény és fajta 18
5. A rizs nemesítése 21
6. Rizstelepek építése 26
Termelési igények bejelentése, telepek kijelölése 27
Tereprendezés, talaj egyengetés 28
A berendezés tervezése és építése 29
Belső berendezés 31
Műtárgyak 34
Rizstelepek karbantartása 35
7. A rizs talaj igénye 37
8. A rizs vízszükséglete 39
9. Vetésforgó 44
10. A rizs trágyázása -48
11. Talaj előkészítés 52
12. A vetőmag előkészítése 55
13. Vetés és árasztás 57
14. A rizs palántázása 62
15. A rizs ápolási munkái 66
16. Betakarítás 69
A betakarítás előkészítése ¦ • 69
Gépek előkészítése
Lecsapolás . 73
Aratás 74
Hordás • • • 77
Cséplés 77
Termésátlag
Beszolgáltatási kedvezmények 81
17. Tárolás, kezelés •• 82
18. A rizs hántolása • • • ¦ 83
19. A rizs állati kártevői ^
20. A hazai rizs gombás és baktériumos betegségei ««
Rizsbruzóne vagy barnulásos betegség
A rizs baktériumos betegsége ^
94
21. A rizs gyomnovenyei
99
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem