1.067.672

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémiai laboratóriumi gyakorlatok II.

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 326 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9099-00-7
Megjegyzés: Tizenharmadik, változatlan utánnyomás. Tankönyvi szám: 25940. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az általános gyakorlattól eltérően könyvünk első kötete nemcsak a minőségi elemzéssel foglalkozik, hanem tartalmazza a mennyiségi elemzés első fejezetét, a súly szerinti elemzést, gravimetriát is.... Tovább

Előszó

Az általános gyakorlattól eltérően könyvünk első kötete nemcsak a minőségi elemzéssel foglalkozik, hanem tartalmazza a mennyiségi elemzés első fejezetét, a súly szerinti elemzést, gravimetriát is. Mint az első kötetben már említettük, az élelmiszeriparban a minőségi elemzés jelentősége lényegesen kisebb, mint a mennyiségi elemzésé. Ezért természetesen tankönyvünkben is lényegesen kisebb terjedelemben foglalkoztunk a kvalitatív analízissel és jelentősen bővebben tárgyaljuk a kvantitatív analízis módszereit.

A második kötetben nem tárgyaljuk újra a laboratóriumra vonatkozó általános tudnivalókat: fontosabb eszközök, készülékek, mérlegek ismertetését, bár ezekre fokozottan szükségünk lesz a mennyiségi elemzés módszereinek elsajátításához is. Ezért gyakran kell majd újra tanulmányoznunk az első kötet ide vonatkozó fejezeteit is.

A második kötetben részletesen foglalkozunk a térfogatos elemzés, titrimetria módszereivel, eszközeivel. Különösen kiemeljük az élelmiszeriparban alkalmazott fontosabb vizsgálati módszereket.

A könyv második része tartalmazza az összetett elemzési eljárásokat, itt foglalkozunk az élelmiszereink fontosabb alkotórészeinek, mint például fehérje-, cukor- stb. tartalmának meghatározásával.

Könyvünk jelentős része tartalmazza a műszeres vizsgálatok ismertetését, figyelemmel arra, hogy ezek jelentősége különösen az üzemi gyakorlatban, nevezetesen a sorozatvizsgálatoknál mind nagyobb lesz. Nem jelentéktelen az analitikai műszerek szerepe a tudományos kutatómunkában sem.

Végül foglalkozunk az ipari és ivóvíz vizsgálatával. Ezzel kapcsolatban rövidesen ismertetjük az újabb, ún. komplexometriás keménységmeghatározási módszereket is, amelyek egyszerűségük és gyorsaságuk következtében mindinkább elterjednek üzemeinkben.

Könyvünk utolsó fejezete a szénelemzési eljárásokat ismerteti, különös tekintettel a kalorimetriás mérésekre. Foglalkozunk továbbá röviden a füstgázelemzésekkel is.

A könyv függelékként sók, a laboratóriumi gyakorlatban nélkülözhetetlen táblázatot tartalmaz.

A könyv megírásánál elsőrendű célkitűzésünk az volt, hogy technikumi tanulóink kezébe olyan könyvet adjunk, amely jelentősen megkönnyíti a kémiai laboratóriumi ismeretek elsajátítását. Igyekeztünk továbbá a tudomány újabb eredményeit és a gyakorlati élet - az élelmiszeripari üzemek - követelményeit is fokozottabban figyelembe venni.

Reméljük, könyvünk is hozzájárul majd ahhoz, hogy a jövőben még jobb technikusokat képezzünk az élelmiszeripar számára. Vissza

Fülszöveg

Az általános gyakorlattól eltérően könyvünk első kötete nemcsak a minőségi elemzéssel foglalkozik, hanem tartalmazza a mennyiségi elemzés első fejezetét, a súly szerinti elemzést gravimetriát is. Mint az első kötetben már említettük, az élelmiszeriparban a minőségi elemzés jelentősége lényegesen kisebb, mint a mennyiségi elemzésé. Ezért természetesen tankönyvünkben is lényegesen kisebb terjedelemben foglalkoztunk a kvalitatív analízissel és jelentősen bővebben tárgyaljuk a kvantitatív analízis módszereit.
A második kötetben nem tárgyaljuk újra a laboratóriumra vonatkozó általános tudnivalókat: fontosabb eszközök, készülékek, mérlegek ismertetését, bár ezekre fokozottan szükségünk lesz majd a mennyiségi elemzés módszereinek elsajátításához is. Ezért gyakran kell majd újra tanulmányoznunk az első kötet ide vonatkozó fejezeteit is.

Tartalom

Bevezetés3
Térfogatos elemzés (titrimetria)5
A térfogatos elemzés elvi alapjai és felosztása5
A valóságos liter8
A térfogatos elemzés eszközei és használatuk9
A térfogatmérő eszközök kalibrálása (hitelesítése)17
A mérőoldat fogalma. A faktor (szorzószám)18
A mérőoldatok alapanyagai (titeralapanyagok)23
A térfogatos elemzés eredményének kiszámítása24
A névleges normáloldatok higítása vagy töményítése pontosan normállá28
Az indikátorokról általában31
A térfogatos elemzés gyakorlati kivitelezése31
A térfogatos elemzés hibái és azok kiküszöbölése32
Acidi-alkalimetria (sav-lúgmérés)35
A hidrogénion-koncentráció jelentősége, a víz elektrolitos disszociációja és a víz ionszorzata36
A pH fogalma38
Kiegyenlítő (puffer- vagy tompító) oldatok39
A sav-bázis indikátorok40
A sav-bázis indikátorok működésének elmélete41
Kísérleti körülmények hatása az indikátorokra44
Az indikátorok jellemző tulajdonságai. Az indikátorhiba45
A hidrogénionkoncentráció változása titrálás közben47
Gyakorlati útmutatások az indikátorok helyes megválasztására és használatára50
Néhány fontosabb sav-bázis indikátor50
Savmérőoldatok készítése53
Kiszorításos sav-bázis mérőmódszerek57
Gyakorlati szempontból jelentősebb bázisok térfogatos meghatározása58
Lúgmérőoldatok készítése70
Gyakorlati szempontból jelentősebb szervetlen savak térfogatos meghatározása73
Szerves savak meghatározása76
Észterek meghatározása84
Oxidimetria-reduktometria88
Permanganometria90
Jodometria101
Egyéb oxidációs és redukciós mérőmódszerek128
Csapadékképződésen alapuló mérőmódszerek (csapadékos titrálások)129
A csapadékos titrálások indikátorai130
0,2 n AgNO3 mérőoldat készítése és beállítása131
0,1 n ammóniumrodanid (NH4SCN) és 0,1 n káliumrodanid (KSCN) mérőoldat készítése és beállítása132
A klorid-ion meghatározása 0,1 n AgNO3-tal Mohr szerint132
Élelmiszerek konyhasótartalmának százalékos meghatározása133
Bromidok és jodidok meghatározása134
Meghatározások rodanid mérőoldattal vas(III)-ammóniumszulfát indikátor jelenlétében136
Fizikai és fizikai-kémiai törvényszerűségeken alapuló műszeres vizsgálati módszerek
Optikai (fénytani) mérőmódszerek140
Színerősségmérés (kolorimetria, fotometria)140
Zavarosságmérés (nefelometria)151
Fénytörőképesség meghatározása (refraktometria)152
Optikai forgatóképesség mérése (polarimetria)166
Elektrokémiai mérőmódszerek175
Polarográfia175
Polarometria (amperometria)176
A vezetőképességváltozás mérése (konduktometria)177
A hidrogénion-koncentráció mérése (pH-mérés)179
Egyéb fizikai mérőmódszerek185
A folyás- és cseppenéspont186
Dermedéspont186
Viszkozitás (belső súrlódás)187
A légnedvesség mérése190
Kromatográfia191
Különöző anyagok egyes összetevőinek vegyületcsoportjainak meghatározása
Az élelmiszerek fehérjetartalmának meghatározása206
Nyersfehérje meghatározása Kjeldahl-féle módszerrel206
Nyersfehérje meghatározása Parnas-Wagner-féle mikrodesztilláló készülékkel209
Vízben oldható nyersfehérje meghatározása212
Az aminosavak meghatározása formoltitrálással212
Szénhidrátok meghatározása213
Cukormeghatározás redukálóképesség alapján214
A keményítő vizsgálata218
A dextrin meghatározása223
A pentozánok meghatározása Tollens szerint223
A pektin minőségének vizsgálata és a pektintartalom meghatározása225
A nyersrost meghatározása Weende-i módszerrel228
Az élelmiszeripari üzemi víz vizsgálata230
Mintavétel230
Helyszíni szemle230
Helyszíni vizsgálatok231
Laboratóriumi vizsgálatok234
Mennyiségi vizsgálatok237
A víz minősítése240
Szénelemzés241
A szén nedvességtartalmának meghatározása241
A hamu meghatározása242
Az égésmeleg és fűtőérték meghatározása kaloriméterrel (MSZ 700 szerint)242
Gázelemzés252
Függelék
Vízlágyítás255
Komplexometria258
A hidrogénion-koncentráció átszámítása pH-ra és a pH átszámítása hidrogénion-koncentrációra263
Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata267
A C-vitamin vizsgálata270
Színképelemzés (spektroszkópia, spektrográfia)273
A fontosabb szervetlen vegyületek latinos, tudományos elnevezése (nomenklatura)276
Táblázatok279

Somogyi Géza

Somogyi Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Somogyi Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem