Bevezetés | |
A keményfémlapkás szerszámok kialakulása | 3 |
Keményfémek jelentősége a Sztahanov-mozgalomban | 4 |
Első tennivalók a keményfémmel történő megmunkálásra való áttérésnél | 4 |
A keményfémlapkák rövid gyártástechnológiai ismertetése | 5 |
A keményfémek tulajdonságai | |
Mit kell tudni a keményfémek keménységéről | 9 |
A keményfémek fizikai tulajdonságai | 9 |
A keményfémek alakíthatósága | 11 |
A keményfémek forraszthatósága | 13 |
A keményfémmel megmunkálható anyagok ismertetése | 14 |
Alapszempontok a keményfém minőségének kiválasztásánál | 14 |
Nagy vágási sebességek elérése | 15 |
A keményfémek forgácsolási igénybevétele | 16 |
Hűtés | 19 |
Forgácsolási adatok kiválasztása | 19 |
Utalás a megmunkálógépekre a keményfémszerszámokkal kapcsolatban | 20 |
A meglévő gépállomány jobb kihasználása | 22 |
Meglévő és újonnan beszerzendő gépek kiválasztása | 24 |
A keményfémek alkalmazásával elért megtakarítások | 25 |
Keményfémlapka-idomok, keményfémlapkás kések előállítása | |
A keményfém-szerszámok különböző alakja | 27 |
Vágási szögek, élszögek | 28 |
A helyes szerszámok kiválasztása, figyelemmel a megmunkálandó anyagra és fordulatszámra | 31 |
A keményfémlapkás szerszámok kialakításánál figyelembe veendő szempontok | 32 |
Minőségek alkalmazásának egyes példái | 34 |
A lapkák forrasztása | 34 |
A forrasztás menete | 36 |
Szükség esetén milyen pótanyagokat használhatunk a forrasztáshoz | 37 |
A forrasztóanyag megdermedése utáni teendők | 39 |
Elektromosság ellenállással való hevítési eljárás | 41 |
Indukciós forrasztás | 42 |
Útmutatások a kések elkészítéséhez | 43 |
A keményfémminőségek megjelölése | 44 |
Esztergálás, gyalulás és marás keményfémszerszámokkal | |
Forgácsoló-mozgások | 46 |
Az élszögek jelentősége az esztergálásnál | 47 |
Forgács és forgácsképződés | 49 |
Forgácsolóerő | 52 |
A forgácsolóerők mérése | 53 |
A vágási hőmérséklet | 55 |
A vágási hőmérsékletet befolyásoló tényezők | 56 |
A szerszámél kopásállósága | 59 |
Az élettartamot befolyásoló tényezők | 61 |
A hűtés befolyása | 65 |
Esztergakések zsugorított, illetve öntött keményfémlapkás kivitelben | 67 |
Gyalulás keményfémmel | 67 |
Marás keményfémlapkás szerszámokkal | 68 |
Fúrás keményfémszerszámokkal | |
Keményfémlapkás fúrók | 75 |
A legfontosabb követelmények keményfémlapkás fúrók alkalmazásánál | 79 |
Dörzsölés keményfémszerszámokkal | |
A dörzsárak osztályozása | 81 |
Keményfémbetétes dörzsárak előállításánál betartandó követelmények | 82 |
Forgácsolási adatok a dörzsölés műveleténél | 85 |
Keményfémek alkalmazása egyéb célokra | |
Bányászati célokra használt keményfémbetétes szerszámok | 86 |
Keményfémbetétes esztergacsúcsok | 87 |
Egyéb alkalmazási területek | 88 |
A leggyakrabban előforduló hibaforrások és kiküszöbölésük, illetve megelőzésük | |
Hibaforrások | 91 |
Tompa kések használatából eredő hibák | 93 |
A hibák megelőzésére vonatkozó egyéb irányelvek | 95 |
Forrasztási hibák és azok kiküszöbölése | 96 |
Keményfémlapkás szerszámok utánköszörülése | |
Nedves- és száraz-köszörülés | 100 |
A csiszolókorongok kiválasztása | 102 |
A csiszolás menete | 103 |
Keményfémlapkák csiszolására szolgáló csiszolókorongok szabványai | 104 |
Keményfémszerszámok köszörüléséhez ajánlott hűtőfolyadékok | 111 |
Keményfémszerszámok élesítésénél használatos fordulatszámok és előtolások | 112 |
A csiszolási munka ellenőrzése | 117 |
Keményfémlapkás szerszámok szögeinek mérésére szolgáló eszközök | 118 |
Keményfémlapkás szerszámok megjelölése, vizsgálata és átvétele | |
Megjelölések | 122 |
Keményfémek vizsgálata és átvétele | 123 |
Átvételi előírások | 127 |
Vizsgálati módszerek | 129 |
Táblázatok | 132 |