1.062.540

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sokszor úgy szeretnék enni, magam sem tudom, hogy mit

Hagyományos táplálkozás a Székelyföldön

Szerkesztő
Csíkszereda
Kiadó: Hargita Megyei Kulturális Központ
Kiadás helye: Csíkszereda
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 69 oldal
Sorozatcím: HMKK Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Hargita Megyei Kulturális Központ 2000-ben néprajzi gyűjtőpályázatot hirdetett „Székelyföld hagyományos és változó táplálkozáskultúrája" címmel. A beküldött pályamunkák közül a két nyertes... Tovább

Előszó

A Hargita Megyei Kulturális Központ 2000-ben néprajzi gyűjtőpályázatot hirdetett „Székelyföld hagyományos és változó táplálkozáskultúrája" címmel. A beküldött pályamunkák közül a két nyertes dolgozatot (Jakab Rozália: Hagyományos táplálkozás Farkaslakán és Tankó Gyula: Étkezési rend, étkezési szokások a gyimesieknél) közöljük most nyomtatásban.
A táplálkozás vizsgálata elhanyagolt területe az erdélyi néprajzkutatásnak, pedig a keleti magyar nyelvterületen olyan archaikus formák őrződtek meg gyakorlatban és emlékezetben, amelyek máshol csak archivális anyagban lelhetők fel, illetve hagyományos formákat a közvetlen jelenben megfigyelhető városi-polgári megoldások váltanak fel.
Több szempontból is érdekesnek ígérkezett a néprajzi gyűjtőpályázat meghirdetése. Egyrészt ösztönzésnek, lehetőségnek szántuk azoknak, akik érdeklődnek helyi közösségük néprajza, életmódja iránt, másrészt az volt a szándékunk, hogy a műfaj adta lehetőségekkel élve, a dolgozatokat dokumentumértékűnek tekintve, olyan adatokhoz jussunk, amelyek hiánypótlók, forrásanyagként kezelhetők, és amelyek szintézis elvégzéséhez kiindulási alapot teremtenek.
Ezek a szövegek egy adott kultúra, életmód megismerése szempontjából egyedinek, különlegesnek tekinthetők. A közösségben benne élő, személyes élményekkel és kapcsolatokkal rendelkező szerzők megfigyelői és értelmező attitűddel felfegyverkezve képesek számunkra felvillantani a közösség belső érték- és normarendjét, annak változását, a mindennapi élet megannyi apró jelenetét.
A kiadványban szereplő dolgozatok szerzői két külön világot elevenítenek meg számunkra, mindezt egy meghatározott téma, a táplálkozás körüljárásával. Más táj, más életmód, más alapanyagok, más a szemlélet is, hiszen női és férfi szemmel egész más oldalról láttatható az alapjában véve nemi szerepeket kiosztó táplálkozáskultúra. Mégis számtalan hasonlóság mutatja, hogy a táplálkozás szerkezete, az ételkészítési eljárások, az egyes ételek érvényessége integrált képet mutatnak, így egy egységes táplálkozási tájról beszélhetünk. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Hagyományos táplálkozás Farkaslakán 7
Étkezési rend, étkezési szokások a gyimesieknél 45
Tájnyelvi kifejezések magyarázata 69
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem