1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sok vagyok (dedikált példány)

Pofátlan ínyencségek, botrányos finomságok - 153 recept a Bock Bisztró séfjétől

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta
Törökbálint
Kiadó: T.bálint Kiadó
Kiadás helye: Törökbálint
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 238 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-8902-40-5
Megjegyzés: Bíró Lajos -azaz Lali a chéf- séf által dedikált példány. Színes és fekete-fehér fényképekkel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Volt egyszer az ötvenes évek derekán, valahol Békésben, az isten háta mögött, egy elkobzott kuláktanya. Egy Bíró Lajos nevű kisfiú vigyázott rá az unokatestvéreivel, pedig az már nem imádott nagyapjáé volt, akivel nyaranta libát, birkát őriztek, tökkáposzta levest kanalaztak ott együtt. Vigyázni azért kellett a tanyára, hogy el ne lopják az "új gazdától", amit a régi a két keze munkájával megteremtett rajta.
A padláson galambok, a fiúk éhesek. Próbálgatják, mi ehetőt lehet kihozni a húsos madarakból. Előbb csak sóval, vízzel, aztán az otthonról, titokban lopkodott paprikával, szalonnával... A kisfiúból nagymellényű, rátarti pincérsuhanc lesz, aztán szakács. Csak főz, főz, amerre lát, közben dorbézol, lehiggad, megint dorbézol, megint lehiggad. Szája örökké akkora, mint a Bécsi Kapu.
Főz amerikaiul, majd kínaiul öt éven át a nagyköveti rezidencián, ismét kínaiul, de már feslőfokon, nyolc évig Budapest akkor legjobb kínai éttermében, a Vörös Sárkányban. Aztán egyik napról a másikra... Tovább

Fülszöveg

Volt egyszer az ötvenes évek derekán, valahol Békésben, az isten háta mögött, egy elkobzott kuláktanya. Egy Bíró Lajos nevű kisfiú vigyázott rá az unokatestvéreivel, pedig az már nem imádott nagyapjáé volt, akivel nyaranta libát, birkát őriztek, tökkáposzta levest kanalaztak ott együtt. Vigyázni azért kellett a tanyára, hogy el ne lopják az "új gazdától", amit a régi a két keze munkájával megteremtett rajta.
A padláson galambok, a fiúk éhesek. Próbálgatják, mi ehetőt lehet kihozni a húsos madarakból. Előbb csak sóval, vízzel, aztán az otthonról, titokban lopkodott paprikával, szalonnával... A kisfiúból nagymellényű, rátarti pincérsuhanc lesz, aztán szakács. Csak főz, főz, amerre lát, közben dorbézol, lehiggad, megint dorbézol, megint lehiggad. Szája örökké akkora, mint a Bécsi Kapu.
Főz amerikaiul, majd kínaiul öt éven át a nagyköveti rezidencián, ismét kínaiul, de már feslőfokon, nyolc évig Budapest akkor legjobb kínai éttermében, a Vörös Sárkányban. Aztán egyik napról a másikra feltűnik a hírhedt, majd általa legendássá váló Múzeum Kávéház étterem séfje és egyik tulajdonosaként. Az étlap páratlanul profi, arrogánsan hagyománytisztelő, "odamondogatós". Mintha minden fogás azt üzenné: na, most megtudod, milyen is igazából a kedvenc ételed! Bíró Lajos a magyar vendéglátás igazi fenegyereke, nagyszájú, okos és szórakoztató, botrányos finomságai, pofátlan ínyencségei mindenkit meghódítanak. A libapásztor kisfiú pár perccel múlt hatvan, de energiája, ötletládája, kreativitása kifogyhatatlan - nem titkolja, hogy élvezi a sikert. Néhány éve a semmiből - Bock József borászlegendával karöltve - formába önti Budapest egyik legtökéletesebb éttermét, a Bock Bisztrót. Ez a könyv Bíró Lajosról szól. Még akkor is, ha valamelyik elképesztően egyszerű, meghökkentően finom ételének receptjét olvassuk is éppen. Vissza

Tartalom

A - Anyósaim 9
1. Inci csirkeaprólékos zöldborsólevese 10
2. Ibolya húslevese snidlinges daragaluskával 12
3. Ilonka néni tökfőzeléke borjúfasírttal 14
4. Dédi spenótja tépett-bundás bagettel 16
5. Dédi gombás borjúpaprikása tanyasi galuskával 18

B - Barbara 21
1. Salátaleves libamájjal 22
2. Karalábéleves májrizzsel 24
3. Uborkarolád tonhallal 25
4. Lazacravioli 26
5. Ludaskása 28

C - Család: Ági, Dani, Hédi 31
1. Ági sült kacsája pirított nudlival 32
2. Lazacfilé pastakaviárral és homármártással 34
3. Thai marhahúsleves 36
4. Big Bock Beef Burger 38
5. Big Bock Languszta Burger 40
6. Szent Jakab-kagyló disznósajttal és bébisalátával 42
7. Polipcarpaccio - Magyaros abált polip 44

D - Dicsőség, díjak 47
1. Vargánya krémleves hamis tojással 48
2. Abált malaccsászár lazaccal 50
3. Libamáj szusi 52
4. Fogasfiié borjúínnal és túrós csuszával 54
5. Bélszínmadárka csirkelábbal 56

E - Erő, Egó 59
1. Zelleres burgonyaleves 60
2. Bébiangolna vagy tintahal kemencében 61
3. Csontos rántott karaj burgonyasalátával Bandi büféjéből 62
4. Paprikás újkrumpli mezőgyáni uborkasalátával 64
5. Kemencés téli és nyári töltött káposzta 66

F - Felejthetetlen 69
1. Paksi halászlé 70
2. Sertésgulyás, ahogy Anyu csinálta 72
3. Kulákreggeli 74
4. Párolt hagymás rostélyos kuktában 76
5. Vasárnapi karaj rántott krokettel 78

H - Hatás, Hagyomány 81
1. Újházi tyúkhúsleves hatásosan 82
2. Vérbe forgatott mangalica carpaccio 84
3. Konfitált mustáros csuka taplógombán füstölve 86
4. Döbbenetes csirkepaprikás szalvétagombóccal 87
5. Ökörpofa retro 90

I-Imázs, IQ, Ital 93
1. Csángó leves pacallal 94
2. Citrusos báránybríz 95
3. Libamájas bélszíncarpaccio 96
4. Szalontüdő rózsaszín borjúszívvel, zöldséges maceszgombóccal 98
5. Borjúkotlett bizarr 100

K - Kreativitás, Kockázat, Konfliktus, Kudarc 103
1. Kókuszos thai kacsaleves 104
2. Vargányás kacsanyelv, csirkeláb, borjúbríz 106
3. Gerslirizottó sáfrányos borjúvelővel, csokoládéval 108
4. Libamáj malacfüllel - Gere Attila kedvence 110
5. Bokszi kedvence: Szénégető bélszín 111

M - Múzeum 113
1 Tárkonyos zúzaleves 114
2. Sertésszűz „Ginger" 115
3. Mozaik carpaccio 116
4. Libamájparfé kevert salátával 118
5. Csirkemell Amerigo Tot 120
6. Rosenberg bélszín 122

N - Nagyapám, Nem 125
1. Kocsonya csatos üvegben 126
2. Konfitált karaj vagy kacsacomb bödönben 127
3. Húsvéti sonkatál 128
4. Főzelék ízelítő 130
5. Vésztői galamb kétféleképpen 132
6. Békési tökkáposzta-leves 134

P-Példakép 137
1. Véres hurka háromféleképpen 138
2. Borjú Kedvessy újragondolva 140
3. Bélszín Budapest újragondolva 142
4. Fogas rácosan újragondolva 144

R-Rodin 147
1. Babveloutée véres hurkás téli fagyival 148
2. Gyömbérparfé libamájjal 149
3. Avokádós lazactatár 150
4. Gidanavarin borjúínnal 152
5. Chilei branzino citrusos báránybrízzel, ricottasalátával 154

S-Sárkány 157
1. Savanyú-erős leves 158
2. Japán csirkeszárnyak hideg, erős káposztával 160
3. Kínai palacsinta (tojásrolád) 162
4. Sertésoldalas kínai BBQ mártással 163
5. Szárított marha sült rizzsel 164

T - Tanítás, Tudás 167
1. Spárgaleves csurgatott tésztával 168
2. Csáky rostélyos tejfölös tarhonyával 170
3. Spenótos maceszgombóc márványozott lazaccal, homármártással 172
4. Harcsapaprikás túrós csuszával 174
5. Bélszín libamájkoszorúval és csokoládés szalvétagombóccal 176

U-Utazás 179
1. Kolbászos zöldborsóleves tintahalas kenyérrel - Lisszabon 180
2. Csontos hátszín egyben burgonyapürével - Chichago 181
3. Halibut saltimbocca lazacos újburgonyával - Malmö 182
4. Hideg pörkölt piros lábasban - Makó 184
5. Fish and Chips, de mégsem - Nairobi 186

Z- Záróra 189
1. Báránycsülök „Cuki" 190
2. Káposztás tészta 191
3. Töltött paprika 192
4. Bácskai tarhonyás hús abált sertésnyelvvel 194
5. Bélszínfarok „Radzo" 196
6. Töltött bélszín „Somi" 198

...és ha még ennél valamit 201
1. Bock mákos krémes 202
2. Vargabéles újszerűen 203
3. Kapros-túrós lepény másképpen 204
4. Eper Madagaszkár 205
5. Paprikafagylalt kolbászcsipsszel 206
6. Szalonnafagylalt 208
7. Csokoládébrulée dohányfagylalttal 210

Érdekes, Fontos, Tanulságos
Spájz 213
Bor-Bíró 219
Séfszótár-Boltlista 225
Betűrendes receptmutató 231
Ételfajtánkénti receptmutató 234
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem