kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 214 oldal |
Sorozatcím: | Természet és mezőgazdaság |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva. |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 7 |
Mi a mezőgazdasági termelés feladata? | 7 |
...szerepe és jelentősége a népgazdaságban? | 7 |
Mi az a mezőgazdaság? | 9 |
A mezőgazdasági termelés további sajátosságai | 10 |
A földművelési rendszerek rövid története | 12 |
A mezőgazdasági termelés hazai adottságairól | 15 |
Az éghajlatról | 16 |
A talajról | 19 |
Meddig növelhetők a terméseredmények? | 21 |
Irodalom | 23 |
Növénytermesztési ismeretek | 24 |
Mi a növénytermesztés jelentősége? | 24 |
Talajrombolás - talajvédelem | 25 |
Így védjük meg a termőtalajt | 27 |
A talaj nem minden javítása talajjavítás | 29 |
Az öntözésről | 31 |
Valamit a növénynemesítésről | 33 |
Hogyan állít elő új fajtákat a nemesítő? | 34 |
Trágyázás = növénytáplálás | 35 |
Liebig korszakalkotó felfedezése | 38 |
Talajművelés | 40 |
Legrégibb és ma is nélkülözhetetlen mezőgazdasági munkagépünk | 41 |
Tarlóhántás, mélyszántás - két fontos munka | 43 |
Növényvédelem vagy rovarirtás? | 46 |
Mindennapi eledelünk, a kenyérgabonák | 48 |
Ma is első a búza - A homokterületek kenyérgabonája: a rozs - Egy vízinövény: a rizs | 48 |
A takarmánygabonák szintén fontos fűfélék | 53 |
Egy hektáron legtöbb tápértéket termel a kukorcia | 54 |
Mik a gyökér- és gumós növények? | 56 |
A cukorrépa és a répacukor - A burgonya, mely kalóriával és vitaminnal is ellát | 56 |
Gazdag fehérjeforrásaink: a hüvelyesek | 60 |
Az olajnövényekről | 62 |
A rostnövényekről | 64 |
Fűszer-, illóolaj- és gyógynövényekről - nagyon röviden | 65 |
Szálastakarmány-növényekről | 68 |
Takarmány "konzervek": a széna és a szilázs | 71 |
Rejtett tartalékaink: A rétek és legelők | 72 |
Irodalom | 74 |
A kertészetről általában | 76 |
Honnét a kert...? | 76 |
Mit értünk kertészeten? | 76 |
Az emberiség és a kerti növények kapcsolata a régmúlttal | 77 |
Kertészet Magyarországon | 77 |
Mit nyújt napjaink kertészete? - És mit várunk még tőle? - Mit kell tehát tenni? | 79 |
Hogyan értékeljük a házi- és háztáji kerteket? | 81 |
A kertészet főbb jellegzetességei | 81 |
Zöldségtermesztés | 83 |
Mit nevezünk zöldségnövénynek? | 83 |
A zöldségtermesztés helye a kertészetben - Mit nyújtanak a zöldségfélék? | 83 |
Hol érzi jól magát a zöldségféle? | 84 |
Kell-e őket öntözni? - Sok tápanyag is kell nekik - Amikor a talajt tápoldattal helyettesítjük | 85 |
Zöldségtermő tájainkról | 86 |
Hogyan csoportosíthatjuk a zöldségféléket? | 86 |
A zöldségfélék termesztésének jellegzetessége | 87 |
Mit nevezünk melegágynak? - Mit nevezünk köztes termesztésnek? - Mit értünk a palánták tűzdelésein? - Tápkockás palántanevelés - A zöldségfélék betegségeiről és kártevőiről - A szedés, betakarítás jellegezetességei | 88 |
Rövid áttekintés a magtermesztés helyzetéről | 91 |
Gyümölcstermesztés | 92 |
A gyümölcs és a gyümölcstermő növények | 92 |
Csoportosításuk | |
Hogy állunk az egyes gyümölcsnemekkel? | |
A gyümölcstermő növények külseje | |
Mit jelentenek gyümölcsnövényeink táplálkozásunkban? | |
Gyümölcsfaállományunk | 92 |
Néhány szó gyümölcsfáink környezeti igényéről | 96 |
Gyümölcstermő tájaink | 97 |
A gyümölcsfák szaporítása - Faiskola | 99 |
A szaporítás módjai - Gyümölcsfáink alanyai | 100 |
Nagyüzemi gyümölcsös | 101 |
A termőkaros orsó - Gyümölcssövények | 102 |
A metszésről röviden | 102 |
Növényvédelem a gyümölcsösben | 103 |
A gyümölcsök szedése | 104 |
Szőlőtermesztés | 105 |
Rövid története, helyzete | 105 |
A szőlőtermesztés népgazdasági jelentősége | |
Helyzete világviszonylatban | |
Amit a szőlő nyújt nekünk | 106 |
Szőlő és bortermő tájaink | 109 |
A szőlőtermesztés üzemi formái | 111 |
Mi kell a szőlőnek? | |
Hogyan szaporítják a szőlőt? | |
Röviden a telepítésről | |
A szőlő támaszrendszere | 111 |
A szőlő évenkénti rendszeres munkái | 113 |
A szőlő fontosabb betegségei és kártevői | 114 |
Dísznövénytermesztés | 115 |
Irodalom | 116 |
Állattenyésztési ismeretek | 118 |
Mi az állattenyésztés jelentősége? | 118 |
Kevesebb a ló, több a sertés és a baromfi | 120 |
Első a szarvasmarha | 121 |
A szarvasmarha nemzeti vagyon | |
Milyen fajta teheneket látunk legelőinken? | |
Mesterséges termékenyítés, szoptatás, felnevelés... | |
Legkiválóbb táplálékunk: a tej | |
Vaj, sajt, túró... | |
Hústermelés - marhahús | 122 |
A sertésről | 132 |
Uralkodó a fehér hússertés fajta | 135 |
A juhról | 136 |
Legelterjedtebb fajtánk a merino | |
Mi tulajdonképpen a gyapjú? | |
A juhtej meg a "liptói" | 139 |
A ló még nem muzeális állat | 143 |
A szamárról | 147 |
Az öszvérről | 148 |
Egy szerény állat: a kecske | 148 |
A baromfi már mindennapi táplálék | 149 |
Valamit a gyöngytyúkról | |
A pulykáról | |
A kacsáról | |
Értékes exportcikkünk a libamáj | |
A galambról | 154 |
Prémes állatokról | 157 |
A halról | 159 |
Egy kis méhészet | 159 |
A selyemhernyóról | 161 |
Irodalom | 162 |
Üzemi ismeretek | 163 |
A mezőgazdasági üzemi formákról | 163 |
Az állami gazdaság össznépi tulajdon | |
A termelőszövetkezet a tagok tulajdona | |
A háztáji is fontos | 163 |
A gazdaságok szerkezetéről | 167 |
A gazdaságok szervezetéről | 168 |
Előnyös-e a termelés koncentrálása és specializálása? | |
Iparszerű termelés? | 168 |
A mezőgazdasági termelés tényezői | 171 |
A mezőgazdaság termelőeszközei | 174 |
A mezőgazdasági termelés alapvető termelőeszköze - a föld | |
Szaporítható-e a föld? | |
Az állóeszközökről és fogyóeszközökről | 175 |
Gépesítés a mezőgazdaságban | 178 |
Normálhold, kombájnhold, tonnakilométer | |
Így szállítunk a majoron belül és kívül | |
Hányféle traktor van? | |
Lemaradás az állattenyésztés gépesítésében | |
Sok múlik a gépjavítás jó megszervezésén | 179 |
A kémia behatol a mezőgazdaságba | 185 |
Vegyszerpánik vagy megfontolt védekezés? | 187 |
A növénytermelés területi elhelyezéséről | 189 |
Néhány aranyszabály | 190 |
Az állattenyésztés területi elhelyezéséről | 191 |
A részesedés rendszere a gazdaságokban | 193 |
Irodalom | 195 |
Ismeretterjesztés, oktatás, kutatás, tanácsadás | 196 |
A mezőgazdasági ismeretterjesztés jelentősége | 196 |
A mezőgazdasági ismeretterjesztés sajátosságairól | 198 |
Konzervatív-e a parasztság? | |
Öregek és fiatalok | |
Új tulajdonforma - új erkölcs | |
Ismeretterjesztés a háztáji részére | |
Idegen-e a szövetkezés eszméje a parasztságtól? | 198 |
Az ismeretközlés módszereiről | 203 |
Előadás, bemutató, nyomtatott betű | 203 |
Szervezett oktatási formák | 204 |
A mezőgazdasági kutatás helyzete | 206 |
Szaktanácsadás a mezőgazdaságban | 208 |
Irodalom | 210 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.